Reproduktion Av Lila: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Frön? Funktioner Av Växtreproduktion På Hösten Och Våren Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Lila: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Frön? Funktioner Av Växtreproduktion På Hösten Och Våren Hemma

Video: Reproduktion Av Lila: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Frön? Funktioner Av Växtreproduktion På Hösten Och Våren Hemma
Video: Ta sticklingar från ROSMARIN - Perfekt sätt att föröka sina plantor från år till år 2024, Maj
Reproduktion Av Lila: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Frön? Funktioner Av Växtreproduktion På Hösten Och Våren Hemma
Reproduktion Av Lila: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Frön? Funktioner Av Växtreproduktion På Hösten Och Våren Hemma
Anonim

Ofta sätter trädgårdsmästare sig som mål att självständigt få sin favoritkultur. Lila är inget undantag, eftersom det odlas aktivt i sommarstugor och angränsande områden, och används i landskapsdesign. Idag finns det ett antal beprövade sätt att få en stark och hälsosam växt, varav de flesta är tillgängliga för implementering även av trädgårdsmästare med minimal erfarenhet.

Bild
Bild

Sätten

Lila är en prydnadsväxt av familjen Olive, som har mer än 1500 sorter och hybrider. De skiljer sig åt i utseende, blomningsfrekvens, storlek etc. Lila är en ganska populär gröda, eftersom den sticker ut för sin attraktivitet under blomningen ., liksom opretentiös skötsel och frostbeständighet. Det är därför de flesta trädgårdsmästare, för att dekorera sin webbplats eller för andra ändamål, är engagerade i självodling. Reproduktion av en buske hemma kan göras på flera sätt.

Bild
Bild

Sticklingar

Det vanligaste avelsalternativet för syrener är att använda gröna sticklingar för att rota. Det är möjligt att öka chansen att få en ny kultur av vanliga eller dvärg syrener om du använder planteringsmaterial från grödor som är mindre än fem år gamla. För att få plantor bör tidpunkten väljas korrekt.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar vårmånaderna för denna uppfödningsmetod.

Bild
Bild

Algoritmen för att erhålla planteringsmaterial från en vuxen växt beskrivs nedan

För arbete är det mer korrekt att använda ett spirande trädgårdsverktyg eller en rakhyvel. Det är värt att klippa av skott på morgonen, välja material från mitten av busken, eftersom noll och gödningsskott i regel inte kan rotas

Bild
Bild

Sticklingar skärs på ett sådant sätt att det finns minst 4 knoppar på varje material. Alla löv på botten av det resulterande materialet bör tas bort. Ovanifrån måste den förkortas till hälften. Sådana manipulationer är nödvändiga för att minska avdunstning av fukt. Du kan ta bort lövverk dagen innan, även på moderbusken. I det här fallet är det stor sannolikhet att snittet kommer att hinna strama till innan klippningen planteras, vilket bevarar bladets turgor

Bild
Bild

Det erforderliga antalet sticklingar efter skärning måste placeras i en behållare med en komposition för att stimulera tillväxten av rotsystemet. Materialet förvaras i det minst en dag

Bild
Bild

Efter den angivna tiden ska sticklingarna rotas i speciella små behållare. En lämplig jordblandning för växter är ett substrat med sand och torv. Du måste fördjupa sticklingarna i marken med ett par centimeter

Bild
Bild

De planterade plantorna bör täckas med polyeten ovanpå för att skapa växthusförhållanden. Som ett alternativ till påsen kan du använda en skuren plastflaska

Bild
Bild

Vård av sticklingar reduceras till att bibehålla den optimala temperaturen för växter, som bör hållas i intervallet från + 22 ° С till + 24 ° С . I detta fall bör luftfuktigheten ligga inom 85-90%. Fukt kan upprätthållas genom daglig sprutning. För att undvika uppkomsten av mögel på den gröna massan under filmen kan du använda veckosprutning med en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

De första rötterna i sticklingar bildas tidigast 4 veckor senare . Från detta ögonblick kan du gradvis vänja unga grödor till normala förhållanden, ta bort täckmaterial från krukorna under en viss tid. Rotning av sticklingar i marken utförs på hösten, vanligtvis utförs arbetet närmare september. Efter plantering av grödorna bör de dessutom isoleras för vintern med grangrenar eller spunbond.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar dock att vänta på vårens ankomst genom att odla syrener inomhus. Som regel kommer en sådan växt att blomma inte tidigare än 4 år senare.

Bild
Bild

När du väljer en förökningsmetod för gröna sticklingar bör du studera funktionerna hos sorter syrener. Faktum är att plantor i vissa hybrider inte rotar sig på detta sätt.

Bild
Bild

Även syrener kan förökas av lignifierat material . Detta alternativ innebär användning av vuxna skott, som är förberedda för rotning på hösten eller vintern. För denna metod väljs skott, vars längd är minst 15-20 centimeter. Dessutom ska det finnas 3-4 knoppar på skottet.

Bild
Bild

De skurna stjälkarna är rotade i behållare med sand och skickas för att växa i en kall källare, eller de är täckta med snö och lämnar i frisk luft till våren. Vidare utförs allt arbete med materialet analogt med möjlighet att använda gröna syrenskott.

Bild
Bild

Frön

Du kan också föröka en gröda med frö. Sådant arbete är relevant i fallet när trädgårdsmästaren står inför uppgiften att skaffa en ny sort av prydnadsbuskar. Efterfrågan på frömetoden för reproduktion beror på särdragen hos kulturen, som är korspollinerad, mot vilken blommorna hos den valda växten kan vara helt annorlunda.

Bild
Bild

Samlingen av frön utförs på hösten, varefter allt material måste torkas hemma innan kapslarna öppnas. Sedan måste fröna blandas med sand och skickas för skiktning i kylskåpet i ett par månader.

Bild
Bild

Efter att den angivna tiden har gått kan den tillgängliga mängden material fördjupas i marken och plocka upp ett område utan ogräs och andra grödor i närheten. I denna form kommer lila frön att övervintra i det öppna fältet till våren. När snön smälter bör platsen med plantmaterialet täckas med en film, vänta på de första skotten. Därefter dyks och planteras plantorna på stort avstånd från varandra.

Bild
Bild

Vård av unga grödor innebär applicering av organiskt gödningsmedel tre gånger per säsong . För att skydda plantor från angrepp av skadedjur bör området med växter strös med träaska. Syren kan transplanteras till en permanent plats först efter ett år. Busken kommer att kunna blomma tidigast om 5 år.

Bild
Bild

Skikten

Idag finns det flera sätt att sprida syren med rotlager:

  • enkel ledning;
  • vertikal bortförande av skott;
  • horisontell skiktning.
Bild
Bild

Den första metoden rekommenderas för nybörjare inom trädgårdsarbete, eftersom den anses vara den enklaste . Dess väsen ligger i valet av de starkaste skotten på våren. För att föröka sorter eller vanliga syrener genom skiktning måste trädgårdsmästaren använda ett år gamla buskskott. De är böjda mot marken, fixerade på något sätt och strö sedan med jord. Huvudpunkten som kommer att säkerställa ett positivt förökningsresultat är fuktnivån i jorden som används som det översta lagret ovanför sticklingarna. Som regel kan den här delen av växten från hösten separeras från moderbusken till hösten.

Bild
Bild

Den andra metoden kan ta flera säsonger . Att rota med Dalem -versionen för att erhålla syrener med rotskott innebär att hösten beskärs på den valda växten inom två år. Under det tredje året, när syrenskotten blir cirka 20 centimeter långa, bör trädgårdsmästaren göra ett snitt i barken under de första knopparna och linda tråden runt grenen i flera varv. Således stimuleras växten till rotbildning.

Bild
Bild

Endast de starkaste grenarna väljs ut för arbete. De ska böjas och begravas i marken. Med höstens ankomst grävs lagren upp och separeras från moderplantan för odling.

Den kinesiska versionen förutsätter att arbetet kommer att utföras tidigt på våren . För att utföra horisontell bortförande måste du välja en vuxen och stark växt, som är cirka 4 år gammal. Furer bör göras runt det med ett djup av cirka 3 centimeter. Det är värt att ta flera ettåriga skott från busken, som passar in i urtagen och är fixerade. Koppartråd lindas på skotten nära knopparna. Därefter täcks fårorna med jord och vattnas regelbundet.

Bild
Bild

Efter en tid börjar nya skott bildas på grenarna i marken, som bör strös med jorden halvvägs när de växer. I slutet av sommaren kan sticklingarna separeras från skotten och transplanteras i små behållare för inomhusodling i ytterligare 2 år.

Bild
Bild

Mikroklonal

Denna metod för reproduktion av syrener kan inte utföras hemma, eftersom mikrokloner av grödor odlas endast i laboratorieförhållanden i botaniska trädgårdar. Detta sker på grundval av institutioner eller kommersiella organisationer. Kärnan i mikroförökning är att skaffa nya grödor med asexuella medel. Som ett resultat av arbetet odlas växter som är genetiskt identiska med originalmaterialet med en patenterad teknik.

Bild
Bild

Idag identifierar uppfödare ett antal positiva egenskaper hos denna uppfödningsmetod, bland annat bör noteras en hög överlevnad, förmågan att engagera sig i att skaffa nya grödor under hela säsongen, fullständig befrielse av växter från virus etc.

Bild
Bild

Det finns dock ofta fall där en trädgårdsmästare, som skaffar syrener som erhållits genom mikroklonal reproduktion, så småningom odlar en helt annan gröda än den som anges i produktbeskrivningen. Tyvärr kan detta bara upptäckas efter några år. En mycket viktig roll under mikroklonal reproduktion spelas av valet av näringsmedium, liksom iakttagandet av en viss koncentration av hormoner.

Bild
Bild

Rätt passform

Trots att de flesta syrenarterna kännetecknas av opretentiöshet vid valet av mark för plantering, bör kulturen ändå bara planteras i soliga områden, undvika lågland och utkast i stället för buskens rotning. Under de första 2-3 åren efter plantering kommer syrenar att kräva regelbundna aktiviteter relaterade till vattning och befruktning.

Bild
Bild

Tänk på algoritmen för korrekt rotning av en växt

Innan du planterar en kultur bör den valda platsen i trädgården behandlas med desinfektionsmedel. Det kan vara fungicider eller kaliumpermanganatlösning. Arbetet bör utföras 2-3 dagar före planerad rotning av växten

Bild
Bild

Den optimala storleken på landningshålet är 50x50x50 centimeter, men gropens dimensioner bör väljas utifrån storleken på den lila jordklumpen med rötter. Det är bättre att hålet är dubbelt så stort

Bild
Bild

I botten av gropen måste du lägga ut dränering och hälla ett lager sand. Det är mer korrekt att rota syrener i en speciell jordblandning med gödningsmedel som innehåller kväve

Bild
Bild

Fukta brunnen innan du planterar. Sedan måste du placera en buske i mitten, räta ut rotsystemet. Efter det är det värt att strö kulturen med jord och återfukta jorden, efter att ha väl komprimerat jorden i cirkeln nära stammen

Bild
Bild

Tips

För att utföra en framgångsrik uppfödning av syrener, det är värt att följa vissa rekommendationer i arbetet.

Med hjälp av sticklingsmetoden blir det mer korrekt att vattna i små volymer för att inte översvämma grödan, utan för att hålla jorden fuktig

Bild
Bild

Du kan rota inte bara vårsticklingar, utan också sommar. För detta skärs material från den valda anläggningen. Allt löv avlägsnas från det och grenen delas i ena änden av skottet. I denna form bör förökningsmaterialet förvaras i vatten i flera dagar, efter att det har tillsatts en tillväxtstimulator. Vidare kommer allt arbete att utföras analogt med reproduktion genom vårsticklingar av syrener

Bild
Bild

Sortbuskar förökas bäst genom skiktning, rotskott eller ympning. Dessa alternativ maximerar bevarandet av föräldrakoden i nya kulturer

Bild
Bild

Det är bäst att använda syrener som inte är äldre än 10 år, men inte yngre än 3 år, som en lämplig buske för att få plantor

Rekommenderad: