Tegelrökare (24 Bilder): Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Strukturer För Varmrökning Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Tegelrökare (24 Bilder): Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Strukturer För Varmrökning Med Egna Händer

Video: Tegelrökare (24 Bilder): Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Strukturer För Varmrökning Med Egna Händer
Video: Rökning utav kött 2024, April
Tegelrökare (24 Bilder): Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Strukturer För Varmrökning Med Egna Händer
Tegelrökare (24 Bilder): Ritningar Och Steg-för-steg-instruktioner För Att Göra Strukturer För Varmrökning Med Egna Händer
Anonim

Ett tegelrökhus är en pålitlig, hållbar konstruktion som kan glädja sina ägare med kött- och fiskdelikatesser under lång tid. Sådana rökt kött skiljer sig påfallande från butiksprodukter och har en unik smak. Det är inte förvånande att många drömmer om att bygga denna struktur på sin dacha med egna händer. Detta är sant om du följer anvisningarna och de grundläggande byggreglerna.

Bild
Bild

Särdrag

Rökhuset använder träbränsle, så alla produkter som röks (ister, kött, skinka och andra) dränks i röken från brinnande ved. Därav den unika lukten och smaken av de resulterande rätterna. Naturligtvis kan du begränsa dig till konstruktionen av den enklaste rökkammaren, och röken kommer in i den från spisens skorsten. Men det är bättre att göra en pålitlig enhet i enlighet med brandsäkerhetsstandarder och placera den på en plats där den inte bara kommer att glädja dig med utsökta rätter, utan också bli ett originellt designelement om du närmar dig processen kreativt.

Hemlagade tegelstrukturer kan ha följande skillnader:

  • huvudsyfte och funktioner;
  • kammarens storlek och volym;
  • intern organisation.

Stora rökhus byggs bäst som separata byggnader . De kan spelas i en viss stil med den ursprungliga designen. Vid tillagning med kall metod måste rökgenererande utrustning vara ansluten till rökhuset, medan eldstaden är placerad under rökutrymmet i varmkokningsanordningen.

Därför måste valet av ett eller annat alternativ göras innan byggstart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för konstruktion

När du planerar att bygga ett rökhus måste du bestämma vilken typ av struktur som behövs - stillastående eller flyttas.

Det är nödvändigt att tydligt förstå vilka delar den består av:

  • förbränningskammaren;
  • skorsten;
  • rökfack;
  • gitter;
  • galler;
  • dörrar;
  • tak;
  • blåste;
  • stå för droppande fett.
Bild
Bild

Rökhusets princip är ganska enkel. Ved placeras i eldstaden och bildar rök under förbränningen, som kommer in i rökfacket genom skorstenen. Ask är under eldstaden. Maten hängs upp eller läggs ut på ett galler och fettet samlas i en bricka under gallret. En viktig punkt är valet av plats för rökeriet. Det måste vara beläget på avstånd från bostäder och bruksblocket så att rök inte kan komma in i bostadskvarteren. Du måste också tänka på hur du bekvämt levererar mat och rätter till den.

För dem som inte har erfarenhet av konstruktion inom detta område behöver du ett väldefinierat arbetsschema . Ritningar innehåller som regel en lista över de nödvändiga verktygen - en spade, spatlar, murbruk för konstruktion av grunden. För rökeriet - dörrar, galler, lock. Metoden att lägga tegel är också viktig.

Alla dessa nyanser måste beaktas i förväg. Nybörjare kan få hjälp av steg-för-steg-instruktioner, enligt vilka du måste konsekvent utföra konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste byggstadierna

Installationen börjar med att lägga grunden. Den valda platsen rensas från skräp, främmande föremål och lövverk.

Arbetet omfattar följande steg:

  • en plats för ett rökhus är markerat med träpinnar och ett rep;
  • för en medelstor struktur grävs ett hål 35–40 cm djupt, 50 cm brett, 30 cm långt;
  • för att skapa en betongkudde placeras sand och krossad sten och tampas i botten av diket, ytan ska jämnas så mycket som möjligt;
  • ett stålnät placeras ovanpå;
  • betongblandning hälls ovanpå.

Det är viktigt att lösningen är helt torr, det kan ta 1 till 3 dagar. Därefter utförs vattentätning med takmaterial eller liknande material.

Bild
Bild

Efter det börjar tegelläggningen

  • En lerlösning appliceras på en torr grund med en murslev.
  • Först läggs skorstenen. En pet smörjs på teglet för att skapa maximal fyllning av de vertikala lederna, eftersom stenen tenderar att röra sig mot fogen under tryck.
  • Överskott av lerblandning avlägsnas med en murslev. Knacka lätt på tegelstenen med en hammare så att den ligger rätt. Beställning (läggning) kräver regelbundna mätningar av vinklarna på väggarna som sätts upp - detta förhindrar att oegentligheter uppträder. Helst bör varje ny rad kontrolleras.
  • Man bör komma ihåg att rökkanalen i förhållande till eldstaden bör placeras i en vinkel på 8 grader och dess väggar bör nå en höjd av 25 cm. Vid slutet av installationsarbetet ska skarvarna vara ordentligt injekterad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökfacket kan ha vilken form som helst. Det viktigaste är en vällagd sten. För en genomsnittlig trädgårdskamin är måtten på en 1x1 meter kammare tillräckligt.

Ovanpå rökfacket finns stift för krokar , och ett galler, längst ner - ett rengöringsfilter i form av ett naturligt linnetyg. Kammaren måste ha ett lock för att justera röken. Lämna ventilationsöppningar när du installerar taket. I slutet installeras dörrar och nät, krokar för placering av produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstaden är gjord av tjocka järnplåtar som mäter 40x35x35 cm. Den ska placeras på motsatta sidan av rökrummet, i andra änden av skorstenen. Hon ansluter med honom från sidan och bakifrån. Dess yttre del är också fodrad med eldfasta tegelstenar.

Prestationskontrollen kan avslöja några brister . Om röken inte lämnar strukturen tillräckligt snabbt kan det innebära att sömmarna är dåligt förseglade. Ett välgjort rökhus värms upp tillräckligt snabbt och produkter som placeras i det i 20-30 minuter bruna och får en gyllene färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga nyanser

Det är nödvändigt att korrekt beräkna mängden byggmaterial för arbetsprocessen, eftersom detta kommer att underlätta arbetet mycket.

För att göra ett rökhus av hög kvalitet och undvika misstag rekommenderar professionella mästare dig att följa följande regler:

  • en ny rad måste alltid börja från hörnet av strukturen;
  • skarvar mellan tegelstenar bör inte överstiga 12 mm, senare fästs de med murbruk;
  • för optimal värmeisolering är zonen 2–3 rader, där askkammaren vanligtvis är belagd, täckt med småsten;
  • för att rengöra skorstenens nedre kanal är det nödvändigt att göra en dörr i nivå med 3 och 4 rader med tegel;
  • ägna särskild uppmärksamhet åt förminskning och dissektion av skorstenen (när du lägger 6-12 rader);
  • enhetligheten vid uppvärmning av ugnsplattan beror på korrekt läggning av tegelstenar i 8-11: e raden;
  • på nivån 23 rader är det tänkt att hänga produkter, därför installeras två metallstavar tillsammans med murverket;
  • ett hål för ett skorstensrör som mäter 13x13 cm är gjord av halvor av en tegelsten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beställningen bör utföras i enlighet med förbandet . För strukturens stabilitet är sömmarna på de nedre raderna täckta med tegel. Varje rad måste kontrolleras med en nivå, det gäller även redan uppförda väggar. Erfarna hantverkare kontrollerar ibland även enskilda tegelstenar om det finns misstanke om droppar.

Det är oönskat att göra en metallskorsten nära ditt eget rökhus, även om det kommer att kosta mindre. Det är bättre att använda eldfasta tegelstenar, eftersom lukten och smaken av de kokta rätterna beror på det. Alla delar av rökeriet av trä bearbetas också inte med cement, utan med en lerlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ för att göra en ugn med två kammare

En sådan struktur kan framgångsrikt användas för både varm och kall rökning. Den innehåller en förbränningskammare och en skorsten, därför kommer gaser genom skorstenen när bränsle bränns. Men först måste de riktas till det heta rökrummet. För att använda metoden för kallbearbetning av produkter placeras en metallbehållare med beredd sågspån ovanför eldstaden. Trä som ulmar, avger rök och därmed uppstår rökning, då går det också ut genom skorstenen. Bränslet är sågspån från körsbärs- och aprikosträ.

Bild
Bild

Inte mindre praktisk är utomhusugnen med möjlighet att röka. Denna design är praktisk och mångsidig. Du kan använda den för att laga all mat, röka och steka kött, torra svampar och frukter.

Rökhuset i tegel är en hållbar, miljövänlig och värmebehållande design . Gör-det-själv-installation är ganska acceptabelt om grundtekniken inte kränks. Sedan kan vi prata om en riktigt högkvalitativ enhet som är relevant för de flesta ägare av sommarstugor och privata hus.

Rekommenderad: