Lawsons Cypress: Beskrivning Av Snövit Och Columnaris, Yvonne Och Andra Sorter. Regler För Att Ta Hand Om Dem Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Lawsons Cypress: Beskrivning Av Snövit Och Columnaris, Yvonne Och Andra Sorter. Regler För Att Ta Hand Om Dem Hemma

Video: Lawsons Cypress: Beskrivning Av Snövit Och Columnaris, Yvonne Och Andra Sorter. Regler För Att Ta Hand Om Dem Hemma
Video: Nu är vi i full gång med att flytta både butik och lager, häng med och se! 2024, April
Lawsons Cypress: Beskrivning Av Snövit Och Columnaris, Yvonne Och Andra Sorter. Regler För Att Ta Hand Om Dem Hemma
Lawsons Cypress: Beskrivning Av Snövit Och Columnaris, Yvonne Och Andra Sorter. Regler För Att Ta Hand Om Dem Hemma
Anonim

Barrgrödor har länge använts aktivt i landskapsdesign. De dekorerar också vinterträdgårdar och växthus. En av de populära prydnadsväxterna är de låga Lawson -cypresserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Denna typ av cypress växer cirka 3,5 meter. Diametern på den kompakta koniska kronan är upp till 120 cm. De gröna nålarna på trädet kastar en blåaktig nyans. Tillväxten av platta grenar riktas uppåt.

Trädet växer inte mer än 5 cm per år . Kulturen skiljer sig från cypress i sin mindre tillväxt, men större frostbeständighet. Och det finns också yttre skillnader: små kottar växer på ett cypress, under varje skala där det finns två frön.

Barrkulturens ursprung är Nordamerika . Bland cypresser anses trädet vara det mest dekorativa. Skalig mörkbrun bark och nålar med samma konsistens. Grenar bildas från botten av stammen.

Växten blommar. I slutet av sina skott utvecklas blommor samtidigt: röd hane och grönaktig hona.

Blomningen sker på våren . Sedan kommer knoppbildningsfasen. Till en början är de rundade unga frukterna gröna, och närmare hösten mognar de och får en brun nyans. Knopparna öppnas och släpper ut många bevingade frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Denna barrart har den största variationen av sorter

Columnaris . Ett prydnadsträd som växer upp till 10 m. Ett tioårigt exemplar växer upp till 3 m. På ett år kan en barrkultur växa med cirka 20 cm. Smal kronformad krona, fjällande nålar av gråblå färg. Denna sort är resistent mot låga temperaturer och älskar att vara i ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit fläck . Ett litet träd för utomhus- och heminredning. Höjden på ett tio år gammalt exemplar av White Spot-sorten är nästan 2 m. Det kännetecknas av långsam tillväxt. Den lägger till 15 cm årligen. Tunna grenar är täckta med gröna nålar med en blåaktig nyans. De kännetecknas av stark förgrening. Kottar är sfäriska med en rödaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelts Blue . En spektakulär sorts buske med blå nålar som når 3 m i mognad. Sorten är ganska frosthård, föredrar öppna ytor. Lämplig för enstaka planteringar och landskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Cream Glow ". En mycket attraktiv cypress. Växer inte över 2 m. Pyramidkronan är upp till en meter i diameter. Ett träd med nålar av en guldgrön nyans ser spektakulärt ut i blandade planteringar, mot bakgrunden av mörkgröna lövgrödor. "Cream Glow" älskar solen, men tolererar frost stadigt.

Bild
Bild

" Alumigold ". En kompakt variant för dekorativa planteringar. Höjden överstiger inte 3 m. Kronan bildas av tunna grenar som växer tätt och ofta, konformade. Nålarna på ett träd av denna sort är gulgröna. Aktiv tillväxt, upp till 25 cm per år. "Alumigold" anses vara frostbeständigt, men under de hårda och lite snö vintermånaderna fryser det, vilket påverkar nålarnas "rost".

Bild
Bild

Golden Wonder … Smalt lågt träd. Ett tioårigt exemplar växer högst två meter. Täta grenar bildar en kompakt krona som liknar en kon. Nålarna har en traditionell guldgul färg, som inte går vilse under vintersäsongen. Golden Wonder är lämpligt för massplantering och för dekoration av levande staket.

Bild
Bild

" Blå överraskning " … Ett spektakulärt cypress på 3 meters höjd med en tät pyramidkrona. Och sorten kännetecknas av fjälliga nålar med en rik blå ton med en silverrulle. Skiljer sig i motståndskraft mot låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snövit … Dekorativ dvärgvariant (1, 20 cm), kan användas både för inomhus och utomhus landskap design. Diametern på den ovala kronan är bara ca 60 cm. Nålarna är grönblå, skimrar av silver. I unga exemplar är den ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Globoza ". Dvärgsort (upp till 1,5 m). Den sfäriska kronan når upp till 60 cm i diameter. Nålarna på denna typ av cypresser är ljusgröna, fjälliga. Det är att föredra att odla sorten på platser där det finns tillräckligt med solljus. Anläggningen är lämplig för att skapa gränser, dekorera stenträdgårdar och klippträdgårdar.

Bild
Bild

Yvonne . En intressant sort med en gyllene krona. Höjden på det odlade trädet är inte högre än 3 m. Kottar på små skott av rosa eller gula nyanser. Barken på stammen är brunröd. Sorten älskar solljus och tolererar frost bra. Det kan frysa något när det är kallt och med lite snö och reagerar med en förändring av nålarnas färg mot en orange nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stardust ". Barrkultur, växer upp till högst 10 m. Pyramidkronan är lös, tät, upp till 4 m i diameter. Nålarna är gulgröna, med mjuka fjäll. I skuggan blir den till en ljusgrön med en gyllene nyans. Sorten används ofta i landskapsdesign: som en komponent i grupp och enstaka planteringar av dekorativa kompositioner av blandad typ, häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissely . Högt träd, växer upp till 5-10 m. Kronform i form av "käglor", mörkgrön med en grå blomma. Sorten är frostbeständig, lättskött. Cypress "Visseli" kommer effektivt att dekorera trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elwoody . Ett litet träd (1,5 m) med en rundad krontopp. Nålarnas färg skiljer sig åt efter säsong: på sommaren är den blågrön och på vintern gråblå. Ellwoodii vintrar dåligt och behöver skydd mot vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

De mest populära cypressvarianterna har inga särskilda krav för odlingsförhållanden. Detta påverkade populariteten hos dessa barrgrödor på våra breddgrader. De kan växa på vilken jord som helst och tolererar ett tempererat vinterklimat väl. På vintern anpassar de sig snabbt till rumsförhållandena. Växten kan växa vid temperaturer som inte är lägre än 25 ° C. Samtidigt antas luftfuktigheten vara hög.

Cypress med gröna nålar är bäst i lite skuggade områden. Sådana sorter är känsliga för solen, direkt exponering för strålar kan lämna brännskador på unga skott.

Växter med en blåaktig, gul och blå krona uppfattar solen utan att förlora nålarnas färg

Cypress är känsliga för kallt luftflöde. Det är lämpligt att plantera träd på platser som inte blåses av nordliga vindar. Kulturen växer bra och utvecklas i ett bördigt substrat, befruktat med en betydande mängd torv med sand och humus.

Marken behöver permeabel, eftersom stillastående fukt innebär att röta bildas på rötterna. För barrträd är måttligt sur eller lätt sur sandjord att föredra. (pH upp till 6) . Den växer svagt på lera och kalkjord och är ofta sjuk. Torka är också svårt för växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För aktiv tillväxt och ett vackert utseende måste du ta väl hand om cypressen. I allmänhet är det opretentiöst, men krävande för särdragen i platsen för dess tillväxt. Barrkultur kommer aktivt att utvecklas om denna plats uppfyller följande egenskaper:

  • skydd mot vindar;
  • söderläge;
  • förekomsten av högkvalitativ dränering.

Efter att ha bestämt dig för planteringsplatsen, om möjligt, måste du mäta jordens pH -nivå. Detta görs med en speciell enhet. För ett sandigt underlag är lägsta pH fyra.

Om det är mindre är det värt att tillsätta aska till jorden. PH -värdet bör inte överstiga 5,5. Om nivån är högre blandas torv i jorden, eller nålar införs.

Bild
Bild

Att ta hand om en barrträd beror på årstiden

  • Sommar . I varma klimat behöver växten mineralfoder en gång i månaden, liksom mulchning och lossning av matjorden nära stamcirkeln. Dessutom krävs riklig och konstant vattning (10 hinkar per buske). Det är bättre för en ung planta att vara i skuggan. Det är lämpligt att spraya det med varmt, avstängt vatten.
  • Under våren . Under vårsäsongen befrias växten från alla torra, skadade grenar, förser den med mineralgödsel och bildar en krona efter behov.
  • Höst vinter . Det är viktigt att skydda unga skott från frost genom att täcka dem för vintern. Även om cypresser mestadels är frostbeständiga, är det på vintern bättre att försäkra sig i form av en barriär från vind och kyla. Plötsligt kommer vintern med lite snö och växten fryser på gatan. Hypotermi kan inte bara leda till en förändring av nålarnas färg utan också till döden av Lawsons cypress.

Vissa sorter odlas framgångsrikt hemma och följer grundläggande vårdregler.

Bild
Bild

En flerårig krukväxt behöver en vilofas under den kalla årstiden. Hemma är en cypress bekväm när lufttemperaturen är från + 5 ° C till + 10 ° C. Dessa är optimala indikatorer för växtens välbefinnande.

Luftfuktigheten hålls minst 70% … Om luften är torrare måste växten dessutom bevattnas med en sprayflaska.

Volymmässigt bör en kruka med ett träd väljas i enlighet med rotkulans diameter. Den odlade fleråriga behöver bytas ut planteringsbehållaren. Den nya behållaren måste vara mer med 2 cm . Transplantationen utförs med omlastningsmetoden, vilket förhindrar kränkning av rotsystemets integritet.

Cypressen måste förses med naturligt ljus. En gång i månaden ändrar de plantans läge genom att vrida den. Vattna ett barrträd i enlighet med de allmänna reglerna för vård av barrträd.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

En ökning av antalet cypresser är möjlig med olika metoder. Varje trädgårdsmästare väljer själv rätt alternativ. Du kan föröka en flerårig växt med:

  • sticklingar;
  • frön;
  • överväxt;
  • skiktning.

De flesta trädgårdsmästare tenderar att ympa. På våren klipps unga sticklingar av ca 35 cm långa från ett cypress och placeras i en fuktig miljö, där torv, kokossubstrat eller spagnum introduceras.

En film med små hål för ventilation sträcks över krukorna med sticklingar. "Växthuset" placeras i skuggan.

Unga sticklingar utmärks av stor vitalitet, rötterna dyker upp mycket snabbt - och plantorna kan planteras på en plats med konstant tillväxt.

För plantering byggs en grop en meter djup och cirka 70 cm bred. I botten av gropen är ett dräneringsskikt på 20 cm utrustat. Gropen är fylld med en blandning av sand, humus, torv och lövmark längs djupet av rhizomen på den spirade skärningen. Därefter placeras växten i mitten av gropen och täcks med jord. Det sista steget är vattning. Strö rotsystemet helt med jord.

Försiktigt komprimera jorden runt plantan, vattnas den igen, och därefter strös den nära stamcirkeln med en torr del av jorden. Det rekommenderas att tillfälligt täcka ett ungt träd med en film med ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökningsmetoden för denna barrkultur är ganska mödosam. Frön skördas på hösten när knopparna öppnas. De planteras på våren, tidigare beredda på ett visst sätt.

Först blötläggs fröna i vatten eller Epin -lösning under en period av 2 till 6 timmar. Sedan placeras den i 2 månader i ett fuktigt sandigt underlag. Där bör de vara vid t från + 5 ° C till + 7 ° C.

Stratifieringen börjar i februari-mars, och tiden för plantering är april eller maj . Groddarna dyker upp i mitten av sommaren. Därefter planteras unga skott på en permanent plats, vilket ger dem lätt skugga från riktat solljus.

Vissa trädgårdsmästare övar vinterskiktning under snön. För detta sås fröna beredda på hösten i behållare med ett underlag, sedan läggs de ut på vintern på gatan. På våren ställs krukorna på en varm plats tills de dyker upp.

Att få sticklingar är en förenklad förökningsmetod . Ett hack görs på sidoskottet. Ett chip placeras i denna kortplats. Därefter böjs grenen ner och begravas i skårans område. För att rötterna ska kläcka på denna plats måste jorden ständigt fuktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Växten är resistent mot skadedjur och sjukdomar. Men han lyckas inte undvika alla olyckor.

  • Sköldar . En otroligt tålig bugg tack vare dess hållbara skal. Men insekticider kan mycket väl besegra denna fiende. Betyder "Aktara", utspädd enligt instruktionerna, kommer att rädda trädet från skalinsekterna.
  • Spindelmider . De fyller botten av nålarna, suger juicerna ur den och flätar den med en tunn bana. Att hantera dem är inte lätt. Men samma insekticider, som till exempel "Aktara" eller "Karbofos", kommer att klara fienden inom några dagar.

Rotröta är den vanligaste bland cypresssjukdomar. Efter att ha dykt upp på rötterna, infekterar den efter en viss period växten och närmar sin död.

Stagnation av vatten i rötterna bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Därför måste du se till att jorden inte är vattentät. Sjukdomen behandlas inledningsvis med rotfungicider. Du måste transplantera trädet till ett nytt underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress är den mest attraktiva av barrträd . Se bra ut ensam eller i grupp med andra växter. Finns ofta som komponenter i häckar, eftersom de tål beskärning väl. De är ofta dekorerade med alpina rutschbanor, planterar spektakulära träd i marken eller omfattande krukor.

Platser för offentliga festligheter är också dekorerade med cypresser: gränder, parker och torg. Växterna har goda uthållighetsegenskaper, ett trevligt och varierat färgområde av nålar, olika former. Allt detta gynnar det faktum att Lawsons cypress är så populär bland trädgårdsmästare.

Rekommenderad: