Dwarf Thuja (19 Bilder): En översikt över Sorter Av Hämmat Växter. Hur Ser Små Thuja Ut I Landskapsdesign?

Innehållsförteckning:

Video: Dwarf Thuja (19 Bilder): En översikt över Sorter Av Hämmat Växter. Hur Ser Små Thuja Ut I Landskapsdesign?

Video: Dwarf Thuja (19 Bilder): En översikt över Sorter Av Hämmat Växter. Hur Ser Små Thuja Ut I Landskapsdesign?
Video: Green Giant Arborvitae (Thuja) in 2 Minutes 2024, April
Dwarf Thuja (19 Bilder): En översikt över Sorter Av Hämmat Växter. Hur Ser Små Thuja Ut I Landskapsdesign?
Dwarf Thuja (19 Bilder): En översikt över Sorter Av Hämmat Växter. Hur Ser Små Thuja Ut I Landskapsdesign?
Anonim

Bland barrträd är thuja särskilt populära. Allt fler husägare planterar små medelstora prydnadsgröna buskar som blir en riktig dekoration av alla trädgårdar. Vi kommer att prata om egenskaperna hos sådana växter, reglerna för plantering av dem och principerna för vård i vårt material.

Bild
Bild

generella egenskaper

Dvärg thuja är en vanlig vintergrön barrväxt. På tal om växtens biologiska ursprung bör det noteras att den tillhör cypressfamiljen. Miniatyr vintergröna buskar är mycket populära bland trädgårdsmästare; de används ofta som prydnadsväxter för att dekorera bakgårdsområden. Men de positiva egenskaperna hos thuja är inte bara begränsade till dess utseende . Växten har gynnsamma egenskaper som kan ha en positiv effekt på människokroppen som helhet. Så, thuja renar luften. Anläggningen är ganska kräsen när det gäller att lämna, så underhållet kommer att ligga inom ramen för inte bara en erfaren trädgårdsmästare utan även nybörjare.

Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det flera sorter av lågväxande thuja, som är populära inte bara bland trädgårdsmästare utan också bland landskapsdesigners. Låt oss titta närmare på de mest populära sorterna av miniatyrväxter.

  • Danica . Ett särdrag hos denna sort är dess ovanliga form. Så dvärg thuja "Danica" har formen av en nästan perfekt boll, vars diameter är cirka 1 meter. Buskarna är mycket fluffiga, så plantorna används ofta för att dekorera trädgårdstomter, liksom allmänna utrymmen för olika ändamål.
  • Lilla mästaren . Tui, som tillhör denna underart, har en ovanlig konformad krona av en grenig typ. Det är därför dessa buskar oftare än andra blir en del av de så kallade alpkullarna. Det är intressant att notera att thuja "Little Champion" har en unik förmåga att ändra kronans färg beroende på säsong. Så under de varma årstiderna har växten beige eller bruna nålar, medan på vintern blir växtens färg brons.
  • Lilla Tim . Denna sort anses vara en av de minsta, eftersom bettens diameter bara är 0,5 m. Det är värt att notera att "Tiny Tim" växer ganska långsamt. Anläggningen når det angivna märket på 50 centimeter först efter 10 år.
  • Globoza Nana . Globoza Nana lockar många landskapsdesigners på grund av dess ovanliga och ljusa gulgröna kronfärg. Dessutom är formen på plantans nålar ganska ovanlig och liknar skalor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken specifik sort du väljer är det viktigt att komma ihåg att växten inte bara behöver korrekt plantering, utan också ordentlig vård. För att det ska förbli friskt, växa och utvecklas under lång tid är det nödvändigt att följa alla regler, instruktioner och rekommendationer som erbjuds av specialister.

Hur väljer man?

Att välja en dvärgtuja är en uppgift som måste hanteras med allt allvar och omsorg. Först och främst rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att bestämma på vilken plats och på vilken specifik plats du ska plantera växten, eftersom när du väljer en planta bör du ta hänsyn till alla jordens funktioner, liksom mängden solljus som miniatyren växten kommer att utsättas för. När det gäller det direkta valet av en planta är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaper som fotofilitet, motståndskraft mot låga temperaturer och skötselkrav.

I det ögonblick du väljer en viss växt är det viktigt att noggrant undersöka dess utseende. Se till att thuja inte har några defekter, eftersom de kan orsaka sjukdom och död av växten . Dessutom kan icke-standardindikatorer störa dina planer för att dekorera en plats med denna växt. Se till att rotsystemet på plantan du köper är väl utvecklat och inte hackat. Annars kommer växten inte att slå rot.

Det är viktigt att se till att de övre lagren av roten och stammen inte är flagnande eller torra. Dessutom förtjänar kronan uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Enligt populär tro kan dvärg thuja planteras i din trädgård eller sommarstuga när som helst på året - i detta avseende finns det inga restriktioner alls. För att vara 100% säker på att växten kommer att rota är det bäst att plantera den på hösten eller tidig vår . Under planteringsprocessen är det viktigt att se till att rotkragen på miniatyr thuja ligger i linje med marken. Du kan inte höja den högt eller fördjupa den djupt - detta kommer att leda till förekomst av sjukdomar i växten.

För att förhindra sönderfallsprocesser som kan uppstå om det finns platser med stillastående vatten på din webbplats, bör ett dräneringssystem tillhandahållas för thuja. För att göra detta bör grus eller trasigt tegel läggas ut i botten av spåret där du kommer att placera plantan. Observera att höjden på ett sådant lager ska vara cirka 20 centimeter.

Om du planerar att plantera flera miniatyr -thujas i rad, bör du tänka på att avståndet mellan dem ska vara minst 100 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Först och främst är det värt att komma ihåg att vattning anses vara den viktigaste vårdåtgärden för dvärg thuja. Det ska vara systematiskt och regelbundet. Så, under de första 30 dagarna efter direkt plantering rekommenderas plantan att vattnas en gång i veckan … Samtidigt, under en bevattning, är det nödvändigt att tillsätta minst 10 liter rent vatten till jorden. Kom ihåg att upprätthållande av den nödvändiga fuktnivån säkerställer en aktiv tillväxt och utveckling av växtkronan.

Viktig! Om du planterade en växt i ett varmt och torrt klimat, bör antalet vattningar fördubblas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom vattning är det viktigt att vara uppmärksam på lossning. Så under de första tre åren av thuja -tillväxt bör lossning utföras nära växtstammen. Denna procedur bör dock göras ganska noggrant (på ett avstånd som inte är djupare än 10 centimeter), annars kan irreparabel skada på rotsystemet orsakas. Mulchningsprocessen är också viktig, under vilken torv eller sågspån ska användas. Mulching rekommenderas för 6-7 centimeter . Och även förebyggande av skador på kronan på en liten thuja under den kalla perioden är en av de obligatoriska vårdåtgärderna. För att göra detta, binda låga buskar.

Viktig! Det rekommenderas att beskära växten med mer än en tredjedel. Använd endast en skarp sekatör för beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners använder oftast låg thuja för att skapa och designa de så kallade klippträdgårdarna, som är konstgjorda kompositioner för att dekorera tomter. Dessutom kan små vintergröna buskar användas för att plantera häckar eller för att dekorera lusthus och rabatter.

Och på din begäran kan du använda thuja i kombination med andra växter och skapa unika växtsammansättningar.

Rekommenderad: