Mekanisk Vedklyva Med Egna Händer (29 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Montering Av En Klyv För Huggning Av Ved. Dimensioner Och Andra Parametrar För Mekaniserade Hemmagjor

Innehållsförteckning:

Video: Mekanisk Vedklyva Med Egna Händer (29 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Montering Av En Klyv För Huggning Av Ved. Dimensioner Och Andra Parametrar För Mekaniserade Hemmagjor

Video: Mekanisk Vedklyva Med Egna Händer (29 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Montering Av En Klyv För Huggning Av Ved. Dimensioner Och Andra Parametrar För Mekaniserade Hemmagjor
Video: Kinetic baler Flywheel log/wood splitter in detail 2024, Maj
Mekanisk Vedklyva Med Egna Händer (29 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Montering Av En Klyv För Huggning Av Ved. Dimensioner Och Andra Parametrar För Mekaniserade Hemmagjor
Mekanisk Vedklyva Med Egna Händer (29 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Montering Av En Klyv För Huggning Av Ved. Dimensioner Och Andra Parametrar För Mekaniserade Hemmagjor
Anonim

En sådan värmekälla som ved (ved) har varit känd för mänskligheten sedan antiken, och även om gasuppvärmning används nästan överallt nu, är ved fortfarande relevant och efterfrågat för ett stort antal av befolkningen än idag. Beredningen av ved för vintern som värmekälla är dock mödosam, eftersom det är nödvändigt att inte bara leverera virket utan också att bearbeta det. Med tiden har mänskligt tänkande förbättrat denna process - folkhantverkare har kommit på en så bekväm enhet som en mekanisk vedklyvare.

Bild
Bild

Design och driftsprincip

Ved kommer inte att förlora sin relevans på länge och förbli en bekväm, ekonomisk och miljövänlig typ av bränsle. Det finns flera anledningar till detta:

  • i utkanten i många hus hittills finns det inget alternativ till spisvärme;
  • bastur, bad, som erbjuder sina tjänster för att locka kunder, indikerar nästan alltid att de använder ved för att alstra värme, dessutom miljövänliga och av vissa arter;
  • ingen picknick är komplett utan en gammal bra eld - både för matlagning och för att skapa en varm och mysig atmosfär.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen användes olika typer av manuella klyvar och kilar för att underlätta processen att klyva ved. Men under drift visade sig sådana primitiva enheter vara ineffektiva, eftersom de var traumatiska och ofta bara fastnade i en stock. Därför ersattes de av en vedklyva. Denna enkla mekanism sparar inte bara energi, utan också mycket tid . Men hantverkarna stannade inte heller där och bestämde sig för att helt minimera ansträngningen och tiden som ägnas åt att skörda ved, förbättra trähuggarens teknik. Så här såg de vedklyvarna av mekanisk typ ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna idé togs upp av många industriföretag, men sådana mekanismer är inte billiga, så svaret på frågan - hur man gör en mekanisk vedklyva med egna händer - är fortfarande mycket relevant.

Beroende på konstruktionstyp består vedklyven av en enkel stöd-axel för att öka den applicerade kraften eller ett antal sidomekanismer som underlättar processen att skörda ved. Sidomekanismer inkluderar axeln som klyven är fäst till och ramen - ramen på vilken klyven hålls. I allmänhet bildar ett komplex av sådana enkla anordningar en mekanism som kan underlätta arbetet med att skörda ved.

Bild
Bild

För- och nackdelar med hemlagade modeller

Tänk på flera av de mest framgångsrika modellerna av mekanisk vedklyva, som är lätta att tillverka, praktiska att använda, säkra och kan förenkla processen att bearbeta trä till ved så mycket som möjligt. Mekaniska vedklyvar är indelade i flera typer. Tänk på deras fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniserad vedklyva

En okomplicerad version av en hemmagjord vedklyva med den enklaste drivningen, som är lättast att tillverka, eftersom den inte kräver stora kontantkostnader. Även om de nödvändiga delarna inte hittas kommer deras förvärv inte att vara svårt. En sådan anordning kommer dock att ge den största fördelen endast med ett minimalt behov av ved . Nackdelarna med en sådan vedklyvare är det långa handtag som skäraren är fäst på, och stor ansträngning. Men även en sådan primitiv mekanisk vedklyva kan avsevärt underlätta arbetet med att förbereda ved.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäderbelastad vedklyva

En press- eller fjäderstockdelare innebär vissa kostnader för material för tillverkning, men kommer att avsevärt minska belastningen på arbetarens muskler. Mekaniken förblir densamma, men en fjäderhylla läggs till racket. Fjädern ska inte deformeras under kompression och ha en viss elasticitet (fig. 2). Höjden på ramen på en sådan vedklyvare är vanligtvis 65-80 cm. Designen är enkel, tar lite plats men har sina nackdelar:

  • en sådan vedklyvare kräver komplext arbete med ett slagverktyg, vilket ökar risken för skador;
  • det underlättar kraftigt, men minskar inte ansträngningen vid vedavverkning till ett minimum.
Bild
Bild

Vertikal tröghetsdelare

Ett annat enkelt alternativ för en mekanisk vedklyva. Fördelarna med en sådan vedklyvare är enkel tillverkning och billigt material. Och även denna vedklyvare kommer att underlätta arbetet med mjuka träslag. En sådan vedklyvare har få nackdelar - det är värdelöst att arbeta med trögflytande tresorter, eftersom klyven kommer att fastna i stocken och få den, med tanke på vedklyvarens lilla storlek, kommer att vara problematisk.

Bild
Bild

Elektromekanisk vedklyva

För att göra ditt arbete så enkelt som möjligt i processen att omvandla trä till fast bränsle med hjälp av en mekanisk vedklyva, är det möjligt att installera en elektrisk enhet på den, som visas på bilden (bild 4). Tillverkningen av en sådan vedklyvare kräver emellertid vissa kostnader, kunskap om elektromekanik, förmåga att läsa ritningar och användning av elektrisk svetsning.

Bild
Bild

Verktyg och material

För att göra en mekanisk vedklyva med egna händer, du kommer behöva:

  • rör;
  • metallisk profil;
  • yxa eller klyv.
Bild
Bild

För att göra en vertikal tröghetsdelare behöver du:

  • två metallrör med olika diametrar;
  • en tung metallbit i form av en platta för basen;
  • direkt det verkställande verktyget - skäraren.
Bild
Bild

För att kunna montera den mest effektiva typen - en elektromekanisk vedklyva - hemma måste du göra en kon . Den är tillverkad av en ST-45-cylinder. Längd - 14,5 cm, diameter - 55 mm. Lutningsvinkel 30 grader. På en svarv appliceras sedan en tråd med ett djup av 2 mm på den resulterande delen (steg 7 mm). Den tillverkade delen sätts på motoraxeln eller växellådsaxeln och säkras med en tapp. På andra sidan av axeln sätts ett lager på axeln, och ett kedjehjul för en kedja eller en remskiva för ett bälte fästs. Konen är placerad på en höjd av 10-15 cm från ytan av rambädden.

Bild
Bild

Material för tillverkning:

  • ST -cylinder - 45;
  • elektrisk motor;
  • metall för montering av sängen;
  • bälten eller kedja;
  • startanordning;
  • stålplåt för tillverkning av skyddskåpor.
Bild
Bild

Fördelar - minsta ansträngning i upphandlingsprocessen. Nackdelar - det blir dyrt att montera en sådan vedklyva hemma. Du måste spendera inte bara på inköp av nödvändigt material, utan också på tjänster som svarvar, elektriska montörer och svetsare.

Hur man gör det?

Det enklaste sättet är att göra en mekaniserad vedklyva (schema 1). Monteringen är mycket enkel: skärdelen är monterad på en vertikal stång med en sula gjord av vilken profilerad metall som helst, men lämnar möjligheten till fri rörelse för stången. Rörelsenheten kan bestå av två svetsade öron med hål på stativet och en metallnål som fungerar som en axel för att vrida fästet och klyven.

Bild
Bild

En press- eller fjäderstockdelare kommer att kräva lite mer ansträngning att tillverka . En hylla är svetsad mellan sängen och den horisontella rörliga armen med skäraren, på vilken fjädern är monterad och fäst, fjäderns andra ände är fäst vid vedklyvans horisontella arm, vilket dämpar stötarna mot skäret (klyver)). Med hänsyn till att den verkställande delen av vedklyven blir tyngre, görs slaget på klyvdäcket med minimal ansträngning (bild 2). En viss ansträngning krävs dock fortfarande, eftersom rekyl kommer att uppstå på grund av våren. Vid denna tidpunkt bör uppmärksamheten ägnas åt fjädern som används i enheten så att klyven förblir effektiv vid stöt, kan lugnt hugga ved, och samtidigt skulle strukturens axel vara lättare att hålla under rekyl.

Bild
Bild

Det är mycket enkelt att montera den vertikala tröghetsdelaren . Först måste du svetsa det första röret till bottenplattan. Längden på ett sådant rör är något mer än en meter (fig. 3). Sedan, från ett rör med en större diameter, är det nödvändigt att skära ett stycke som kommer att vara större än delarens längd. Sedan är det nödvändigt att svetsa klyven till en bit av ett rör med större diameter och sätta den på basröret. Funktionsprincipen är extremt enkel - de sätter stocken på basen under klyven och slår den uppifrån med en annan stock eller slägga.

Bild
Bild

En elektromekanisk vedklyvare kräver kostnader för själva motorn, metall för tillverkning av ram, växellåda, kon (ställdon), tillbehör och förbrukningsmaterial. En ritning av den utförande delen (konen) visas nedan (fig. 5).

En motor är installerad på ramen, den är ansluten till en växellåda, som överför rörelse till konen direkt eller genom en remdrift. För att driva en sådan elmotor krävs vissa färdigheter, eftersom särskilda parametrar och krav för motorn beaktas. Motoreffekten bör inte vara mindre än 2 kW och antalet varv i regel från 250 till 500. En sådan motor kan anslutas direkt till konen.

Bild
Bild

Det spelar ingen roll om du inte hittar en lämplig motor . I det här fallet måste du köpa en växellåda - öka eller minska antalet varv, beroende på antalet motorvarv. Därför kan en motor med ett antal varv från 250 till 500 installeras direkt med en kon, och en motor som använder en växellåda är bättre placerad i botten av ramen och överförs av remmar.

Bild
Bild

Säkerhets instruktioner

Det finns alltid risk för skada vid arbete med mekaniska anordningar av alla slag. När du använder hemlagade vedklyvar ökar denna risk ofta snarare än att minska. Glöm inte alltid säkerheten under alla förhållanden. Vid användning av en mekanisk vedklyvare:

  • För att skydda dig själv så mycket som möjligt från alla typer av skador, sågspån eller flis i ögonen måste du arbeta i skyddskläder, skor, glasögon och en skyddshjälm;
  • trä som används för bearbetning måste vara ordentligt installerat och fixerat i rännor eller speciella urtag;
  • fungerar inte vid dåliga siktförhållanden eller på hala ytor;
  • alla delar av en mekanisk vedklyva måste vara svetsade och fixerade på varandra;
  • klyven eller skäraren ska inte ha flis och sprickor;
  • du bör inte ägna dig åt att skörda ved i andra människors omedelbara närhet;
  • Det är viktigt att noga övervaka tillståndet för det verktyg som används.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder mekanismer med en elektrisk enhet bör du först och främst uppmärksamma den elektriska delen, liksom:

  • kablarna måste motsvara den erforderliga kabeldelen och inte bli varma när du använder verktyget;
  • alla använda delar - uttag, elproppar, startutrustning - får inte ha synliga skador och måste levereras till det elektriska nätet i enlighet med standarden;
  • alla rörliga delar av mekanismen måste stängas av med ett skyddande hölje och galler för att förhindra att arbetskläder, hår och andra saker kommer in i dem;
  • arbetskläder ska vara täta, instoppade, fullständiga och fria från att hänga;
  • när du använder ett bälte är det bäst att fylla på den fria återstoden;
  • glasögon och handskar måste vara kompletta, glasögonen måste ha bra sikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vedklyvar har blivit oumbärliga hjälpare när man skördar en stor mängd ved . De sparar mycket tid och mänskliga ansträngningar och kräver inga betydande utgifter för sin egen produktion, till skillnad från fabriksprover. Men glöm inte att i rimliga volymer förädlar och utbildar fysiskt arbete en persons vilja. Därför är det ibland trevligare och användbarare att utföra en liten del av förberedelsen av ved med en vanlig yxa.

Rekommenderad: