Hur Matas Peppar Efter Plantering? Toppdressing Efter Plantering I Mark Och Växthus. Hur Man Vattnar Med Folkmedicin, Urea Och Annat Gödningsmedel?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Peppar Efter Plantering? Toppdressing Efter Plantering I Mark Och Växthus. Hur Man Vattnar Med Folkmedicin, Urea Och Annat Gödningsmedel?

Video: Hur Matas Peppar Efter Plantering? Toppdressing Efter Plantering I Mark Och Växthus. Hur Man Vattnar Med Folkmedicin, Urea Och Annat Gödningsmedel?
Video: NPK Fertilizer for Plant Application in Gardening? How Much and How to Use | English 2024, Maj
Hur Matas Peppar Efter Plantering? Toppdressing Efter Plantering I Mark Och Växthus. Hur Man Vattnar Med Folkmedicin, Urea Och Annat Gödningsmedel?
Hur Matas Peppar Efter Plantering? Toppdressing Efter Plantering I Mark Och Växthus. Hur Man Vattnar Med Folkmedicin, Urea Och Annat Gödningsmedel?
Anonim

Möjligheten att odla dina egna grönsaker och frukter är en fördel eftersom du kan äta ekologisk och hälsosam mat. För att odla någon gröda i din trädgård är det viktigt att veta hur man sköter den. För att få en god skörd av peppar är gödsling som gjorts efter plantering av stor betydelse. Utan att känna till funktionerna i detta förfarande kommer det att vara svårt att odla friska buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket gödningsmedel ska du använda?

Varje grönsaksgröda behöver optimala tillväxtförhållanden för full utveckling. När man odlar en grönsaks trädgård är det nödvändigt att förbereda jorden genom att införa de nödvändiga ämnena i jorden . För att grönsaker ska må bra på platsen är det viktigt att befrukta dem korrekt. För god tillväxt av pepparbuskar och aktiv frukt måste jod, molybden, järn och zink tillsättas till jorden. De viktigaste ämnena för denna gröda är kväve, kalcium, kalium och fluor.

Förutom information om vad man ska gödsla pepparbädden är det viktigt att veta i vilken mängd, och viktigast av allt, under vilken period det är nödvändigt att göra detta . Bristen på näringsämnen är lika ogynnsam för kulturutvecklingen som övermättnaden med dem, därför är det viktigt att upprätthålla en balans. Beroende på hur man odlar peppar är det värt att välja alternativ för att ta hand om det. När växter växer i ett växthus kommer vården att skilja sig väsentligt från att vattna och gödsla i öppen mark.

Efter att ha odlat plantor eller köpt dem på marknaden är det nödvändigt att plantera dem i jorden som tidigare var beredd . Plantor kommer att behöva lite tid för att bosätta sig i trädgården och vänja sig vid den nya livsmiljön innan de börjar växa aktivt. För att påskynda processen och hjälpa växten är det nödvändigt att mata grödan direkt efter plantering. Det bästa alternativet skulle vara att använda ett komplex av gödningsmedel, som måste appliceras i rätt mängd vid vissa perioder av grödans tillväxt.

Det finns organiska och mineraltillsatser som framgångsrikt används av sommarboende, men förutom dem är också folkmetoder för att mata grönsaksgrödor, som du behöver veta om, också pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

För god växttillväxt är en viktig komponent jordens rikedom med användbara ämnen. Ju mer näringsrik jorden, desto mer styrka kommer grödan att ha, och den kommer att kunna växa snabbt, blomma bra och ge en riklig skörd. Organiskt gödningsmedel finns både i butiker och i miljön. De vanligaste och vanligaste produkterna är följande.

  • Gödsel, kompost eller gödsel . Ekskrementen av husdjur eller fåglar är ett helt lager av användbara element, vars grund är kväve. För att applicera sådant gödningsmedel på jorden är det nödvändigt att samla en ny portion gödsel, insistera den i varmt vatten i förhållandet 1: 10 och fågelspillning - 1: 20 och lämna för en dag. Den resulterande lösningen måste hällas i sängarna under perioder med aktiv växttillväxt. Komposten placeras i botten av gropen när peppar planteras.
  • Aska . Införandet av träaska är mycket viktigt vid odling av peppar, därför börjar det appliceras redan under plantering i torr form och senare utspädd med vatten. Detta tillägg måste appliceras separat från annat gödningsmedel, annars kommer anläggningen inte att få någon fördel. För att skapa en lösning baserad på aska måste du ta 5 msk. l. aska och lös dem i en hink med uppvärmt vatten.
  • Jod . Användningen av jod gör det möjligt att aktivera odlingen av kulturen, öka utbytet, ha en positiv effekt på pepparens smakegenskaper och förhindra utveckling av sjukdomar. För introduktion i marken är det nödvändigt att späda ut ett par droppar jod i en liters behållare med vatten.

Varje organiskt gödningsmedel gynnar växter i rätt proportioner, applicerade vid rätt tidpunkt. Om grödan är frisk och jorden är helt klar för säsongen är det viktigt att noggrant arbeta med gödningsmedel för att inte övermätta jorden i trädgårdsbädden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda läkemedel

För högkvalitativ utfodring med minimala ansträngningar och ekonomi är mineralgödsel lämpligt. Bland de mest använda paprikorna för befruktning är följande.

  • Urea . Gör att du kan mätta jorden med kväve. Urea används för den första utfodringen. För att skapa en lösning är det nödvändigt att hälla 20 g av kompositionen i 10 liter varmt vatten, eftersom granulerna inte löser sig under andra förhållanden.
  • Superfosfat . Gör att du kan lindra peppar från fosforbrist. Det måste tillsättas under den andra eller tredje utfodringen. För utfodring späds 40 g superfosfat i 10 liter vatten.
  • Kaliumsulfat . Det används för att berika jorden med kalium. Det kan appliceras direkt på jorden genom att sprida granulaten över ytan, eller de kan lösas upp i vatten och vattnas.
  • Azofoska . Ett läkemedel som innehåller kväve, kalium och fosfor. Fördelen med denna komposition är möjligheten att den introduceras i alla stadier av grödans tillväxt. För användning är det nödvändigt att lösa azofoska -granulerna i 10 liter vatten och vattna jorden nära pepparplantorna.

När det inte finns möjlighet eller önskan att köpa olika preparat för vård av peppar, kan du begränsa dig till inköp av komplexa gödningsmedel med närvaro av kväve, kalium, fosfor, humussyror och andra användbara komponenter. För användning räcker det att läsa och följa instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Förutom de allmänt accepterade gödningsmedel som trädgårdsmästare tidigare har använt och för närvarande använder, finns det alternativa alternativ som du kan lägga till näringsämnen till jorden

  • Användning av köksavfall . Under tillagningen lämnas ofta skal av frukt och grönsaker, äggskal, som vid första anblicken inte representerar något värdefullt, men för en sommarboende är detta ett utmärkt material för att gödsla jorden. Du kan lägga till resterna av gammalt bröd, torra bananskal och saknade mejeriprodukter till trädgårdsbädden. Bananskal innehåller en stor mängd kalium, så torra skal kan läggas till hålet under plantering av peppar, och senare, baserat på färska, gör tinkturer med flera skinn och 3 liter vatten. Efter ett par dagar kan tinkturen appliceras under buskarna. Mejeriprodukter och äggskal innehåller mycket kalcium, som lätt absorberas av växter. Det rekommenderas att göra tinkturer på äggskal, krossa dem till pulver och infusera i tre dagar.
  • Jäst är en ganska ny teknik , som låter dig mätta växter med ett överflöd av användbara komponenter: kväve, järn, fosfor, mineraler och vitaminer. Användningen av jäst ökar tillväxten av rötterna och följaktligen den malda delen av peppar; Dessutom gör det det möjligt att öka antalet nyttiga bakterier i jorden. För utfodring måste du ta 1 kg jäst och späd dem i 5 liter varmt vatten. Efter en dag är det nödvändigt att fördela den resulterande massan i fem hinkar, späd med vatten och vattna sängarna.
  • Örter . För befruktning är det nödvändigt att samla nässlor, trälöss, maskrosor och plantaner. För att uppnå önskad effekt skärs gräset i bitar och fylls med en hink med varmt vatten. Efter en vecka kan tinkturen användas genom att hälla en liter under varje peppar i trädgården.
  • Ammoniak används för att införa kväve . För att skapa en lösning, lös upp 3 matskedar ammoniak i en hink med varmt vatten och lägg under buskarna. Kan användas som rot- och bladgödsel. Används separat från andra tillsatser.

Det finns ganska många folkliga metoder, och alla kan, om de vill, hitta något nytt för sig själva för att befrukta jorden i sängarna. I andra fall är det värt att använda mineraliska eller organiska förband så att peppar är så stark som möjligt och ger en bra skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

I kulturtillväxt är det viktigt att ge tid och korrekt vård. När du odlar peppar måste du ta hand om trädgårdsbädden i förväg som den kommer att planteras på. Du måste lägga till jorden:

  • ett glas träaska;
  • en tesked kaliumsulfat;
  • en matsked superfosfat.

För fullständig befruktning är organisk gödsling också nödvändig. Det är nödvändigt att fördela 10 kg humus eller kompost på 1 m² av trädgårdsbädden. En viktig egenskap är växlingen mellan kemiska och organiska tillsatser.

Om paprikan odlas i ett växthus utförs utfodring i följande steg

  • Lägga till tillsatser 2 veckor efter plantering av plantor i ett växthus . Av mineralerna är det nödvändigt att använda ammoniumnitrat, superfosfat och kaliumsulfat. I en hink måste du lösa upp 1 msk. l. var och en av komponenterna. Som organiska tillsatser kan du använda kycklinggödsel eller veckoslam. För införande i jorden bör de erhållna organiska infusionerna spädas 1: 1 och hällas i 1 liter under varje buske.
  • Under blomningen . Vid denna tidpunkt måste du befrukta jorden noggrant och endast använda tillsatser för att behålla kulturen. Från mineralgödselmedel är det värt att använda kaliumsalt, superfosfat. Komponenterna späds ut i 10 liter vatten. Mängden mineralgödsel beror på typen av peppar: i ett fall räcker det med 1 msk. l. av varje ämne, i ett annat - du kommer att behöva lösa upp 2 msk. l. Tillverkaren anger vanligtvis proportionerna för olika alternativ. Bland organiska tillsatser är det värt att använda ett halvt kilo humus, som infunderas i 10 liter vatten i en vecka.
  • När grödan mognar . För att mata jorden i trädgården är det värt att välja antingen organiskt material eller mineraler, med hjälp av de som inte användes i processen med den andra utfodringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativt alternativ kan vara följande alternativ för att gödsla trädgården:

  • superfosfat (1 tsk);
  • kaliumnitrat (1 tsk);
  • urea (2 tsk);
  • vatten (10 l).

Du kan använda organiskt gödselmedel genom att blanda kycklinggödsel och gödsel i en vecka. Tredje gången måste peppar i en öppen bädd befruktas i fruktens utveckling. Under denna period är det bäst att använda organiskt gödningsmedel baserat på gödsel eller mullein. Om det behövs kan du lägga till mineralkomponenter. Den enklaste lösningen skulle vara att applicera komplexa gödningsmedel för grönsaksgrödor på jorden.

Användningen av förband gör att du kan mätta jorden med alla nödvändiga element som en kultur behöver vid ett visst utvecklingsstadium. Dessutom, glöm inte att vattna i tid, lossa jorden, ogräs sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om paprikan odlas i en öppen säng, är vården för den annorlunda. Jordberedningen börjar 1-2 veckor innan plantorna planteras. Den första delen av gödningsmedel appliceras 15-20 dagar efter att plantorna har planterats. För unga växter rekommenderas att använda följande komposition:

  • en matsked kaliumhumat;
  • 2 teskedar urea;
  • 5 liter vatten.

Den resulterande lösningen måste vattnas med plantor. Om växterna utvecklas bra, men det inte finns några tecken på knoppbildning, är det värt att använda en annan toppdressing:

  • urea;
  • superfosfat;
  • vatten.

I 10 liter vatten tillsätts 2 teskedar av varje komponent och blandningen hälls i jorden.

Andra gången befruktas sängen under blomningsprocessen, när peppar behöver ta emot följande hjälpämnen:

  • fågelspillning (250 g);
  • gödsel (0,5 kg);
  • superfosfat (1 msk. l.);
  • vatten (5 l).

Vid en förändring av temperaturförhållandena efter plantering av plantor i marken kan du gömma växterna under en film över natten för att undvika frostskador. Med rätt vård från trädgården kan du få en stor skörd av läckra paprika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Med liten erfarenhet av att arbeta på marken kan unga sommarboende göra misstag som påverkar tillväxten och utvecklingen av grödor på platsen negativt. Här är de vanligaste misstagen.

  • Sprida torra granulat över sängarna . Utan att lösa upp sådana gödningsmedel, vattna jorden med tillsatser grävda i marken, kommer det inte att få någon effekt av dem.
  • Gödsla kulturens rötter efter plantering . När plantorna väl har planterats är rötterna inte redo att mata grödan, och därför är gödningsmedel onödiga. För att stödja växten kan du spraya lövverket med speciella föreningar.
  • Gödsling av torr jord . För att komponenterna i tillsatserna ska vara fördelaktiga måste jorden i trädgården vattnas med varmt vatten i förväg.
  • Spraya med lösningar med tillsatser i varmt väder eller under dagen . Användbara ämnen avdunstar omedelbart utan fördel, och i värsta fall brinner vattnet på bladen och skadar växten. Vattning eller applicering av flytande gödningsmedel utförs tidigt på morgonen, på kvällen eller i grumligt väder.

Rekommenderad: