Gran "Akrokona" (23 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten, Användning I Landskapsdesign, Trädhöjd. Hur Man Planterar På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Akrokona" (23 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten, Användning I Landskapsdesign, Trädhöjd. Hur Man Planterar På Våren?

Video: Gran
Video: Serbisk søjlegran Picea omorika 2024, Maj
Gran "Akrokona" (23 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten, Användning I Landskapsdesign, Trädhöjd. Hur Man Planterar På Våren?
Gran "Akrokona" (23 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten, Användning I Landskapsdesign, Trädhöjd. Hur Man Planterar På Våren?
Anonim

Akrokona -granen är populär i trädgårdscirklar för sitt utsökta utseende. Detta är ett relativt lågt träd som är lämpligt för plantering i ett begränsat område. Grannålar är mörkgröna, vilket inte ändras under hela året. Denna sort är perfekt för älskare av barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Detta är en vanlig gran. Den tillhör en långsamt växande art, den årliga tillväxten i höjd är 10 cm, i bredd - 8 cm. Trädets höjd vid 30 års ålder når högst 4 m, så det tar inte mycket plats på platsen och skuggar inte intilliggande planteringar. Krondiametern kan nå 3 m, men vanligtvis bestäms denna parameter av detaljerna för dekorativ trimning. Artens livslängd är mer än 50 år, och de föredragna odlingsregionerna är från Ural till Västeuropa.

Trädet har en oregelbunden form, den breda koniska kronan ser asymmetrisk ut, vilket ger det en intressant egenskap . Stammen är ofta osynlig genom tjocka, ibland svagt krökta grenar som lutar nedåt. Unga nålar har en ljusgrön färg, med åldern blir nålarna mer och mer mättade, vilket resulterar i att dess saftiga gröna nyans kvarstår under hela året. Nålarna är vassa, 1-2 cm långa, deras tjocklek är 0,1 cm. Nålarna finns kvar på grenarna i 6-12 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den presenterade sorten har fina stora cylindriska röda kottar även i ung ålder, de ser särskilt vackra ut mot bakgrunden av mörkgröna nålar på våren. Sorten kännetecknas av ett ovanligt arrangemang av kottar - de ligger alltid vid skottens spetsar. Med bildandet av en kon stoppas utvecklingen av grenen under denna säsong . Gradvis blir knopparnas färg från lila till ljusbrun.

Detta är en skuggtolerant och frosthård art, men unga exemplar på våren kan uppleva obehag med vårfrost. En viktig egenskap hos "Akrokona" är dess förmåga att frigöra fytoncider, som har antimikrobiell effekt, mjukar upp mikroklimatet, absorberar buller och damm, så att vara nära denna gran är inte bara trevligt, utan också bra för hälsan.

I staden är det här trädet nästan omöjligt att hitta, oftast odlas det på privata tomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Innan plantering är det viktigt att vara uppmärksam på valet av planteringsmaterial. Det rekommenderas inte att föröka granen på egen hand. Det är bättre att rådgöra med erfarna trädgårdsmästare och köpa en redan ympad planta i en beprövad plantskola. Därefter måste du hitta en lämplig landningsplats. Det föredragna området är soligt med lite halvskugga, så långt bort från grundvattnet som möjligt.

Den ideala jorden för denna art är bördig, lätt sur lerig och sandig lerjord; trädet tål inte salt salt. Du måste plantera växten tidigt på våren efter att snön har smält. Plantering är möjlig på hösten före frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningstekniken är följande

  • Gräv ett hål 50-70 cm djupt.
  • Lägg ut dräneringen, den kan vara gjord av sand eller brutet tegel med en tjocklek på cirka 20-30 cm.
  • Tillsätt näringsblandning. För dess beredning kan du kombinera löv- och torvmark, torv och sand.
  • Placera plantan i det förberedda hålet så att rotkragen ligger på marknivå.
  • Om detta är en gruppplantering, placera sedan resten av plantorna på ett avstånd av minst 3 m.
  • Efter plantering, vattna växten och applicera toppdressing, till exempel 100-150 g nitroammofoska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Ett ungt prov behöver konstant fukt och lossas. Det är nödvändigt att lossa marken runt trädet noggrant varje gång efter vattningsproceduren och fördjupa jorden med högst 7 cm, eftersom rotsystemet hos en ung gran ligger nära ytan. I allmänhet har denna art inte höga underhållskrav, men den reagerar negativt på stillastående vatten och torka, dessa faktorer kan till och med förstöra en ung växt, därför behöver Akrokona särskild vård under de första åren av livet, och sedan är det kan växa nästan självständigt.

Unga träd måste täckas med grangrenar för vintern . En vuxen växt kommer att klara frost även utan isolering - "Akrokona" tål temperaturer upp till -40 grader. Unga exemplar är också sårbara för den heta solen och brännskador kan förekomma på dem. För detta är exemplen skuggade under de första 2-3 åren av livet när solljus träffar grenarna.

På sommaren är det viktigt att bevattna trädet med vatten, men proceduren bör endast utföras på natten för att undvika brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk också på att denna art inte tolererar damm, avgaser, industriella föroreningar i luften, så den kommer inte att växa bra nära staden. Det rekommenderas att använda speciellt gödningsmedel avsett för barrgrödor som gödningsmedel. Ytterligare mat tas in 2 gånger per säsong. Trädet tolererar beskärning väl, specifikationerna för manipulation beror på personliga preferenser för webbplatsens ägare. Den rekommenderade skärperioden är början av sommaren, då stannar den aktiva tillväxten av grenar. Gran reagerar bra på mulching med torv, klippt gräs och halm.

Gran är mycket resistent mot skadedjur och sjukdomar, men ibland kringgår detta problem det inte . "Akrokonas" främsta fiender är granlöss och spindelkvalster, och de vanligaste besvären är fusarium, barknekros, rot- och stamröta. Att behandla trädet med tvålvatten hjälper till att klara bladlöss, men det är viktigt att skydda rötterna från produkten. Preparaten "Fitoverm", "Agravertin", "Neoron" hjälper bra mot fästingen. Bordeauxblandning, "Skor" eller andra fungicider hjälper till att förebygga sjukdomar. Alla berörda grenar elimineras och de skurna platserna behandlas med en lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Denna sort rekommenderas för användning i klippträdgårdar och exotiska trädgårdar. Ett gran är lämpligt för att dekorera en tomt i jugendstil, för att komponera en komposition i japansk stil, för att dekorera en "trädgård med stenar". Gruppplanteringar kan användas som häck. Dessutom ser ett pittoreskt vintergrönt träd ut som en exemplarväxt i ett litet område.

Många trädgårdsmästare odlar denna sort som en del av de så kallade ljungodlingarna . Kronan möjliggör variationer i form, till exempel kan du göra en båge, en kon eller en gråtfigur från en gran. Gröna nålar med lila kottar ser väldigt vackra ut bland vita blommor. Denna gran pryder också landskapsdesignen under vintermånaderna, när dess gröna grenar stoltserar mot en snövit bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granar kan ramma in trädgårdsgränden, samt placera trädet bredvid andra barrträd, men överväga samtidigt om granarna kommer att störa varandra och skugga lägre planteringar.

På platsen hjälper det här trädet att hålla vindstöterna kvar, det ser majestätiskt, högtidligt ut och under nyårshelgen kan det ersätta julgranen.

Rekommenderad: