Gran (49 Bilder): Beskrivning, Namn På Latin, Rotsystem, Höjd Och Diameter På Kronan Av Europeisk Gran

Innehållsförteckning:

Video: Gran (49 Bilder): Beskrivning, Namn På Latin, Rotsystem, Höjd Och Diameter På Kronan Av Europeisk Gran

Video: Gran (49 Bilder): Beskrivning, Namn På Latin, Rotsystem, Höjd Och Diameter På Kronan Av Europeisk Gran
Video: Gallhålans naturreservat, ett litet naturområde med stor vildmarkskänsla. Härryda kommun 2024, Maj
Gran (49 Bilder): Beskrivning, Namn På Latin, Rotsystem, Höjd Och Diameter På Kronan Av Europeisk Gran
Gran (49 Bilder): Beskrivning, Namn På Latin, Rotsystem, Höjd Och Diameter På Kronan Av Europeisk Gran
Anonim

Gran är en ganska vanlig växt i Rysslands skogar. Stadsborna vet dock väldigt lite om honom. Det är dags att lära sig mer om det här trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vanlig gran på latin har det botaniska namnet Picea abies. Eftersom arten är utbredd finns det ingen rädsla för att den kommer att dö ut. Ett alternativt namn är europeisk gran. Denna art tillhör familjen tall och växer i ryska federationens mittzon. Picea abies används ofta i landskapsarkitektur i städer, men du kan se det i sommarstugor och nära stugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granvirke är populärt inom träbearbetningsindustrin . Omogna kottar är en av de typer av medicinska råvaror i traditionell medicin. Vanlig gran växer i de nordöstra regionerna i Europa, där den bildar stora skogar (granskogar).

Bild
Bild
Bild
Bild

I västeuropeiska länder finns denna växt endast i bergsområden. I Ryska federationen kan vanliga granar hittas från gränsen för tundran till stäppens gräns.

Arten kan överleva även under mycket ogynnsamma förhållanden . Ett typiskt sätt att anpassa sig är bildandet av dvärgskogar. Marken kan ha olika struktur, men dess bördighet är särskilt viktig. Det rekommenderas att välja en plats som fuktas av rinnande vatten. Samtidigt är vattentätning och stagnation av vatten i allmänhet mycket farligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga granar tål torka och frost ganska bra . Vårfrost utgör dock ett allvarligt hot mot henne. Den maximala fasta livslängden för granar är 468 år. Men exemplar över 300 år är extremt sällsynta. I den blandade skogszonen varierar deras maximala ålder från 120 till 150 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på vanlig gran är i allmänhet begränsad till 30 m. Endast några exemplar stiger upp till 50 m. Den koniska toppen bildas av hängande grenar. Ett virvlande arrangemang är typiskt för dem.

Eftersom trädets rotsystem ligger nära ytan är det inte ovanligt att träd faller från starka vindar. Den kännetecknas av en grå bark, som gradvis flagnar av. Bladen ersätts av fyrsidiga nålar arrangerade i en spiral. Nålarnas storlek är 0,01-0,025 m. En nåls livslängd kan nå 6 år eller mer.

Under de första 10-15 åren av livet har en vanlig gran en rotrot . Senare blir det till en ytlig, eftersom huvuddelen av rotsystemet dör. Unga granskott växer först uppåt och bildar praktiskt taget inga grenar. När grenarna dyker upp kommer de att vara i rät vinkel mot stammen. I de flesta fall når kronans diameter 4-5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och deras egenskaper

Sorten "Virgata" är dekorativ. Trädet når en höjd av 6-8 m, vid 15 års ålder kommer kronans diameter att vara från 3 till 4 m. De långsträckta grenarna berör själva marken och förgrenar sig inte för mycket. Stammens tillväxt uppåt per år når 0,4 m under gynnsamma förhållanden . Tjocka nålar är upp till 0,02 m långa.

Unga grenar av "Virgata" är målade i en ljusgrön ton. Även om växten kan tolerera skugga, är det lämpligt att fördela upplysta områden under den. Tillräcklig fuktighet i marken och luften spelar en mycket viktig roll.

Bild
Bild

Den perfekta jorden är sandig lera och sur lerjord . Låga träd kommer att glädja dig med stora, men sällan växande kottar.

Inledningsvis har frukten en övergångsfärg från grönt till lila. När den mognar får den en brunbrun ton. Enligt vinterhårdheten tillhör "Virgata" 4: e klassen. Hon behöver särskild förberedelse för kylan. Den rekommenderade dräneringstjockleken är från 0,15 till 0,2 m.

Bild
Bild

" Aurea" skiljer sig från den tidigare sorten i sin ganska långsam tillväxt . Dessa granar har en lös, inte alltför vanlig krona. Den högsta bagagehöjden når 15 m, men bara ibland; i de flesta exemplar kommer det att vara cirka 12 m. Endast de äldsta träden når detta tillstånd, och vid 30 års ålder är höjden på 6-8 m normen. Blommande nålar har en gyllene färg, under sommarmånaderna är de gröna, och när det kalla vädret närmar sig får de en mörkgrön färg …

"Aurea" anses vara ett opretentiöst träd, utformat för vanliga stadsförhållanden, för att växa i solen och i en svag nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men svår förkylning är ett problem för honom. Efter att ha överlevt den hårda vintern kommer granen att mörkna. Du kan klippa Aurea utan rädsla.

Om du behöver ett relativt högt betyg bör du titta närmare på Columnaris granar . Ett vuxet träd kan växa upp till 12-15 m. Det kröns med en graciös krona i form av en smal kolumn. Tunnets silhuett förblir klar. Den största krondiametern överstiger inte 1,5 m.

Starkt utvecklade och ganska korta grenar går ner, som en gråtande pil. Fram till slutet av aktiv tillväxt kommer Columnaris att visa ojämn förgrening. Ju högre skott, desto mindre delas det. Men i vuxen ålder utjämnas denna brist och exponeringen av spetsen försvinner. Nålar 0, 015-0, 02 m är målade i en mörkgrön ton och växer mycket tätt.

Renoveringen av fyrkantiga nålar tar 6 till 12 år. Unga nålar verkar ljusare tills några månader efter deras utseende . "Columnaris" utmärks av sin ljusälskande natur och tolererar praktiskt taget inte halvskugga.

Bild
Bild

Det rekommenderas att plantera denna gran i svala områden med hög luftfuktighet. Det finns inga särskilda krav på marken, men det är bättre om det är en dränerad, relativt näringsrik jord.

Åt "Maxwelli" ser extremt original ut . Liksom alla andra bonsai växer de väldigt långsamt. Den högsta höjden i Rysslands förhållanden är bara 1-1,5 m. Nålarna är relativt skarpa och färgade i en ljusgrön ton, ibland med en gulaktig nyans. Växten är utmärkt för odling i klippträdgårdar. Det kan också användas för att dekorera bakgårdsområden. Det finns ganska många grenar på trädet, de är mycket hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan dvärgsort är Pygmy . Maxhöjden för sådana granar är begränsad till 1 m, bredden är högst 2-3 m. Skotten samlas i en krona som liknar en bred kon, grenarna stänger tätt ihop.

Grisar har inte stötar. Marken får inte komprimeras. Erfarna trädgårdsmästare noterar att denna växt är extremt motståndskraftig mot kallt väder. Det rekommenderas att använda den i klippträdgårdar, åsar, barrträd och samlingsträdgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi får inte glömma att "Pygmén" säkert kommer att drabbas av torr luft.

Lorelei -gran bildar krypande eller hängande grenar . Växtens bredd vid 10 års ålder når 1,5 m. Om skotten inte är bundna kommer de att krypa längs marken. Det rekommenderas att odla en kultur i halvskugga, och helst i solen. Standardgranens höjd bestäms av platsen där ympningen gjordes.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra översynen av sorten "Konika ". Denna gran bildar en miniatyrstam täckt med fluffiga grenar. Tiden för hennes liv på ett ställe når 500 år. Denna gran kan vara grå och vit. Grå "Konika" anses vara optimal för en parterre och en trädgård med stenar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av vanlig gran kan inte reduceras bara till bekantskap med beskrivningarna av sorter. Obetingad preferens i inhemska förhållanden bör ges till de mest vinterhärdiga sorterna. Denna aspekt är mindre viktig när man väljer dvärgformer, som vanligtvis döljs av snö på vintern.

Men vi måste också tänka på motståndet mot vinterns nederbörd. Is eller snö är ett stort hot mot träd.

Bild
Bild

Dessutom bör du överväga:

  • kommer det att vara möjligt att ge anläggningen nödvändig belysning och fukt;
  • hur höga är kraven för jordens bördiga egenskaper;
  • hur trädet kommer att se ut på en viss plats och under viss belysning;
  • vilken färg på nålar är mest att föredra;
  • är snabb tillväxt viktigt;
  • hur högt trädet ska vara.
Bild
Bild

Hur växer man?

Landning

Vanlig gran kan växa även på relativt dåliga organiska jordar, på lera och sand. Trädet är likgiltigt för ljuset, du kan plantera det även på en skuggig sluttning. Men det finns en annan fara - i dåliga miljöförhållanden lider julgranar mycket. Standard granodling innebär användning av lätt dränering . Att skapa ett dräneringslager av tegel, krossad sten, expanderad lera och så vidare är opraktiskt.

När ett år har gått transplanteras det i separata krukor. Redan i dessa krukor uppmuntras användning av kraftig dränering. Ursprungligen rekommenderas växterna att planteras i dräneringen från nålarna. Såsystemet för vanliga granar är ganska enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hålens övre diameter är 0,4-0,6 m, och vid den lägsta punkten är de 0,3-0,5 m breda.

Djupet på utgrävningarna är 0,5-0,7 m. Om marken är mycket tät är tung dränering oumbärlig. Det bästa alternativet är en blandning av krossad sten eller trasig tegelsten med sand 0, 15-0, 2 m tjock. Plantan bör placeras noggrant i hålet, men avvikelser från vertikalen bör uteslutas. Det är nödvändigt att fylla upp roten på det planterade trädet, men det kan inte tampas.

Ytterligare mulching av rotens närhet med ett tunt lager torv rekommenderas . Detta lager är 0,05-0,07 m och bör skapas under de två första åren efter plantering. Experter rekommenderar att du placerar nitroammofosku i jordblandningen vid plantering.

Bild
Bild

Vattning

Ytterligare bevattning av granen kommer att krävas när det inte regnar på länge. I heta perioder krävs det. Att kontrollera om det är dags att vattna trädet är enkelt: du måste pressa en jordklump i handen och se om det smuler . Det är nödvändigt att hälla vatten strikt runt rotklumpen inom en radie av 0,2-0,3 m från stammen. Varje träd ska ha 10-12 liter vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är förbjudet att mata vanlig gran med gödsel. Det är mycket mer korrekt att använda mineralblandningar . Bland dem är emellertid de som innehåller en betydande mängd kväve olämpliga. På grund av det gör tillväxten av skott före kallt väder det omöjligt att förbereda sig för vintern.

Det är förbjudet att använda kvävegödselmedel vid plantering av julgranar och vid applicering av mulch. Men på 1 m2 är det värt att lägga från 3 till 5 kg kompost.

Om du inte vill laga det själv måste du använda vermicompost, som säljs i någon specialaffär. Av andra blandningar är det värt att uppmärksamma formuleringar som innehåller en lätt absorberad form av kalcium.

Bild
Bild

Beskärning

För att skära vanlig gran måste du använda en beskärare eller en trädgårdssåg. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sanering av sektionerna efter att denna procedur har utförts . När trädet växer beskärs det allt oftare. Växter upp till 3-4 år kläms istället för att beskära. Beskärning rekommenderas under den sista tredjedelen av sommaren. Ibland utförs det på hösten, om det finns en fast övertygelse om att snitten kommer att läka innan det kalla vädret kommer.

Du kan göra konen till en boll genom att trimma de apikala skotten . Eliminera torkningen av de nedre skotten hjälper till att ta bort de uppåt växande skotten. I ung ålder bearbetas granen med trädgårdssax. Mogna växter trimmas med en penselklippare.

Bild
Bild

Det är bäst att beskära grenar på en relativt sval och grumlig dag, efter sprinkling i förväg.

Ett samtal om att ta hand om en vanlig gran kan inte passera svaret på frågan om vad man ska göra om trädet på stammen brinner i solen. Att hjälpa prydnadsgrödor är särskilt viktigt i början av våren. Att spruta grenar från en sprayflaska hjälper till att hantera problemet . För bättre resultat vattnas marken under träden med rent vatten eller svaga minerallösningar. Ibland täcks julgranarna upp till halva höjden med lutrasil (lämnar det öppet underifrån) eller säckväv.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Oljesjukdomar kan vara smittsamma, men andra problem är också vanliga. För att klara svampen kan du inte plantera träd mycket tätt och tillåta brist på ljus. Schütte undertrycks genom behandling med Quadris- eller Falcon -fungicider . Det bör vara 14 dagar mellan behandlingarna.

Att bekämpa fusarium är mycket svårare. Förutom att använda fungicider måste du hantera staminjektion, desinfektion av jorden. För att utesluta misstag är det värt att konsultera specialister varje gång.

Bild
Bild

Att hantera rost är enkelt. För att göra detta måste du använda läkemedlen "Fitosporin-M" och "Abiga-Peak".

Svampnekros lämpar sig för systematisk behandling med fungicider . Hela det sjuka trädet måste bearbetas med dem. Det är också nödvändigt att använda rotbildande stimulanser.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Under de sista dagarna i november, när kylan närmar sig, måste du noggrant "ladda" granen med fukt. För att göra detta vattnas det med 20 liter vatten (om växten når 1 m). Högre träd behöver 30-50 liter vatten. Ephedra med toppklippning skyddas från snö så noggrant som möjligt . Under den första höstmånaden matas växten med en fosfor-kaliumblandning för att stärka rötterna och grenarna.

Den bästa mulchen anses vara trädbark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter som odlas eller odlas i lokala plantskolor behöver inte täckas. Om det har fallit våt snö kan du inte skaka av den med slag eller skakningar.

Skotten höjs och svängs omväxlande efter att tidigare ha lindats med en mjuk trasa. Vid frysande regn är det värt att fylla på stöd, och bristningar kommer att rädda dig från den stormiga vinden.

Bild
Bild

Hur förökas?

För odling av vanlig gran rekommenderas att använda frön som samlas under en vuxen växt. För detta räcker det med några kottar, som torkas i värmen. Du behöver inte skala eller bryta kottarna, för med noggrann hantering öppnar de sig. Det rekommenderas att behandla plantmaterialet med en lösning av kaliumpermanganat . Det perfekta underlaget, enligt proffs, är flodsand, men det måste kalcineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

De lägger 1 frö i en behållare med jord och fördjupar det till 0,01-0,03 m. Sedan lägger de behållaren i kylskåpet eller lägger det i ett kallt hörn i huset. På grund av skiktning accelereras frögroning. Planteringsmaterial ska förvaras i kylen i cirka 90 dagar.

Bild
Bild

När den utförs, ordnas behållaren om på en ljus plats, där de första skotten snart ska dyka upp.

Såning rekommenderas i oktober eller november . Fröna kommer sedan att stratifieras redan i början av vårsäsongen. Sådd utförs ibland i ett filmväxthus. Substratet framställs av mald, lätt sönderdelad torv. För att separera fullviktiga frön från tomma, blötläggs de i 24 timmar.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Inte alla exemplar av vanlig gran är mycket dekorativa. Landskapsdesigners rekommenderar att odla denna växt tillsammans med:

  • gran;
  • björk;
  • lärkträd;
  • aska;
  • lönn;
  • smalbladig suger.

Detta foto visar tydligt hur trevlig en enda vanlig gran är när den placeras i förgrunden.

Bild
Bild

Och här visas vilket ovanligt utseende Inversa -sorten har i ett badkar.

Bild
Bild

Men även trädrader som växer i trädgården kan vara inte mindre vackra.

Bild
Bild

De högsta växterna ska användas som bandmask . Det är särskilt bra om de har mörka nålar.

Rekommenderad: