Derain Brokig (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Buske. Funktioner För Förökning Av Sticklingar. Hur Beskärs Och Rotas En Buske Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Derain Brokig (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Buske. Funktioner För Förökning Av Sticklingar. Hur Beskärs Och Rotas En Buske Korrekt?

Video: Derain Brokig (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Buske. Funktioner För Förökning Av Sticklingar. Hur Beskärs Och Rotas En Buske Korrekt?
Video: Vintersticklingar 12 sticklingar av buskar jag tar på vintern Vinterodling vinterodla föröka 2024, April
Derain Brokig (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Buske. Funktioner För Förökning Av Sticklingar. Hur Beskärs Och Rotas En Buske Korrekt?
Derain Brokig (36 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Buske. Funktioner För Förökning Av Sticklingar. Hur Beskärs Och Rotas En Buske Korrekt?
Anonim

Derain brokig är en prydnadsväxt som snabbt blir populär bland ägarna till privata hus och stugor. Det ser väldigt imponerande ut, så kulturen används ofta i landskapsdesign, och busken är attraktiv både på sommaren och vintern, och förutom det är den opretentiös och resistent mot de svåraste klimatförhållandena.

Bild
Bild

Beskrivning av sorten

Den brokiga dogwooden är en av uppfödarnas ljusaste prestationer; denna växt växer inte i sin naturliga miljö. Arten erhölls på basis av vit deren från kornfamiljen . En sådan växt har gröna monokromatiska löv, men genom ansträngningar från forskare tillkom flera ljusa färger till dem, vilket resulterade i att en kant av gul, rosa, gyllene och vitbeige färg dök upp på lövverket. Bladens form är hjärtformad, kanten är jämn, huvudvenen är tydligt uttalad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Derain brokig är en buske eller ett litet träd, växer upp till 2,5-3 meter i höjd, medan kronan når 4-5 meter i diameter.

Barken har en ganska ovanlig färg - korall eller rik tegel, som ger en blank glans i solen. Det är därför anläggningen är så populär bland landskapsdesigners. Det förlorar inte sin dekorativitet och exotism även under vintermånaderna, efter att ha tappat allt sitt lövverk. Vid den här tiden ser dess röda grenar särskilt vackra ut mot bakgrunden av mousserande vit snö.

Kulturen bär frukt två gånger om året . Första gången det blommar i slutet av maj - första halvan av juni, och bären dyker upp efter 1, 5 månader. Den andra vågen inträffar ungefär under det sista decenniet av augusti - början av september, respektive ger växten den andra skörden av mogna bär redan i oktober. De ser extremt snygga ut mot bakgrunden av gulning och lila lövverk. Trädets blommor med sköldkörtelblomställningar är 4-5 cm stora, frukterna är blåa och blåaktiga, men för all sin attraktivitet är de helt oätliga.

Bild
Bild

Ett särdrag hos deren är den ökade tillväxttakten liksom förmågan att tolerera alla trim, även radiella, utan några skador. Ju oftare sådana procedurer utförs, desto tjockare blir kronan. Det är denna funktion som används när man ordnar häckar. Det bör noteras att beskärning är huvuddelen av vården av gräset, eftersom grenarna som växer okontrollerbart ser extremt orörliga och oattraktiva ut.

Bild
Bild

Växten är absolut krävande i vården, kulturen kan anpassa sig till nästan alla livsmiljöer, gräset är opretentiöst varken till jordens sammansättning eller strukturen, det tål även de allvarligaste sibiriska frosten och växer lätt i de södra regionerna. Det finns flera varianter av deren, så varje trädgårdsmästare hittar alltid en som passar hans smak. Alla skiljer sig åt i utseende, men samtidigt ser var och en alltid imponerande ut.

" Elegantissima ". Det är en av de vanligaste varianterna av deren och planteras ofta i enstaka planteringar. Busken når en höjd av 2,5 m, skotten är rika koraller, rakt, ungt lövverk är grönt med en lätt blåaktig nyans, gränsen är mjölkvit, bladen är spetsiga och något konkava inåt.

Bild
Bild

Sibirica Variegata . Detta är en lågväxande buske som växer upp till 1,5 m. Skott är ljusa skarlet, nästan blodiga. Bladen är långsträckta, ljusgröna med en krämig kant. Med höstens början ändrar de sin nyans till ljuslila med en uttalad lila nyans. Bären är mörkblå, täckta med ett tunt lager av "vaxartad" blomning.

Bild
Bild

" Gouchaultii ". Knäböj, men mycket massiv buske. Höjden når 1,5 m, skotten är röda, tråkiga, mycket flexibla. Bladen har en citrongul kant. Om en sådan växt planteras i öppna soliga områden, börjar lövverket bli rosa. Frukterna är lila.

Bild
Bild

" Cream Cracker ". Ganska utsökt buske uppåt, från vilken vanliga träd vanligtvis bildas. Kanten på bladen är ljus beige, på hösten ändrar den sin färg till lila.

Bild
Bild

" Spaethii ". Denna sort föddes upp för hundra år sedan. Bladen har en guldgul kant som ibland täcker större delen av tallriken. Unga blad är orange och på hösten ändrar de färg till lila, nästan lila. Växten växer snabbt - den årliga tillväxten är 20-25 cm, den är resistent mot frost och värme.

Bild
Bild

" Argenteomarginata ". Ett ganska högt träd, växer upp till 3 m, bladen är långsträckta (upp till 10 cm), silvergula, gränsen är mjölkaktig. På vintern ändrar lövverket färg till citron eller tegel. Bären är mörkgula med en lätt blåaktig nyans.

Bild
Bild

" Elfenben Halo ". En lågväxande växt, växer inte mer än 1,5 m, kronan är sfärisk och tar önskad form även i avsaknad av beskärning. Lövverket är ljusgrönt, kanten har en nyans av äggskal. Scarlet bark, när den utvecklas, ändrar färg till tegel.

Bild
Bild
  • " Kernii ". Busken växer upp till 2-3 m, har en ovanlig vinröd bark, blad av lime-citronfärg, en kant av ljusgul och beige nyans.
  • Westonbirt . Busken når en längd på 1,5 m, kännetecknas av rosa blad och korallskott.
Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket populär sort - " Komprimera " - den har röda skott och röda blad, så den har ett mycket dekorativt och exotiskt utseende.

Bild
Bild

Landning finesser

Det kommer att vara korrekt att plantera gräs på våren, eftersom växten i detta fall kommer att få växa upp under sommaren, bli starkare och redan förberedd och full av styrka för att gå till den första vintern. För att dogwooden ska bli frisk och attraktiv och glädja sina ägare i många år är det nödvändigt att välja en planteringsplats, förbereda en tomt och köpa lämpliga plantor. Det är bäst att föredra soliga områden. Växten kan utvecklas i skuggan, men i det här fallet förlorar lövets färg sin ljusstyrka och dekorativa effekt. Plantera inte heller en buske på platser med en hög nivå av grundvatten - överskott av fukt leder till sönderfall av rotsystemet, vilket i sin tur leder till växtens död.

Bild
Bild

Stolen ska vara väl förberedd . Först måste du ta bort allt ogräs som växer där, gräva upp marken och applicera gödselmedel. Om platsen är sumpig, bör du ordna ett dräneringssystem i förväg. Derain växer bra i sandig lerjord som gör att vatten kan passera igenom. Det bästa alternativet skulle vara att använda surgjord jord med en liten mängd kalk, fuktiga bördiga jordar är också lämpliga.

Bild
Bild

Det är bäst att använda plantor upp till 4 år, erhållna från sticklingar, som det huvudsakliga planteringsmaterialet. I detta fall kommer den unga växten att förvärva alla funktioner och egenskaper hos moderplantan. Endast friska plantor bör planteras utan synliga skador på rotsystemet och stjälken. Bladverket ska vara rikt på färg. Om trädets rötter är blåsiga, bör de placeras i en hink med vatten i flera timmar innan de planteras. Om så önskas kan du lägga till en liten rotstimulerande lösning.

Bild
Bild

Planteringsproceduren är följande

  • Markjorden bör avlägsnas från den tomt där gräset planeras planteras. Den borttagna jorden blandas med sand och humus i lika stora proportioner.
  • Därefter appliceras gödselmedel. Det är bäst att ta granulära kombinationspreparat med en hastighet av 100 g per 1 kvm. m. tomt.
  • Gropen är vanligtvis stor och djup. Om jorden är sumpig måste ett lager tegel eller medelstora stenar läggas på botten.
  • Botten av planteringsgropen är täckt med humus och sand och cirka 5-7 liter vatten hälls i den.
  • Plantan placeras i hålet, rötterna rätas försiktigt och täcks med den förberedda jordblandningen till rotkragen. Om den ligger för högt kommer busken att ge för många svaga skott, vilket oundvikligen kommer att leda till växtens död.
  • Vid plantering i grupper bör ett avstånd på 1,5 m observeras mellan buskarna.
  • Efter slutet av planteringen tampas jorden, ytan är täckt med mulch från sågspån, tallnålar och torv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsregler

Derain kan förökas på flera grundläggande sätt.

Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar skördas i början av sommaren. Du bör använda förra årets, inte unga grenar, alltid med tätt trä. I det här fallet bör du noggrant övervaka att varje skott har minst tre knoppar. Alla utom de översta bladen ska tas bort. Ämnena doppas i vatten och förvaras tills rötterna dyker upp. Det är lämpligt att lägga till lite av läkemedlet där, vilket orsakar ökad rottillväxt.

Bild
Bild

Sticklingar bör planteras i rader i ett färdigt växthus med en sluttning. Vattna dem efter behov, men rikligt. Om luften är torr eller det finns överskott av solljus i växthuset, ska sticklingarna dessutom sprutas med vatten. Med rätt vård till hösten rotar de sig och på våren kan sådana sticklingar redan flyttas till öppen mark.

Genom att dela busken

Om så önskas kan planteringsmaterial bildas genom att dela en vuxen växt. För detta ändamål är det bättre att välja friska och starka plantor. Först måste de grävas ut, skaka av all mark från rötterna, sedan med en spade eller en vass kniv är rotsystemet uppdelat i två delar. Varje del bör begravas separat efter att mineraliska och organiska gödningsmedel placerats på botten av hålet.

Bild
Bild

Skikten

Röta genom skiktning är en annan metod för gräsmatta. Buskens grenar växer ganska lågt till marken och böjer sig bra, de kan enkelt och enkelt rotas. På våren är de lägsta grenarna begravda i och väl fixerade. Ett år senare, när plantan växer rötter, placeras den på en permanent plats, och efter ytterligare sex månader bildas bra rötter vid spadtaget.

Bild
Bild

Frön

När blomningen slutar börjar frukter dyka upp på träden och frön läggs in i dem. De skördas på hösten och planteras innan den första frosten börjar. Om du tänker plantera frön på våren måste du ha dem i cirka 6 månader på en mörk sval plats vid en temperatur på cirka 3-5 grader. Efter sådan härdning spirar de mycket bättre, och unga träd är resistenta och opretentiösa. Den senare metoden anses vara den dyraste. Som regel används den endast av uppfödare som planerar att utveckla nya sorter.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Trots att gräsmattan är ganska opretentiös, precis som alla andra växter, kräver den lite omsorg, vilket går ut på att vattna, gödsla och bilda en krona.

Bild
Bild

Vattning

Derain bör vattnas en gång i månaden, och cirka 15-20 liter ska hällas under varje växt. På varma torra dagar bör bevattningsfrekvensen ökas, och i regnperioden tvärtom, minska. Intensiv markfuktighet krävs endast för unga plantor upp till det tredje levnadsåret.

Bild
Bild

Gödselmedel

Växten är inte krävande för utfodring, men för att döden ska avslöja all mättnad i dess nyanser kan du inte klara dig utan gödningsmedel. Två gånger om året vattnas buskarna med en lösning av mineralpreparat baserat på en andel på 150 g för varje växt. Det är bättre att göra detta på våren och hösten, och på sommaren är det nödvändigt att införa organiska föreningar, till exempel humus eller kompost.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning är ett viktigt steg i torvvården. Det är bäst att utföra dessa manipulationer tidigt på våren, optimalt i mars. Under denna period måste du klippa av alla skott som har överträffat resten av grenarna i tillväxt. Om gräset i ditt område används för att skapa en häck, sker beskärning två gånger om året, till exempel i mitten av juli och början av september.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Derain tolererar perfekt även de allvarligaste frosten, men detta gäller uteslutande vuxna växter. Unga buskar dör ofta under påverkan av låga temperaturer, så de måste vara väl täckta för vintern. För detta används agrofibrer eller vanliga påsar. Växter lindas ganska tätt, var noga med att fixa duken nära basen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ofta står trädgårdsmästare inför en situation när bladen på brokig gräs blir bruna. Detta tecken indikerar direkt att busken har infekterats med en svampinfektion. För att bekämpa det kan du använda drogerna "Topaz", "Vectra" och "Hom". Under bearbetningen är det nödvändigt att avsevärt minska antalet vattningar.

Bild
Bild

Det andra vanliga problemet med deren är en minskning av bladtonen. Som regel reduceras orsaken till detta till fuktbrist. I det här fallet, efter bra vattning, växter växten till liv.

Skadedjur kringgår gräsmattan, det enda undantaget är bladlöss . Att bli av med det är dock ganska enkelt - för detta sprutas busken med en stark lösning av tvätttvål, lämnas i 40-50 minuter och tvättas med vatten från en slang. Efter en dag kan proceduren upprepas. Om invasionen är massiv, bör insekticida preparat föredras.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Derain är erkänt som en av de mest populära växterna inom landskapsdesign, och det finns ganska många sätt att använda den. Till exempel planteras en buske väldigt ofta som bakgrund för en ljus rabatt, då kommer blommorna i den att se väldigt imponerande ut. Om du planterar en en, liksom barberry, buldenezh eller rosor nära deren, kommer kompositionen mycket ljus och glädjande för ögat. Busken planteras ofta nära träd, vars grenar börjar mycket högt. Samtidigt maskerar och dekorerar dess ljusa skott och löv stammen, och dessutom skyddar de mot vind och drag.

Bild
Bild

Buskar blir ofta en integrerad del av stora mixborders, men den mest utbredda användningen av gräsmatta är i bildandet av häckar . Kulturen planteras på marken i form av terrasser. Vanligtvis bildar de en stegad eller till och med häck. Kombinationen av deren med andra växter, till exempel med nålar, ser väldigt snygg ut - ljusgröna blad ser bra ut med thuja, enbär eller gran.

Rekommenderad: