Åt (68 Bilder): Rotsystem Och Trädgrenar. Beskrivning, Höjd Och Förhållande Till Jord Och Ljus. Platsval Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Åt (68 Bilder): Rotsystem Och Trädgrenar. Beskrivning, Höjd Och Förhållande Till Jord Och Ljus. Platsval Och Vård

Video: Åt (68 Bilder): Rotsystem Och Trädgrenar. Beskrivning, Höjd Och Förhållande Till Jord Och Ljus. Platsval Och Vård
Video: Неделька отпуска! (Важное Видеообращение) 2024, Maj
Åt (68 Bilder): Rotsystem Och Trädgrenar. Beskrivning, Höjd Och Förhållande Till Jord Och Ljus. Platsval Och Vård
Åt (68 Bilder): Rotsystem Och Trädgrenar. Beskrivning, Höjd Och Förhållande Till Jord Och Ljus. Platsval Och Vård
Anonim

Lövväxter är vackra och graciösa. Men barrgrödor förtjänar utan tvekan uppmärksamhet. Bland dem finns granen, som måste vara känd för alla trädgårdsmästare och dekoratörer.

Beskrivning

Granens höjd kan nå maximalt 50 m. Men i de flesta växter är det inte mer än 30 m. Granens och buskens struktur innebär en sak gemensamt - närvaron av fleråriga blad. Grankronans form är nära en perfekt kon. Om förutsättningarna för utveckling är ogynnsamma, tar växten en dvärgväxt.

Nålarnas längd sträcker sig från 0,01 till 0,025 m. Varje nål lever minst 6 år. Nålarna har ett spiralarrangemang. Dessa löv är tetraedriska, en efter en, placerade på varje bladplatta en efter en. En separat diskussion förtjänar en sådan egenskap hos granen som färgen på dess nålar.

Den utbredda tron att julgranar alltid målas i samma färg är helt fel. Nålarnas färg ändras beroende på säsong. Tillsammans med grönt finns det också gula och till och med flerfärgade nålar. Mörkgröna toner är övervägande dominerande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla granar med en stamhöjd på mer än 3 m faller i kategorin stora träd Det är dessa växter som används mest i landskapsarkitektur offentliga och privata utrymmen. Tekniken för att plantera (transplantera) stor gran är densamma som för andra barrträd . På tal om hur ett träd ser ut måste det påpekas att granens storlek ökar betydligt under de första 15 åren. Vid denna tidpunkt bildar växten en stam och har en rotrot.

Trädet i växten innehåller lite harts, särskilt jämfört med tall. Den är målad vit med en liten touch av gyllene färg. Kottarna är något spetsiga, liknar en långsträckt cylinder. Fröna mognar i mitten av hösten. Granfrön som blåses av vinden förblir livskraftiga i 8-10 år. För närvarande har förekomsten av minst 45 granarter bekräftats.

Kronens densitet är större än hos en tall, eftersom denna växt är en av de skuggälskande arterna . Grankronans diameter varierar från 6 till 8 m. Hos vissa arter har den en spetsig topp. Kronan kan ha både lös och tät struktur. Stamdiametern på de mest utvecklade träden varierar från 1, 2 till 2, 4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i rotsystemet

Granrötternas djup är märkbart mindre än deras bredd. Nästan 86% av rötterna ligger på ett djup av 0,01-0,09 m. En tät sammanflätning av delar av rotsystemet är karakteristisk. Endast 2% av rötterna når nivån 0, 3-0, 5 m. Antalet stora, välutvecklade rötter är ännu mindre där.

Det största inspelade djupet hos rotsystemet av granar når 1,65 m . Nästan alltid tar det sig in i djupet av de håligheter som lämnas efter ruttnande av den underjordiska delen av växterna eller längs gångarna som läggs av jorddjur. Rötterna som ligger närmast ytan tar emot rikliga mineralkomponenter från marken.

Ju mindre varje rot är, desto mörkare blir den. Ytan på rötterna är täckt med tunna plattor som lätt lossnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur mycket växer?

Unga granar växer ganska långsamt. Under de första åren lägger de till några centimeter. Först efter bra rotning börjar växten att utvecklas snabbare och tar gradvis upp den förlorade höjden. Den årliga tillväxttakten för utvecklade former kan variera från 0,08 till 0,5 m. Naturligtvis i dvärgformer är denna indikator betydligt lägre.

I genomsnitt tar det 6-7 år för ett träd att växa med 1 m. Men du måste förstå att dessa indikatorer endast gäller växter som utvecklas från grunden. Om du inte deltar i tvivelaktiga experiment och tar vanliga plantor av anständig kvalitet kan du uppnå ett utmärkt resultat på 10-12 år. När det gäller livslängden är det följande:

  • i den europeiska arten - från 300 till 400 år;
  • i taggiga - från 400 till 600 år;
  • Siberian - minst 300 år gammal;
  • i Alaskan -sorten - upp till 250;
  • för svart gran - upp till 350 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det är lämpligt att börja en översyn av familjen med den skandinaviska granen. Denna växt kan bara odlas i mycket kalla klimat, minst 63 grader nordlig latitud. Dess karakteristiska drag är dess relativt långsamma tillväxt. På grund av det får träet en särskilt tät, stark struktur. Det skandinaviska utseendet är mycket populärt, inte bara inom trädgårdsdesign, utan också som en källa till byggmaterial.

Till exempel en alpin bild är Nidiformis -trädet idealiskt . Dess krona, som ser ut som ett bo, har en urtagning i mitten. Vuxna exemplar av kuddgran når högst 0,5-1 m i höjd. Nålarna på Nidiformis -trädet är mörkgröna. Också värt att uppmärksamma är "Alberta Globe" - en produkt av en naturlig mutation av kanadensiska julgranar.

Denna sort beskrevs officiellt och katalogiserades tack vare den nederländska uppfödarens Strengs ansträngningar 1967. Det används aktivt i utformningen av torg och trädgårdar runt planeten. Busken "Alberta Globe" har en höjd av 0,7-1 m med en kronlängd på upp till 1 m . Den årliga tillväxten överstiger inte 0,1 m i höjd och 0,04 m i bredd. Trots densiteten är skotten relativt tunna och prickar nästan inte, kottarna överstiger inte 0,05 m i längd och har en ljusbrun färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller rumsgran måste du omedelbart göra en reservation - det här är inte bara en sort, utan en hel grupp sorter. De förenas bara med sin lilla storlek och lämplighet för odling i krukor. Strängt taget är det orimligt att ha även anpassade julgranarter i rummet, de är obekväma där på grund av mikroklimatet. Lösningen är att odla sådana växter på balkonger och öppna terrasser. I det här fallet måste du också ta hand om en tillräcklig grad av uppvärmning av kulturen i svåra frost. När det gäller granarna med mjuka nålar så åt de inte alls, utan granar, bergs tallar, thuja eller lärkträd.

Krypande gran "Lorelei " har en bågliknande pipa. De nedre skotten sprids direkt längs marken. Växten "kryper" efter ympning i rotkragen. Grenarna stiger till maximalt 0,6 m. "Lorelei" växer bra både i den ljusa solen och i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaukasisk, eller på annat sätt - östlig gran, har en stamdiameter på cirka 2 m . Kronan når 15-20 m i diameter. Unga skott är något glänsande, gulgrå eller något rödaktiga. Toppen av unga kaukasiska julgranar utstrålar ofta hartspärlor. Knopparna liknar ett ägg i form och utsöndrar inte harts.

Nålarna är något platta. Den kännetecknas av en fyrsidig form med en rund spets. Nålarna är måttligt hårda och har i de flesta fall en storlek på 0,5 till 0,9 cm. Förutom Kaukasus bor denna växt i Turkiet och de norra regionerna i Lilla Asien. Kaukasisk gran bildar både renrasiga och blandade skogar på skuggade sluttningar.

Bild
Bild

Gran "Beloboka " helt motiverar sitt namn - det är ett vackert träd av blygsam storlek med vita spetsar. Växtens höjd blir högst 2-3 m. Vårskott är färgade grädde eller halm. Kulturen föddes upp i Polen på 1930 -talet. Sorten är lämplig för både grupp- och enskilda planteringar på alla platser med lämpligt klimat.

Det används också av:

  • i landskapsarkitekturer;
  • i bildandet av klippträdgårdar;
  • i klippträdgårdar.

Det finns också en kruka (behållare) version av "Beloboki". Under ett år är tillväxten högst 0, 12 m. En uttalad stam bildas inte under de första utvecklingsåren. När den växer får den formen av en bred kon. Tjocka nålar når 0,03 m i längd, de är ordnade i ett radiellt mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många älskare av trädgårds- och landskapsdesign är intresserade av granar med långa nålar. Den taggiga blå granen motsvarar helt denna beskrivning. Dess atypiska färg och en av de längsta nålarna i detta släkt gör växten till en idealisk kandidat för alla landskapskompositioner. Den taggiga blå granen tål perfekt den hårda vintern och de tuffa miljöförhållandena i stora städer. Höjden på ett träd kan nå från 20 till 35 m, medan det vid 12 års ålder är upp till 4 m.

Kottarna av taggiga blå granar placeras i kronans övre del. De kännetecknas av läderiga eller styva skalor. Arten i naturen lever i den tempererade klimatzonen på alla kontinenter. Ett positivt inslag i kulturen kan anses att den nästan inte behöver gödningsmedel. Glauka -sorten är särskilt högt värderad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett slående exempel på ett pyramidalt träd är Kupressina . Den bildar en hög stam och grenar tätt. Tillväxten i jämförelse med andra barrträd är mycket snabb (2,5-3 m vid 10 års ålder). Anläggningen tål en kraftfull snölastning utan problem. Den lägsta tillåtna temperaturen på vintern är -34 grader.

" Nana" har också en pyramidal krona . En dvärg (högst 1,5 m) buske föddes av franska uppfödare i mitten av 1800 -talet. Växten kännetecknas av överbeläggning av grenar och deras ojämna utveckling. Nålarna är taggiga och relativt korta. I handeln kallas sorten "Nana" ofta som Pygmaea.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland nämns en viss cedergran . Men i själva verket är detta namn absolut analfabeter: cederträ och gran är helt olika träd, och även sorter med ett sådant namn har inte registrerats i några seriösa källor. Men den norska sorten är ganska verklig. Det är en vanlig krukkultur. Dess attraktiva fördel är att trädet har formen av en vanlig kon, toppad med en fluffig topp.

Om vi också tar hänsyn till nån av tunna grenar som är långsträckta i längd, blir det tydligt hur bra en sådan julgran ser ut hemma. Växten är lämplig för heminredning både i sig själv och tillsammans med andra kulturer.

Strängt taget är den norska granen en av varianterna av den europeiska typen. Det är sant att det utsätts för noggrann formativ beskärning - annars kan ett bra resultat inte uppnås.

Bild
Bild

Naturligtvis slutar variationen av granar inte med de listade alternativen. Det är användbart att åtminstone kort beskriva andra sorter av detta barrträd. Grått, det är kanadensiskt, gran är populärt. Denna växt kännetecknas av sin höjd och slankhet, har gröngrå nålar. Ryska trädgårdsmästare och landskapsdesigners uppskattar det för dess motståndskraft mot vinterförhållanden.

Lågväxande underarter av kanadensiska granar "Konica "trädgårdsmästare har köpt ivrigt i många år nu. Tien Shan -granen, eller Shrenk -granen, som når 45 m i höjd, kan bli en dekoration av stora områden. Detta träd kännetecknas av en avsmalnande krona och ljusblå nålar. I naturen bor Shrenk gran över 90% av Tien Shan, liksom Dzungarian Alatau. Hennes trä är inte bara vackert, utan också mycket bra som byggmaterial. Samtidigt förblir växtens nyckelvärde dess förmåga att stärka sönderfallande bergssluttningar och rörliga jordlager.

Schrenk -granens lämplighet för vattenskyddsplantager i bergsområden har också bevisats.

Bild
Bild

Det växer också i bergen Serbisk (även kallad Balkan) gran . Denna art utvecklas utmärkt i ryska federationens mittzon, den kan nå 55 m i höjd.

Dess yttre funktion är en spektakulär krona i form av en smal kon. Spetsens densitet förblir under mycket lång tid. I den övre delen är nålarna mörkgröna, och i den nedre delen har de en vitaktig färg. Ayangranar kan ses i naturen i Kamchatka, Sakhalin och Kurilöarna. Ibland finns de i andra delar av Fjärran Östern.

Denna växt kännetecknas av:

  • motstånd mot vintern;
  • krona i form av en bred kon;
  • snygga tvåtoniga nålar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kommer från Nordamerika Brevera -granen tål också bra frost . Den vanliga höjden på träd når 10-15 m. Några enastående exemplar stiger dock upp till 35 m. Krondiametern kan vara 5-6 m. Mycket graciösa grenar av andra ordningen noteras, som ligger 1-3 m under huvudet skjuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att en gatugran i trädgården eller nära huset ska tillfredsställa måste du mycket noga välja en lämplig växt. Experter rekommenderar att gå till plantskolor på vintern. Det är då det kommer att vara möjligt att uppskatta all växtens charm, inte skuggad av örter och andra grödor. Dessutom, med kallt väder, är de flesta plantskolor redo att göra rabatter på preliminära vårbeställningar. Den viktigaste faktorn vid urvalet är bedömningen av vinterhårdheten hos en viss gröda.

Under de senaste åren är de bästa europeiska sorterna när det gäller motståndskraft mot kyla inte sämre än sorter av inhemskt urval . Det är dock bättre att fortfarande fokusera på lokala prestationer - de är bättre anpassade till väderns otäcka under lågsäsong. Det är absolut nödvändigt att vara intresserad av hur resistenta specifika grödor är mot solbränna på våren. Om dessa brännskador är troliga måste du dölja planteringarna för solen i slutet av vintern.

Experiment ska inte överges. I vissa fall visar sig träd på höga stenar eller exemplar med hängande grenar vara en ganska lämplig dekoration av en sommarstuga. För att förkroppsliga nyårshelgernas anda så exakt som möjligt, för att följa klassiska sedvänjor, är det lämpligt att välja sorter med en stam och krona som är så nära en kon som möjligt.

Bild
Bild

På grund av den stora variationen av sorter kan nålarnas färg vara väldigt olika. Även grönt har massor av nyanser. Valet av en viss färg är en fråga om personlig smak. Även om det skulle vara ännu mer korrekt att rådgöra med landskapsdesigners innan du köper. En annan viktig aspekt är trädets storlek, som avgör bekvämligheten att hantera gran och möjligheten att plantera ljusälskande grödor i närheten.

Viktigt: köp inte plantor "direkt" eller gräv dem i skogen. Detta är helt enkelt dumt (det är inte känt hur hög kvalitet växten kommer att vara), och oberoende skörd av plantor är också olagligt. Det är lämpligt att endast söka på beprövade plantskolor med gott rykte.

Fröplantor med ett öppet rotsystem förvärvas endast om de transplanteras till sin slutplats så snabbt som möjligt. Behållarväxter väljs när de planerar att transportera dem en lång sträcka eller vänta mer än ett dygn efter köpet.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ett sådant ämne som valet av en julgran i en kruka . Det är oönskat att köpa växter som är täckta med en vit blomning. De kan se snyggare ut än vanligt, men täppa till porerna på nålarna är osannolikt att ha en bra effekt på själva växten. Det är absolut nödvändigt att titta på hur hälsosam kulturen är. Prover med ett torkat substrat, med brutna grenar är strikt oacceptabla.

Bild
Bild

Hur växer man?

Sittval och landning

Det är mycket viktigt att välja rätt plats på platsen där granen kommer att växa. Det måste komma ihåg att denna växt planteras så långt som möjligt från trädgården - trots allt är den mottaglig för skadedjur. Storleken på plantan beaktas också. Miniatyrträd, som når maximalt 1,5-2 m, kan planteras i öppen mark nästan var som helst det finns tillräckligt med utrymme. Men höga exemplar bör placeras omedelbart där de inte kommer att störa någon.

Stora granarter, även om det fortfarande är en blygsam planta, bör inte placeras bredvid grunden för ett hus eller annan struktur. Granrötter är mycket starka och kan förstöra även murverk eller betong. Samtidigt kan en planta som är relativt blygsam i storlek planteras. Detta öppnar till och med för ett antal fördelar:

  • det blir renare och fräschare luft runt huset;
  • det är trevligt att titta på en låg dekorativ barrkultur;
  • utmärkt kompatibilitet med andra grödor säkerställs;
  • det blir möjligt att fira nyåret genom att klä upp ett levande träd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du ska inte lita på de vanliga "tecknen" om barrträdets och husets oförenlighet. Men det faktum att det är opraktiskt att plantera en gran bredvid syren är den korrekta rekommendationen. Låga barrgrödor kombineras väl med prydnadssäd. De bästa kandidaterna för detta är:

  • fjädergräs;
  • spikelet;
  • svingel;
  • miscanthus.

Barrträd kan också kombineras med frodiga, rikligt blommande fleråriga blommor. Det tidiga uppvaknandet av barrträdet uppnås genom användning av primula och lökväxter. Det är dock viktigt för trädgårdsmästare att veta inte bara vilka växter som kan odlas bredvid granen. Denna kultur är inte alltför krävande för ljuset, men det är svårt att kalla det skuggälskande i ordets fulla bemärkelse.

Granar kan planteras både i soliga områden och i delvis skuggade områden, så länge toppen inte är skuggad; 2-4 timmars belysning per dag räcker för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett skickligt tillvägagångssätt är det inte svårt att plantera gran. Det är i alla fall inte svårare än att plantera något annat träd. Det rekommenderas att välja ung tillväxt (andra levnadsåret). Det är bäst att plantera granplantor på våren - i slutet av april och under det första decenniet i maj. Då har knopparna ännu inte vaknat, och därför kommer växten lättare att tolerera proceduren.

Ibland utförs plantering på sensommaren och tidig höst, för då växer rötterna aktivt . Om du behöver bördig jord. Bättre om det är lera eller sandig lera. Eftersom rotsystemet är beläget nära ytan är det absolut nödvändigt att undvika trampning och packning av jorden. Det är absolut nödvändigt att använda ett dräneringsskikt med en tjocklek av 0,15-0,2 m.

Den valda plantan inspekteras och kontrolleras om de tunna rötterna går sönder. Levande rötter böjer sig när de trycks lätt, men förblir intakta.

Vid skärning hittas en ren vit vävnad. Gråa och svarta snitt indikerar att trädet redan är dött och du måste leta efter ett annat planteringsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kategoriskt oacceptabelt att ta plantor med förtjockade eller täckta med tillväxtrötter . Detta är säkra tecken på växtcancer som inte kan hanteras. Sedan ser de att på stammen - dess bark och barken på varje gren ska inte ha rynkor. Ja, du kan återuppliva planteringsmaterialet genom att blötlägga det i 2-3 dagar i vatten. Detta är dock onödigt arbete och inte alltid motiverat, eftersom det är väldigt lätt att hitta färska växter.

Du måste också titta så att det inte finns några fläckar på barken. I teorin kan de klippas, men detta kommer omedelbart att komplicera trädets efterföljande formning. Undersök inte bara barken och skotten, utan också plantans topp. Det ska bli träigt och brunt i färgen. Det är inte nödvändigt att sträva efter att köpa plantmaterial med maximal höjd - det är mycket mer korrekt att köpa ett medelstort träd.

Landningsgropen förbereds 13-14 dagar innan själva landningen. Tvååriga plantor behöver en urtagning 1 m djup och 0,6-0,7 m i diameter. Kompost blandat med:

  • benmjöl;
  • humus;
  • nålar.
Bild
Bild

Jordklumpen, tillsammans med alla rötter, bör placeras fritt i hålet. Rötterna rätas noggrant innan jorden fylls. Sedan höjs växten och jorden hälls. Det är noggrant komprimerat för att förhindra nedsänkning. Detta är viktigt eftersom rotkragen inte kan gå ner i jorden.

En pinne grävs in nära den planterade julgranen, som den är bunden till . Därefter skapar de en jordhög fylld med sågspån. Den nyplanterade busken vattnas noggrant. Detta kommer inte bara att kompensera för vattenunderskottet, utan också eliminera luftfickor som kan dyka upp av sig själva. Här slutar planteringsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Trots granens motståndskraft mot ogynnsamma miljöförhållanden måste den vattnas på sommaren. Till en början, när växten precis planterats, behöver den mycket vatten. Men du kan inte tillsätta för mycket vätska heller. Lerjord blandas antingen med sand eller dräneras noggrant för att eliminera stillastående vatten.

Vattna plantorna varje dag. Det är lämpligt att göra detta på morgonen, medan solen fortfarande är låg. Vuxna växter tål värme bra, även ganska länge. Men om det är försenat eller nederbörd inte faller alls, måste växterna hjälpas med alla medel.

Sprinkling utförs på morgonen och på kvällen, vilket gör en paus på 48 timmar mellan procedurerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Växtens höjd är begränsad till ditt tycke. För att göra detta måste du arbeta med toppen. Skotten på toppen vrids så snart de uppstår. Då kommer näringsämnena att fördelas jämnt över den återstående delen av kronan. Detta förhindrar att nålarna faller av de nedre grenarna.

Skillnaden mellan beskärning och klämning måste läras tydligt . Det andra alternativet är främst lämpligt för barnkammare, som fullt ut kan fokusera på att arbeta med träd. I hushåll föredras ett mindre tidskrävande beskärningsförfarande. Dessutom växer växter mycket långsammare efter klämning. Dessutom, i vissa fall, nypning framgångsrikt ersätter sanitära beskärning av unga julgranar.

Det rekommenderas att skära gran med sekatörer eller trädgårdssågar. Du måste ta bort hela skottet eller en deformerad del av bagageutrymmet. Sanitära hårklippningar utförs systematiskt, beroende på hur mycket kronan växer.

Ju äldre trädet är, desto oftare måste det beskäras. Experter anser att den sista tredjedelen av sommaren är det bästa ögonblicket för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning på hösten är också möjlig, men du måste noggrant beräkna tidpunkten så att skivorna läker innan frosten börjar. Tillförlitligheten hos sådana beräkningar, särskilt i dagens instabila klimat, är mycket tveksamt . I vilket fall som helst bör nästa sanitetsfrisyr utföras på våren innan knopparna börjar växa. Formativ beskärning utförs endast för träd som är minst 3 år gamla, när deras höjd når 0,5-1 m. Beskärningen av de apikala grenarna, vilket stimulerar lateral tillväxt, hjälper till att göra en växt som liknar en kon till en slags boll.

Unga julgranar behandlas ofta med beskärningssax . För mogna växter, försök att använda en häcksax. Det är lämpligt att utföra en formande frisyr på grumliga dagar när det inte finns någon extrem värme. Annars får nålarna en obehaglig brunaktig färg. Det är lämpligt att göra en inledande sprinkling för att underlätta arbetet och hålla skärpan på instrumentet längre.

Experter rekommenderar att fokusera på de naturliga linjerna i trädets krona och inte försöka göra om dem - det kommer ut lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under växtsäsongen är det tillåtet att ta bort högst 30% av tillväxten. Då blir bildandet av en frodig tät krona så enkelt som möjligt. Det är strängt förbjudet att lämna grenarna nakna, för då är deras tillväxt omöjlig. Du måste också ta hand om din egen säkerhet. Alla delar av kroppen under arbetet, särskilt ögon och händer, måste täckas noggrant.

Ytterligare krav är följande:

  • skär bara granen med ett skarpt, rengjort verktyg;
  • efter avslutat arbete, tvätta bladet och torka dem torra;
  • undvika hårklippningar under hartsutsöndring;
  • sträva inte efter att skapa en mycket komplex geometrisk form (detta är proffsens privilegium), eftersom de enklaste alternativen inte kan vara mindre attraktiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Trots all sin anspråkslöshet behöver granen nödvändigtvis en näringstillförsel. Gödselmedel med hög kvävehalt är kategoriskt oönskade. De kan inte användas för både plantering och mulching. Tillväxtstimulering tillhandahålls på ett enklare sätt - med hjälp av kompost. När det gäller 1 kvm. m förbrukar från 3 till 5 kg kompost.

Man måste komma ihåg att fotosyntesen i barrträd är svagare än i lövfällande (mindre totalt lövverk påverkar). Det kan förbättras med en liten dos magnesium. Därför används dolomitmjöl för att kalka träd, vilket kompenserar för bristen på detta spårelement.

Men enbart denna komposition kan inte undvikas. Det är absolut nödvändigt att använda andra blandningar som innehåller Mg i en form som lätt kan assimileras av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja ett gödningsmedel som inte har kväve och tillräckligt med magnesium är inte tillräckligt. Den bör innehålla minst 10-12 mikroelement. Först då kan matningen göras helt. Valet mellan ryskt och importerat gödselmedel är inte alltför grundläggande. Det är mycket viktigare att kompositionen uppfyller de grundläggande kvalitetskriterierna.

Att ta hand om gran på vintern är inte för svårt - du måste först och främst se till att grenarna inte är överbelastade med snö . De kan till och med bryta från belastningen. Under det första utvecklingsåret måste växterna täckas. Det nödvändiga skyddet kommer att tillhandahållas av en improviserad "wigwam" av flera insatser, som är bundna uppifrån. Den resulterande "stugan" är fylld med grangrenar eller täckt med en film på utsidan för att minska snöbelastningen och göra den jämnare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Utseendet på gulaktiga fläckar och nålarnas fall på granen gör att växten påverkas av sitkagranbladlössen. Du kan upptäcka skadliga insekter genom att knacka på en gren som ett papper är fäst på. Det är endast möjligt att bekämpa bladlöss när dess "beskyddare" - myror - elimineras. Med ett litet antal bladlöss tvättas problemområdena med tvålvatten. Men du bör skydda rötterna från tvålblandningen.

Behandlingen utförs med ett intervall på 6 till 10 dagar. Det är lämpligt att klippa av alla tips på de drabbade skotten . När nålarna böjer sig och börjar bli gula och gallor dyker upp, blir det ett nederlag av Hermes. Var och en av gallorna kan innehålla över 100 larver.

Det finns inget behov av behandling med syntetiska läkemedel eller improviserade medel. Du behöver bara regelbundet ta bort alla drabbade skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insekticider används endast när sjukdomen sprids kraftigt . Nålätaren är en allvarlig fara. Denna skadedjur kan bara identifieras genom att känna nålarna. Sjuka grenar behandlas noggrant, ibland många gånger, med flytande tvål eller skärs helt ut. En mycket allvarlig Hermes-angrepp kan elimineras med bredspektrumbekämpningsmedel.

Granrost påverkar nålarna, barken, kottarna. Kampen mot det är endast möjlig genom specialbehandling med de rekommenderade läkemedlen. Bland dem visade sig Abiga-Peak och Fitosporin-M vara de bästa.

Lav kan få kvistar att torka ut. En enkel träskrapa hjälper till att ta bort infektionsfokus. Stålskrapor kan inte användas - de deformerar anläggningen. För att förebygga sent på hösten är träden noggrant vitkalkade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning med en lösning av kopparsulfat i en koncentration av 7 till 10% rekommenderas också. Vid en mild infektion används kalkmjölk. Om laven har spridit sig mycket brett är det enda sättet att undvika sanitetsavverkning.

Du måste också vara rädd för sådana sjukdomar som:

  • shute;
  • fusarium;
  • rotröta;
  • växtcancer;
  • rostknoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Om grannålarna har ljusnat kan det antas att detta kan bero på överdriven nederbörd eller orimligt aktiv vattning. Gula och till och med vita nålar visas med brist på järn. Brist på fosfor resulterar ofta i att nålarna blir lila; vanligtvis gäller detta problem unga nålar. När det gäller nålarnas brunning beror detta på infektion i rhizosfären med svampen. För att minska risken för infektion är det nödvändigt att undvika överdriven vätning av nålarna.

När granen har kastat av sina nålar är rotluxangrepp nästan alltid orsaken till sjukdomen. Det påverkar främst unga träd, och chansen att bli frälst är mycket liten. Det kommer att vara möjligt att undvika att sjukdomen uppstår genom att behandla markkoma med insekticider. Detta är mycket viktigt eftersom det är nästan omöjligt att förhindra infektioner i plantskolor. Med rumsunderhåll kan utmatning av nålar provoceras av alltför torr och varm luft.

Många människor är intresserade av buken hur man lyfter de hängande grenarna . I själva verket är det ingen mening med detta - det faktum att skotten ser ner är ett naturligt naturligt tillstånd av trädet. Distanserna gör att grenarna kan lyftas, men detta är en konstgjord lösning. Dessutom kan de inte användas på mycket lång tid och kommer att leda till att hela växten tidigt dör.

Om trädet har två toppar, då vid plantering, tas en av dem bort till längden på en ny skott, så att växten utvecklas vackert och graciöst.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Det är nödvändigt att förbereda granen för vintern från det sista decenniet i augusti. Redan under den sista sommarmånaden utförs utfodring utan tillsats av kväve, men med en övervägande fosfor och kalium. Fuktladdningsbevattning utförs inte tidigare än när bladen faller av andra grödor. Cirkeln som ska vattnas bör vara minst lika med kronans diameter . Mulchning av cirklar nära stammen rekommenderas starkt, medan mulch läggs ut med en tjocklek på 0,05 m.

På våren måste mulchen tas bort. Om detta inte görs börjar rötterna ruttna. Det är också nödvändigt att ta hand om kronans stöd för vintern. Endast i sällsynta fall är det möjligt att skaka av snön manuellt efter varje snöfall. Om kronan har en pyramidform, är den bunden i en spiral nedifrån och upp.

Samtidigt rekommenderas det inte att dra åt för mycket - huvudsaken är att grenarna är stabilt i ett naturligt läge . Det är i allmänhet olämpligt att dra åt flerstammiga träd: de fixeras helt enkelt med ett starkt rep. Krypande sorter av granar skyddas annorlunda: stenar som skapar nödvändigt stöd placeras under skelettgrenarna.

Det är strängt förbjudet att ersätta stenar med plankor, stockar, stockar eller tjocka grenar - allt trämaterial kommer att ruttna. Unga växter med tunna vertikala stammar säkras med stödpinnar och sträckmärken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart före vinterns början måste alla barrgrödor behandlas från skadliga insekter och patologier. Kopparinnehållande preparat ger det nödvändiga skyddet mot sjukdomar. Använd "Actellik" för att undvika skador av skadedjur. Beskärning av granar på hösten, särskilt under andra halvan, är oönskat. Även häckar bildas bara på våren; det är tillåtet att ta bort endast deformerade och trasiga skott om de inte kan läka.

För att säkerställa att barrträdet skyddas på ett tillförlitligt sätt från solen, är de skuggade från söder . Men en mycket mer korrekt mått skulle vara helomslag med omslag. Använd inte polyeten och fiberduk för skydd. På grund av dem kan kronan kräkas, och detta slutar alltid tyvärr för växten.

Det rekommenderas att använda gasväv eller säckväv. Borttagning av skyddsrum bör endast ske efter att jorden har tinat.

Bild
Bild

Hur förökas?

Om en vårplantering av frön väljs måste de stratifieras i snön i 30 till 120 dagar. Före plantering blötläggs planteringsmaterialet i 12 timmar i en lösning av spårämnen. Såning utförs omedelbart efter uppvärmning av jorden. Plantor kan förväntas efter frostens slut. Utvecklingen av plantor på samma plats kommer att ta 1-2 år, och sedan transplanteras de till slutplatsen.

Se till att de är helt konditionerade innan du köper frön. Fröplantor med slutna rötter kan odlas inte bara i behållare, utan också i polyetenrullar. En förutsättning för framgång är att plocka.

Men du kan använda en annan teknik - sticklingar. Vintersticklingar planteras på våren när knoppar av andra växter sväller. På 3-5 månader växer rötterna till 0,2 m. Det rekommenderas att bibehålla temperaturen i marken (på 0,05 m djup) från 13 till 20 grader. Samtidigt värms luften upp till 10-19 grader. I växthuset lägger de ut en "paj" från:

  • fint grus (0,05 m);
  • torvmark (0,1 m);
  • kombinationer av 1 del torv med 3 delar tvättad kvartssand.

Det färdiga växthuset vattnas så att vattnet mättar "kakan" uppifrån och ner. Täck växthuset med en ram med glas eller film. Sticklingar bör planteras i en vinkel på 20 till 30 grader till ett djup av 0,01 m.

Bild
Bild

För att skapa en skuggningseffekt läggs ostduk på toppen.

Vackra exempel i landskapsdesign

Det skulle ta lång tid att beskriva åt och måla vägen med dem. Men det är mycket mer intressant hur en komposition med dem på en tomt i en trädgård eller nära ett hus kan se ut. Bilden nedan avslöjar allt det fina i den gulgröna granen, som utlöses av en vit växtmatta. På andra sidan ramen är en annan miniatyr barrväxt. Låt dess färg vara mer bekant, men nåden är bortom alla tvivel.

Bild
Bild

Men du kan göra annat med en relativt hög blåaktig gran. I det här fallet blir det det dominerande inslaget i ett separat område på trädgårdstomten.

Bild
Bild

Och här fattades ett beslut som var helt utanför det traditionella sortimentet - barrträd gav en helt konstgjord bakgrund. De används som lokala dekorativa accenter runt entrén i garaget. Och jag måste erkänna att det inte visar sig så illa i utseendet.

Bild
Bild

Den underdimensionerade Nidiformis -busken som visas på detta foto har använts för att bilda en original stenhage. En växt som ligger på en gata fångar omedelbart ögonen på observatören.

Bild
Bild

Och så här kan en annan version av en stenhage, dekorerad med hjälp av hämmade barrträd, se ut. Trots den verkliga slumpmässigheten kan kompositionens omtänksamhet kännas igen av geometrin. Ta till exempel den verifierade färgen och den geometriska balansen för dess beståndsdelar.

Rekommenderad: