Buskrosor (62 Bilder): Sorter Av Trädgårdsrosor, Drag Av Småblommiga Växter. Beskär Buskar På Hösten För Vintern, Vinterskydd För Växter

Innehållsförteckning:

Video: Buskrosor (62 Bilder): Sorter Av Trädgårdsrosor, Drag Av Småblommiga Växter. Beskär Buskar På Hösten För Vintern, Vinterskydd För Växter

Video: Buskrosor (62 Bilder): Sorter Av Trädgårdsrosor, Drag Av Småblommiga Växter. Beskär Buskar På Hösten För Vintern, Vinterskydd För Växter
Video: Norrvikens Trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Sommarbeskärning träd 2024, April
Buskrosor (62 Bilder): Sorter Av Trädgårdsrosor, Drag Av Småblommiga Växter. Beskär Buskar På Hösten För Vintern, Vinterskydd För Växter
Buskrosor (62 Bilder): Sorter Av Trädgårdsrosor, Drag Av Småblommiga Växter. Beskär Buskar På Hösten För Vintern, Vinterskydd För Växter
Anonim

Buskrosor tillhör familjen nypon. De dök upp i naturen för cirka 40 miljoner år sedan. De gamla grekerna, perserna och romarna började först använda växten för att dekorera bostadens närliggande territorium. Den fantastiska skönheten i dessa rosor och lättheten gör dem oumbärliga för professionella trädgårdsmästare och hobbyister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Buskrosor kan se väldigt varierande ut. Blommor är inte den enda skillnaden mellan arter och sorter. Till och med buskens krona kan vara bred och smal (pyramidal). Det finns tjockare buskar, och det finns glesa grenar . Buskarnas höjd är också mycket olika. Jätteväxter upp till 3 meter i höjd och deras dvärgkusiner- upp till 0,5 m påverkas. Buskarnas grenar är av två typer: livmoder (huvud) och ettåriga skott, som dyker upp på våren. Bladen representeras av pinnade plattor som har en tandad kant. Varje blad har också två prickar.

Peduncle har olika längder från 10-15 till nästan 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna har många kronblad (5-120 bitar), och diametern på buskens huvuddekoration når 20 centimeter . Det finns både enstaka blommor och de som ingår i blomställningarna. För närvarande har ett stort antal buskrosor fötts upp, som skiljer sig i blomningstiden, blommornas form och färg samt deras doft. Endast ljusblå rosor finns inte i naturen. Men de uppfann sådana blommor som ändrar färg under blomningen.

Många varianter av sprayrosor liknar en vanlig nypon, men mer originalutseende exemplar finns också. Det finns sådana buskar som blommar bara en gång och sedan bara glädjer sig över sin grönska, men det finns andra som släpper ut skönhet varje år under en lämplig säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med sprayrosor är:

  • relativ frostbeständighet jämfört med vanliga rosor;
  • krävande vård;
  • de gör utmärkta häckar.
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Buskrosor är mycket olika i sin artssammansättning. Du kan hitta en kopia för varje smak och färg. Men några av de mest populära sprayrosorna är de som uppföds av uppfödaren D. Austin. Dessa är de så kallade engelska rosorna, som kombinerar generna floribunda, bourbonros och hybridte.

Engelska buskrosor är mycket mångsidiga och opretentiösa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel sorten Frihetens ande har ett riktigt vackert utseende: blommor med ett stort antal kronblad i form av en skål, som med växternas utveckling får en lila färg. Denna trädgårdsros är resistent mot många sjukdomar. Busken växer upp till 2,5 meter i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Albrighton Rambler Är en annan underbar musky-doftande stam upptäckt av David Austin. Denna ros kännetecknas av riklig blomning med vita blommor, samlade i blomställningar, upp till 5 centimeter i diameter. Det finns en knapp i mitten av blomman. Denna ros är regnbeständig och bladen är resistenta mot många sjukdomar.

Busken är ganska hög - upp till 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abrahamdarby - klätterros med tunga persikablommor som böjer ner skotten. Benjaminbritten är en kort buske med ljusa rosettröda blommor. En mycket opretentiös sort som är resistent mot svampar. Han ogillar bara kraftiga duschar, som förstör buskens krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskrosor är populära, som tillhör Shraba -klassen. Westerland Är en rosvariant av denna klass, vilket är intressant genom att den kan odlas både som ett upprätt exemplar och som en klätterros. Skotten når 3,5 meter, bladen är komplexa, blanka, mörkgröna. Blommor kan vara från ljusgul till rosa, halvdubbla och mycket stora. De når en diameter på 10 cm. En blomma lever i cirka 5 dagar.

Blomningsperioden är lång - från juni till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns populära sorter av franska rosor.

De skiljer sig från andra arter i följande funktioner:

  • mestadels småblommiga;
  • skott riktas uppåt;
  • dubbla blommor av röda nyanser;
  • fantastisk doft;
  • många små vassa taggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa representanter för franska rosor är sorter som t.ex. " Galika" och "Cardinal Richelieu " … De senare har en intressant dubbelsidig färg på blommor: ena sidan är lila och den andra är rosa. Hybridte -rosor har små buskar och två blomperioder med en kort paus. Blommorna är stora - upp till 10 cm i diameter. Mycket väl lämpad för inredning av små hemområden. Hybrid tesort " Flamingo " har en ljusrosa färg, som namnet antyder. Blommorna är ensamma, blomningstiden är mycket lång - från början av juni till själva frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stor lila " - en utmärkt representant för den lila hybrid -terosen. Blomman har 35 kronblad, upp till 15 centimeter i diameter. En ganska frostbeständig art och, trots viss exotism, är lämplig även för odling i Moskva-regionen. Floribunda - Det här är en annan populär typ av sprayrosor. Dess sorter är mycket vinterhärdiga, vilket gör att floribundan kan användas som en park. Blommor samlas i blomställningar.

Populära sorter av Floribunda är Lily Marlene och Niccolo Paganini.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lily Marlene är växter med ljusröda blommor upp till 8 cm i diameter. Buskarna når en halv meter i höjd, kännetecknas av sin rikliga grönska. Nästan inte mottaglig för några sjukdomar, förutom mjöldagg. De är perfekta för alla områden och har en annan avundsvärd fördel - en mycket lång blomningstid. Lily Marlene blommar hela sommaren.

" Niccolo Paganini " mer lämplig för varma områden i landet. Mycket vackra vinröda blommor har en sammetsstruktur. Det finns cirka 12 knoppar i blomställningen. För att denna sort ska trivas behöver den en ganska bördig jord.

Bild
Bild

På tal om buskrosor kan man inte låta bli att nämna klättringsorter som är mycket populära för landskapsdesign. Till exempel känd och älskad av många trädgårdsmästare, Excelsa … Sorten är mycket gammal, den föddes upp i början av 1900 -talet. Denna härliga ros har ljusrosa blommor med en doftande, fantastisk doft. Den växer väldigt snabbt. De otvivelaktiga dekorativa egenskaperna hos denna ros åtföljs av absolut opretentiöshet och enkel skötsel. "Excelsa" tolererar lätt frost, växer i obefruktad jord.

Det blommar i ungefär en månad, och lövverket är behagligt för ögat tills frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För att rosen ska glädja ögat så länge som möjligt och inte dö, är det nödvändigt att plantera buskarna korrekt. Växtens hela livslängd beror på detta. Hur man planterar buskrosor korrekt: från valet av plantor till tid och plats för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och lagring av plantor

Tillväxten och utvecklingen av en vuxen växt beror på plantmaterialets hälsa. Ingen vill köpa plantor av låg kvalitet. Här är vad du ska titta efter när du köper plantmaterial.

  • Överensstämmelse med sorten och yttre egenskaper med ytterligare odlingsförhållanden . Alla sorter av sprayrosor är inte universella. Många dör av svåra frost, typiska för de norra regionerna i vårt land, medan andra inte tål den sydliga värmen. Därför är det nödvändigt att noggrant studera de valda artens möjligheter att växa i ett visst territorium. Externa egenskaper kan inte heller ignoreras. Om rosor närmar sig ett redan dekorerat område är det viktigt att förutsäga hur buskarna kommer att kombineras med andra växter och om de kommer att passa i ett vuxet tillstånd på en viss plats.
  • Är plantorna ympade eller inte . Mycket beror på denna faktor. Några ympade buskrosor trivs uteslutande i växthus. Växter på sina egna rötter är mer anpassade till livet i det öppna fältet, men de är sämre i olika former och färger än sina motsvarigheter, liksom i många andra faktorer. Icke-ympade växter rotar ofta inte bra, eftersom det tar lång tid att bygga upp rotsystemet. Men de utesluter rottillväxt och överskott av grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantornas ålder . Växter får inte vara mer än 3 år gamla. Det är dessa exemplar som lätt kommer att slå rot, eftersom de kommer att vara mer labila om förändrade tillväxtförhållanden. Gamla rosor tappar sitt utseende: de har mindre riklig blomning, lövverk utvecklas sämre och är mer mottagliga för sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Växtens utseende . Högkvalitativt plantmaterial av buskrosor har 2-3 lignifierade stjälkar, och resten ska se fräsch och grön ut. Tröga stjälkar indikerar uttorkning av växten eller om sjukdomen. Rötterna ska också vara i gott skick: utvecklade, starka, inte avbrutna. Löv som finns kvar på plantor rekommenderas att kontrolleras för olika fläckar och torka ut.
  • I vilken form de säljs . Högkvalitativa plantor måste förvaras länge. Det är inte känt när de kommer att förvärvas och hur långt de måste transporteras. Om behållare i form av krukor eller behållare inte används, används polyeten över våta trasor eller papper.

Plantorna bör också förvaras på ett visst sätt; om de förvaras felaktigt är det lätt att förstöra växten, och det kommer inte att finnas något att plantera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så här ska rätt planteringsmaterial vänta på plantering

  • Efter köpet måste växtens rotsystem desinficeras för att undvika tillväxt av bakterier och patogener. För att göra detta kan du späda ut en lösning av foundation eller kopparsulfat och doppa rötterna i en buskros i den.
  • Små bitar kan förvaras i kylskåp. För att göra detta läggs de i en behållare och inslagen i polyeten med hål eller papper. Växter sprutas i denna form var 3-5 dagar. Om temperaturen i kylskåpet är mer än 3 grader, kan rosorna släppa skott, eftersom de inte kan vila. Detta är normalt och påverkar inte den fortsatta transplantationen av plantor. I denna form kan rosor lagras i ungefär en månad.
Bild
Bild

Om plantmaterialet redan hade mörda groddar vid köpet, kan det inte förvaras i kylskåp. Nu ska den överföras till krukor med en kapacitet på cirka 2 liter. Denna volym låter dig bilda en utmärkt jordklump, som är lätt att flytta till den framtida tillväxtorten. Det är bäst att förvara sådana växter på en täckt balkong eller i en källare, vilket gör att de kan få lite vegetativ massa och förbereda sig för transplantation. Om plantmaterialet kommer att övervintra på balkongen bör direkt solljus undvikas. På våren rekommenderas att ordna härdning av plantor med hjälp av ett drag

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det finns en plats i sommarstugan, kan plantorna av sprayrosor lagras i snön. För att göra detta, välj det mörkaste, ouppvärmda hörnet. En stor kartong placeras där och behållare med planteringsmaterial installeras i den, som är täckt med torv. Nästa lager är tyg, och det sista är snö, som är rikligt täckt med strukturen. För längsta möjliga förvaring är snödriven täckt med grangrenar.
  • Om plantor med ett öppet rotsystem köptes, bör de förvaras i en hink med vatten på en sval plats. De är inte särskilt hållbara och kommer att förbli livskraftiga i detta tillstånd i ungefär en vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningstid och plats

Buskarna i denna vackra växt kan planteras både på våren och hösten. Många växtroser köps i behållare under hela säsongen, inklusive den varma sommaren. Det optimala beslutet för att plantera buskrosor bör fattas baserat på tillväxtregionen och själva sorten. I de södra regionerna är det lämpligt att plantera på hösten. Eftersom frost i denna region kommer ganska sent, kommer rötterna att hinna ta bra och utveckla kraft. I den mellersta delen av Ryssland är det bäst att plantera rosor på våren, när frosten avtog och jorden lyckades värma upp till en temperatur på 10 grader.

Buskrosor utmärks av sin kärlek till solen, så när du väljer plats bör du fokusera på ett område med bra belysning.

Bild
Bild

Rosor gillar inte fukt, så deras tillväxtplats bör inte påverkas av grundvatten och smältvatten . Utkast är en dålig följeslagare för dessa växter, så för öppet område för dem är inte heller lämpligt. Ett planteringshål för en buskros bör vara minst 0,5 meter från andra växter för normal kronutveckling.

Ett hål grävs i djup och bredd så att hela rotsystemet ligger där så bekvämt som möjligt utan att böja enskilda stora rötter. Efter installationen av växten, strö den med beredd befruktad jord, trampa och lägg ett lager torv ovanpå. Vattnade sedan rikligt. När växten slår rot spudar de rosen och mulkar jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

De mest populära metoderna för förökning av en buskros är metoder: sticklingar och lager, frön, ympning, dela busken. Varje metod har sina egna specifika fördelar och nackdelar, som måste beaktas när du väljer. Reproduktion med sticklingar utförs i slutet av sommaren. För denna metod väljs det starkaste och hälsosammaste exemplaret som inte har skador och sjukdomar. En mogen skott, utrustad med flera löv, skärs av och bara de övre gröna är kvar. En skott planteras i en förberedd behållare med en beredd jordblandning, vattnas, täcks med en film och väntar på rotning.

Lager används om buskrosen har långa och flexibla skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Då böjs en eller flera av de friskaste grenarna till marken, och ett snitt görs vid kontaktpunkten. En tändsticka sätts in i detta snitt, och skottets slut fixeras vertikalt med ett stöd. Sticklingar kan transplanteras separat när de ger upphov till den första knoppen och slår rot.

Frö av sprayrosor förökas främst av uppfödare . För denna reproduktionsmetod används vilda arter, eftersom de är mest anpassade till den. Röda frukter skördas i augusti-september, sedan skalas de och läggs i sanden i 4 månader vid låga temperaturer. På våren blötläggs de i en tillväxtstimulerande lösning och hålls där i cirka två timmar. Så sedan, täck med ett tunt lager jord, och vänta på de första skotten. Efter utseendet på två riktiga löv separeras växterna och fortsätter att växa.

Bild
Bild

Det är ganska svårt att föröka en buskros genom ympning . För att plantera ett sortprov används vanlig nypon oftast som bestånd. En T-formad plats för ympning skärs ut på livmoderskottet, sedan skärs en knopp med en träbit ur scionen. Sätt in detta titthål i den utskurna luckan och linda det med folie. Efter tre veckor är det nödvändigt att kontrollera njurtillståndet. Om det inte rotar sig blir det svart. På våren eller hösten kan en stor igenvuxen buske lätt förökas genom delning.

För att göra detta måste du vässa ett skarpt instrument och sterilisera det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräva sedan ut busken och börja dela den på ett sådant sätt att minst en stjälk och flera rötter finns kvar på varje separat del.

Hur man bryr sig?

Att odla buskrosor är inte för svårt om du vet hur du ska ta hand om dem på rätt sätt. Handskar bör användas under alla operationer med rosor, eftersom taggiga taggar lätt skadar huden och lämnar mycket smärtsamma skador. Ett av huvudstegen för att ta hand om buskrosor är att nypa dem. Riv av bladen i ändarna av skotten från stora och små buskar bör vara för att bilda en bred och tät krona. Annars växer skotten och stör plantens dekorativa effekt. För plantor under det första levnadsåret är det mycket viktigt att klippa av de första små knopparna. Växten lägger mycket energi på blomning, och de första åren kan detta störa buskens hela utveckling.

Bild
Bild

Toppdressing

Växtens utseende och hälsa beror på utfodring. Detta ögonblick för att lämna får inte glömmas bort. Sekvensen av obligatoriska förband för buskrosor är följande.

  • Tidig vår (april-maj) . De beskärs och matas med kvävehaltigt gödningsmedel och organiskt material. Ur billiga och högkvalitativa produkter är urea, nitroammophoska och vanlig kogödsel perfekt.
  • Blomningstid . Innan blomningen är det nödvändigt att stödja växten med introduktion av hästgödsel, kycklinggödsel eller aska. Allt detta kan sprutas med en speciell kvast i anläggningen. Det är bäst att göra denna procedur två gånger innan blomningen.
  • Omedelbart efter blomningen . Det är nödvändigt att nära buskrosen med ett universellt gödningsmedel eller mulleinlösning.
  • Innan fallet . En buskros måste vara noggrant förberedd för vintern så att den möter den i ett hälsosamt tillstånd. Denna toppdressing är mycket mångsidig i sammansättning: fosfor, kalium, molybden, järn och andra spårämnen kommer inte att vara överflödiga vid vård av rosbuskar.
  • Sent höst . Förutom fosforgödsel bör inget tillsättas till jorden under denna period, annars kan plantans viloläge bromsas. Det enklaste gödningsmedlet med fosfor kan vara superfosfat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Buskrosor är ganska nyfikna på att vattna. Det är bättre att inte använda kranvatten, föredrar smält- eller regnvatten. Om det inte finns något sätt att hitta det kan du helt enkelt stå för vanligt vatten i 24 timmar. Temperaturen på vattnet för bevattning är också viktig: det bör inte skilja sig mycket från omgivningstemperaturen, eftersom dess abrupta förändring är destruktiv för buskrosor.

Rosor älskar fukt, men inte ett överskott av det, med brist på vatten, kommer de att utvecklas dåligt, bladen börjar smula och skotten slutar växa.

Bild
Bild

Men med ett överskott av fukt utvecklas det ytliga rotsystemet mycket starkt, vilket komplicerar lossning och kan till och med leda till buskens död. Vattning bör göras antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen så att det inte finns fukt på bladen under den soliga tiden på dagen.

Om vädret är torrt ska rosorna vattnas 2-3 gånger i veckan . För regelbunden vattning, använd en halv hink vatten per planta. En gång i veckan rekommenderas att vattna rikligt, göra ett hål runt växten och hälla ungefär en hink vatten i den. Strö den vattnade jorden och lossa den. Det är viktigt att vattna rosorna direkt efter befruktning av jorden så att det inte finns överskott av salter och mineraler. Innan övervintringen vattnas inte rosor. Vattningen bör slutföras i augusti-september, och om dessa månader är regniga, då ännu tidigare.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Bekämpning av skadedjur och sjukdomar kan utföras på olika sätt, men den allra första hjälpen i denna svåra uppgift är förebyggande: visuell inspektion och avfallshantering. Fallna löv och vissna blommor bör tas bort i tid, eftersom de snabbt ruttnar och provocerar utseendet på röta och reproduktion av patogener.

Tidig ogräs hjälper också till att ta bort överflödigt ogräs som kan hysa olika typer av mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svampsjukdomar kan orsaka störst skada på buskrosor, så adekvat vård bör inkludera beskärning och gallring av kronan. En plats för plantering utan hög luftfuktighet hjälper till att undvika attacker av svampmikroorganismer. Detta gäller också för lagring av plantor och vuxna växter: hög luftfuktighet under övervintring är oacceptabelt. Om buskrosen ändå påverkas måste alla drabbade skott och löv omedelbart klippas av. Behandla sedan växten med en fungicid. Om du lämnar infektionsfokus på rosen kan detta leda till att hela busken dör.

Inte bara svampsjukdomar påverkar buskrosor . Även sjukdomar som mjöldagg, rost, mögel, svart fläck och andra manifesteras ofta. För att bli av med dessa problem måste du hämta moderna prisvärda läkemedel för dem i tid. Deras val beror på rosens sort och tillväxtens klimatzon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur som påverkar buskrosor är bladlöss de vanligaste . Om ackumuleringen av dessa insekter inte är för stor kan du använda den här metoden: skum en våt trasa med tvätttvål och torka av bladen. Om det finns mycket bladlöss måste insekticider användas. Buskrosor kan också skada andra skadedjur: cikader, fästingar, olika larver. Det är absolut nödvändigt att bekämpa dem, eftersom ofta skador på växten av insekter följs av någon form av sjukdom på grund av ett försvagat tillstånd. Det är nödvändigt att exakt ta reda på typen av skadedjur och kontakta affären för köp av ett medel mot en specifik insekt. För att eliminera gnagar däggdjur är det bättre att sätta fällor, eftersom de mycket väl kan förstöra rosor ännu mer än sjukdomar och insekter.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning görs för att bilda en vacker krona av växten och för att bli av med skadade skott. Den bästa tiden att beskära är tidig vår, när knopparna precis börjar svälla. För närvarande är det värt att titta närmare och välja oönskade grenar som ska tas bort. Efter vintern bör du vara uppmärksam på de grenar där knopparna har dött. De bör tas bort först så att de blir så friska som möjligt.

Det bör komma ihåg att överflödet av blomning beror på grenens längd efter beskärning.

Bild
Bild

Därför leder beskärning för kort till förlust av knoppar . På sommaren är beskärning också oumbärlig. Torkade grenar bör tas bort omedelbart, liksom vissna blommor. Ibland bör gallringen av en buskrosas krona göras så att naturlig ventilation utförs. Det minimerar risken att utveckla sjukdom. Skott som är för långa kan också beskäras beroende på önskad kronform.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Förberedelse av sprayrosor för vintern bör utföras på hösten. Det är nödvändigt att skära av alla mogna stjälkar, torkade skott och smörja snitten med trädgårdshöjd. Alla löv, utan undantag, bör tas bort och förstöras, varefter växten ska behandlas med Bordeaux -vätska. När stabila låga temperaturer upprättas på natten måste du förbereda ett vinterskydd.

För varma områden i landet kan du begränsa dig till vanligt sågspån, ströet med en bild på en klippt växt . För svårare klimatförhållanden rekommenderas att man bygger en slags hydda för övervintring av buskrosor. Den är baserad på två bågar, över vilka ett lock sätts på. Ovanifrån är detta hus täckt med isolering och film. Tidigt på våren, på fina dagar, är det bättre att lufta rosorna för att förhindra blöjutslag.

Rekommenderad: