Hur Skiljer Man En Cederträ Från En Tall? Vad är Skillnaden Mellan Unga Plantor? Skillnad I Nålar Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Man En Cederträ Från En Tall? Vad är Skillnaden Mellan Unga Plantor? Skillnad I Nålar Och Trä

Video: Hur Skiljer Man En Cederträ Från En Tall? Vad är Skillnaden Mellan Unga Plantor? Skillnad I Nålar Och Trä
Video: Paradise or Oblivion 2024, Maj
Hur Skiljer Man En Cederträ Från En Tall? Vad är Skillnaden Mellan Unga Plantor? Skillnad I Nålar Och Trä
Hur Skiljer Man En Cederträ Från En Tall? Vad är Skillnaden Mellan Unga Plantor? Skillnad I Nålar Och Trä
Anonim

Alla kan inte skilja barrträd från varandra, eftersom de har gemensamma drag och kan vara väldigt lika, särskilt i ung ålder. För dem som vill dekorera sin tomt med tall eller cederträ, innan du väljer ett lämpligt träd, bör du definitivt studera skillnaden mellan dessa arter, var särskilt uppmärksam på tecken som höjd, nålar, trädliv och dess blomning. Alla dessa och andra nyanser som gör skillnad mellan gran och tall kommer att beskrivas i detalj i denna artikel.

Bild
Bild

Skillnader i höjd

Det första tecknet som hjälper dig att avgöra om en cederträ eller tall är framför dig är höjden på träden. Höjden på en vuxen ceder är ganska imponerande och kan nå 50 m . Samtidigt är tallens höjd i genomsnitt 40 m och når endast i sällsynta fall högre värden. I allmänhet är mer olika höjder karakteristiska för tall, eftersom det finns ett större antal sorter av just dessa träd - cirka 200.

Vissa tallar ser ut som buskar, medan andra är mycket massiva och har en spridande krona. Om vi överväger plantorna på dessa träd kan vi se det de kan variera i höjd, men i båda fallen är det viktigt att de inte överstiger 80 cm … Annars blir det ganska svårt för ett ungt träd att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängd skillnad

Livslängden för sådana barrväxter bestäms av den specifika sorten. Denna växt lever i genomsnitt i 150 år, men det finns vissa typer av cederträ som har en längre livslängd. Ett exempel är den sibiriska cedern, som lever upp till 300 och till och med upp till 600 år. Den libanesiska sorten kan dock leva i över 1000 år.

Om vi överväger tall, lever den vanliga arten av detta träd vanligtvis upp till 300 år . Sådana sorter som sibirisk ceder kan leva i 500 år och europeisk cederträ - upp till 1000 år. Om vi korrelerar dessa funktioner är cedrarnas livslängd i allmänhet längre än tallar. Enligt den genomsnittliga livslängden är dock tallarna i täten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i träets utseende

Om vi överväger strukturen av trädbark, så är det också möjligt att skilja cederträ från tall genom dess utseende. En betydande fördel med cederträ är närvaron i träet av helande användbara komponenter, som släpps ut i luften med tiden. Pine har inte den här egenskapen.

Dessutom torkar tallbark ut mycket snabbare än cederträ . På grund av detta är indikatorn för dess styrka mindre; när den torkar börjar en lättnad i form av djupa spår dyka upp på den. Cederträets bark kan behålla sitt ursprungliga utseende under en längre tid. Träet i båda dessa barrträd används dock ganska aktivt som byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan nålar?

Ett annat kriterium för att skilja mellan tall och ceder är deras nålar. Nålarna på cederträd är arrangerade i en spiral, medan de kombineras till buntar, som var och en innehåller från 30 till 40 nålar. Färgen på nålarna är smaragd, men den har en stålglans. Om vi överväger en separat nål kan du se att den är tetraedral eller triangulär.

I tall är nålarna ordnade i klasar om 2-5 bitar, de kan vara antingen långa eller korta, beroende på trädtyp . Om trädet är skadat kan en rosett bildas i detta område, från vilket korta nålar kommer att växa. När det gäller nålarnas färg kan den vara annorlunda och beror vanligtvis på var tallarna växer.

Det finns träd med en frodig grön krona, liksom med nästan grå nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad i knopparnas storlek och form

Kottarna på dessa två träd skiljer sig först och främst i form. Om tall har avlånga konturer, liknar de i cederträ en fat . Samtidigt hänger oftast kottar från träden, och cederträ sticker ut som ljus. Bredden på cederkottar (i synnerhet i den sibiriska cedern) är från 5 till 8 cm och längden når 13 cm. Cederträ (pinjenötter) finns i varje kon i en mängd av 30 till 150 bitar.

Ett särdrag hos tallkottar är deras läkande egenskaper, som aktivt används inom medicin . Baserat på biologiskt aktiva föreningar som finns i unga tallkottar, tillverkas läkemedel för att rena blodet, lindra inflammation och koleretiska effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i blomningstid

Tallen blommar vanligtvis från slutet av maj till början av juni. Samtidigt samlas de monoecious blommorna i detta träd i ovala kottar (honor) eller spikelets (hanar). Under blomningen av detta träd blommar nålarna. Cederns blomningstid börjar lite senare än tallens . I detta fall sker befruktning nästan ett år efter pollinering av blommor. Under deras hanars blomning bildas orange-crimson blomställningar, samlade vid basen.

Blommande sker över hela bredden, med bottenlagret som skapar ett tillväxtskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Om du vill välja ett av dessa träd för plantering nära ditt privata hem, då det är bättre att uppmärksamma ett antal nyanser, baserat på vilka det är mer lämpligt att välja en cederträ eller tall.

  • När det gäller tillväxthastighet, med rätt vård, överträffar tall ofta cederträdet. Om cedern på ett år kan lägga till 30 cm i höjd, är tillväxten hos vissa tallarter 1 m.
  • Båda träden under de första levnadsåren på platsen måste vara skuggade, men cedern är fortfarande mycket nyckfull för jordens sammansättning.
  • Bonusen med att odla ett cederträ är förmågan att njuta av nötter.

Rekommenderad: