Lawsons Cypress "Elwoodi" (50 Bilder): Hemvård. Kan Den Planteras I öppen Mark? Trädgårdsmästare Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Lawsons Cypress "Elwoodi" (50 Bilder): Hemvård. Kan Den Planteras I öppen Mark? Trädgårdsmästare Recensioner

Video: Lawsons Cypress
Video: Arborvitae tree care 2024, Maj
Lawsons Cypress "Elwoodi" (50 Bilder): Hemvård. Kan Den Planteras I öppen Mark? Trädgårdsmästare Recensioner
Lawsons Cypress "Elwoodi" (50 Bilder): Hemvård. Kan Den Planteras I öppen Mark? Trädgårdsmästare Recensioner
Anonim

Cypress är mycket populära som inomhusväxter eftersom de ser bra ut. Med lika framgång pryder växten trädgården och rabatterna. Denna vintergröna buske kommer att pryda alla landskap och interiörer.

Beskrivning

Cypressväxten är omgiven av en rik religiös och mytologisk historia. Busken användes i antika Rom för begravningsritualer. På västerländska och muslimska kyrkogårdar är cypress det vanligaste trädet. Dess blad används ofta som en symbol för odödlighet. Lawsons cypress "Elwoodi" kan hållas hemma, även om det oftast finns på gården. Denna vinterhärdiga växt, som kom från Nordamerika, anses också vara sitt hemland i Östasien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens maximala höjd är 3,5 meter . En buske av denna storlek kan bara nå 10 år efter plantering i öppen mark. Om vi pratar specifikt om en inomhusblomma, är dess höjd som regel 35 centimeter. Under ett år växer cypressen bara med 5 och i sällsynta fall med 10 centimeter. Denna växt sticker ut med en konisk krona, vars medeldiameter är cirka en meter. Anläggningen säljs i plantskolor och butiker i små krukor.

Med tiden behöver han en transplantation med en ökning av behållarkapaciteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den här växtens utmärkta vinterhärdighet gjorde att den efterfrågades i de flesta regioner i vårt land. Cypress känns bra både i kylan och vid en ganska hög lufttemperatur.

Landningsfunktioner

Cypress kan säkert planteras i öppen mark, den anpassar sig snabbt till nya förhållanden. Det snabbt växande trädet växer ut sin behållare strax efter köpet. Det är bäst om transplantationen görs efter köpet efter några dagar. Ju snabbare växten vänjer sig vid den nya jorden och miljön, desto snabbare börjar den växa i bredd och höjd. Vissa designers använder cypresser som häckar. Det är sant att det tar mycket tid att ta hand om en sådan struktur, eftersom du hela tiden måste trimma den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typisk livslängd för denna växt är 20-25 år. Det är lämpligt att välja en plats för honom där det kommer att finnas tillräckligt med ljus och skugga . Marken måste alltid förbli fuktig. Cypress gillar inte drag, som de flesta prydnadsväxter. De tolererar inte heller de flesta sjukdomar och insektsangrepp och reagerar dåligt på en bortskämd ekologi.

Att plantera cypresser för nära varandra eller för nära andra träd och strukturer som helt skuggar dem kan leda till hämmad tillväxt och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypressen bör planteras på vintern, från november till mars, när växten är vilande . men plantering och transplantation bör undvikas om det är kallt ute . Rötterna är känsliga för kallt väder och frostskador kan lätt skada dem. Dessa växter uppvisar kraftig tillväxt tidigt på våren. Genom att plantera unga cypresser på vintern kan de bättre acklimatisera sig, vänja sig vid den nya miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa buskar trivs i olika miljöförhållanden . De tål stillastående vatten och till och med låga näringsnivåer. Experter säger att ingen ytterligare förberedelse av platsen krävs vid plantering av cypresser. För att förse de planterade växterna med näringsämnen, det rekommenderas att tillsätta lite kompost och torv eller sphagnumoss till jorden.

Mulching runt basen av cypressen hjälper till att skydda unga rötter från extrema temperaturer.

Vid landning i en behållare är storleken på den behållare som ska hämtas av särskild vikt. Behållarens dimensioner beror på anläggningens storlek. Erfarna odlare rekommenderar att du använder en behållare som är 2 centimeter större i diameter än den ursprungliga krukan . När växten växer i storlek transplanteras den till en större behållare. Proceduren bör utföras tills trädet når önskad storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotbeskärning vartannat till tre år hjälper till att bibehålla ytterligare tillväxt, vilket är viktigt för behållartillväxt. För plantering i krukor, använd dränerad mark av hög kvalitet och en behållare med dräneringshål. Cypressen tolererar inte överflödig fukt vid rötterna och börjar ruttna.

Om du planterar en ny växt eller planterar om den i en annan kruka är hösten eller vintern den bästa tiden att göra det. Medan cypressen är vilande på vintern är kapacitetsbyte mindre stressande än under den kraftiga tillväxt som sker på våren och sommaren. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt processen att transplantera i det öppna fältet. Den bästa tiden för detta, enligt de flesta uppfödare, är inte vinter, utan senhöst.

Innan proceduren utförs måste du vattna växten väl (cirka 4 dagar)

  • Välj en ny plats med tillräckligt med sol och skugga i flera timmar. Det är önskvärt att jorden är lätt, inte myrig. Eftersom denna växt föredrar att växa i sluttningar i sin naturliga miljö, bör du om möjligt välja en lutande sida för plantering.
  • Var noga med att bestämma rotkulans bredd genom att mäta från början till grenens spets. Gräva ett hål dubbelt så brett som data som erhållits och cirka 40 centimeter djupt.
  • Gräva en cypress på morgonen en grumlig dag när det inte blåser. Grävningen görs i en cirkel, några centimeter från de bredaste nedre grenarna. En spade används för att klippa trädets rötter. Efter 40 centimeter måste du luta verktyget något för att trimma rotklumpen.
  • I en ny grop placeras cypressen vertikalt i mitten. Lägg till lite jord runt rotklumpen och tampa lätt. Detta görs tills gropen är helt fylld. Upprepa denna process för att fylla hålet helt.
  • Sedan måste du vattna den planterade växten. Sprid några centimeter mulch ovanpå för att bromsa fuktförlusten runt trädet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Cypress träd kräver inte mycket underhåll efter plantering och transplantation. Det första du ska göra är att hålla jorden fuktig, men inte låta den bli sumpig. Odlaren kommer att behöva upprätta en regelbunden vattning. Huvudregeln som han bör vägledas av är att mer fukt införs på sommaren, mindre på vintern . Olika typer av cypresser kräver olika mängder vatten.

Växten föredrar väldränerad jord och vattning cirka två gånger i månaden i torrt väder om växten växer utomhus . Mängden vatten i ett rum beror på behållarens storlek och omgivningstemperaturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör alltid komma ihåg att jorden i krukor torkar mycket snabbare än om cypressen växte utomhus. Dessa buskar är torktoleranta, men överflödig fukt leder alltid till svamp- och bakterieinfektioner.

Det är absolut nödvändigt att kontrollera jorden innan nästa vattentillförsel. Om den har torkat upp med två centimeter kan vattningen göras först då. Det kommer att vara nödvändigt att fukta inte bara jorden utan också luften . Automatiska installationer är lämpliga för detta, men du kan helt enkelt lägga en behållare med vatten och små stenar nära anläggningen.

Om odlaren använder en sprayflaska, ska du inte spruta vatten på cypressbladet, det är bättre att göra det i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge växten de nödvändiga näringsämnena hemma, Det rekommenderas att tillsätta kompost i en liten mängd till den använda jorden och regelbundet applicera flytande gödningsmedel.

Just för att krukväxter ligger i behållare med dräneringshål, tvättas näringsämnen och vitaminer snabbt ur dem. Det rekommenderas att tillsätta spårämnen tillsammans med vattning en gång i veckan, medan dosen ska vara 4 gånger mindre än vad som anges av tillverkaren på förpackningen. På vintern appliceras ingen gödning; under denna period måste växten vila . Du bör inte gödsla jorden efter transplantationen, eftersom detta komplicerar växtåterhämtningsprocessen mycket.

Bild
Bild

Cypress kan växa i krukor så länge behållaren placeras i ett soligt läge med god luftcirkulation. Krukväxter älskar också ytmjölk. Cypress träd befruktas tidigt på våren och i juli. Använd gödselmedel som innehåller en hög andel kväve. Den ideala formeln är 19-6-9, där det första talet är kväve, sedan fosfor och kalium.

När du använder torra blandningar måste du först fukta jorden innan du applicerar toppdressing. Om detta inte görs kan rötterna helt enkelt brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När växten når önskad storlek behöver den inte repottas . Nu kommer avgångsproceduren att reduceras till regelbunden beskärning av rotsystemet vart 2-3 år . Rottrimning innebär att en del av rotklumpen tas bort och varje gång måste cypressen tas bort från behållaren. Det enklaste sättet att göra detta är att stå nära ett träd och med en vass kniv klippa av rötterna runt det med upp till 5 centimeter. Därefter är det lämpligt att behandla skotten med en lösning av aktivt kol för att förhindra infektion med en svampinfektion.

Alla verktygssatser som används är ett måste desinficera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypressträd tenderar att trivas i områden som får mycket solljus. Utan tillräckligt med ljus dör de inre grenarna av denna växt ofta av, vilket resulterar i att blomman visar sig vara ful , det är därför det är så viktigt att ta hand om det ordentligt. Nybörjarodlare bör komma ihåg att dessa träd inte kommer att skapa nya knoppar på gammalt trä, så alla nakna områden som skapas av brist på ljus kan inte korrigeras ens genom beskärning.

Bild
Bild

Med undantag för bonsai -träd är borttagning av gamla grenar inte en förutsättning för att hålla cypressen frisk. Denna procedur utförs efter behag när du vill ge busken en speciell dekorativ form.

Den bästa tiden att beskära är på hösten . Döda skott tas bort och grenar som är ur form klipps på buskarna som växer i landet och i kruka hemma. Det är viktigt att veta när man ska stanna och bara göra lätt beskärning, försök att inte påverka gamla skott. Grenar som går för långt genererar inte ny tillväxt och skapar tomt utrymme. Du kommer aldrig att kunna odla en vacker bonsai från en knotig buske.

Om beskärning görs för att ta bort fula bruna döda lövverk kan det vara bättre att överväga att ta bort det med en högtrycksslang istället. Detta är ofta tillräckligt för att ta bort det döda virket. När man bildar bonsai används den kontinuerlig manuell borttagning.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Den vintergröna cypressen är en art som växer snabbt och kan föröka sig genom sticklingar och sticklingar. Planteringsmaterial gror snabbt när det placeras korrekt i näringsmediet. Det är bäst att ta sticklingar från ny tillväxt på trädet, som precis börjat härda och bli täckta med bark. Insamlingsperioden för sådant material börjar som regel på mitten av sommaren och varar fram till tidig höst. Processen är följande.

  • För plantering är en jord med lika mycket sand, torvmossa och perlit i kompositionen lämplig. Före plantering vattnas jorden och först efter det är behållaren fylld med den.
  • På sticklingarna skärs bladen från den nedre halvan.
  • Doppa slutet av varje gren i en tillväxtstimulator i 10 minuter.
  • Sätt grenarnas nedre ände i marken, men gör ett hål i det med en enkel penna eller pinne innan det.
  • Vattna marken igen med varmt vatten för att öka fukten runt stjälkarna. Täck behållaren med en plastpåse och lägg den i ett rum med en lufttemperatur på 21-23 grader till en plats där ljuset faller.
  • En plastpåse öppnas varje dag för att ge frisk luft till plantorna. Luftning hjälper till att avlägsna överflödig fukt, så att ruttna inte syns på sticklingarna.
  • Efter 6 veckor bör rotsystemet redan visas. Du kan kontrollera detta genom att dra något i handtaget. Om motstånd känns gick allt bra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cypressen transplanteras i en större kruka när rötterna når minst 7 centimeter i längd. Det bör ta ungefär ett år innan anläggningen är redo för detta förfarande.

Cypress som växer i det öppna fältet kan förökas av grenar . För detta viks de nedre grenarna tillbaka och strös med jord. Brytpunkten kan sprutas med ett tillväxtstimulerande medel så att rötterna växer ner i marken snabbare. Efter ett år kan grenen klippas av från moderplantan och transplanteras. Med denna reproduktionsmetod är det inte nödvändigt att skapa växthusförhållanden, rotsystemet utvecklas bra utan det, eftersom utloppet matas från huvudstammen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vissa uppfödare förstår inte varför Lawsons cypress träd vissnade om det vårdades ordentligt. Faktum är att i de flesta fall leder för mycket skugga till de flesta problem. Det är mycket lätt att eliminera orsaken - du måste sätta en kruka eller transplantera växten på en ljusare plats där dess grenar kommer att blåsa bra.

Dålig dränering är också en viktig faktor i utvecklingen av allvarliga cypresssjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att regelbundet undersöka växten för närvaron av fytoftor i roten och kronan orsakad av en svamppatogen . De viktigaste symptomen är - vissna och missfärgade blad … En av åtgärderna för att bekämpa detta problem är avlägsnande och förstörelse av skadade skott.

Som en förebyggande åtgärd är det värt att vattna jorden under busken och inte använda toppvattning, vilket främjar spridning av svampar. Det är absolut nödvändigt att sterilisera verktygen som används med alkohol före och efter användning på cypressen och mellan varje snitt för att undvika att sjukdomen sprids.

Döda grenar tas bort först för att öka luftcirkulationen inuti kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma måste trädgårdsmästare vara uppmärksamma på växtens utseende. Även om cypresser är resistenta mot ett stort antal skadedjur, lider de av attacker från enbärskalor. Honorna har vita, runda kroppar som är mycket små. Insekten lever av saft från stam- och nålvävnader. Det första symptomet på angrepp är isolerade områden av brunt lövverk med liten spridning av skadedjur . Allvarliga skadedjur kan leda till döden. För att kontrollera denna process kan du använda lågt giftig neemolja eller insekticid tvål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress, som är resistenta mot de flesta sjukdomar, blir offer för en svampsjukdom. Fytofotomi sprider sig sporadiskt och utvecklas aktivt med överflödig fukt och svalhet.

I detta tillstånd blir spetsarna på nålarna ofta bruna och sår bildas på grenarna. Denna sjukdom kan döda växten, särskilt svaga eller unga cypresser. Denna senblåsa dyker upp mot slutet av vintern. För att kontrollera sjukdomen trädgårdsmästaren bör undvika övervattning, vilket orsakar stillastående vatten, vilket i sin tur främjar svamptillväxt.

Att ta bort och döda infekterade växtdelar minskar sjukdomens svårighetsgrad. Svampdödande medel används som kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gula nålar på cypresser kan vara resultatet av låg inomhusfuktighet eller kloros. I det första fallet kommer det att vara nödvändigt att förbättra förvaringsvillkoren - de ökar antalet vattningar, oftare befuktar de luften i rummet. Kloros är vanligtvis orsaken till järnbrist.

För att lindra cypressens tillstånd kan du inte använda gödningsmedel utan istället ta kaffegryn eller torvmossa och sprida dem nära rötterna för att öka jordens surhet

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av fästingar denna växt jagas också. Små röda spindelkvalster har skarpa nålar som tränger igenom lövverk och suger ut saft. Som ett resultat blir trädets nålar bleka. Vissa fästingar kan bara ses under ett förstoringsglas, skadedjuren är så små, därför upptäcker växtuppfödaren inte alltid om deras närvaro direkt, utan bara när trädet redan är lätt skadat. Du kan döda insekter genom att helt enkelt öka luftfuktigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Seiridium cardinal är lika problematisk som andra svampinfektioner . Det tränger igenom sprickor i barken och producerar toxiner som stör flödet av näringsämnen från rötterna till kronan. Ibland dyker små sår upp på växten, som ligger på barken och kan sippra harts. Det orsakar ofta missfärgning av nålarna på den infekterade grenen och kan till och med döda skottet eller hela trädet.

För att åtgärda problemet tas infekterade grenar bort så snart som möjligt. Träd med skadad stam behandlas inte, cypressen kastas.

Bild
Bild
Bild
Bild

De beskrivna växterna lider också av malarver . Du kan hitta dem under barken, på lövverket, där de matar. Ibland samlas larverna på såren, men orsakar dem inte.

Spindelmider är också en vanlig skadedjur av cypresser i kallt väder. Odlaren kan inte se dessa små varelser, men de gör synliga skador genom att suga saften från trädet. När fästingen sätter in snabeln i lövverket visas små gula fläckar, och de används ofta för att känna igen infektionen. Utomhus, när vädret blir varmt, hjälper naturliga rovdjur, inklusive nyckelpigor, att bekämpa angrepp. och hemma är det bättre att torka växten med alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Det finns många positiva recensioner om cypressen. Denna växt överlever perfekt temperaturförändringar och kräver inte mycket underhåll. Erfarna odlare rekommenderar att ge honom den nödvändiga mängden sol, observera bevattningsregimen och övervaka luftfuktigheten i rummet, då kan de flesta problemen undvikas. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rotrot som orsakas av senblåsa. Det påverkar vanligtvis unga växter i krukor med dålig dränering.

Om orsaken elimineras behöver sjukdomen inte behandlas, särskilt eftersom det här är ett ganska besvärligt företag

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste man komma ihåg Denna patogen lever i jorden och kommer in i cypressen genom sår eller skadade rötter, varför det är viktigt att behandla sektionerna med en aktivt kollösning under transplantation . Eftersom svampen förstör rötterna, lider hela växten snabbt, vilket inte får den nödvändiga mängden syre och näringsämnen. När cypressen är frisk trivs den med en vacker krona, färgglada bladverk.

En sådan växt kommer att bli en underbar dekoration för alla vinterträdgårdar . Dess tillväxt kan kontrolleras genom beskärning av rotsystemet och en intressant form kan skapas genom enkel beskärning.

Rekommenderad: