Agrofibre (21 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Och Tillämpningar Av Svartvitt Material. Skillnad Från Geotextil - Vad är Skillnaden? Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Agrofibre (21 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Och Tillämpningar Av Svartvitt Material. Skillnad Från Geotextil - Vad är Skillnaden? Hur Väljer Man?

Video: Agrofibre (21 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Och Tillämpningar Av Svartvitt Material. Skillnad Från Geotextil - Vad är Skillnaden? Hur Väljer Man?
Video: Hur man redigerar fram färg ifrån svartvitt bild.mp4 2024, Maj
Agrofibre (21 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Och Tillämpningar Av Svartvitt Material. Skillnad Från Geotextil - Vad är Skillnaden? Hur Väljer Man?
Agrofibre (21 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Och Tillämpningar Av Svartvitt Material. Skillnad Från Geotextil - Vad är Skillnaden? Hur Väljer Man?
Anonim

Agrofibre är ett populärt täckmaterial med utmärkta prestandaegenskaper . Men inte alla sommarboende vet vad det är, hur man väljer och vad som är skillnaden från geotextil - skillnaden vid första anblicken är liten, men den finns där. För att hitta svar på alla dessa frågor är det värt att undersöka egenskaperna och tillämpningarna av svartvitt material mer detaljerat.

Vad det är

Agrofibre är ett polypropenbaserat fiberduk tillverkat med spunbond-tekniken … Det erhålls genom att smälta polymerfilament på ett speciellt sätt. De pressas genom speciella former - dör. Det fiberduk som bildas på detta sätt har god luftgenomsläpplighet och täckförmåga. Agrofibre ser ut som en perforerad tejp, motståndskraftig mot töjning och rivning, liknar utåt byggmembran eller en ångspärrfilm.

Bild
Bild

Skapandet av detta material var från början avsett att ersätta polyetenbeläggningar som inte uppfyller moderna krav . Det nya fiberduket visade sig vara mycket bekvämare än sina motsvarigheter. Förpackning av agrofiber görs i rullar och förpackningar, standardklipplängden är från 10 till 100 m med en bredd på 1, 6 eller 3, 2 m. Det är lätt att montera, bekvämt att använda i växthus av olika storlekar, lämplig för vinteranvändning. Under en sådan täckning värms jorden upp snabbare på våren, medan det inte finns någon kondenseringseffekt.

Polypropylen som används i materialet är en miljövänlig polymer. Den är inte rädd för att töjas, och dukarnas speciella vävda struktur ger tårbeständighet.

Bild
Bild

Typer av agrofibre

Det är vanligt att separera agrofiber till svartvitt . Dessa arter skiljer sig åt i densitet och syfte. Det är tjockleken som till stor del avgör materialets syfte. Dessutom har de olika hållfasthetsegenskaper, vilket avgör beläggningens livslängd och särdragen i dess användning. Vissa typer är lämpliga för året runt-användning, andra måste rengöras för vintern.

Bild
Bild

Vit agrovolkno

Ljusskuggmaterial finns i tre täthetskategorier. Bland dem kan följande typer av vit agrofiber särskiljas:

  1. Från 17 till 23 g / m3 densitet . Det tunnaste materialet med utmärkt ljusgenomsläpplighet - upp till 80%, vilket garanterar optimal luftutbyte och fuktavdunstning. Den är inte lämplig för att sträcka sig över växthusbågar, men är väl lämpad för användning under groningstiden för att skydda de första skotten från frost, fåglar och andra yttre hot. Material med en tjocklek på upp till 23 g / m3 är lämpligt för att skydda unga skott från återfrost.
  2. 30 till 42 g / m2 densitet … Detta material har en ljusgenomsläpplighet på 65%, det är tillräckligt starkt, lämpligt för att skapa växthus. Sådan vit agrofiber sträcks över bågar för att skydda växter mot yttre faktorer och ersätter filmen med den. Beläggningen visar sig vara mer hållbar och hållbar, säkerställer bildandet av ett optimalt mikroklimat inuti växthuset. Materialet kan skydda planteringar från en nedgång i atmosfärstemperaturer upp till 6 grader frost, exponering för hagel, starka vindbyar, aggressiv vårsol.
  3. 50 till 60 g / m2 densitet … Det mest hållbara materialet bland de vita alternativen, det tål även vinterns snölast utan onödiga svårigheter. Agrofibre med en densitet på 60 g / m2 tål frost ner till -10 grader, det kombineras ofta med stora växthusbyggnader av polykarbonat, vilket skapar mini -växthus inuti med tidig spiring av plantor från frön. Ljusgenomsläppligheten för denna sort är den lägsta, cirka 65%, oftast betraktas den som ett säsongsmässigt täckmaterial för fruktträd och buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit agrofiber kan anses vara den mest mångsidiga bland andra alternativ . Det visar sig mycket bättre än film, kräver inte frekvent byte och låter dig minska den årliga kostnaden för att köpa nödvändigt material för ett sommarboende.

Vit agrofibermarkering innehåller bokstaven "P" och ett tal som motsvarar dess tjocklek.

Bild
Bild

Svart agrofiber

Detta material har en standardtäthet på 50-60 g / m2 och anses vara landskapsmaterial . För jordbruksändamål används det som ett multsubstrat för att hämma odling av ogräs. Läggningen utförs direkt på de grävda sängarna efter befruktning av dem. Fixering av kanterna utförs med hjälp av stift eller genom pressningsmetod - på grund av tegel, brädor. Materialets förtjockade struktur är helt ogenomskinlig, medan duken behåller sin förmåga att passera luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar grönsaker och fleråriga bärgrödor är sängarnas yta också täckt med svart agrofiber och lämnar bara korsformade slitsar på ytan . Årliga grödor efter mognad skördas helt, agrofiber rengörs från jordspår, torkas och skickas för säsongsförvaring. På åsar med fleråriga växter lagras materialet i upp till 5 år, förnyas tillsammans med plantering av nya buskar.

Bild
Bild

Egenskaper och applikation

Agrofibre är en utmärkt lösning för användning i en sommarstuga. Användningen av detta material är ganska varierad. De tätaste vita sorterna används för att skydda buskar och träd för vintern . De låter luft passera igenom, men gör det samtidigt möjligt att skydda grenarna och stammen från frostskador.

För träd är denna typ av skydd minst traumatisk.

Bild
Bild

De tunnaste sorterna av vit agrofiber är utformade för att läggas direkt på markytan vid frösprutning .- för att behålla värmen, skydda mot frost och hård UV -strålning. Det viktlösa locket hindrar inte groddarna från att utvecklas normalt efter sådd, de kommer bara att lyfta det något.

Bild
Bild

Ogräs svarta agrofiberdukar används. De spelar rollen som mulch, tygkanter, med ett stort täckningsområde , kan anslutas med varandra med speciella stift. Detta format är mycket bekvämt för odling av bärgrödor - under de planterade jordgubbsbuskarna, skär helt enkelt ett korsformat hål. Bland fördelarna med att använda svart agrofiber:

  • jorden under dukens yta överhettas inte;
  • ogräs stör inte växter;
  • bär är fria från röta, lätta att plocka, tydligt synliga vid plockning;
  • jordskadegörare får inte ömma frukter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör tilläggas att landskapsbildningen också hör till metoderna för att använda sådant material . Med hjälp av svart agrofiber bildas gabioner, det placeras i arrangemanget av stigar, asfalterade tillfartsvägar och parkeringsplatser, i bildandet av dekorativa öar. Dessutom används den som trädgårdsklädsel. Täcker ytan mellan buskar, träd, andra planteringar, du kan stoppa tillväxten av ogräs, förhindra spridning av skadedjur.

Bild
Bild

Den svartvita beläggningen på rullar gör att du kan välja vilken sida materialet ska läggas på . Ljusdelen är upplagd, ger god luftgenomsläpplighet, stör inte solens passage. Den svarta sidan, som är i direkt kontakt med marken, förhindrar ogräs från att gro. Denna typ av stark och hållbar agrofiber används också inom landskapsindustrin.

Bild
Bild

Bland agrofibers egenskaper förtjänar vissa egenskaper den största uppmärksamheten:

  • Bra andningsförmåga … Materialet tillåter värme att passera igenom och stör inte gasutbytet. Samtidigt utesluts överhettning av växter, till skillnad från filmen.
  • Bildandet av ett optimalt mikroklimat i växthuset … Luften stagnerar inte, beroende på materialets densitet kan du ge bättre förutsättningar för olika grödor.
  • Hög miljösäkerhet … Materialet avger inga skadliga ämnen, det produceras utan användning av skadliga kemiska föreningar.
  • Låg vikt med hög hållfasthet . I denna mening är materialet överlägset plastfolie, det tål mycket mer intensiv mekanisk påfrestning. Samtidigt påverkas själva växthusets konstruktion minst.
  • Hög skyddsnivå mot kallt väder . Det är värt att uppmärksamma det faktum att även med små frost klarar agrofibre sina funktioner bra och förhindrar att plantorna dör.
  • Blockerar åtkomst för fåglar och insekter .
  • Kontrollera nivån av UV -strålning … Farliga strålar når helt enkelt inte de unga skotten, därför är risken att "bränna" plantorna minimal.
  • Lång livslängd . Materialet är tvättbart, behåller alla sina egenskaper flera år i rad, även vid den mest intensiva användningen.

Egenskaperna hos agrofibre är sådana att det inte kräver borttagning från växthuset under dagtid. För luftning är det tillräckligt att öppna en av sidorna av strukturen något.

Bild
Bild

Vad skiljer sig från geotextil

Mängden täckmaterial skapar en märkbar förvirring i deras namn och syfte. Oftast förväxlas agrofiber med geotextiler. Deras likheter och skillnader är värda att överväga mer detaljerat:

  • Produktion . Agrofibre tillhör kategorin fiberduk, tillverkad med spunbond-tekniken. Geotextiler är gjorda på en vävd bas, som liknar säckväv i konsistensen.
  • Tjocklek . Geotextiler är tjockare och mer hållbara - från 100 till 200 g / m2. Agrofibre är tunnare. Svart har en densitet på upp till 60 g / m2, vitt - från 17 till 60 g / m2.
  • Utbud av applikationer . Inom jordbruket betraktas geotextiler endast som ett vintertäckande material. Det används oftare i landskapsdesign, vägbyggnad, när man skapar förstärkande stödmurar på sönderfallande jordar. Agrofibre har ett övervägande jordbruksändamål, det används i stor utsträckning som en mulchingkomponent, ersätter filmen och ger skydd för träd och buskar.

Detta är de viktigaste skillnaderna som kan noteras mellan geotextil och agrofiber. De har bara en likhet - används som skydd för marken.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du väljer agrofibre är det mycket viktigt att uppmärksamma syftet och egenskaperna hos detta material. Urvalskriterierna är ganska uppenbara här, men det finns också faktorer som kräver särskild uppmärksamhet. För att undvika misstag är det värt att överväga några punkter från början:

  1. För ett växthus det är värt att överväga uteslutande ljus - genomskinliga, beläggningssorter med en densitet på 30 till 60 g / m2. Materialet kommer att ge ljusöverföring i en nivå av 85-65%, avbryta skadliga ultravioletta strålar. Det är möjligt att utrusta ett växthus med en sådan beläggning redan i mars, jorden kommer att värma upp bättre och kvarvarande frost kommer inte att skada plantorna.
  2. Isolera buskar och träd du behöver den tjockaste agrofibern. I regioner där vintertemperaturen sjunker under -20 grader, rekommenderas att använda materialet och vika det i 2-3 lager för att undvika frostskador på grenarna.
  3. Tjockleken på agrofibern påverkar dess ljusöverföring . Erfarna trädgårdsmästare ändrar ytan under hela säsongen. Tidigt på våren används de tunnaste dukarna för att hjälpa plantorna att värmas upp snabbare och växa. Under mognadsperioden kan du välja en beläggning med indikatorer på cirka 30-40 g / m2.
  4. Agrofibre med färgad beläggning - gul, rosa, lila - fungerar för att öka avkastningen . Det fungerar som ett slags filter i solljusets väg och skyddar växter mot yttre faktorer som är farliga för dem. Den genomsnittliga ökningen av antalet frukter kan nå 10-15%.
  5. För att odla jordgubbar, välj en svart eller svart och vit beläggning .… Det hjälper till att göra växtskötsel och skörd så enkelt och bekvämt som möjligt. Frånvaron av ogräs i sängarna gör det möjligt att rikta alla näringsämnen för utveckling av kulturplanteringar. En sådan beläggning hjälper till att minimera vården av andra växter - kål, tomater, gurkor i det öppna fältet.

Med hänsyn till dessa urvalskriterier kan du enkelt hitta en lämplig agrofiber för användning på landet, i trädgården eller i växthuset.

Rekommenderad: