Rose "Santana" (31 Bilder): Beskrivning Av En Klätterros, Plantera Och Ta Hand Om Den. Fördelar Och Nackdelar Med Sorten

Innehållsförteckning:

Video: Rose "Santana" (31 Bilder): Beskrivning Av En Klätterros, Plantera Och Ta Hand Om Den. Fördelar Och Nackdelar Med Sorten

Video: Rose
Video: HSN | Carlos Santana Handbags 02.11.2021 - 03 AM 2024, Maj
Rose "Santana" (31 Bilder): Beskrivning Av En Klätterros, Plantera Och Ta Hand Om Den. Fördelar Och Nackdelar Med Sorten
Rose "Santana" (31 Bilder): Beskrivning Av En Klätterros, Plantera Och Ta Hand Om Den. Fördelar Och Nackdelar Med Sorten
Anonim

Länge leve uppfödare och amatörträdgårdsmästare - entusiaster av deras verksamhet! Så här vill du utropa efter att ha lärt dig historien om ursprunget för klätterrosen "Santana". Idag är Rosen Tantau -företaget, uppkallat efter grundaren Mathias Tantau, känt för många blomsterälskare. Det var här som Santana -hybriden uppföddes 1985 - en liana -liknande växt som lockar att röra mattan av rubinskönheter, sträva efter en lätt doft och böja sig för den majestätiska drottningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Santana är inte förgäves erkänd som den ljusaste representanten för klätterrosor. Huvuddragen är blomning från vår till gyllene höst. Intens färg med ett flätigt skimmer i kopparna med blommor som når 8-12 cm. Denna sort tillhör återblommningen, under säsongen hinner rosen blomma två gånger. Om du beskriver en blomma i detalj kan du ge den följande egenskap:

  • växthöjd 2,5-3 m, bredd-1,5-2 m;
  • storleken på blomman är storblommig;
  • kronblad, sammetslen vid beröring, efter regn blir mer mättad färg på Cabernet Sauvignon vin;
  • rosa knoppar blommar i grupper om 3-7 bitar gradvis genom busken;
  • lukten är mycket lätt;
  • bladplattor kännetecknas av saftiga gröna, vaxaktig lyster och densitet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • skott är mycket grenade, vilket gör dem väl lämpade för att skapa vertikala kompositioner, och eftersom skott växer längs hela stammen bildas knoppar och knoppar jämnt över hela buskens höjd och bredd;
  • skottens styrka är tillräckligt för stabilitet utan stöd, men växten sprider sig ofta längs väggarna i byggnader, spaljéer och valv;
  • om du planterar flera buskar bredvid det, bildas en rosbuskebuske;
  • "Santana" är ganska motståndskraftig mot kyla och regn, men vintern bekvämt i milda klimat;
  • rankor har få skadedjur, som sjukdomar;
  • För god tillväxt behövs ett ventilerat, men dragfritt område.

Så det är inte för ingenting som rosen är mycket populär bland proffs och amatörblomstrare. Så du kan försöka späda ut det i din trädgård. Och för detta är det viktigt att förstå hur man korrekt planterar en planta och odlar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Innan du köper måste du få kunskap om vad ett kompetent val av en planta är.

  • Bra plantor - detta är rotkragen, från vilken 2-4 skott med grön ung bark och rhizom avgår. Att köpa en planta "från handen", troligtvis kommer rötterna utan jord att vara tydligt synliga. I det här fallet kan du noga överväga om de är skadade, om det finns någon svampplack. När du köper en planta med ett slutet rotsystem, det vill säga i en kruka, kan du köpa en "gris i en pet", men att plantera ett sådant prov är lättare.
  • Om en växt med ett öppet rotsystem har varit utan mark en tid , och rötterna har torkat, då en dag före plantering rekommenderas att sänka den med rötterna i vatten och stå i 24 timmar.
  • Omedelbart före plantering desinficeras rötterna . För att göra detta späds 30 g kopparsulfat eller 1 matsked "Fundazol" i 10 liter vatten. Plantan badas nästan helt i lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plantering på våren utförs när jorden har värmts upp till +10 grader . Detta är ungefär från 20 april till 20 maj. På hösten måste du ha tid att plantera inte för tidigt, annars börjar knopparna växa och inte för sent - rotsystemet kan frysa. Med tiden-från mitten av september till mitten av oktober.
  • Santana är solens blomma . Den södra delen av platsen eller väggen i ett hus utan utkast är vad du behöver.
  • Medan plantan ligger i en hink med vatten , förbered ett hål för honom 50x50 cm med ett djup av cirka 30 cm. En hink med svart jord bör hällas där och vattnas väl (mängden vatten beror på jordens sammansättning).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vid plantering på våren planteras busken så att rotkragen förblir ovanför ytan . Vid plantering på hösten rekommenderar experter att göra en hög 20 cm hög runt stammen för att skydda rötterna mot frost.
  • Andra trädgårdsmästare rekommenderar att man ändå häller en bild ., efter att ha tampat jorden och vattnat den ovanifrån. Komprimering av jorden görs för att driva ut luft från rhizomerna och snabbt ge dem möjlighet att komma i kontakt med marken. Kullen jämnas ut efter 2 veckor, när plantan rotar sig.
  • Det ska inte finnas några blad på grenarna . Från roten måste du lämna en stjälk 20 cm i höjd, skär resten. Syftet med manipulationen: att göra det möjligt för busken att få styrka och slå rot snabbare och inte slösa energi på tillväxt av skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Professionella trädgårdsmästare säger att rosen kräver särskild vård det första året, då blir det lättare. Oavsett om det är så kan du bara kontrollera din egen erfarenhet. Att ta hand om blomman består i vattning, mulching, utfodring, lossning, förberedelse för övervintring och beskärning.

Vattning

Hur ofta man vattnar beror på tillväxtstadiet, väderförhållandena och markens kvalitet. På våren, när Santana vaknar, blir knopparna starkare, löv och nya skott dyker upp - mer och mer vattning krävs. Men med daglig vattning, lite efter lite, avdunstar fukt snabbt från markytan och lämnar rotsystemet utan vatten. För en vuxen buske under en torr varm säsong krävs vattning två gånger i veckan, 15-20 liter.

Om jorden är stenig, mergel, kommer mer vattning att krävas . Rosor ska inte vattnas med kallt, särskilt rinnande, vatten med hjälp av en slang. Växter vattnas inte i värmen: du kan bränna bladen, fukt avdunstar snabbt från ytan och lämnar sprucken jord, liknande asfalt. Men även våta löv som inte hinner torka innan en sval natt kan bli grogrund för svampsjukdomar.

Sedan september slutar rosor att vattna för att inte provocera tillväxt. Men på torr höst fuktar buskarna cirka 10 liter vatten en gång i veckan.

Bild
Bild

Lossar

Lossning kallas torr bevattning. Det förser rhizomen med syre, förenklar tillgången till vatten till rötterna och skyddar det från ogräs. Många växter gillar inte jordrutschbanor vid rötterna, utan hål. Rosor är inget undantag. Hålens sidor behåller fukt och kommer inte att översvämma vägarna.

De lossar jorden från våren till augusti. Sen lossning är opraktiskt, eftersom rosen förbereder sig för övervintring.

Lossning utförs med en ripper, en liten hacka eller en hacka till ett djup av 10-15 cm. Stora verktyg kan skada rötterna.

Bild
Bild

Kompostering

Mulch eller strö är ett sätt att skydda blomman från ogräs, överhettning av jorden, snabb torkning av fukt, skorpa bildas på markytan, vittring och frysning av rötter. Mulch kan vara organisk eller oorganisk. Organiskt material i form av klippt gräs, sågspån, halm, humus, nålar är mer bekant - det läggs ut med vårens början innan knopparna vaknar. Men denna mulching lockar insekter som skadar rosorna.

Därför använder vissa människor oorganisk mulching: fiberduk, skuren gummi, geotextil. Men det bästa alternativet är kanske grus, småsten eller stora stenar. Under torra somrar skapar den varma morgonluften dagg genom att komma i kontakt med den kalla stenen. Daggdroppar rinner ner för stenarna, vilket ger ytterligare vattning för växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Näringens kvantitet och kvalitet kommer att påverka blommans överflöd och färgmättnad av löv och blommor. Under säsongen måste busken befruktas 5 gånger med mineraler och organiska ämnen (2-3 gånger under det första året).

I maj och början av augusti matas blomman med kvävegödselmedel: 1 matsked urea, natriumhumat eller flytande organiskt material hjälper rosen att växa. Beskärning är stressande för rosen, och det är där kväve kommer in.

Bildandet av starka skott uppnås genom tillsats av superfosfat. Fosfor som appliceras från juni till augusti kommer också att ge riklig och långvarig blomning.

Kalium behövs för äggstock och blomning. Han kommer också att se till att busken förbereds för vintern. Toppdressing utförs hela sommaren och i början av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden på platsen är sur, neutraliseras den med dolomitmjöl, träaska, släckt kalk, krossad krita. Under hela växtsäsongen matas blomman med mangan, järn, bor, magnesium. Dessa mikronäringsämnen säljs som blandningar. Den sista blandningen appliceras i början av november i form av organisk mulching. Detta hjälper blomman att vakna lättare på våren och stärka rotsystemet.

Bladförband, det vill säga sprutning, kan utföras var tionde dag . Detta hjälper till att mätta löv och knoppar snabbare. Det är viktigt att göra lösningen korrekt och använda den enligt instruktionerna. Bladen ska sprutas på båda sidor.

Både rot- och bladmatning utförs på morgonen eller kvällen. Målet är att skydda löv och stjälkar från brännskador. Vid sprutning är det viktigt att lösningen hinner absorberas innan det regnar. Alla instruktioner anger tiden för att använda läkemedlet före regn.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

I de södra regionerna vilar klättrande Santana utan isolering, men i mittfältet finns det möjlighet att frysa. Innan frosten börjar skärs busken och täcks. Täckmaterialets höjd bör vara minst 20 cm. Det kan vara barrträd, potatis- eller tomattoppar, däck täckta med brädor ovanpå. Ofta är busken täckt med trädgårdsfilm i flera lager.

Före täckning knyts grenarna i en frans och läggs inte bara på marken, utan på någon form av isolering: lövverk, trasor, barrträd. För att förhindra att grenarna stiger måste de pressas ner till marken på ett försiktigt sätt.

Grundlig täckning utförs endast när temperaturen har sjunkit till -5 grader. Sträva inte efter att täcka växten tidigt: den slits ut under "pälsen" och gör ont.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Inte bara buskens densitet beror på hur korrekt beskärningen görs, utan också om den vaknar på våren. Därför använder de en kniv desinficerad i ett brant kaliumpermanganat. Detta förhindrar att svampen hamnar i skivorna. Skivor på lignifierade grenar behandlas med trädgårdshöjd.

Beskärning kan vara av flera typer

  • Förebyggande - på våren, vid tidpunkten för knopparnas svullnad, tas frysta och sjuka grenar bort. Alla andra skärs upp till toppen svullna.
  • Gallring - skär av skotten som växer inuti busken, svaga, förtjockade, gamla, krokiga. Målet är att städa upp busken, lägga till skönhet i växten.
  • Föryngrande - vart fjärde år gamla träiga grenar tas bort från lianaliknande rosor och lämnar 30 cm från roten.
  • Den förstorande blomman är en innovativ teknik där alla gamla grenar först skärs ut och alla återstående skärs i hälften.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning ger form, dekorativitet och eliminerar förtjockning. Man måste komma ihåg att blommor bara kommer att finnas på lignifierade 1-3-åriga skott. Den ständigt växande unga tillväxten måste skäras mycket noggrant. Den första beskärningen utförs omedelbart efter att plantan planterats i hålet, som vi skrev ovan.

På våren avbryts "Santana" omedelbart efter att skyddet har tagits bort. Svaga, sjuka, trasiga grenar tas bort. På sommaren rengörs växten från blekta knoppar och övervuxna unga skott. På senhösten utförs beskärning före vintern.

Med en vass kniv, för att inte krossa kvistarna, ta bort de längsta skotten. Med denna beskärning kommer busken att ge sin styrka till bildandet av knoppar, och inte grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Du kan avgöra att en växt är sjuk genom sitt utseende. Det betyder att sjukdomen utvecklas med kraft och huvud. För att undvika detta måste du regelbundet inspektera rosenbuskar. Annars kan sjukdomen spridas från en ros till en annan. Oftast kan du se följande tecken på skada:

  • svullna kottar på rotsystemet - bakteriecancer, inte behandlad, men avlägsnad från växten; friska rötter behandlas med kopparsulfat;
  • vit blomma, liknande mjöl - mjölk; för att rädda andra växter, och inte bara rosor, röjs busken upp och bränns långt utanför trädgården och grönsaksgården;
  • svarta fläckar på bladen - marsonina eller svart fläck; de drabbade bladen avlägsnas och bränns på en avlägsen plats, busken behandlas med preparat med koppar och systemiska fungicider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosen har många skadedjur: spindelkvalster, grön rosafärgad bladlöss, rosig lövmask, insekt i roskala, dreglande öre och andra. De bekämpar dem med kemikalier - insekticider. Men du kan också använda folkmedicin. Till exempel: 300 g lök eller vitlök, 400 g gröna tomatblad hacka i en mixer; Insistera i 5-6 timmar med 3 liter vatten; anstränga; tillsätt 7 liter vatten och 40 g tvål. En välblandad lösning sprutas på plantorna.

Rekommenderad: