Klätterros "Elf" (16 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Plantering Och Vård. Hur Väljer Man En Toppdressing? Trädgårdsmästare Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Klätterros "Elf" (16 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Plantering Och Vård. Hur Väljer Man En Toppdressing? Trädgårdsmästare Recensioner

Video: Klätterros
Video: Ben and Holly's Little Kingdom | Wise Old Elf is Having FUN! (60 MIN) | Kids Cartoon Shows 2024, Maj
Klätterros "Elf" (16 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Plantering Och Vård. Hur Väljer Man En Toppdressing? Trädgårdsmästare Recensioner
Klätterros "Elf" (16 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Plantering Och Vård. Hur Väljer Man En Toppdressing? Trädgårdsmästare Recensioner
Anonim

Mycket ofta, för att dekorera sin trädgårdstomt, använder ägarna en växt som en klätterros. När allt kommer omkring kan du med dess hjälp återuppliva innergården och skapa olika kompositioner - både vertikala och horisontella.

Bild
Bild

Beskrivning

Elf klätterros får fina recensioner från de flesta trädgårdsmästare. Dessutom har denna sort en mycket delikat doft blandad med söta toner av frukt. Enligt internationella regler är denna ros rankad bland klättrare. Dessutom kallas det i varje land annorlunda, till exempel Francine Jordi eller TANefle. Det tyska företaget Tantau är engagerat i sitt urval.

Bild
Bild
Bild
Bild

Busken i sig kan bli upp till en och en halv meter bred. Dess höjd kan nå tre meter. När rosen börjar blomma finns det en otrolig doft på gården. Rosens blommor är frotté, med en delikat krämskugga, som blir till elfenben vid kanterna. I diameter kan de blomma från 6 till 16 centimeter, medan antalet kronblad är mer än 55 bitar. Varje skott kan växa upp till sex knoppar, som samtidigt skapar frodiga blomställningar. En sådan ros blommar hela sommaren, nästan utan att förlora sin attraktivitet . Dessutom tolererar "Elf" -rosen perfekt vintern, har ett motståndskraft mot mjöldagg och svart fläck.

Det fanns nästan inga nackdelar med denna sort, men många trädgårdsmästare indikerar att växten inte matar bra i områden med ett stort antal skadedjur.

En av dessa skadedjur är bronsbaggen, det är han som orsakar enorma skador på unga buskar.

Bild
Bild

Hur används det?

Klätterros köps främst för att dekorera platsen. Det ser verkligen väldigt vackert ut även i ett litet område. Delikata gräddeblommor hjälper till att återuppliva det mörkaste hörnet i trädgården, med deras hjälp kan du dölja fula byggnader. Det är bäst att sätta "tomtar" vid ingången till huset, och sedan kommer de att kunna hälsa gästerna med sin doft och glädja dem med sin skönhet.

Klätterrosor används också för att skapa en lyxig häck. Tätt grönt lövverk och känsliga blommor kommer att dölja gården från nyfikna ögon, utan att förstöra dess utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att plantera denna typ av ros är en mycket viktig aktivitet. Först måste du hitta den lämpligaste platsen för henne. Den måste vara väl skyddad inte bara mot vinden utan också mot drag. Dessutom måste landningsplatsen vara väl upplyst. När allt kommer omkring, om en ros planteras i skuggan, kanske den inte blommar eller ger bara några knoppar per säsong.

Bild
Bild

Förberedelse av plantor

Innan du planterar plantorna på deras "bostad" måste du göra ett par procedurer. Både på våren och på vintern måste de blötläggas i vanligt vatten i 24 timmar. Detta gör att rötterna kan bli välmättade med fukt. Själva plantan behöver beskäras. Endast de starkaste skotten ska vara kvar på den. Rotsystemet är också avskuret.

Beskärning gör att rosen kan blomma under det första året av sitt liv, och alla efterföljande år kommer blomningen att vara mycket aktiv.

Bild
Bild

Plantering och utfodring

När du påbörjar denna process, kom ihåg att avståndet mellan buskarna ska vara minst 50 centimeter. Detta är nödvändigt för att rosenbusken ska utvecklas väl. Därefter måste du förbereda ett hål upp till en halv meter djupt. Dess bredd beror direkt på längden på plantornas rötter. Huvudsaken är att de fritt kan bosätta sig där.

När hålet är helt klart är det nödvändigt att applicera rätt mängd gödselmedel på det .3,5 kg humus räcker. Dessutom kan träaska tillsättas som gödningsmedel, eller helt enkelt kan en blandning av flera komponenter, till exempel krita, kalk och krossade äggskal, göras. Eventuellt gödselmedel måste dock blandas med marken. Sedan fylls allt med vatten. Plantan är täckt så att klätterrosens hals är minst 8-9 centimeter i marken. Detta skyddar busken ytterligare från att frysa.

Därefter måste jorden trampas noggrant under fötterna och hällas med vatten med tillsats av stimulanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Vidare måste klätterrosen "Elf" täckas med en film, och om plantan är mycket liten kan du använda en vanlig plastflaska med en skuren kant. Under denna period vattnas inte växten, det kommer att finnas tillräckligt med vatten för det, som hälldes under plantering. När växten har rotat sig kan skydden tas bort.

Att ta hand om rosen efteråt är lika viktigt . Så, vid den tidpunkt då rosen börjar blomma, liksom under lövtillväxtperioden, behöver den inte bara vattning, utan också extra vård. Det är nödvändigt att göra stöd som kan stödja de blommande buskarna. De kan vara gjorda av tunna stavar, och då kommer de att se mer luftiga och graciösa ut. Och busken blir stabil och går inte sönder om vinden är för stark.

Dessutom, glöm inte att vattna rosen. Det är inte nödvändigt att vattna vid roten, utan bara att spraya bladen. Vattnet ska vara relativt varmt, för detta kan du sätta bassängen i solen så att det kan värma upp. Det är bättre att vattna växten tidigt på morgonen eller på kvällen, så att daggen faller efter vattning inte kan bränna bladen i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I omvårdnaden ingår också att mata växten. Första gången detta bör göras i början av växtsäsongen. I framtiden sker utfodring två gånger i månaden, fram till mitten av sommaren. Gödsla med organiskt gödningsmedel som kycklingspillning eller träaska. Mulching är mycket användbart för klätterrosen "Elf". Det ger också näring åt växten till viss del.

Redan under det andra levnadsåret kommer en sådan växt att behöva beskäras . Buskens form beror på ägarnas preferenser. Dessutom är det nödvändigt att helt skära ut alla krokiga skott, såväl som skadade.

Men framför allt kräver "Elf" -rosen uppmärksamhet det första året efter plantering. Detta är särskilt viktigt på vintern. Även om själva växten är frostbeständig måste den täckas under det första året. Detta kan göras med vanliga jord- eller grangrenar. Du kan också ta bort skotten från stöden och lägga dem på marken. Täck sedan allt med antingen skiffer eller takmaterial och strö omedelbart med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att en växt som klätterros "Elf" kan köpas till din webbplats . Och var inte rädd för att du måste ta hand om honom varje dag. När allt kommer omkring är en sådan ros helt kräsen, vilket innebär att denna typ av blommor passar även för nybörjare.

Rekommenderad: