Stöd För Klätterrosor (29 Bilder): En översikt över Spaljéer, Valv Och Ställningar För Klätterrosor. Hur Man Gör En Metallspalj Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Stöd För Klätterrosor (29 Bilder): En översikt över Spaljéer, Valv Och Ställningar För Klätterrosor. Hur Man Gör En Metallspalj Med Egna Händer?

Video: Stöd För Klätterrosor (29 Bilder): En översikt över Spaljéer, Valv Och Ställningar För Klätterrosor. Hur Man Gör En Metallspalj Med Egna Händer?
Video: Planting a Climbing Rose | How to Plant a Climbing Rose 2024, Maj
Stöd För Klätterrosor (29 Bilder): En översikt över Spaljéer, Valv Och Ställningar För Klätterrosor. Hur Man Gör En Metallspalj Med Egna Händer?
Stöd För Klätterrosor (29 Bilder): En översikt över Spaljéer, Valv Och Ställningar För Klätterrosor. Hur Man Gör En Metallspalj Med Egna Händer?
Anonim

Klätterrosor är en ovanlig dekoration för din trädgård. Sådana växter används ganska ofta av landskapsdesigners: klätterrosor kan planteras i en rabatt, de kan sättas på ett staket eller ett lusthus och också förvandlas till en oberoende häck.

Men ofta klättrar rosenbuskar helt enkelt i trädgården eller trädgården. För att en sådan växt ska bli en prydnad och inte förstöra hela webbplatsens utseende är det nödvändigt att bygga ett stöd . Vilka typer av stöd finns det och kan du göra dem själv, läs vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de till för?

Ett stöd för klättring av rosor är inte en lyx, utan en nödvändighet. Bara i närvaro av en sådan design kommer blomman att kunna väva. Beroende på stöd kan du dessutom justera vävningsriktningen och bygga dekorativa kompositioner av färska blommor.

Bild
Bild

Supportkrav

Olika strukturer kan användas som stöd. Vilken typ av support du än väljer är det viktigt att komma ihåg det först och främst måste detta element fylla sin funktionella roll och måste därför motsvara vissa egenskaper.

Pålitlighet och hållbarhet . Roshållaren måste vara stabil och robust. Vid första anblicken kan det tyckas att klätterrosen är en ganska lätt växt när det gäller vikt, men i verkligheten är det inte helt sant. De blommande fluffiga rosa blommorna, liksom buskens utvecklade skott kan utgöra en ganska stor massa, därför är det värt att säkerställa stödets styrka. Rackstrukturen måste vara väl konstruerad och endast material av hög kvalitet bör användas för dess konstruktion. Dessutom grävs några stöd ner i jorden för att ge ytterligare stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Estetiskt utseende . Trots att stativet för en klätterros först och främst måste utföra sitt funktionella syfte med hög kvalitet, glöm inte strukturens utseende. Så det är önskvärt att stödet inte sticker ut i sitt utseende mot webbplatsens bakgrund, det ska omärkligt, men samtidigt passa vackert in i det allmänna landskapet. Ibland, för sådana ändamål, är stödet målat i neutrala färger eller ett material med en lämplig nyans används.
  • Jämförbarhet . Ibland, i jakten på tillförlitlighet, installerar trädgårdsmästare, även på miniatyr och kompakta rosbuskar, stöd som är ganska skrymmande i storlek. Sådan trygghet är onödigt och kan förstöra utseendet på växten som helhet. Men om en ganska stor buske växer på din webbplats, bör du inte välja ett stöd som är för litet, som inte motsvarar plantans storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Miljösäkerhet . Montern måste uppfylla alla miljöstandarder och vara säker för naturen.
  • Bekvämlighet och användarvänlighet . Som ett stöd för en blomma bör du inte välja multifunktionella, komplexa och komplexa strukturer. Stativet måste fylla sin huvudfunktion och behöver inte ytterligare tillbehör.
  • Ekonomi . Denna funktion gäller både materialet (du bör inte köpa för dyr struktur, men du kan försöka montera stödet själv) och övergripande (racket bör inte ta för mycket plats) aspekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Låt oss titta närmare på de populära och mest funktionella typerna av ställningar för en klätterros.

Spalje

Denna typ är en av de enklaste i sin design. Tapetet köps sällan i butiker eller på marknader, eftersom det är ganska enkelt att göra det med egna händer även för en nybörjare, och detta kräver inte mycket ansträngning, tid, material eller ekonomiska resurser.

En espalier är ett slags nät, oftast gjord av trä (vanligtvis används tunna träskivor). Det är viktigt att notera att ett sådant rosestativ uppfyller alla egenskaper och funktioner som beskrivs ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båge

Denna typ av ställ är den näst mest populära. Strukturer av detta slag kombinerar dekorativitet och funktionalitet. Dessutom kan de hålla ett ganska stort antal rosor på sin bas.

Ofta, i rymliga trädgårdar, byggs en serie bågar på en gång, vilket skapar en slags korridor. På var och en av bågarna kan både samma och olika typer av rosor vävas. Det blir särskilt vackert om du växlar växter i flera färger eller nyanser av samma ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pergola

En pergola är ett lamelltak installerat på bärande trädgårdar. Denna typ är en förbättrad analog av en vanlig båge. Vanligtvis är stolparna för bågen gjorda av metall, och den övre delen är av trä.

Det bör noteras att pergolor och valv, förutom deras direkta funktion att stödja en klätterros, också kan utföra ett ytterligare syfte, nämligen: zonindelning av en trädgård eller en grönsaksträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelare

Detta är ett av de mer uppenbara alternativen, men ändå fungerar det kanske inte för alla typer av rosor. Pelaren längs vilken rosen kommer att spåra måste vara tillverkad av slitstarkt material och också vara fast förankrat i marken. I trädgården kan du installera enstaka pelare, men du kan också designa sådana stöd i rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kottar (pyramider)

För att stödja en ros i form av en kon bör flera pelare anslutas och säkras uppifrån. Således erhålls ett ganska omfattande stativ - en ros kan spåra inte bara utanför, utan också inuti konen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Materialet från vilket rosestativet är tillverkat kommer i hög grad att säkerställa stativets tillförlitlighet. I allmänhet, när du väljer en eller annan råvara för tillverkning av ett stativ för en växt, bör du vägledas av din trädgårds allmänna stil, dess utseende. Du bör också vara uppmärksam på olika rosor, eftersom miniatyrväxter behöver en ställning med mindre styrka, medan du för stora blommor behöver en bas som är större i storlek. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till dina materialförmågor - du kan specifikt köpa material för tillverkning av ett stöd eller använda de tillgängliga verktyg som du redan har på gården.

Ett stöd för en klätterrosbuske kan tillverkas av följande material:

  • trä (till exempel en träspaljé);
  • metall (metallstöd för pergolor);
  • plast;
  • en sten.

Dessa material kan också kombineras med varandra eller använda andra efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skapar man?

Om du vill spara din familjebudget och visa din kreativitet kan du göra gör-det-själv-roshållare. Att knyta rosor till en sådan ram kommer att vara dubbelt trevligt. Oftast gör hushållen sina egna valv och spaljéer. Låt oss titta närmare på hur man utformar sådana stativ.

Bild
Bild

Att göra en båge

För att göra en båge används trä oftast som råvara (om du vill göra en mer "avancerad" båge, en pergola, gör sedan baspelarna av metall och toppen av trä). Först och främst är det nödvändigt att göra grundpelare - för större stabilitet och tillförlitlighet grävs de i marken, och ibland hälls de med betong. Man bör komma ihåg att höjden på bågen inte ska vara mindre än 2 meter, så ta trästolpar med en marginal, eftersom några av dem kommer att gå under jorden när de fästs.

När du har gjort pelarna är det dags att börja designa toppbågen . Det är här viktigt att exakt beräkna måtten. Analysera denna parameter i förväg, och redan innan du installerar pelarna, bestäm dig på vilket avstånd de kommer att ligga från varandra.

Efter att ha fixerat valvet på pelarna, fixa små stavar över hela bågens område, som rosen kommer att fästas på. För större estetik kan du måla bågen i din favoritfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi gör en spaljé

Höjden på spaljéerna, liksom höjden på bågen, måste vara minst 2 meter. Så först måste du gräva 2 pelare i marken, som kommer att bli grunden (se deras höjd). Därefter bör ett gitter fästas på pelarna, längs vilka rosen kommer att krulla. Det finns flera alternativ här:

  • du kan använda ett galler av trä färdigt enligt typen av skärm;
  • ett alternativt alternativ är att fästa kedjelänknätet;
  • en annan väg ut är att dra en stark tråd eller fiskelina diagonalt.

Oavsett vilket av alternativen du väljer, se till dess styrka och tillförlitlighet innan du bildar ett blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård och finesser av bildandet av en ros

När du har planterat en ros och byggt ett stöd för den måste du noggrant och med stor omsorg fördela blomman på stativet. Var mycket försiktig så att du inte skadar blommorna eller bryter av stjälkarna, försök dessutom att undvika skador orsakade av rosens skarpa taggar (du kan fördela växten på stödet med handskar).

När du redan har fördelat rosen, se till att de nya unga skotten är korrekt släpade längs strukturen, glöm inte att bilda ett vackert blomsterarrangemang.

Även trädgårdsmästare och landskapsdesigners rekommenderar att man inte försummar den vanliga beskärningen av växten. Glöm inte att även applicera gödselmedel och gödsel på jorden (för rosor, kväve och mineralföreningar är optimala tillsatser) - så kommer rosen aktivt att blomma och utvecklas.

Rekommenderad: