Gråtgran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Inversa", "Froburg" Vanlig Gran, Användning I Landskapsdesign, Plantering, Vård Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Gråtgran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Inversa", "Froburg" Vanlig Gran, Användning I Landskapsdesign, Plantering, Vård Och Reproduktion

Video: Gråtgran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Weeping Norway Spruce 2024, Maj
Gråtgran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Inversa", "Froburg" Vanlig Gran, Användning I Landskapsdesign, Plantering, Vård Och Reproduktion
Gråtgran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Inversa", "Froburg" Vanlig Gran, Användning I Landskapsdesign, Plantering, Vård Och Reproduktion
Anonim

Barrträd med en gråtande krona blir alltmer huvuddekorationen i ryska trädgårdar. Gråtande sorter av gran är en kaskad kaskad av taggiga vintergröna grenar. Dessa träd används ofta i landskapsarkitektur, eftersom de kan fylla trädgården med en romantisk och drömlik atmosfär. Innan du planterar en gråtgran på en plats är det viktigt att studera information om dess sorter och skötselfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Dessa är prydnadsträd, som ofta inte bildar en central stam som växer uppåt, men vissa sorter har tvärtom en klart definierad upprätt stam. Växtens höjd bestäms ofta av höjden på transplantatplatsen. Bland de gråtande arterna finns det mycket höga och massiva träd. Deras smala krona är perfekt för att anlägga små områden och steniga trädgårdar. Gråtgran är en av de orientaliska prydnadsvarianterna . Trädet tillhör familjen tall och är vanligare i östeuropeiska regioner och asiatiska länder. Ibland kallas kulturen kaukasisk gran eller östra nutaner.

Gråtformer är nästan krävande för jorden, men de föredrar att växa på chernozems och leror. De flesta arter är frosthärdiga, men vissa gillar inte rök och damm. Dessa träd har fytoncidala, luftjoniserande egenskaper, och därför kan de användas i trädgården, inte bara för dekorativa ändamål, utan också som en källa till ren luft och frisk doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Låt oss titta närmare på de mest populära sorterna av gråtgranar.

Inversa

Det kännetecknas av mörkgröna nålar, vars färg inte ändras under hela året. Nålarna är korta men täta, grenarna är täta. Sorten tillhör den långsamt växande, särskilt lite den tillför i tillväxt under de första åren av livet . Den maximala ökningen är 20 cm per år. Tillväxten kommer att accelerera efter 20 års ålder. Till en början är skotten ljusbruna, sedan mörknar de och får en rödbrun färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Froburg

En annan hängande form av vanlig gran. Denna art har en klar, rak stam med skott som hänger på sidorna. Grenar faller ner och täcker foten av trädet med en matta. För att bilda en paraplyformad krona är växten bunden till ett stöd. Vid 10 års ålder kommer granen att växa upp till 2 m. Nålarna är färgade gröna.

Sorten utmärks av sitt krävande innehåll. Till exempel är denna art sårbar för torr luft och industriell förorening, och ungdomar kan drabbas av brännskador på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lorelei

Denna gråtande sort kännetecknas av en ovanligt krökt bål och hängande krona. Den har långa, krypande nedre grenar och ser ut som en Froburg . Höjden på ett vuxet träd vid 25-30 års ålder når 3 m, kronans diameter kan vara upp till 2 m. Den genomsnittliga årliga tillväxten är 8-15 cm. Nålarna kännetecknas av en grön färg. Denna sort kan bära frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bål

Höjden på detta träd når 10 m, och nålarna har en grönblå eller silveraktig glans med en vaxaktig blomma. För den här funktionen " Bonfire" används ofta när man skapar landskapsdesign … Kronbredden kan vara upp till 5 m. Unga skott har en orange-brun nyans. Stammen är något krökt, och kronan har formen av en kon.

Detta träd kan användas för enskilda eller gruppplanteringar, det används också ofta som ett nyårsträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Innan du planterar ett gråtande träd är det viktigt att välja den lämpligaste platsen. Ate gillar inte tät jord och stillastående vatten, så detta borde vara en plats bort från grundvattnet. Vid plantering är det absolut nödvändigt att dränera; sand eller trasig tegel är lämplig för detta. Det rekommenderade dräneringsskiktet är 15-20 cm. Vid gruppplantering bör gapet mellan två plantor vara minst 2-3 m. Plantgropens djup är 50-70 cm, bredden är 60 cm.

Tänk på att rothalsbandet ska ligga på marknivå vid plantering . För en bekvämare anpassning kan du också förbereda en speciell näringsblandning från löv- och torvjord, torv och sand. Blanda ingredienserna i proportionerna 2: 2: 1: 1. Så snart trädet planterats är det viktigt att vattna det med varmt vatten i en volym på 40-50 liter. Även i detta skede är det möjligt att applicera toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Barrträd tål inte värme väl, därför behöver de regelbunden vattning. Vattning görs en gång i veckan; vuxna prover kan fuktas mindre ofta. Varje vattning kräver 10-12 liter vatten. Under de första åren är det lämpligt, efter vattning, att lossa jorden runt trädet till ett djup av 5 cm - på så sätt får de unga rötterna tillgång till syre.

Innan vintern börjar måste träden vattnas rikligt. Det händer att unga träd dör den allra första vintern, men i motsats till antagandena för oerfarna trädgårdsmästare händer det vanligtvis inte på grund av frost, utan på grund av brist på fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även för vintern är det vanligt att strö över träden med torv, ett ungefärligt lager är 5-6 cm. Med vårens början kan torv inte tas bort, det är tillåtet att helt enkelt blanda det med marken. För skydd mot kyla är granar täckta med grangrenar.

Gran kan matas två gånger per säsong. De behöver inte beskäras, de enda undantagen är dekorativa ändamål . Men på våren gör många ägare fortfarande sanitär beskärning och tar bort torra och skadade grenar. Det är viktigt att utföra denna procedur i slutet av perioden med aktivt sapflöde. Förökning av ett träd är möjligt genom sticklingar eller ympning på en stjälk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Synen av fallande grangrenar i trädgården väcker många olika känslor bland semesterfirare och fördjupar dem i en vacker saga. De hängande grenarna ser väldigt estetiskt tilltalande ut när de dekorerar stränderna i reservoarerna. Dessa barrträd är också väl lämpade för att skapa kompositioner på flera nivåer, de kan kombineras med lågväxande buskar och vackra perenner. Gråtande granar med gröna nålar ser bra ut mot en bakgrund av röda och vita blommor.

Granbågen håller på att bli en populär levnadsstruktur på ryska platser . I grund och botten är denna teknik vanlig i europeiska och amerikanska trädgårdar. För att skapa en komposition måste du lägga en välvd struktur och plantera gråtformar på båda sidor. Den unga spetsen är knuten till ett stöd; med åldern hårdnar den och fortsätter att växa i denna position. För att inte förstöra utseendet och inte blockera ingången till bågen skärs de hängande sidogrenarna av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om den gråtande sorten "Inversa" används, är det bättre att använda den som en exemplarväxt, eftersom trädet inte gillar gruppplanteringar för mycket. Granens plastform gör det möjligt att forma kronan och göra växter till intressanta former. Detta träd ser bra ut i ett litet område, och dess höjd kan enkelt justeras i enlighet med det allmänna utrymmet.

Gråtgranar används ofta i trädgårdsvägar . Deras fördel är rikheten på nålarnas färg, som inte går vilse med vintern och inte bleknar i solen. På vintern ser gröna barrträd vackra ut mot bakgrunden av vit snö. Om det här är en hög sort, ta då hänsyn till dess maximala tillväxt och ta inte med ljusälskande växter i landskapet, annars kommer grangrenarna att överskugga det vitala ljuset för sina grannar.

Rekommenderad: