Acidantera (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet För Doftande Gladiolus. När Ska Man Gräva Och Hur Man Förvarar Den Abessinska Gladiolen? Varianter Och Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Acidantera (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet För Doftande Gladiolus. När Ska Man Gräva Och Hur Man Förvarar Den Abessinska Gladiolen? Varianter Och Beskrivning

Video: Acidantera (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet För Doftande Gladiolus. När Ska Man Gräva Och Hur Man Förvarar Den Abessinska Gladiolen? Varianter Och Beskrivning
Video: Samhälle för kläckning och förvaring av ungdrottningar 2024, April
Acidantera (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet För Doftande Gladiolus. När Ska Man Gräva Och Hur Man Förvarar Den Abessinska Gladiolen? Varianter Och Beskrivning
Acidantera (51 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet För Doftande Gladiolus. När Ska Man Gräva Och Hur Man Förvarar Den Abessinska Gladiolen? Varianter Och Beskrivning
Anonim

Acidantera är en graciös lökväxt som odlas både i ett rum eller växthus och i en öppen trädgårdstomt. För att blomman ska blomma rejält kommer den att kräva särskild omsorg. Tänk på typerna av denna växt och invecklingarna i dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

Acidantera är en flerårig ört med en rhizom i form av en avlång knopp med en medeldiameter på 5 cm. Blomman kommer från irisfamiljen, men den kallas ofta "doftande gladiolus", abessinsk eller etiopisk gladiol . Dessa två växter har vissa likheter i utseende, men kronbladen på acidantera -blomställningarna är spetsiga. Under blomningen är de doftande och avger en söt doft.

Hemland för "doftande gladiolus" Afrika . Den växtbaserade växten älskar varma tropiska klimat, men kan med rätt vård trivas i "kalla" områden. Acidantera når en längd på cirka 1 meter, längre exemplar är mindre vanliga. På en kraftfull stjälk är blad med en mörkgrön färg linjärt arrangerade. De har släta kanter och en blank yta. De flesta bladen är koncentrerade vid basen av stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På toppen av basen finns blommor inneslutna i spikformade blomställningar. Olika typer och sorter av växter kan ha olika färger . Blommor kan vara vita, gula, brokiga, rosa och andra. Den öppnade knoppen når i genomsnitt 10 cm i diameter.

Trädgårdsblomman börjar blomma från ungefär mitten av augusti. Ljusa doftande knoppar kan pågå till första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

I naturen finns det mer än 40 arter av acidander. De skiljer sig åt i utseende och doft. Tänk på de mest populära sorterna bland trädgårdsmästare.

Tropisk . Stamlängden når 100-130 cm. Växten har avlångt ribbat lövverk, blomställningar med 5 eller 6 knoppar. Blommor kan vara vita eller rosa med ljusa crimson fläckar.

Bild
Bild

Bicolor eller Gladiolus Muriel . Stammens längd sträcker sig från 90 till 100 cm. Det finns flera blomställningar överst (från 3 till 8 knoppar är koncentrerade på varje växt). Blommor upp till 12 cm i diameter kan vara vita eller ljusrosa. Deras mitt är dekorerad med en vinröd stjärnfläck, vilket ger blomman ännu mer charm.

Bild
Bild

Flingor . Det främsta kännetecknet för denna art av acidantera är det långsträckta lövverket som är karakteristiskt för spannmålsfamiljen. Växtens blommor når upp till 10 cm i diameter, de har en blekrosa färg. Mitten av varje kronblad i blomställningen är dekorerad med en tunn ljus rand av hallonfärg.

Bild
Bild

Vit eller vit . Denna typ av acidantera har en rak stam, på toppen av vilka det finns små snövit blommor utan mönster, fläckar och fläckar.

Jämfört med andra sorter utstrålar den här den mest intensiva och söta doften.

Bild
Bild

Kort rörformig . En av de sällsynta arterna av acidander. Denna växt fick sitt namn från blomställningarna på små rör. Knopparna är lila-lila i färgen, kronbladen är dekorerade med tunna ränder. Har hög dekorativitet, uppskattas av uppfödare på grund av möjligheten att skapa hybridblommor.

Populära typer av acidanter inkluderar småblommiga, rörformiga och bredbladiga Fourcada-sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna regler för odling

"Doftande gladiolus" kan dekorera och förvandla alla trädgårdar. Anläggningen kan användas för att skapa utställningar i landskapsdesign, samt göra originalbuketter. Det är inte svårt att odla en doftande blomma, en sådan uppgift ligger inom makten hos även en nybörjare. Det finns några nyanser värda att uppmärksamma.

Med beaktande av alla odlingsregler är det möjligt att få massiva blomsterbuskar med många stora blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Att plantera acidantera -lökar utomhus beror direkt på klimatet. Glöm inte att födelseplatsen för växten Afrika är ett land med ett tropiskt klimat, så blomman behöver sol och värme … Om dessa villkor inte är uppfyllda kommer det att vissna bort.

Det är lämpligt att plantera en värmeälskande trädgårdsväxt i marken med god uppvärmning av jorden. I regioner med ett milt klimat kan det vara april; under svårare förhållanden utförs plantering i slutet av maj. Om våren är sval och lång rekommenderar erfarna odlare att plantera lökarna i en kruka eller ett växthus i april. I detta fall planteras knopparna till ett djup av 50 mm i lossad mark (det är tillåtet att använda jord för inomhusväxter).

Krukan måste flyttas till växthuset eller placeras på fönsterbrädan . (du måste välja ett soligt område). I slutet av maj måste den odlade växten planteras i öppen mark.

Från sådana lökar växer i de flesta fall massiva buskar, kännetecknade av riklig och lång blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

För aktiv tillväxt och blomning av sura ämnen behöver växten solljus. Därför, när du väljer ett planteringsområde i en personlig tomt eller i en trädgård, bör du föredra ett område under den ljusa solen. Vart i inga skuggor från träd, buskar, byggnadsstrukturer och andra strukturer bör falla på rabatten.

Det är viktigt att tänka på att det inte ska finnas vindar och drag på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om "doftande gladiolen" används som krukväxt är det viktigt att placera den på en fönsterbräda på södra sidan. I detta fall är det nödvändigt att undvika direkta solstrålar på blomman. På vintern och hösten, när det inte finns tillräckligt med ljus, rekommenderas det att använda fytolampor . Dessa är källor till ytterligare "mjuk" belysning för ljusälskande grödor. Rumsyra ska skyddas mot drag och låga temperaturer (termometeravläsningar får inte sjunka under +20 grader Celsius). På sommaren kan du ta blomkrukan ut till balkongen - där, i värmen, skapas de mest gynnsamma förhållandena för den södra växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordberedning

Om acidander planeras att planteras i öppen mark på våren, bör jorden förberedas i förväg under hösten. En tropisk blomma "älskar" lite sur jord, det är tillåtet att plantera lökar i neutral jord. Blomman kommer att växa kraftigt och blomma rikligt i bördig och djupt grävd jord.

Plantera inte "doftande gladiolus" i låglandet - där det finns stora risker för vattenackumulering. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du väljer en plats för en rabatt med acidantera på en kulle.

När du gräver upp jorden på hösten bör du gödsla den med mineraler (till exempel kompost eller träaska är lämplig för dessa ändamål). Det är viktigt att inte glömma mulching. För dessa ändamål används hö eller halm. För att göra jorden "mjukare och luftigare" lägger trädgårdsmästare ofta till sand. På våren, före plantering, grävs jorden upp igen med mineralgödsel .(till ett djup av högst 25 cm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att använda en tropisk blomma som krukväxt kan du förbereda ett underlag för att fylla krukan. Den bör bestå av gräs, sand och bladhumus, tagen i förhållandet 2: 1: 1, respektive.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplan

Det rekommenderas att köpa acidantera -lökar på våren i trädgårdsbutiker. Det inköpta materialet för plantering bör undersökas noggrant - det får inte övertorkas utan yttre tecken på sjukdomen . Knopparnas optimala diameter är 2,5 cm. Innan du planterar köpta lökar måste de förberedas. För att göra detta kommer de över, rengöras från torra skal. Därefter förvaras de i en svag lösning av kaliumpermanganat.

Tack vare sådana åtgärder är det möjligt att förhindra många sjukdomar som är karakteristiska för den tropiska blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det optimala planteringsdjupet för lökarna är 10 cm. Vid en sådan fördjupning kommer de inte att dö vid oväntade temperaturfall på natten. Knoppar planteras i grupper (8-30 bitar, beroende på sängens eller rabattens storlek) på ett avstånd av 10-20 cm från varandra. Vid plantering bör man styras av regeln-ju större planteringsmaterial desto mer avstånd från varandra ska de placeras …

Det bör noteras att för odling av syranter i lådor bör planteringsschemat också följas . I detta fall placeras varje glödlampa på ett avstånd av 20 cm från varandra. För inomhusodling är en 15 cm hög kruka lämplig. Den bör innehålla från 3 till 8 lökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Acidantera, precis som alla andra trädgårdsväxter, kräver omsorg. Hon behöver vattna, gödsla med gödselmedel, ta bort ogräs och regelbundet lossa jorden. För att minska antalet ogräs och vattning rekommenderas trädgårdsmästare att täcka markytan med mulch (sågspån, humus kan användas).

Uppfyllandet av dessa krav är nyckeln till hälsan och det oklanderliga utseendet på varje planterad buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Acidantera är en växt som älskar fukt. Det är dock värt att vattna blomman med måtta. Det betyder att det behöver mycket vatten, men samtidigt är rotsystemets vikar oacceptabla. För att undvika problem med stillastående vatten bör dränering införas i jorden. Annars kan roten ruttna, växten kommer att vissna och dö.

I allmänhet beror mängden och volymen av bevattning direkt på väder och markförhållanden . Till exempel, vid stark värme, bör acidander vattnas varje dag. Vid regnväder är det lämpligt att begränsa bevattning. Under perioden med aktiv blomning av växten bör vattningen minskas även i varmt väder. I det här fallet bör du inte låta jorden torka ut - den ska alltid vara lätt fuktig.

Viktig! Vid vattning är det viktigt att se till att inga vattendroppar faller på plantans blad, dess stjälkar och blommor. Annars kan "abessinska gladiolen" bli bränd.

För vattning av syror bör du använda stående kallt vatten. Efter vattning måste du lossa jorden varje gång och ta bort ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att en trädgårdsblomma snabbt ska bli starkare, blomma rikligt och inte bli sjuk måste den matas i tid. Detta bör göras när de första skotten dyker upp (eller när knoppar planteras i öppen mark), under bildandet av knoppar eller under blomningen. Den första utfodringen för aktiv tillväxt av sura ämnen bör innehålla kväve . För att mata växten måste du ta ett kvävehaltigt gödningsmedel i trädgården eller vattna det med mulleininfusion. För dessa ändamål är det tillåtet att använda kycklinggödsel.

När du matar blomman en andra gång måste du använda mineraltillskott för blommande växter . Det är tillåtet att använda superfosfat (för 10 liter vatten 25 g gödselmedel).

Det är strängt förbjudet att använda färska organiska ämnen för utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Om acidantera odlas i regioner med kallt klimat måste knopparna grävas upp på hösten och planteras igen på våren. Lökarna ska grävas ut innan frosten börjar. När buskarna har bleknat måste du klippa pedunclesna och lämna stammen med det nedre lövverket . Innan det kalla vädret grävs lökarna noggrant upp och förvaras.

Du måste förvara knölarna korrekt. För att göra detta, efter grävning, torkas de i en månad. Den optimala temperaturen är inte mindre än +20 grader Celsius. Därefter avlägsnas ruttnande skalor. För att förhindra uppkomsten av mögel behandlas varje snäck med en fungicidlösning (kaliumpermanganat, briljant grönt är lämpligt) och torkas.

Lökarna som förbereds på detta sätt läggs i papperspåsar och förvaras vid en temperatur på +15 grader . Vid en lägre temperatur kommer de att falla i vilande tillstånd, och vid en högre temperatur kan de gro i förväg. För destillation bör knoppar planteras i mitten av mars.

Bild
Bild

Fortplantning

Acidantera kan förökas på två sätt - med hjälp av barn eller frön. Att odla en blomma från en baby anses vara det enklaste. Vanligtvis växer upp till ett dussin små lökar på varje snäck. På våren, innan de planteras, bör de separeras och släppas på platsen.

Vård av de planterade barnen utförs på samma sätt som för det "vuxna" planteringsmaterialet . En ung växt behöver riklig vattning, 2-3 gånger förband per säsong, lossa jorden och ta bort ogräs. Med förbehåll för reglerna för vård av acidander, odlat från barn, kan den blomma i 2 eller 3 år.

Viktigt: en blommande vuxen lök behåller sin livskraft i 5 år. Därför bör barn separeras och det gamla plantmaterialet bör ersättas med ett nytt i tid.

Bild
Bild

Acidantera kan förökas av frön, men denna metod är mer mödosam och tidskrävande. För att göra detta måste du så frön på vintern i en behållare med bördig jord. För att förbereda jordblandningen måste du ta trädgårdsjord, torv och sand i ungefär samma delar . Behållaren placeras i värme (minst +20 grader). För att skapa ett optimalt mikroklimat rekommenderas att täcka lådan med folie eller glas. Det är viktigt att utföra daglig ventilation och bevattning med en sprayflaska.

Växter plockas på våren.

Det speciella med plantor är deras snabba tillväxt, på grund av vilken det är tillåtet att plantera en blomma i öppen mark på sommaren. En ung knopp, odlad av frö, kommer att blomma i 4 eller 5 år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Acidantera, precis som alla andra trädgårdsväxter, kan påverkas av röta och olika typer av svampar. De första tecknen på sjukdomen är rostiga eller mörka fläckar på lövverket . För att rädda blomman måste de drabbade bladen tas bort. Därefter behandlas alla buskar med fungicidpreparat. För att lösa dessa problem använder trädgårdsmästare ofta Bordeaux -vätska (1%). Ett sådant läkemedel är effektivt även i det sena stadiet av sjukdomen. Och du kan också använda "Fitosporin-M".

Notera! Sjukdomar observeras ofta i acidander i frånvaro av markdränering, otillräcklig eller överdriven vattning, med försummelse av ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom svampsjukdomar, skadedjur som:

  • skida;
  • bladlus;
  • sniglar;
  • lökformiga kvalster.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förebygga bör buskarna regelbundet bevattnas med senapspulver eller sprutas med utspädd ammoniak. Dessa medel är helt säkra både för trädgårdsgrödorna själva och för djuren. När bladlöss eller skalinsekter dyker upp besprutas surmedel med insekticider som säljs i blomster- och trädgårdsbutiker . För att bli av med fästingar är det lämpligt att använda akaricider. Sniglar måste samlas in för hand.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Acidanters är blommor av utomordentlig skönhet med en "stark" sötaktig doft. Dessa trädgårdsväxter används ofta i landskapsarkitektur. Med deras hjälp är det möjligt att elegant och ursprungligen ordna trädgårdssängar, dekorera konstgjorda reservoarer. På grund av doften planteras syra ofta på platser där rekreationsområden finns - bredvid lusthus eller bänkar. "Doftande gladioli" kan planteras separat eller bredvid andra blommor, de kan användas för att dekorera utomhuskrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är besvärligt att ta hand om acidantera. Bakom de massiva buskarna med rikliga knoppar ligger trädgårdsmästarens dagliga arbete.

För att växten ska blomma och inte bli sjuk måste du följa rekommendationerna för korrekt förberedelse av lökar, plantera dem i öppen mark, vård och lagring under hela året.

Rekommenderad: