Balk På En Minitraktor: Hur Man Väljer Och Förkortar Den Främre Bakaxeln Från VAZ Och Zhiguli. Hur Kan Man öka Minitraktorns Längdåkning? Ritningar Av Suspensioner Från UAZ

Innehållsförteckning:

Video: Balk På En Minitraktor: Hur Man Väljer Och Förkortar Den Främre Bakaxeln Från VAZ Och Zhiguli. Hur Kan Man öka Minitraktorns Längdåkning? Ritningar Av Suspensioner Från UAZ

Video: Balk På En Minitraktor: Hur Man Väljer Och Förkortar Den Främre Bakaxeln Från VAZ Och Zhiguli. Hur Kan Man öka Minitraktorns Längdåkning? Ritningar Av Suspensioner Från UAZ
Video: МИНИТРАКТОР, СТЫКОВКА МОСТА УАЗ С РАЗДАТКОЙ НИВЫ 2024, Maj
Balk På En Minitraktor: Hur Man Väljer Och Förkortar Den Främre Bakaxeln Från VAZ Och Zhiguli. Hur Kan Man öka Minitraktorns Längdåkning? Ritningar Av Suspensioner Från UAZ
Balk På En Minitraktor: Hur Man Väljer Och Förkortar Den Främre Bakaxeln Från VAZ Och Zhiguli. Hur Kan Man öka Minitraktorns Längdåkning? Ritningar Av Suspensioner Från UAZ
Anonim

När du tillverkar eller moderniserar dina jordbruksmaskiner själv måste du känna till alla krångligheterna med att arbeta med dess broar. Med ett professionellt tillvägagångssätt kan du garantera att alla svårigheter under arbetet elimineras. Låt oss försöka förstå detta ämne djupare.

Särdrag

Främre balk på en minitraktor är oftast gjord av ett nav och bromsskivor.

Denna stråls arbete måste överensstämma med åtgärden:

  • hängen;
  • lyftapparater;
  • rattstång;
  • bakvingar;
  • bromsapparat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men mycket oftare, i stället för självmonterade balkar, används speciella broar från VAZ-bilar.

Fördelarna med denna lösning är:

  • nästan outtömliga möjligheter att anpassa delar;
  • ett brett utbud av tillgängliga modeller (du kan sätta valfri Zhiguli -bakaxel);
  • valet av typ av undervagn är helt och hållet efter jordbrukarens gottfinnande;
  • förenkling av efterföljande inköp av reservdelar;
  • kostnadsbesparingar jämfört med tillverkning från grunden;
  • få en pålitlig och stabil maskin, även under svåra förhållanden.

Viktig! I vilket fall som helst måste ritningar upprättas. Med bara ett diagram kommer det att vara möjligt att bestämma de nödvändiga dimensionerna för delarna och deras geometri, för att välja rätt fixeringsmetoder.

Som praktiken visar, minitraktorer gjorda utan att göra ritningar:

  • opålitliga;
  • bryt ner snabbt;
  • har inte den nödvändiga stabiliteten (de kan välta även vid icke brant stigning eller nedstigning).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje förändring som påverkar chassit återspeglas nödvändigtvis i diagrammet. Behovet av att förkorta bron uppstår vanligtvis när ramparametrarna ändras. Denna lösning kan avsevärt förbättra fordonets konsumentegenskaper. Viktigare är att energin också sparas. Det noteras också att förkortning av en standardbrygga förbättrar flotationen, och ju kortare bron, desto mindre blir svängradien.

Enligt ett liknande schema kan du göra en bro, till och med en ledande, för alla minitraktorer. Men om du använder en balk kan du vägra att installera en växellåda. Som ett resultat blir designen förenklad och billigare. När allt kommer omkring innehåller Zhiguli -balken redan den nödvändiga växelnheten som standard. Tvärbalkar för miniatyrtraktorer tillverkas med stålvinklar eller fyrkantiga rörsektioner. När du skapar en drivaxel måste du komma ihåg att det är det som förbinder motorn och hjulparet och överför också kraften som genereras av motorn till dem. För att detta paket ska fungera normalt tillhandahålls ett mellanliggande kardanblock. Kvaliteten på tillverkningen av drivaxeln beror på:

  • kurvtagning;
  • stabilisering av hjul;
  • mottagning av minitraktorns ram, skapad av skjutkraftens drivhjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna design består av ett antal delar. Både bultningen och den robusta tvärbalken är bara några av dem. Bussningar av huvud- och svängaxlar, hjulaxlar, kullager och rullager används också. Hörnen och rörstyckena kommer att fungera som grund för balken. Och för att göra bussningar, kommer alla strukturella ståldelar att göra.

Svängningsringarna är dock redan gjorda av profilerade rör . Avsnitt av en sådan profil håller på att slutföras med förväntan att installera lager. Omslag av CT3 -stål är användbara för tät stängning. Segmentet där rullager och buren är placerade är svetsat till mitt på tvärbalken. Speciella bultar gör att du kan fästa bron till bussningarna i samma balk. Det är mycket viktigt att bultarna är kraftfullare, annars håller de inte strukturen - därför måste motreaktionen beräknas noggrant i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förkorta en del

Detta arbete börjar med att klippa av vårkoppen. Ändflänsen tas bort. Så snart den släpps måste du mäta semiaxen med värdet som anges på ritningen. Den nödvändiga delen sågas av med en kvarn. Det måste lämnas ensamt för tillfället - och gå vidare till nästa steg. Sektionen är försedd med en skåra, längs vilken ett spår sedan förbereds. En passage görs i insidan av koppen. Därefter sammanfogas semiaxorna. De måste svetsas strikt enligt de applicerade markeringarna. Så snart svetsningen är klar sätts axelaxeln in i bryggan och svetsas till den, denna procedur upprepas med den andra axelaxeln.

Återigen understryker vi att mätningens noggrannhet är mycket viktig . Vissa DIYers ignorerar henne. Som ett resultat förkortas elementen ojämnt. Efter att ha installerat sådana broar på en minitraktor visar det sig att den är dåligt balanserad och tappar stabilitet. Svängbara nävar och bromskomplex kan säkert tas bort från samma VAZ -bil. Bakaxlarna på minitraktorer måste skyddas från stötar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddselementet är oftast ett stålhörn (stöd). Det läggs ut längs de sömmar som bildas under svetsning. Av erfarenheten att döma, under de första 5-7 dagarna efter montering av produkten, är det oönskat att erövra starka terrängförhållanden och genomföra andra riskabla experiment. Först efter att ha kört in kan du säkert använda minitraktorn som du vill.

Rätt drift av minitraktorn efter montering är också av stor vikt . Axlar kan snabbt misslyckas om oljan byts oregelbundet. Det är lämpligt att använda exakt den typ av smörjmedel som rekommenderas av växellådstillverkaren. Efter att ha gjort den själv eller förkortat bron kan du använda den inte bara i en självständigt monterad miniatyrtraktor. En sådan del är också användbar som ersättning för deformerade delar på seriella enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbeta med andra maskiner

För att maximera gränsöverskridande förmåga ges arbetsdelar företräde inte från VAZ, utan från UAZ. Oavsett den specifika modellen, ju färre ändringar av fjädringens design görs, desto mer stabil och pålitlig blir mekanismen. När allt kommer omkring kommer amatörmekaniker inte att kunna beräkna och förbereda allt lika exakt och tydligt som erfarna ingenjörer. Men det är ganska acceptabelt att montera en minitraktor från olika delar. Det finns kända lösningar där bakaxeln är tagen från UAZ, och framaxeln från Zaporozhets 968 -modellen, båda delarna måste klippas.

Låt oss nu se hur man korrekt förkortar bron från bilar från Ulyanovsk, ansluten till två hjul bakåt . På grund av vissa designskillnader är den metod som används för komponenter från VAZ inte lämplig. När du har tagit bort axelaxlarna måste du klippa "strumpan". Ett speciellt rör placeras på snittplatsen för att hjälpa till att justera. Röret måste skållas försiktigt så att det inte faller ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halva skaftet är avskuret. Det nödvändiga hålet görs i det med hjälp av en svarv. Efter att ha svetsat på båda sidor, skär av överflödig metall. Detta slutför tillverkningen av en hemmagjord bro. Det återstår bara att sätta det korrekt och fixa det. Du kan också göra en minitraktor med egna händer med en bro från Niva. Viktigare är att hjularrangemanget för ett sådant fordon är 4x4. Därför är den idealisk för arbete på svår terräng. Viktigt: det är värt att när som helst använda delar från en mekanism. Då blir monteringen märkbart lättare.

Det är strängt förbjudet att använda reservdelar som är slitna eller spruckna . Men installationen av broar från "Niva" på ramen på samma bil är ganska acceptabel och till och med önskvärd. Det blir ännu bättre om överföringen och utmatningsmekanismen tas därifrån. Stödkonstruktionen framför är vanligtvis utrustad med nav från framhjulen. Denna lösning gör att bron kan förskjutas i två plan samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fullt möjligt att ta broar från GAZ-24. Men det kommer att bli nödvändigt att stärka strukturen. Om bilen mycket sällan stöter på något, eftersom det inte gör ett spår, är det för en minitraktor det huvudsakliga driftsläget. Ouppmärksamhet vid ett sådant ögonblick hotar att förstöra bron och även andra delar av chassit.

Avslutande genomgången av alternativen kan vi säga att hemgjorda minitraktorer i det klassiska schemat ibland är utrustade med broar från skördetröskor, men oftare tar de bara styrknogar därifrån.

Rekommenderad: