Magnolia Star (stellata) (32 Bilder): "Royal Star", "Rosea" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Beskrivning Och Vinterhärdighet. Hur Ser Trädblad Ut Och När

Innehållsförteckning:

Video: Magnolia Star (stellata) (32 Bilder): "Royal Star", "Rosea" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Beskrivning Och Vinterhärdighet. Hur Ser Trädblad Ut Och När

Video: Magnolia Star (stellata) (32 Bilder):
Video: MAGNOLIA STELLATA ‘ROYAL STAR’ 2024, April
Magnolia Star (stellata) (32 Bilder): "Royal Star", "Rosea" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Beskrivning Och Vinterhärdighet. Hur Ser Trädblad Ut Och När
Magnolia Star (stellata) (32 Bilder): "Royal Star", "Rosea" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Beskrivning Och Vinterhärdighet. Hur Ser Trädblad Ut Och När
Anonim

Husägare som vill dekorera sina grunder med ett vackert blommande träd väljer ofta den magnifika stjärnmagnoliaen. Detta är ganska naturligt: blommorna blommar på det långt innan bladen dyker upp och deras starka doft sprider sig i trädgården. Vad behöver du veta för att växa detta träd? Låt oss ta reda på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Stellat magnolia, även kallad magnolia stellata, är ett lövträd, mindre ofta en buske. Låt oss överväga dess huvudsakliga egenskaper.

  • Höjden på en vuxen växt når 2,5 m, den årliga tillväxten är 15 cm.
  • Krondiametern är 2,5-3 m, den har formen av en sfär eller en oval.
  • Blommans utseende liknar en asterisk med många långsträckta kronblad-"strålar", som kan vara 12-24 bitar. Dess diameter är 8-10 cm. Skuggan på kronbladen i den klassiska stjärnan är vit och grädde.
  • Doften av blommorna i stjärnmagnolia är äppelhonung, söt.
  • Blomningen börjar när lufttemperaturen når + 15 ° C och fortsätter i 3 veckor.
  • Växtens löv har formen av en smal ellips, 10-12 cm lång och 3-4 cm bred. Övre delen av bladet är mörkgrön, den nedre delen är ljusare, något pubescent.
  • Magnolia stellata är känd för sin goda vinterhärdighet. Älskar solen, men växer i halvskugga.
  • Trädets lilla storlek och utmärkta dekorativa egenskaper gör det möjligt att framgångsrikt använda det i landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Låt oss nu bekanta oss med den olika sorten av stjärnmagnolia

  • Royal Star . Busksort som når 3 meter i höjd. Blommorna är snövit, kronbladen växer på dem i 2 rader. Det är en mycket frostbeständig sort - den tål temperaturer så låga som –30 ° С.

Bild
Bild

Rosea . Två meters buske med en frodig sfärisk krona. Blommorna är ganska stora, med rosa kronblad (antalet kan vara upp till 20) och en stark, ljus arom. Trädet tolererar vintern normalt.

Bild
Bild

" Doktor Massey ". Den blommar rejält och kontinuerligt. Knoppen är rosa först, men när den blommar ändrar kronbladen färg till snövit och blir frotté. Växten når en höjd av 2,5 m. Sortens vinterhärdighet är bra.

Bild
Bild
  • Jane Platt . Enligt många trädgårdsmästare är den vackraste sorten magnolia stellata. Kronbladets färg är rosa, de ligger i 3-4 rader, vilket gör blomman fluffig, den liknar en krysantemum. Blommans diameter är också mycket imponerande - upp till 20 cm. Sorten är frostbeständig.

Bild
Bild

Guldstjärna . Det finns sällan, det är en hybrid av stellat magnolia och långspetsig magnolia. Den blommar rejält, har en kompakt storlek. Kronbladets nyans är ljusgul, krämig, deras antal på en blomma är 14 bitar. Den blommar 7-14 dagar senare än andra sorter, på grund av vilken den blommar längre.

Bild
Bild

Landning

För att framgångsrikt odla en magnolia i din trädgårdstomt måste du välja rätt plats för att plantera en planta. Det är bäst att "bosätta" det i södra eller sydöstra delen av trädgården, där solens strålar faller hela dagen - det gäller både ensamma och gruppplanteringar . Men det finns en sak att tänka på: konstant sol exponering kommer att leda till att magnolia kommer att dyka upp för tidigt, och du kommer inte att kunna njuta av sin blomning till fullo. Det finns en lösning på detta problem: att plantera en stellat i skuggan av höga träd.

Bild
Bild

De "täcker" den unga tillväxten från de stekande solstrålarna och stör samtidigt inte växternas fulla tillväxt och utveckling.

Om vintrarna i ditt område är hårda är det bäst att placera magnolia nära byggnadens vägg på södra sidan av det - detta skyddar det från effekterna av kalla vindar och drag. Frost på senvåren kan "döda" blommor, men de är inte farliga för själva trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markval

Magnolia stellata är ganska krävande för jordens sammansättning. Mest av allt "gillar" hon bördiga, lösa, genomsläppliga jordar med en neutral (pH 6, 5-7) eller svagt sur (pH 5, 5-6, 5) reaktion.

För att lyckas odla ett träd måste du känna till ett antal nyanser

  • Det kommer inte att slå rot i kalkstensjord - växtens rotsystem kommer att sluta utvecklas. För att sänka pH -värdet krävs tillsats av högt surt torv.
  • Om grundvattnet är för högt och jorden ständigt vattentät kan tillväxten av stellatet bromsa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Välja en planta och planteringstid

Det rekommenderas att köpa ung tillväxt antingen i mars eller på hösten. Oftast säljs träd redan planterade i behållare eller med en jordklump på rötterna.

Som regel finns det inga löv på dem, och om det finns, bör du inte köpa dem - sådana plantor kommer inte att slå rot efter plantering i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, om just denna plantering, är professionella trädgårdsmästares åsikter följande: det är bäst att skaffa och transplantera en ung magnolia på senhösten och här är varför:

  • om du planterar det i marken på våren kommer det under sommaren att skaffa skott som inte kommer att träna före det kalla vädret, och trädet kommer helt enkelt att frysa, medan på hösten plantor, tillväxten avtar och beredskapen för vintern är bättre;
  • på våren är ung tillväxt dyrare, och på hösten kan du få en bra rabatt.
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Låt oss analysera algoritmen för åtgärder

  • Vi förbereder ett planteringshål - dess diameter ska vara 2-3 gånger volymen av plantans rotsystem.
  • Blanda jorden som vi tog bort från hålet med torv och ruttnad kompost i förhållandet 2: 1: 1. Om jordens densitet är för hög kan du tillsätta lite sand.
  • I botten av det grävda hålet la vi ett 20 cm lager av dränering, bestående av fragment av tegel, grus och expanderad lera. Häll sedan sand (ca 15 cm) och sedan vår beredda torvkompostblandning, där trädet kommer att placeras. Vi installerar det i mitten av fossan mycket noga för att inte skada rotsystemet.
  • Vi transplanterar den unga magnolian genom omlastning direkt från behållaren där den växte, tillsammans med jordklumpen. Om du ser torkade rötter kommer troligen trädet inte att rota sig.
  • Rotkragen ska vara 3-5 cm över marknivå.
  • Fyll hålet helt med jord, tampa det lätt, vattna plantan väl. När fukten har absorberats, kläd stamcirkeln med torvmjölk och täck med barrträd ovanpå för att behålla markfuktigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att plantera ett träd är inte tillräckligt, du måste också ge det vård av hög kvalitet.

Vattning

Optimal luftfuktighet för stjärnmagnolia är 55-65%. Om du bor i en region med ett tempererat klimat måste du artificiellt behålla denna nivå med hjälp av regelbunden vattning. Stellata tolererar inte en långvarig frånvaro av regn, även om det gradvis anpassar sig till levnadsförhållandena.

Bild
Bild

Skydd på vintern

Innan frosten börjar måste stamcirkeln mulas. Täckskiktet ska vara cirka 40 cm.

Själva plantan är täckt med agrofibre, säckväv eller tjock trasa.

Man bör komma ihåg det stjärnmagnolia kan lida inte bara av frost, utan också av upptining . Om det plötsligt värms upp kraftigt på vintern eller tidig vår kommer trädet att ha knoppar, och med nästa temperaturfall kommer det helt enkelt att dö.

Bild
Bild

Beskärning

Stellata behöver inte beskäras - endast periodiskt avlägsnande av torkade skott.

Bild
Bild

Toppdressing

Universella mineralgödselmedel är bäst lämpade. Ansökan - en gång var 1-2 månader under de första 5 åren av trädets liv. En lösning med svag koncentration behövs, de vattnas med magnolia.

Om jorden är alkalisk måste du övervaka järnhalten i den, eftersom dess brist kan leda till kloros . Att mata med kelaterat mikronäringsgödselmedel kan hjälpa till att jämna ut detta problem.

Bild
Bild

Fortplantning

Magnolia stellata reproducerar på ett vegetativt sätt, men det gör det mycket motvilligt, och även professionella trädgårdsmästare lyckas inte alltid. Genom att skära och dela busken reproduceras den inte alls. Det finns bara en metod, vars resultat bär frukt - reproduktion genom skiktning.

  • En flexibel skott äldre än 3 år tas och fästs på marken med trädgårdsfästen. Platsen där skikten berör marken är något hackad.
  • Ett lager jord hälls på toppen - ca 10 cm.
  • Efter 2-3 år kan sticklingarna separeras från moderträdet och transplanteras till en annan plats.
  • För mer framgångsrik reproduktion och rotning rekommenderas att snittet behandlas med tillväxtstimulerande medel genom att fästa en bomullstuss som blötläggs i lösning på dem i 2 timmar.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oavsett hur väl du tar hand om din magnolia kan du inte skydda den från alla olyckor. men det är bättre att känna fienden genom syn, så att kampen mot honom blir mer framgångsrik.

De mest skadliga skadedjur som kan förstöra ett träd är mullvad och spindel . Genom att bryta igenom gångarna i jorden gnager de i rötterna. På samma trappsteg med piedestalen med dem finns en vole, som också förstör rotsystemet och ordnar ett skafferi i det för sina förnödenheter. Hur ska man hantera dem? Det finns flera vägar ut: användning av ultraljudsskrämmare och en mängd spinnare, samt att plantera plantor i speciella trådkorgar.

Bild
Bild

På sommaren attackeras magnolia av en spindelkvalster . Det livnär sig på saften av skott och blad, varför de snart torkar ut och faller av. För att förstöra denna parasit används acaricidala och insektoacaricida medel. Om trädet inte påverkas för hårt kan du spraya det med Fitoverm, Aktofit; för mer omfattande lesioner rekommenderas Actellik.

Läkemedlet "Neoron" förstör inte bara insekterna själva, utan också deras ägg.

Bild
Bild

Mealybugs, thrips, bladlöss dras tillbaka med hjälp av "Fitoverma", "Aktofit", "Aktara".

Bild
Bild

För att bekämpa botrytis grå, aska, skorv, använd en lösning av fungicid . Bakteriell plats är rädd för kopparsulfat.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Se hur underbart stjärnformad magnolia pryder landskapet:

ett ensamt träd, vars cirkel nära stammen är kantad med stenar, liknar en orientalisk stil;

Bild
Bild

dekorativt tegelfärgat grus avfärdar perfekt buskens grönska och vita "stjärnor" blommor på den

Rekommenderad: