Nandina (16 Bilder): Beskrivning Av En Hemväxt, Plantera Nandina Och Ta Hand Om Henne Utomhus I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Nandina (16 Bilder): Beskrivning Av En Hemväxt, Plantera Nandina Och Ta Hand Om Henne Utomhus I Trädgården

Video: Nandina (16 Bilder): Beskrivning Av En Hemväxt, Plantera Nandina Och Ta Hand Om Henne Utomhus I Trädgården
Video: Trendiga inomhusväxter - monstera och elefantöra 2024, Maj
Nandina (16 Bilder): Beskrivning Av En Hemväxt, Plantera Nandina Och Ta Hand Om Henne Utomhus I Trädgården
Nandina (16 Bilder): Beskrivning Av En Hemväxt, Plantera Nandina Och Ta Hand Om Henne Utomhus I Trädgården
Anonim

Det finns många prydnadsväxter. Men inte alla är lika kända för inhemska trädgårdsmästare. Nandinas hem har till exempel oförtjänt låg popularitet.

Beskrivning

Denna gröda anses vara en av de mest graciösa och attraktiva buskar som odlas i trädgården. Artens attraktiva egenskaper är förknippade med dess bladverk och krona. Växten ser särskilt imponerande ut i kallt väder. En vintergrön buske vars lövverk ser ut som snidade, och själva växten är målad i flerfärgade toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nandina är med rätta listad i listan över elit inomhusgrödor. Det är inte för ingenting som många färgstarka epitet riktas till henne. Och i beskrivningarna i öst låter det traditionellt som "helig bambu". Du bör dock inte ta detta namn på allvar: varken biologiskt eller utseende har nandina ingenting att göra med äkta bambu. Man tror att en sådan definition är associerad med dess funktioner:

  • snabb utveckling av rötter;
  • stilkarnas finhet;
  • specifik bladgeometri.

Under naturliga förhållanden kan nandina inte hittas utanför Kina och Japan. Hela släktet Barberry inkluderar en enda art . Men tack vare uppfödarnas framgång kan du köpa plantmaterial av en mängd olika sorter. Skillnaderna mellan dem manifesteras i bladets färg och i blomningens natur och i form av bär, och även de vanligaste buskarna ser fantastiska ut. Den högsta höjden på nandina är 4-5 m. Men i rummet stiger det sällan upp till 1 m. Skotten är relativt tunna och förgrenar sig inte. Kronan är elegant. Barken är ljusbrun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Med noggrannhet kan nandina odlas i trädgården. Det är dock värt att ge upp tanken på att odla den på det öppna fältet: du måste bara använda lämpliga badkar med jord. Det finns ingen anledning att skära växten, förutom bonsaiens form.

Viktigt: plantans humör minskar inte, även om de försöker ordna det i den här stilen. Men i det här fallet bar de bara skotten nedan och blir av med överväxten.

Erfarna odlare försöker omedelbart köpa en växt som har en viss form. Samtidigt är det också viktigt att systematiskt ta bort uttorkande lövverk: ibland kan nandina inte bli av med det på egen hand. För din information: alla delar av busken är giftiga, och du kan bara arbeta med den med handskar. Denna kultur kräver extremt skonsam omsorg. Om du inte har betydande arbetslivserfarenhet är det bättre att inte ta risker och inte starta en anläggning. Den viktigaste uppmärksamheten bör ägnas åt:

  • bibehålla optimal luftfuktighet;
  • den nödvändiga belysningsintensiteten;
  • önskad temperatur: den bör förbli på samma nivå även under den varma årstiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

I maj placeras växten i halvskugga. Den måste hållas där till början av höstfrosten. På sommaren bör temperaturen hållas runt 20 °. Inomhusplanteringar placeras så noggrant som möjligt. Belysning är avgörande för dem: om dess nivå försvagas kan växten bli sjuk.

Kom ihåg att inte allt solljus är lika fördelaktigt. Endast de bekväma strålarna som faller på fönsterbrädan på morgonen och på kvällen är perfekta.

Det rekommenderas att sätta hem nandina på fönster orienterade åt öster eller väster.

Bild
Bild

Och du kan också använda:

  • fönster;
  • ljusa hallar;
  • inglasade balkonger (med normal uppvärmning);
  • vinterträdgårdar med strikta villkor.

Om det inte är möjligt att ge tillräckligt med dagsljus, ta till till konstgjord belysning . Utseendet på fläckar på bladen är ofta förknippat med överdriven ljusexponering. Brist på ljus uttrycks i förlängningen av skott och den aktiva utvecklingen av försvagade grenar.

Bild
Bild

Temperatur

När den kalla årstiden kommer, ska nandina flyttas till relativt svala rum. Den bästa luften för henne är från 7 till 13 °. En temperaturfall under 7 °, om det inträffar under en kort tid, kommer inte att skada . Om växten tappar löv måste du placera den på en svalare plats och ta hand om att befukta luften. Utkast, även om temperaturen i allmänhet hålls på rätt nivå, kan vara dödlig.

Viktigt: du måste fortfarande ventilera, eftersom frisk luft är mycket viktigt för nandina.

Bild
Bild

Vattning

Det rekommenderas starkt att inspektera växten oftare och kontrollera under vilka förhållanden den utvecklas. Erfarna odlare kontrollerar också nandinsubstratet samtidigt. När det gäller vattning finns det inga särskilda svårigheter: vattning är endast nödvändig när ytan på substratet torkar . Men även på sommaren ska du inte låta dig rinna av med vattning.

Viktigt: jorden ska inte heller torka ut helt. Och det är också nödvändigt att kontrollera vattnets kvalitet.

Bild
Bild

Den sedimenterade vätskan med låg hårdhet är optimal. Dess temperatur bör vara något högre än rumstemperaturen . Försurning av vatten är ganska acceptabelt. På vintern är det absolut nödvändigt att ta hand om luftfuktning.

I stället för speciella dyra vitvaror, pallar fyllda med:

  • mossa;
  • dekorativa stenar;
  • expanderad lera.

Det är nödvändigt att noggrant undvika den minsta beröring av krukans eller plantans botten med vatten. Stagnation av vatten i luftfuktaren är också kategoriskt oacceptabelt. På våren och sommaren är luftfuktaren inte längre tillräcklig, och därför är regelbunden sprutning nödvändig. De utförs strikt genom finfördelade nebulisatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Efter plantering befruktas nandina från tidig vår till tidig höst. Intervallet mellan förband är 14 dagar. På hösten och vintern styrs de av uppfödarnas rekommendationer. Det är lämpligt att använda komplexa universella formuleringar. Huvudsaken är att de inte har en långsiktig effekt.

Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

Byte av krukor behövs bara efter att ha fyllts med rötter. Om transplantationen inte utförs under något år uppdateras ytan på substratet. Jordblandningen ska vara lätt. Kan växa nandina i jord med surhet 4-6, 5 pH . Vid transplantation i en ny behållare kan rötterna inte exponeras.

Reproduktion görs bäst med rotskott. Fröna planteras omedelbart efter skörden av frukten. De läggs 1-1,5 cm i jorden. Endast lös lättjord är lämplig. Landningar hålls under glas uppnår en temperatur på 23-25 ° . Detta kräver ett starkt ljus.

Viktigt: det finns ingen anledning att förvänta sig snabb utveckling från plantor.

Rekommenderad: