Små Hörnkök (114 Bilder): En översikt över Små Köksuppsättningar För Ett Litet Kök, Inredningsidéer

Innehållsförteckning:

Video: Små Hörnkök (114 Bilder): En översikt över Små Köksuppsättningar För Ett Litet Kök, Inredningsidéer

Video: Små Hörnkök (114 Bilder): En översikt över Små Köksuppsättningar För Ett Litet Kök, Inredningsidéer
Video: Ett litet kök Trailer 2024, Mars
Små Hörnkök (114 Bilder): En översikt över Små Köksuppsättningar För Ett Litet Kök, Inredningsidéer
Små Hörnkök (114 Bilder): En översikt över Små Köksuppsättningar För Ett Litet Kök, Inredningsidéer
Anonim

Ett funktionellt rum som ett kök kan sticka ut med sin storlek och layout. Ganska ofta är det kantigt med små dimensioner, vilket kommer att kräva att ägaren av bostadsutrymmet noggrant närmar sig frågan om praktiskt och bekvämt arrangemang av detta rum i sitt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Enligt vissa experter utmärker sig kökets hörnlayout för sin bekvämlighet, därför används det ofta inte bara i små, utan också i stora rum. Men när frågan om val inte uppstår för ägarna och de tvingas driva just ett sådant kök, plus allt av en ganska blygsam storlek, det är värt att i detalj överväga dess främsta positiva och negativa egenskaper.

Som regel är ett sådant rum ett triangulärt arbetsområde med headset och hushållsapparater . Som ett plus för en sådan enhet i ett litet rum är det värt att lyfta fram möjligheten till rationell exploatering av hörn, vilket gör att du kan utöka arbetsutrymmet. Dessutom är designen i sådana rum mer genomtänkt, tack vare vilken en funktionell triangel "spis-kyl-diskbänk" skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast sticker kompakta minikök ut från den totala massan av deras designprojekt. ergonomi och individualitet i design och enhet . Detta beror på användningen av speciella roterande system för lagring av köksutrustning och till och med placering av hushållsapparater för hörnköksredskap. Sådana icke-standardalternativ för dörrar och skåp gör det möjligt att göra hörnköket mer rymligt, vilket innebär att det är bekvämare att använda. Som regel erbjuder tillverkare av moderna möbler många användbara moduler speciellt för små hörnkök, till exempel populära karusellställ eller hängande hyllor.

Oftast upptar headsetet den maximala höjden på väggarna i rummet, vilket gör att du kan placera alla nödvändiga enheter och fixturer i det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av det L-formade möbelprojektet, du kan noggrant närma dig frågan om zonering av detta funktionella rum i bostaden . Oftast är rummets område indelat i en hörnmatplats och en arbetsyta, som är placerade på olika sidor av köket. Det finns också ett designalternativ med en bardisk, som kan kombinera två funktioner samtidigt - att fungera som ett matbord och en bänkskiva. Den U-formade versionen innebär att köket delas in i tre zoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnfärdiga eller specialtillverkade headset ser många gånger mer attraktiva ut än standardalternativ , som låter dig förvandla även ett litet rum i en liten lägenhet till en dekoration av en hel bostadshus eller lägenhet. Även hörnalternativ för kök är efterfrågade för bostäder, där, på grund av bristen på kvadratmeter, studiorum skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns nackdelar med sådana projekt, de viktigaste diskuteras nedan

  • Trots det stora utbudet av designidéer för utformningen av sådana lokaler kan det finnas vissa olägenheter under driften av headsetet i fogarna mellan bänkskivor och möbler.
  • Mycket ofta, i ett hörnkök, beaktas inte det användbara området under diskbänken om det ligger i hörnet.
  • Hörlurar kan inte placeras i för trånga rum. Det kan också uppstå problem i rum med komplex layout, där det kommer att finnas nischer eller avsatser. I det här fallet är köksarrangemanget endast möjligt med skräddarsydda möbler, vilket kan kräva mer pengar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bland nackdelarna med hörnsatser är det också värt att lyfta fram närvaron av ett stort antal fogar i möblerna, i vilka fukt oundvikligen kommer att komma in under drift, vilket kan orsaka svamp. Därför är det viktigt att överlåta installationen till proffs, och det är absolut nödvändigt att använda skyddsband för headsetet.
  • Interiören i små hörnkök involverar för det mesta installationen av en diskbänk i hörnet.

Och som praktiken visar är detta alternativ mycket obekvämt under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av köksuppsättningar

Eftersom inte alla moderna bostäder och gamla byggnader utmärks av rymliga kök, erbjuder inhemska och utländska tillverkare många alternativ för köksminisatser, standardmodeller eller med möjlighet till anpassad design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

När det gäller möblernas dimensioner utmärks sådana produkter av skåp med reducerat djup, vilket gör att de kan placeras och användas i en vinkel i ett trångt utrymme. Som regel kommer golvmodulerna att vara 500-600 mm djupa på ena sidan och lite mindre på den intilliggande väggen-300-450 mm. Eller på varje sida med ett grunt djup. Ett liknande storleksintervall för headsetet gör att du kan tilldela ledigt utrymme i rummet så att ägarna kan röra sig mer bekvämt medan de lagar mat eller äter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är svängdörrar i headsetet vanligtvis placerade i en vinkel på 45 grader, men det finns populära alternativ med radie eller konkava skärmalternativ. Den minsta av de vanliga kökshörnen är en modullängd på 800 mm för varje vägg. Det finns dock också mindre modeller, som oftast görs på beställning. I de flesta fall representeras hörnbeslag av ett storleksintervall på 1, 5 och 2, 5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett individuellt projekt med hörnmöbler kommer att bli lite dyrare, men det låter dig utveckla ett alternativ som tar hänsyn till alla funktioner i rummet. Dessutom kommer det i detta fall att vara möjligt att välja djupet och andra parametrar för modulerna efter eget gottfinnande, detta gäller också höjden på skåp och bänkskivor. Den sista parametern är av stor betydelse för bekvämligheten med att använda köksmöbler, eftersom de flesta modeller har en höjd för en genomsnittlig persons höjd - cirka 70 centimeter, vilket kommer att vara något obekvämt för personer med lång eller kort statur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

En viktig fråga vid valet av köksuppsättningar är vilken typ av material som används för att montera möblerna. Denna nyans avgör till stor del köksmöblerens livslängd. När det gäller hörnset används vissa typer av dyra och budgetmaterial idag som råvaror för deras produktion.

Naturligt trä . Sådana modeller utmärks av sin miljövänlighet och höga kostnad, men från regelbunden kontakt med fukt tappar headsetet snabbt sin visuella attraktion, så materialet måste behandlas med skyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MDF . Detta alternativ är anmärkningsvärt för sin långa livslängd, liksom bra styrka indikatorer. Ovanstående kvaliteter avgör efterfrågan på råvaror för tillverkning av köksmöbler.

Slitstyrkan för MDF förklaras av närvaron av flera skyddande lager på ytan, som inte tillåter fukt och smuts att passera, ger dessutom motståndskraft mot höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva . Detta material har nyligen använts mycket sällan för tillverkning av köksmöbler, eftersom det kännetecknas av sin känslighet för fukt vid kontakt med vilket det kan deformeras allvarligt. Dessutom är råvarorna mycket bräckliga, men på grund av deras låga kostnad erbjuds sådana modeller fortfarande av tillverkare i raden av budgetmoduler för hörn- och små kök, till exempel för sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glas . Denna sort fungerar som en råvara för den dekorativa designen av headset. Oftast är dörrar eller hyllor gjorda av glas i köket, det finns designprojekt där bänkskivor och köksbord är gjorda av glas i kök. Materialet är känt för sitt enkla underhåll, men det är mycket lätt att skada en sådan yta när du använder köksapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metalllegeringar . Sådana råvaror är nödvändiga för montering av köksmoduler, och olika tillbehör är vanligtvis gjorda av metall. Användningen av metalldelar ökar möbelns livslängd, dessutom kräver råvarorna inga specialvårdsprodukter, men aggressiv mekanisk påfrestning eller hushållskemikalier kan påverka materialets utseende och kvalitet i framtiden negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerråvaror . Plast kan vara av olika typer, dessutom är det anmärkningsvärt för ett brett spektrum av färger, vilket gör det möjligt att använda materialet under individuell design av köksinredningar. Plastmoduler har högpresterande egenskaper, dessutom kännetecknas polymerheadset av en lång livslängd, därför används de inte bara i bostadslokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout

Det finns flera sätt att placera möbler i ett litet hörnkök. Idag sticker ett antal populära projekt ut, som alla har sina egna fördelar när det gäller ergonomi och komfort under drift.

L-format alternativ . Den mest populära designen av hörnrum är lämplig även för placering av möbler i kök upp till 6 kvadratmeter. En egenskap hos ett sådant projekt är möjligheten att kompakt installera hushållsapparater och skåp med maximal bevarande av funktionaliteten för varje föremål.

Används för studiokök och andra områden med ett minimum användbart område i hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

U-formad layout . Det är att föredra att välja ett liknande projekt för kök med en yta på mer än 6 rutor. Placeringen av möbler i denna variant innebär installation av headsetet längs två motsatta väggar, som förbinder modulerna vinkelrätt mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kökprojekt "med en halvö " … Kärnan i denna idé om att ordna ett litet rum är att installera en del av modulerna med apparater längs väggen, och de återstående skåpen placeras i förhållande till den första raden i rät vinkel. Ett sådant projekt gör det möjligt att markera flera zoner i rummet, vilket har en positiv effekt på hemmets design. "Peninsula" kan vara öppen eller stängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Placering av bardisk . Ganska populär köksdesign, som kan vara ett tillägg till arbetsområdet eller ett separat element i matsalen. Detta alternativ tillhör de ultramoderna idéerna för att ordna små kök. Som regel används stativet tillsammans med barnstolar, vilket kan vara olämpligt för familjer med äldre eller barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planeringen av hörnkök innebär också en lösning på frågan om alternativet att använda hörnet i rummet. Det finns flera funktionella idéer för att lösa detta problem.

Installation av diskbänk . Om köksmodulerna dockar i rätt vinkel, är det vanligaste sättet att använda utrymmet att placera ett handfat där. Installationen kan utföras med en liten avvikelse i vilken lämplig riktning som helst på begäran av värdinnan, och små öppna eller stängda skåp kan hängas ovanför arbetsområdet, eller en diskmaskin kan utrustas högst upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd en fog för att ordna en arbetsyta . Detta alternativ sticker ut också för sin bekvämlighet. Som regel kommer det i sådana fall att finnas en solid bordsskiva eller en yta som består av två moduler i hörnet. I ett sådant projekt är det viktigt att ta hänsyn till öppningsvinkeln på dörrarna i skåpen i förväg. Detta gäller även headsetets hängande element, som kan betraktas som hörnhyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera hällen . I det här fallet kan du använda en inbyggd induktion eller elektrisk yta eller en gasspis. Till salu kan du hitta många alternativ för små hörnköksapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av ett hörn för att rymma tillbehör . Om alla funktionella apparater och inventarier redan är installerade kan hörnet vid korsningen fungera som ett litet podium för förvaring av användbara saker i köket, till exempel en uppsättning med köksredskap eller olika burkar med kryddor, tvättmedel, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av små kök bör också börja med placeringen av hushållsapparater.

I det här fallet skulle det vara mer korrekt att ta bort kylskåpet från dörröppningen så mycket som möjligt, annars kommer det visuellt att minska ytorna i rummet. När det gäller den inbyggda spisen eller hällen bör enheterna helst placeras i arbetsområdet. Detta gäller även en tvättmaskin, om en planeras installeras i köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett matbord av vilken form som helst bör placeras i motsatt hörn från headsetet; ett projekt med en bardisk är också tillåtet. För rum med små dimensioner kommer tanken på att placera ett bord i mitten av rummet att misslyckas. En sådan layout kommer att vara lämplig endast i fallet med en kombinerad kök-studio med ett vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om hörnköket har en oregelbunden form, kommer utformningen av rummet och sviten som helhet att utföras individuellt, med beaktande av möjligheten att kombinera ett rum med en balkong, om någon, samt funktionell användning av nischer och befintliga partitioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Enligt många inredningsarkitekter anses hörnkök vara universella, så deras layout och arrangemang är möjliga i vilken stillösning som helst efter ägarnas önskemål. De mest populära alternativen idag är följande idéer.

Klassisk design . Denna riktning innebär användning av naturligt dyra material för arrangemanget - trä, marmor och glas. I den klassiska versionen kommer hörnköksuppsättningen att göras med tydliga linjer i pastellfärger med en blank yta eller träsniderier. I regel kommer köksutrustning i en sådan interiör att döljas bakom modulernas dörrar, på grund av vilken designen sticker ut för sin minimalism och korthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologisk . En modern trend som är perfekt för små hörn-typ vardagsrum. En sådan layout kommer att sticka ut för sin enkelhet med minimal eller ingen inredning. Oftast används för denna inre lösning metall, polymerråvaror som material. Alla nyanser av grått, rött, svart, orange anses vara det föredragna färgområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Land . Riktning med en övervägande träkonstruktion i arrangemanget. Förutom det ganska dyra träet använder designers också i stor utsträckning fasader av MDF och spånskiva.

I lantlig stil är närvaron av öppna hyllor med olika dekorativa element välkomna, liksom rutiga textilier och föremål med blommotryck i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eklekticism . En populär lösning för små hörnkök, till och med 5 meters yta. Oftast placeras möbler i denna stilriktning i en L-formad version. Fördelen med en inredning i denna stil är möjligheten att använda köksuppsättningar gjorda av olika naturliga och syntetiska material, samt kombinationer av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllningsalternativ

Den grundläggande frågan om att ordna hörnkök är funktionalitet och bekvämlighet. Därför är det för möbelupphängda moduler mer korrekt att använda skärmar av klafftyp, som sticker ut med en smidig körning under drift. Dörrarna kan skjutas horisontellt, vilket gör interiören mer modern och distinkt. En ganska populär och användbar lösning är också användningen av vikdörrar på fasaden, vilket kommer att vara relevant vid korsningen av modulerna i hörnet. Idag erbjuder designers och tillverkare fönsterluckor, vars råvara för tillverkning är plast eller metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utöka funktionaliteten hos den nedre delen av möblerna kan olika nyfyllda fyllningsalternativ användas i köket, vilket är en extra bänkskiva som är mycket lätt att glida ut och glida tillbaka efter användning. Smala skåp för förvaring av flytande livsmedel på flaska är också till hjälp. Som ett användbart tillägg kan du dessutom använda olika krokar och hyllor av öppen typ som kan fästas direkt på rummets vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takräcken, som kommer att lägga till bekvämlighet och funktionalitet för alla headset, kommer att bli en oumbärlig och användbar sak i köket. En viktig del av hela interiören är också belysning, därför är det i rummet, utöver den centrala lampan, nödvändigt att utrusta belysningen av arbetsområdet. Belysningsenheternas roll, beroende på den valda inredningsstilen, kommer att vara LED -lampor, lampor, funktionella enheter på klädnypor och till och med kandelabrar och ficklampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa föremål är också en integrerad del av köksdesign.

Små men attraktiva föremål kan komplettera interiören och markera husägarnas goda smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel

Ett litet hörnkök kan vara funktionellt och mysigt även med en minimal yta. En viktig nyans under planeringen blir dock valet av ett praktiskt headset. Med hjälp av köksmoduler av litet djup, men samtidigt med en bra höjd, kan du bekvämt placera all nödvändig utrustning i dem och ta den nedre delen för inbyggda hushållsapparater. Samtidigt kommer fasadens rika färger att betona den moderna dekorationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnheadset kommer att vara mer funktionella vid användning av slutna hyllor och skåp. Men för att inte belasta interiören med skrymmande stängda moduler kan du använda kombinerade element med frostat glas och ett mönster, vilket ger designen en romantisk touch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett litet kök med ett mjukt konkavt hörn i bänkskivans placering utan att bryta modulerna blir mer bekvämt att använda, och de mörka träfasaderna i motsats till de vita hushållsapparaterna och bordet kommer att betona lakonismen i den valda interiören.

Rekommenderad: