Gran "Liten Sylt" (15 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten. Plantering, Vård Och Användning I Landskapsarkitektur

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Liten Sylt" (15 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten. Plantering, Vård Och Användning I Landskapsarkitektur

Video: Gran
Video: ? (Видео подкаста Bigfoot) Squatch-D TV Эпизод 65 Bigfoot Okanagan & The Curio... 2024, Maj
Gran "Liten Sylt" (15 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten. Plantering, Vård Och Användning I Landskapsarkitektur
Gran "Liten Sylt" (15 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Gransorten. Plantering, Vård Och Användning I Landskapsarkitektur
Anonim

Gran är ett barrträd vintergröna träd som tillhör familjen tall. För närvarande finns det cirka 40 typer av olika granar med en vacker krona. De kan vara både höga (upp till 97 m i höjd) och låga (upp till 45 cm). Den andra gruppen innehåller en mängd vanlig gran "Little Jam".

Historia

Man tror att Little Jam -granen uppstod som ett resultat av en naturlig mutation av den berömda tyska sorten Nidiformis. Det hände på 50 -talet av XX -talet i ett av plantskolorna i Holland. Trädet lockade genast uppmärksamhet hos uppfödare med sitt icke-standardiserade utseende. Det ser mycket ut som en sittande igelkott med gröna taggar.

År 1965 var denna gran redan tillgänglig för plantering i Nederländerna.

Bild
Bild

Utseende

Beskrivningen av den vanliga granen "Liten sylt" börjar ofta med att det är ett miniatyrträd format som en boll. När trädets krona växer får den en kuddeform. Höjden på en liten nålliknande skönhet överstiger inte 50 cm, diametern är inte mer än 1 m. Detta är en långsamt växande gran, som bara växer 2 cm per år.

Denna sort kännetecknas av korta, täta grenar som är något upphöjda uppåt. Unga nålar har en ljusgrön färg och förra årets är alltid mörkgröna. Nålarna är mycket små - från 2 till 5 mm. De är tunna och mycket tätt belägna på grenarna. Denna gran bildar aldrig kottar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

För att Little Jam -gran ska känna sig bekväm på din trädgårdstomt eller i en behållare måste du tänka på följande punkter.

  • Jorden . Denna sort älskar lösa, lösa, bördiga jordar. De ska vara medelsyra sandiga leror eller leriga. Plantera inte i ett område med stillastående grundvatten. Med tät tung jord läggs ett lager av sand eller expanderad lera som är flera centimeter tjock under plantering. Marken bör lossas regelbundet inte särskilt djupt för bättre luftåtkomst till rötterna.
  • Vattning . Vid torrt väder bör vatten regelbundet vattnas, samtidigt som vattnet inte faller på nålarna. På varma dagar, vattna en gång i veckan med 10-15 liter vatten. Kom ihåg att överflödig fukt är inte bra för att äta. Detta ökar risken för skador på trädet av olika svampar.
  • Belysning . Little Jam gran är ett ljusälskande träd, men det kan växa i halvskugga. Han behöver direkt solljus i flera timmar om dagen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Djupet på planteringshålet ska motsvara rotsystemets storlek (cirka 50-70 cm). Det rekommenderas att applicera ett speciellt gödningsmedel för barrträd på jorden. Plantan placeras i mitten på en liten jordhöjd, sedan sprids rötterna längs jordhögen och riktas nedåt, rotkragen ska vara på marknivå. När planteringen är klar måste du hälla 2-3 hinkar vatten på denna plats.

Om du planterar flera granar bör avståndet mellan dem vara 2-3 meter.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om Little Jam -gran är inte svårt, men det kräver att vissa villkor följs.

  • Trots det allmänna frostmotståndet bör unga granar täckas med grangrenar för vintern, eftersom frost kan lämna oattraktiva fläckar på kronan.
  • Trädet behöver stödja kronan för vintern så att de sköra kvistarna inte går sönder under snön.
  • Landning är önskvärt från början av mars till slutet av november.
  • Beskärning bör utföras i slutet av våren - försommaren, när saftens rörelse inte kommer att vara aktiv.
  • Plantera ditt gran skyddad från starka vindar. Trädets rotsystem ligger nära ytan och det kan falla.
  • Vid varmt väder, spraya denna sort med kallt vatten på kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Liten syltgran förökas oftast med sticklingar, eftersom resultatet är ett nytt träd, som är en komplett kopia av moderträdet. Lignifierade laterala ett- eller tvååriga skott tas som sticklingar. De måste säkert ha en vilande apikal njure. På våren, innan knopparna börjar blomma, måste skotten tas bort med en sekatör eller en slipad kniv. Den idealiska klipplängden är 7-10 cm.

Slutet av skottet rekommenderas att doppas i en speciell tillväxtstimulator och sedan planteras i ett underlag. Den är gjord av sand och perlit eller av en blandning av sand och torv (3: 1). Sedan ska skäret strö över och täckas med en film för att behålla fukt. Det rekommenderas att göra hål i folien för luftintag.

Om temperaturen under filmen är över 25 grader Celsius kommer skotten att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga sjukdomar

Denna typ av gran kan påverkas av vissa skadedjur och svampar. Insekterna och mikroorganismerna som finns kan identifieras med följande funktioner.

  • Granlöss . Gula fläckar visas på nålarna, och trädet börjar torka ut. Förekomsten av bladlöss kan också bestämmas av utseendet på myrkolonier.
  • Granmidd . Det ger sig ut som brunaktiga fläckar på nålarna som vetter mot solsidan.
  • Falsk sköld . Unga träd blir bruna och slutar växa.
  • Hermes . Tätningar bildas på grenarna, som liknar oöppnade kottar.
  • Sågflyg . Små larver och små spindelväv visas på nålarna.
  • Svampar . Yttre manifestation av mycel mot bakgrund av vattentät mark.

Att bekämpa dessa sjukdomar är mest effektivt med speciella insekticider. Svampar kan också hanteras genom att behandla gran med kopparsulfat eller organiska fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ applikation

Inom landskapsdesign används denna sort för att skapa steniga, orientaliska och ljungträdgårdar. Gran betonar positivt skönheten hos andra barrträd och örtväxter. Den planteras ofta i klippträdgårdar och rosenträdgårdar, odlade som ett objekt för bonsai. De används för både singel- och gruppplacering i form av en häck. Dessa granar odlas framgångsrikt i blomkrukor på balkonger och tak, vid de främre ingångarna. Liten sylt är ett opretentiöst och mycket dekorativt träd . Det kommer att kännas bra både i behållaren och bland andra växter i trädgården. Dessutom är plantor av denna sort billiga och lätta att plantera på egen hand.

Rekommenderad: