Gran "Nidiformis" (13 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Vanlig Gran Nidiformis, Plantering Och Vård, Dess Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Nidiformis" (13 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Vanlig Gran Nidiformis, Plantering Och Vård, Dess Användning I Landskapsdesign

Video: Gran
Video: ЕЛЬ эгельмана буш лейс (Bush's Lace), СНЕЙК (Snake) | ель пуш ЕЛЬ ВИРГАТА , ЕЛЬ ГЛАУКА ГЛОБОЗА 2024, Maj
Gran "Nidiformis" (13 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Vanlig Gran Nidiformis, Plantering Och Vård, Dess Användning I Landskapsdesign
Gran "Nidiformis" (13 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Vanlig Gran Nidiformis, Plantering Och Vård, Dess Användning I Landskapsdesign
Anonim

Många sommarboende älskar att dekorera sina bakgårdar med barrträd. De har många fördelar jämfört med lövväxter, vilket gör dem mycket populära. Detta är deras anspråkslöshet, höga estetiska egenskaper och vintergröna lövverk, om än i form av nålar. Dessutom börjar åt med tiden att ge en gröda i form av kottar med välsmakande och mycket friska nötter. Idag kommer vi att berätta om en av de typer av granar som är idealiska för plantering på personliga tomter - det här är "Nidiformis".

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Picea abies Nidiformis kom in på marknaden tack vare de tyska uppfödarnas ansträngningar 1904. Den tillhör dvärgträd. Dess höjd är liten och är högst 1, 2 m, medan kronans diameter är dubbelt så stor. För sin likhet med en mjuk kudde kallas formen på sådana träd vanligtvis kudde. Grenar fläktar ut från stammen, och trädets nålar är mjuka och nästan inte taggiga, deras längd överstiger inte en centimeter. Vanligtvis har färgen på dessa granar en mörkare färg, men på våren, på grund av utseendet på unga skott, lyser färgen nästan till ljusgrön.

Kottar blir en trevlig "bonus" för sommarboende som planterade detta träd . De dyker upp fyra år efter plantering. Frukterna är imponerande i storlek - från 10 till 15 cm, även om deras diameter inte överstiger 4 cm. Mogna frukter kan kännetecknas av sin bruna nyans, medan omogna kottar är gröna.

Barrträd är välkända hundraåringar, och "Nidiformis" vanliga, som kan dekorera platsen i 250 år, är inget undantag.

Bild
Bild

Landning

När du väljer en planta väljer du exemplar med ett slutet rotsystem. De kan köpas i behållare, vilket är mycket bekvämt och gör att du säkert kan ta trädet hem. Se till att trädets krona är intakt. Fruktbar, sur jord är bäst lämpad för denna gran. Den ideala jorden kommer att vara måttligt fuktig lera eller sandig lera, som inte bör placeras i grundvattenzonen.

Jorden inom radien för trädets tillväxt behöver inte komprimeras. Så att hon inte trampar, plantera ett träd från stigarna. Det kommer att kännas bekvämt om jorden lossnar då och då. Det viktigaste är att utföra denna procedur noggrant, utan att röra trädets rötter, eftersom de är ganska nära jordytan. Planteringen omfattar flera steg.

  • För att få trädet att känna sig bekvämt, och det rotar sig snabbt, förbered för det ett hål 1, 5–2 gånger storleken på den befintliga koma . Hålets djup bör vara 80 cm, plus lämna 20 cm för dräneringen.
  • Häll en hink med vatten i gropen . Fördjupa trädet så att nacken är på marknivå. Efter att ha stänkt stammen med jord måste den vattnas och befruktas igen. Om en hink vatten till en början räcker till julgranen, då vattnet ska öka när det växer upp. Om dess tillväxt redan har överskridit mätaren, kan du ta två hinkar för vattning.
  • Med åldern växer rotsystemet för detta knappt i stor utsträckning . - under jord kan de uppta upp till 3 meters yta.

För att ge trädet tillräckligt med utrymme, plantera inga andra växter närmare än detta avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

"Nidiformis" är lite nyckfull i förhållande till jorden - för våt mark är kategoriskt olämplig för det. Det är därför det är viktigt för henne att ha dränering som reglerar mängden fukt. I relativt torr jord kommer hon att vara bekväm med tillräcklig vattning. Gran älskar både sandjord och leror, men i det andra fallet blir ett dräneringsskikt en förutsättning.

När det gäller belysning är det bättre att välja en plats för detta träd i solen, men inte i själva solen. Penumbra fungerar också bra för Nidiformis. I princip kan granen växa på en helt skuggad plats, men då blir dess grenar mer sällsynta. De vackraste träden med en fluffig krona växer där den ljusa solen skiner bara några timmar om dagen och sedan viker för delvis skugga och skugga. Gran har hög frostbeständighet, den kan växa i olika klimatzoner, även där lufttemperaturen sjunker till -40 °. Unga träd ska naturligtvis skyddas mot frost. Alla andra träd behöver bara ett stöd från botten, vilket inte tillåter snön att bryta grenarna. Det som verkligen är svårt för denna art är värmen.

Gran av denna ras behöver inte kronbildning, men om du vill få perfekt vackra buskar, då var uppmärksam på utseendet på för stora grenar - då och då kan de komma ur den totala massan av "ben ". De kan beskäras, liksom de torkade som dyker upp. Detta bör göras i början av juni, när trädet har avslutat vårväxten. Och även vissa sommarboende och trädgårdsmästare föredrar att klippa de nedre grenarna så att de inte sprider sig längs marken. Då kommer busken att se snyggare och vackrare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trädet framgångsrikt har bott på din webbplats under det första decenniet kan vi med stor sannolikhet säga att du inte kan oroa dig för dess ytterligare öde. Nidiformis har rotat sig väl och kommer att glädja dig och dina ättlingar med sin eleganta krona, som kommer att fortsätta att ta hand om den.

Fortplantning

För sticklingar välj en sval dag. Trädet ska vara äldre än 5, och helst 10 år gammalt, då tolererar det reproduktionsförfarandet väl och blir inte sjukt. Som sticklingar tas starka grenar från mitten av trädet från 6 till 10 cm. Efter att ha klippt av dem från trädet, utför en rengöring: försök att inte röra barken, klipp av alla oegentligheter och överskott av nålar. Därefter måste du lämna dem över natten i en speciell lösning för sticklingar som t.ex. " Kornevina " … Groparna för sticklingarna är små - upp till 6 cm. Pinnarna riktas i en vinkel på cirka 30 grader.

Sticklingar kommer att utveckla rötter om cirka 2-4 månader.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna barrskönhet är inte rädd för många sjukdomar som är skadliga för andra träd. Men man måste ta hänsyn till dess intolerans mot hög luftfuktighet. Om jorden är överfylld med vatten, kan en svamp, till exempel en snöskydd, sätta sig på den. För att förhindra detta kommer det förutom befruktning inte att störa periodisk sprutning med Bordeaux -vätska. När trädet redan är sjukt, använd sedan kompositioner som innehåller koppar för att behandla det, de hjälper till att övervinna svampen.

Nidiformis kan skadas av insekter som gransågfluga och hermes . Och även stammen kan locka den allestädes närvarande spindelmiten. I det första skedet av lesionen kan du rädda granen från skadedjuret med en tvålösning. Denna "gammaldags" metod används fortfarande i stor utsträckning av sommarboende i de första stadierna av växtsjukdomar. Tvätta nålarna som drabbats av parasiterna med tvålvatten. I avancerade fall är insekticider inte längre nödvändiga.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Vintergröna nålskönheter är bra för att dekorera tomter. Trots all sin relativa anspråkslöshet och motståndskraft mot klimatförändringar öppnar den mycket utrymme för kreativitet. Denna gran har många fördelar som gör den till ett idealiskt exemplar för landskapsdesign:

  • snygga mått;
  • långsam tillväxt;
  • ovanlig kuddeform.

En redan vacker krona kan bearbetas efter din smak och skapa bisarra former av den. Klippträdgårdar, klippor och alpina rutschbanor är utmärkta alternativ för att plantera detta ovanliga och vackra träd. Genom att placera den vid behållaren kan du skapa en otroligt mysig plats på din webbplats. Ett bra alternativ i landskapsdesign är både separat planterade träd och hela häckar från dem.

Förresten, för att dekorera en tomt med en blygsam tillgång till mark kan du använda Nidiformis, planterad i separata behållare . Då behöver du inte importera mycket mark till din webbplats, medan du kan dekorera din dacha eller trädgård tillräckligt med dessa fluffiga barrträd. Deras kompakta storlek gör att de enkelt kan placeras var du vill. Dekorera Nidiformis -tak på byggnader som ligger på platsen, du kommer inte bara att dekorera dem utan också få ytterligare skydd av lokalerna från nederbörd, samt ett lager av "isolering". I landskapsdekoration ser denna art bra ut i kombination med enbär, gyllene och blå dvärggranar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så Picea abies Nidiformis -granen kommer att vara en underbar dekoration för din tomt och låta dig förverkliga ovanliga idéer för att dekorera din tomt, vilket gör den till en gåva för landskapsdesigners. Träden är inte särskilt höga - en meter eller lite mer - och kräver inte noggrann vård.

De ser bra ut bredvid andra låga växter och skapar en mysig atmosfär på platsen när som helst på året.

Rekommenderad: