Förökning Av Forsythia Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren, Våren Och Hösten. Hur Ympas Och Rotas Forsythia Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Forsythia Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren, Våren Och Hösten. Hur Ympas Och Rotas Forsythia Korrekt?

Video: Förökning Av Forsythia Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren, Våren Och Hösten. Hur Ympas Och Rotas Forsythia Korrekt?
Video: Vintersticklingar 12 sticklingar av buskar jag tar på vintern Vinterodling vinterodla föröka 2024, April
Förökning Av Forsythia Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren, Våren Och Hösten. Hur Ympas Och Rotas Forsythia Korrekt?
Förökning Av Forsythia Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren, Våren Och Hösten. Hur Ympas Och Rotas Forsythia Korrekt?
Anonim

Forsythia är en tidig flerårig buske som blommar mycket och väcker uppmärksamhet tidigt på våren. Mycket ofta utövar professionella trädgårdsmästare och ofta amatörer försythia -förökning genom sticklingar . Denna metod är en av de mindre besvärliga och tidskrävande i jämförelse, till exempel med fröförökning. Låt oss i detalj lära oss hur man korrekt förbereder växtsticklingar på hösten eller våren, hur man planterar dem i öppen och sluten mark och också bekantar oss med rekommendationer från specialister i denna fråga.

Bild
Bild

Beskrivning

Forsythia är en prydnadsbuske som blommar tidigt på våren. Innan denna växt har löv är dess grenar helt täckta med ljusgula miniatyrblommor. Denna växt är särskilt viktig för plantering i sommarstugor och i förorts privata fastigheter, eftersom den är mycket opretentiös . Cirka 13 sorter av forsythia är kända, som växer bra i mitten av landet. Fördelen med denna växt är också det faktum att den kan förökas oberoende på olika sätt.

Bild
Bild

Häckningstid

Forsythia förökas följande typer av sticklingar:

  • grön (skott på vilka minst 10 noder är avskurna i slutet av våren);
  • sommar;
  • höst.

Höstens slut anses vara början på en vilande period för många växter. För forsythia är detta den perfekta tiden att klippa sticklingar. Årliga grenar av busken måste vara fria från synliga skador, böjningar och böjningar. Det är bäst att ha tid att klippa sticklingar före kallt väder, även om vissa trädgårdsmästare hävdar att de kan skäras även i frost.

Reproduktion med sticklingar är också möjlig på våren, slutet av maj och försommaren.

Bild
Bild

Förbereda sticklingar

För att föröka en växt genom sticklingar på hösten, det är mycket viktigt att klippa själva sticklingarna korrekt.

  • Skott ska vara starka, brunkylda, helst i år. Den rekommenderade längden är cirka 15 cm, du kan 20.
  • Det övre snittet ska vara rakt och det nedre snittet snett. Detta görs för att ytterligare öka bildandet av unga rötter.
  • Avståndet från kanten till den första knuten ska vara en till två cm på båda sidor.

Sticklingar som skärs på hösten skickas till en kall plats till tidig vår. Detta kan antingen vara en källare eller ett kylskåp. Flera sticklingar kan enkelt buntas ihop i ett bunt för förvaring.

Vissa trädgårdsmästare släpper sticklingar i snön, men för nybörjare är det bättre att inte experimentera.

Bild
Bild

Reproduktion med gröna sticklingar på våren är möjlig om växten är ung; för detta används skott som inte är mer än ett år gamla. De skördas vanligtvis direkt efter blommande forsythia . Den idealiska tiden är slutet av maj och början av juni. Om jorden i framtiden är våt, kommer de gröna sticklingarna att rota sig utan problem, för ympning är det bäst att välja skott som precis börjar brunkna, deras optimala längd bör vara 15 cm.

Blad från avskurna grenar behöver inte tas bort på våren . Om de kommer i vägen kan bara några lägre tas bort. Bara vid bladen i framtiden kommer det att vara möjligt att ta reda på om den unga plantan har rotat sig eller inte. Om de vissnar, betyder det att växten inte har startat upp unga rötter.

Gröna sticklingar, skurna på våren eller sommaren, kan blötläggas i ett speciellt tillväxtstimulans - det kommer att påskynda processen med rotbildning. Som ett resultat kommer den unga växten att växa i rabatten under hösten.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Forsythia -sticklingar kan planteras inomhus och utomhus. Vanligtvis landar de i en stängd omedelbart, där de slår rot snabbare. I alla fall, för bättre rotning, rekommenderas att placera sticklingarna i en speciell lösning, till exempel i "Kornevin", innan du planterar. Det är nödvändigt att lämna det i lösningen i genomsnitt 4-5 timmar, men det kan vara längre.

Bild
Bild

Inomhus

För att plantera gröna sticklingar av forsythia i sluten mark bör du förbereda lös jord som gör att luft kan passera väl. Sticklingar bör planteras på ett avstånd av 5–8 cm från varandra och till ett djup av högst 5 cm . Det är bäst att plantera i en transparent behållare, eftersom de utvecklande rötterna syns bäst i den. Det rekommenderas att täcka sticklingarna med en glasburk eller ett stort plastglas, du kan använda en flaska för att skapa ett slags växthus där växterna rotar snabbast.

Sticklingarna bör ventileras och vattnas regelbundet, medan du använder en liten vattenkanna, om rötterna efter en månad är synliga på skotten kan plantorna transplanteras säkert till deras framtida permanenta bostad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I öppen mark

Lignifierade sticklingar som har förvarats på en kall plats hela vintern bör planteras ordentligt i marken. Detta görs på våren. Det är bäst att välja varmt väder och bestämma en plats i förväg. Innan planteringen uppdateras sticklingarna. Ytterligare, ett litet hål ska grävas och hällas med vatten, efter att vattnet har absorberats helt bör en ung växt placeras i den till ett djup av högst 10 cm … Det är nödvändigt att lämna 2-3 knoppar på ytan. Tamp. Om flera sticklingar planteras samtidigt bör avståndet mellan dem vara cirka 5-8 cm.

Med ankomsten av de första frosten bör unga växter täckas, eftersom de på kort tid inte hinner växa och bli starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion av forsythia i vatten på våren är extremt sällsynt. De flesta av dessa växter slår inte rot, och därför gör väldigt få människor experiment. Ändå görs detta helt enkelt.

  • Gröna snittgrenar placeras i små koppar vatten, där en växttillväxtstimulator läggs till i förväg.
  • Efter utseendet av de första rötterna överförs plantorna antingen till det öppna eller till det slutna marken. Men "odling" bör fortfarande utföras, skapa en växthusmiljö, det vill säga täcka växterna med en burk eller flaska.
  • På hösten kan mogna växter säkert flyttas till en permanent bostad, vilket föredrar mindre soliga områden i trädgården.

Det är värt att notera att tekniken för att plantera vår- och sommarsticklingar i inomhus- och utomhusmark är inte annorlunda. Men i alla fall är det lämpligt att täcka unga växter med en burk, ständigt vattna och ventilera dem, och det rekommenderas också att skugga området när det gäller öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att du tar dig tid och inte planterar om rotade sticklingar av forsythia från potten direkt i marken, det är bättre att göra detta på våren nästa år, när plantorna är helt starkare och växer sitt rotsystem.

Om sticklingarna skördades förra året, rekommenderas det att de späd en svag lösning av kaliumpermanganat, där de ska blötläggas . Detta kommer att göra det lättare att rota plantorna i framtiden. Efter blötläggning ska skivorna fräschas upp.

Det är bäst att inte klippa för tjocka sticklingar från forsythia, annars kommer hela processen att försenas i framtiden.

När den första frosten dyker upp bör unga forsythia -växter i det öppna fältet täckas med minst 20 cm med torrt lövverk eller halm för detta.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att inte skära busken för ofta, detta bör göras åtminstone efter att ett år har gått, eftersom blommorna av forsythia blommar på skotten förra året, men om allt är avskuret, kommer blomningen att vara mycket knapp.

Om du skär busken korrekt och också utför alla steg för att rota växten i följd, kommer den unga växten efter ett år att kunna behaga med sin blomning. Att odla forsythia kan vara mycket roligt för nybörjare, eftersom sticklingar är väldigt roliga.

Rekommenderad: