Vad är Skillnaden Mellan Gran Och Gran? 25 Foton Huvudskillnader. Hur Skiljer Man Träd I Ett Naturområde? Vilket Träd är Bäst? Vad Växer Snabbare?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Gran Och Gran? 25 Foton Huvudskillnader. Hur Skiljer Man Träd I Ett Naturområde? Vilket Träd är Bäst? Vad Växer Snabbare?

Video: Vad är Skillnaden Mellan Gran Och Gran? 25 Foton Huvudskillnader. Hur Skiljer Man Träd I Ett Naturområde? Vilket Träd är Bäst? Vad Växer Snabbare?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Maj
Vad är Skillnaden Mellan Gran Och Gran? 25 Foton Huvudskillnader. Hur Skiljer Man Träd I Ett Naturområde? Vilket Träd är Bäst? Vad Växer Snabbare?
Vad är Skillnaden Mellan Gran Och Gran? 25 Foton Huvudskillnader. Hur Skiljer Man Träd I Ett Naturområde? Vilket Träd är Bäst? Vad Växer Snabbare?
Anonim

Både gran och gran är barrträd. Om du inte kollar eller tittar på avstånd kan du säga att de är helt identiska. Men trots detta har dessa två träd många skillnader både i beskrivning och i vård, användning för mänskliga behov.

Bild
Bild

Stora skillnader

Vintergröna barrträd är mycket lika i utseende, men de har en hel del skillnader. Först och främst bör det beaktas att de växer i olika naturzoner.

Gran är en mer frostbeständig typ av barrträd ., vanligare på norra halvklotet, växer ofta som en tät skog eller som en del av en blandskog. Den kan växa upp till 40 meter upp, bredden når inte mer än 2 meter, det är av den anledningen som de oftast lätt blåses bort av starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran, å andra sidan, är inte så frostbeständig, därför växer den främst i Kaukasus ., i södra delen av Sibirien, är också vanligt i Primorsky -territoriet. Den växer upp till 60 meter i höjd, det första decenniet är tillväxten minimal - cirka 10 cm per år. Samtidigt är den mycket känslig för klimatet och mängden fukt i jorden. Kronans form är i form av en pyramid, stammen är rak och slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska jag berätta?

Det finns flera grundläggande tecken som hjälper dig att bestämma exakt vilket träd är framför dig: gran eller gran.

Nålar . Om vi jämför nålarna på en gran och en julgran, kan vi säga att de är mycket mjukare, tornlösa, har vita överflöden på sidorna, medan granarna är taggiga, har en spets som liknar en riktig nål, de har är mycket svårare än hos gran.

Nålarna finns också på olika sätt: i granen planteras de mycket oftare än i granen.

Trädens nålar skiljer sig också i storlek: i gran är de längre och i gran är de korta. Medellivslängden varierar också: i granen lever nålarna cirka 12 år längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krona . I gran liknar dess form en vanlig pyramid, medan i julgranen kan asymmetri spåras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lukt . Doften av ett träd förångas mycket snabbare, och ett gran håller länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kottar . De hänger från granar och från granar tittar de upp och liknar rader med ljus. Efter mognad smuler grankottarna till partiklar och lämnar en bar kärna, medan i granen, efter mognad, börjar konen bara öppna sig, inget smulas samtidigt.

Bild
Bild

Grenar . I gran ser de platta ut på grund av att de är tätt planterade med nålar parallellt med varandra, i gran växer nålarna kaotiskt, så grenarna är visuellt mer omfattande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bark . Granbarken är mycket slät, utan några inneslutningar och oegentligheter, medan granen tvärtom har en grov, mycket tunn, hartsartad stam. Barkens färg är askgrå, medan granens färg är ljusgråaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön . Utåt sett är de väldigt lika, men granens frön är ordentligt anslutna till vingen, och i granen separeras fröna lätt från vingarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är det många skillnader mellan gran och gran, som kan märkas om du försöker. Det bör också noteras att granen kan föröka sig genom skiktning.

Vad är det bästa valet?

Gran eller gran? Om en sådan fråga uppstår innan vi firar nyåret, kan vi med säkerhet säga att det är bättre att välja det första alternativet, eftersom det här trädet ger en rikare arom som inte avdunstar på länge.

Om du väljer en flerårig växt för andra ändamål, till exempel konstruktion, måste du överväga vad den exakt ska användas till . Det bör noteras att på byggmarknaden är gran dyrare än gran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det används inte bara i byggandet av hus - det används också för att göra musikinstrument, till exempel fioler.

Gran används också aktivt i massaindustrin, på detta område är den ganska populär, eftersom dess stamfärg är vit.

Gran används också i samma område, men mindre ofta . Inom byggbranschen är den inte särskilt högt värderad, eftersom den är mycket ömtålig och ömtålig. Men på grund av dess egendom att inte överföra främmande lukt till livsmedel används gran i stor utsträckning för tillverkning av fat för lagring.

Inom medicin är gran uppskattad för sina fördelaktiga egenskaper, särskilt olja, som hjälper till att bota olika sjukdomar.

Bild
Bild

Om du väljer ett träd för plantering på platsen, är det värt att utgå från området där du bor, eftersom en art tolererar frost bättre än den andra, som nämnts tidigare.

Du måste också ta hänsyn till att trädet är svårare att plantera på grund av att det är mycket taggigt. I detta fall är det absolut nödvändigt att använda skyddsutrustning för olika delar av kroppen.

När du väljer en växt behöver du, förutom de grundläggande kriterierna, förlita dig på dina egna preferenser och funktioner i det befintliga landskapet . Det finns tillfällen då ett av träden kanske inte passar in i webbplatsens övergripande designkoncept. Dessutom, om små barn bor hos dig, är det att föredra att välja gransorter för plantering, eftersom nålarna inte skiljer sig åt i deras barb.

Bild
Bild

I det här fallet är det bättre att placera granar i avlägsna hörn av trädgården.

Det bör noteras att dessa typer av träd har många olika sorter och arter, som också skiljer sig åt i nyanser av nålar, längd och andra funktioner.

Skillnaden i vård

Båda träden är skuggälskande och kräver lite underhåll. Men det finns flera punkter som du behöver veta och följa, annars kan du lämnas utan vacker växtlighet.

För att plantera ett gran är det värt att välja ett öppet område, närvaron av en liten skugga är möjlig . Jordkompositionen bör vara neutral och god dränering uppmuntras. Till skillnad från gran är gran inte så krävande för marken och platsen för plantering. Detta är dess fördel. En skuggig plats och jord med hög fukthalt är lämpliga för gran. Dessutom är den mer frostbeständig, detta kan också anses vara en fördel, eftersom de flesta av vårt lands breddgrader har kalla vintrar, och granen tål lätt svår frost även för en ung planta.

Bild
Bild

Huvudskillnaden mellan dessa två träd är att de rotar sig på olika sätt. När du köper bör du vara uppmärksam på roten på trädet: det måste vara stängt.

Annars kan det torka ut, vilket kommer att ifrågasätta plantans normala överlevnad.

Gran, mängden fukt i jorden är oviktig . Dessa plantor är i allmänhet väl rotade.

Kronan på en gran kräver inte bildning, den växer oberoende av rätt form i form av en pyramid. Och julgranens gröna måste trimmas, torkade stammar tas bort och längden utjämnas.

Gran tolererar lätt torrt väder, och trädet måste alltid fuktas.

Bild
Bild

Gran kräver konstant utfodring upp till 3 års ålder, och trädet behöver inte sådan näring.

Efter att ha jämfört alla kriterier kan vi dra slutsatsen att varje träd är bra på sin plats . Till exempel, för dekorativ odling är det bättre att använda gran, och för tillverkning av möbler och konstruktion är vanlig gran perfekt. Det bör också noteras att granen är mer krävande att ta hand om, därför kräver dess odling stora fysiska och materiella kostnader.

Rekommenderad: