Pruner (50 Foton): Vad är Det? Professionell Trädgårdsskärare För Beskärning Av Grenar Från Träd, Funktioner I Modellerna Lowe Och Samurai, Felco Och ARS

Innehållsförteckning:

Video: Pruner (50 Foton): Vad är Det? Professionell Trädgårdsskärare För Beskärning Av Grenar Från Träd, Funktioner I Modellerna Lowe Och Samurai, Felco Och ARS

Video: Pruner (50 Foton): Vad är Det? Professionell Trädgårdsskärare För Beskärning Av Grenar Från Träd, Funktioner I Modellerna Lowe Och Samurai, Felco Och ARS
Video: VLOGG - Vårvinter och beskärning av träd och buskar 2024, Maj
Pruner (50 Foton): Vad är Det? Professionell Trädgårdsskärare För Beskärning Av Grenar Från Träd, Funktioner I Modellerna Lowe Och Samurai, Felco Och ARS
Pruner (50 Foton): Vad är Det? Professionell Trädgårdsskärare För Beskärning Av Grenar Från Träd, Funktioner I Modellerna Lowe Och Samurai, Felco Och ARS
Anonim

Du kan inte klara dig utan en beskärare i trädgården. Endast med det här verktyget kan du ta hand om växter utan att skada dem. Det är värt att titta närmare på hur man hittar rätt beskärare och använder den.

Bild
Bild

Vad det är?

Beskärningssax är "sax" för olika ändamål och egenskaper för att klippa, gallra och forma olika typer av växter. Med deras utseende har det blivit mycket lättare att utföra trädgårdsarbete. Men det var inte alltid så. För mer än 200 år sedan använde trädgårdsmästare en speciell kantkniv, som nu anses vara en atavism ., och på 1800 -talet var det ett traditionellt instrument. Dess användning krävde speciella färdigheter, det var en konst, som bara kunde jämföras med konsten av gamla frisörer från det förflutna, som skickligt och skickligt använde rakhyvlar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta var fallet fram till 1815, då världens första beskärare uppfanns . Det byggdes av en fransman - Marquis de Mol Evil. Det första verktyget var som en sax bunden med garn. Markisen var i tjänst hos kungen som minister, hade stort inflytande vid hovet och dessutom lejonparten av de kungliga vingårdarna. För att klippa vinstockarna uppfanns denna enhet, som senare fick namnet sekateur, som i översättning från franska betyder "klipp".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Syftet beror på bladets form och riktning. Det är nödvändigt att använda trädgårdsverktyget korrekt för att inte skada växten.

Visningar

Baserat på syftet och uppgifterna används flera typer av beskärare.

  • Plan används för att skära unga skott och blommor, eftersom de skär exakt utan att skada strukturen på växternas grenar. De är utrustade med två skärytor, så du kan hålla dem som du vill.
  • Kontakt verktygen används för att skära torra grenar och kvistar. Bladet skär, och stoppet ger stöd och fördelar slagkraften. Det är nödvändigt att använda beskärningsskär skickligt, med hänsyn till växtens rotriktning: ett skarpt blad mot roten, vilket hjälper till att skydda den från stamklyvning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Skillnaden mellan dem ligger i deras syfte. Det är bra för vissa att bilda unga skott, medan andra - en vuxen trädgård.

Beroende på mekanismen är platta och bypass -beskärare uppdelade i flera typer

  • Med en traditionell mekanism . Dessa sekatörer, eller, som de också kallas, saxar, anses vara de enklaste och mest prisvärda bland andra. De är lämpliga för att klippa färska unga stjälkar och grenar.
  • Med spak eller spakdrift . Dessa sekatörer hjälper till att skära ganska tjocka grenar med minsta kraft, vilket tack vare den pneumatiska enheten gör att du kan fördela lasten jämnt på handen.
  • Med spärrmekanism . Detta kraftfulla verktyg skär ganska tjocka grenar och grenar i tre steg.
  • Kraftdriven . Den universella förstärkta beskärningssaxen tar bort allt på en gång. De kan utföra multifunktionella uppgifter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också elektriska beskärare . Det är uppenbart att dessa verktygs särdrag inte tillåter dem att användas över hela trädgården. De är ganska krävande och kan användas på en ganska tät uppsättning. De skiljer sig från konventionella sekatörer genom närvaron av en elektrisk enhet. Det är nödvändigt att följa säkerhetsåtgärder vid arbete med el.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstå syftet med beskärare med olika mekanismer måste du veta vad du ska använda dem till. Sekatörer är indelade i flera typer efter syfte.

  • Sekatörer för rabatter floristisk sax har ett andra namn. De ser verkligen ut som en stor sax med platta skär, utan några förstärkta mekanismer. Det är lätt att arbeta med dem, eftersom du måste klippa av unga enåriga växter.
  • Sekatörer utformade för rosor , har sina egna detaljer. Ofta är det två eller flera typer av verktyg, inklusive både bypass och platta beskärningsaxar, varav en nödvändigtvis är utrustad med en spärrmekanism. Att arbeta med trädgårdsrosor, liksom grooming, anses vara den mest specifika uppgiften för trädgårdsmästare. Rosor är inte enkla blommor, de är ofta buskar med taggar. Bland dem finns det både unga och fleråriga sorter, så du måste ofta hantera täta lignifierade stjälkar. Det finns specialdesignade blomstersekatörer med hållare för att skydda mot taggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vingårdssekatörer hänvisar också till specialiserade verktyg. Ju äldre druvorna desto tjockare vinstockar och grenar. Därför bör vården för denna växt utföras utifrån dessa egenskaper.

För att göra detta måste du fylla på minst tre sektorer, till exempel:

  • platta beskärningssaxar måste beskäras på våren och sommaren, ta bort styvbarn, bilda en vinstock och klippa av fruktkluster;
  • ett kontaktverktyg behövs för att skära av en vuxen vinstock; det skadar eller delar inte växtstammen även efter vinterfrost;
  • lopparen tar enkelt bort stora stjälkar, med sin hjälp bildar de en vinstock, tar bort fleråriga grenar; planskärsaxar av denna typ kommer bara att behövas under det sjunde året av anläggningens liv.
Bild
Bild
  • Bush beskärare , som regel är det kontakt. Med sin hjälp avlägsnas både flerårig grön tillväxt och död ved på buskar. Denna beskärare bildar kronan på bärbuskar som hallon och björnbär. För prydnadsbuskar används en annan typ av detta verktyg - trädgårdssaxar med långa teleskophandtag, speciellt utformade för att skära och ta hand om stora buskar.
  • Beskärare för att forma och krona träd - det här är alltid plana sladdare med kraftenheter. Några av dem är utrustade med extra långa handtag så att du enkelt kan nå de längsta höjderna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutningsvis vill jag tillägga att resultatet till stor del beror på själva instrumentets kvalitet, såväl som på rätt val i enlighet med dess syfte. Det är värt att uppmärksamma sådana grundläggande kriterier som:

  • för stora grenar är det bättre att använda en sekatör med en förstärkning eller en spärr;
  • för att skära levande, små stjälkar och kvistar är det lämpligt att använda ett platt verktyg;
  • gamla döda skogar och grenar skärs av med ett kontaktverktyg;
  • trägrenar skärs med loppers.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

På marknaden för trädgårdsredskap finns det olika produktlinjer av kända inhemska och utländska märken. Baserat på feedback från konsumenterna sammanställdes ett betyg av huvudmodellerna för sektorerna, de mest populära i dag.

Lowe -märke från Tyskland är ledande inom produktion av städträdgårdssektorer. Bladens driftsprincip är utformad för långsiktig drift med de lägsta fysiska kostnaderna. Dessa sektorer kan användas lika med vänster och höger hand. Bekväma handtag och slitstarkt stål på skärarna gör dessa sektorer till en av de bästa och mest populära bland konsumenterna. Professionella verktyg används inom vinodling och blomsterodling. Kostnaden börjar från 5 tusen rubel.

Bild
Bild

För odling av fruktträd och buskar används de japanska sektorerna i Samurai . Guillotinbladen är tillverkade av härdat stål och behöver inte slipas ofta. Beskärare skär kambium effektivt, grenar snabbt och exakt. Instrumentets mekanism är gjord av rostfritt stål, tack vare vilket det håller länge och praktiskt taget inte kräver ytterligare underhåll. Vissa sektorer är inte billiga, men som ett resultat betalar de sig snabbt. Pris - från 3,5 tusen rubel.

Bild
Bild

Schweizisk kvalitetsbeskärningssax Felco - den mest populära bland krävande konsumenter. Dessa kända instrument med röda handtag har varit kända för alla i flera decennier. Våra morfäder använde dem också i trädgårdar och fruktträdgårdar. Det legendariska märket har producerat dem sedan 50 -talet av förra seklet. Alla kommer att kunna välja en lämplig beskärare av detta märke för sig själva. Verktyget kommer att bli en pålitlig assistent och kommer att fungera regelbundet i många år. Sekatörer säljs i en presentförpackning och kostar i genomsnitt 3600 rubel.

Bild
Bild

Japanska ARS -beskärare är en höghållfast förkromad produkt med en rostfri stålkropp och högkolstålskärare. Dessa robusta verktyg har ett bekvämt gummigrepp för enkel och bekväm hantering. Deras pris på marknaden för specialprodukter är 2800 rubel.

Bild
Bild

Spanska sekatörer Bellota lätt men ändå stark, med skarpa, höghållfasta tänder. De är utformade för trädgårdsskötsel och vingårdar. Ett multifunktionellt verktyg, tillverkat med en unik spansk teknik av smidd tyg, klarar enkelt beskärning av gamla tjocka och hållbara grenar. En professionell beskärare kostar 2600 rubel.

Bild
Bild

Tyska beskärningssaxen Traum utrustad med en spärrmekanism som gör att du kan klippa ganska stora grenar i flera steg. Vassa blad skär rent, utan flis och skador på bark och trä, behöver praktiskt taget inte slipas. Priset på ett sådant verktyg är 1500 rubel.

Bild
Bild

Inhemska sektorer "Zubr " är tillverkade av en rostfri legering med en patenterad teknik, har en höghållfast dubbelsidig slipning av skärknivar, ett lås och är utrustade med trähandtag. Det är bekvämt att arbeta med verktyg i trädgården. De är speciellt utformade för bildande och krona av träd och buskar. Sektorer kostar cirka 840 rubel.

Bild
Bild

En annan inhemsk tillverkare "Tsentroinstrument " är engagerad i produktion och produktion av sektorer av det finska varumärket. Verktygen i denna serie är gjorda av rostfri legering med teflonbelagda blad. De har flera öppningslägen. De flerdelade handtagen är gjorda av lätt men ändå hållbart termoplastmaterial. Det finns två typer av instrument: professionella och halvprofessionella. De är prisvärda och optimala i kvalitet - 680 rubel.

Bild
Bild

Sekatörer från Palisad har vassa blad tillverkade av medelkolhärdad legering, avsedda för kapning av grenar och stjälkar med liten diameter. De är utrustade för enkelhets skull med gummerade områden som sitter på verktygets handtag. Pris - från 600 rubel.

Bild
Bild

Enligt de uppgifter som erhållits anses tyska beskärare vara de mest populära . De är mycket dyrare än inhemska, men våra modeller är inte på något sätt sämre än dem i kvalitet. En inhemsk tillverkares beskärningssax kombinerar prisvärdhet, en optimal uppsättning funktioner och en ganska hög kvalitet. Många ryska företag använder progressiva innovativa metoder för tillverkning av verktyg. Vilket märke att ge företräde till är en fråga om allas val. Det viktigaste är att studera tillverkarens instruktioner väl och i detalj och strikt följa den.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Välj en eller annan modell av sekatörer för deras avsedda ändamål. Först måste du besluta om användningen av denna typ av produkt: professionell, för trädgården, trädbeskärning, för rosor. Växternas sunda framtid beror på rätt val. Det är värt att ta hänsyn till de viktigaste kriterierna för att göra rätt val.

  • När du väljer ett verktyg bör du vara uppmärksam på materialet från vilket det är gjort. Fördelen kvarstår med blad med hög kolhalt och en kaross i rostfritt stål med bekväma plast- eller trähållare.
  • Beskäraren ska passa bra i din hand. Och det spelar roll om du är vänsterhänt eller högerhänt. En bra "passform" i handen säkerställs av de gummerade handtagen. De kan också komma med specialöverdrag. Tack vare dessa enheter skadas inte händerna. Den bekvämaste formen på handtagen är med en urtagning för att pressa med ett finger.
Bild
Bild
  • Kontrollera om det finns luckor mellan skärytorna. Ett sådant verktyg kommer att skära dåligt och dess användning kan skada växter.
  • Om du köper billiga lättviktsmodeller bör du se till att de levereras med extra ersättningsblad, som kan vara av rostfritt stål, kolföreningar och speciallegeringar med sprutning. Man bör komma ihåg att belagda fräsar misslyckas snabbare än fasta fräsar av legeringar. Stålblad kan slipas, men belagda blad måste bytas regelbundet.
Bild
Bild
  • Du måste prova alla modeller, hålla dem i dina händer, ta en närmare titt, utvärdera formen, materialet från vilket de är gjorda, täckningens bredd, fjäderns returkraft, handtagens släthet. Nästan alla sekatörer har ett säkerhetslås. Det är viktigt att de inte öppnar sig själva, eftersom det kan orsaka skador på fingrarna.
  • Många sekatörer är utrustade med antisliphandtag eller tillbehör. Under lågsäsong är denna funktion av liten betydelse, eftersom händerna inte kommer att glida och frysa när de tar tag i handtaget.
  • När du köper en beskärare måste du ta reda på om den demonteras i dess komponenter, om det behövs några enheter för detta, om verktyget behöver ytterligare vård och smörjning.
Bild
Bild

Mekanismen för alla sekatörer minskar trycket, vilket möjliggör ett smidigare arbete. Den har följande designalternativ:

  • vanligt eller, som det också kallas, traditionellt, är kännetecknande för blom sax, där särskilda ansträngningar inte krävs;
  • en spakmekanism minskar spänningen på fingrarna, fördelar lasten korrekt utan mycket ansträngning;
  • spärr - hjälper till att skära täta stjälkar i flera pass; den är något sämre än spakbeskäraren;
  • kraftbeskäraren är utrustad med en mekanism som kan klippa av tjocka grenar i en rörelse; han är mycket tyngre än sina "kollegor".
Bild
Bild

Viktig! Olika typer av mekanismer är utformade för specifika uppgifter. Så för enåriga färska växter används en mekanism, för att klippa träd och buskar - en annan.

En egenskap hos vissa modeller är fästsystemet, som är ett speciellt bälte och läderhandledsöglor . Sådana enheter kommer inte att vara överflödiga och visa sig vara mycket användbara för att arbeta i trädgården och grönsaksträdgården, när du behöver allt för att vara till hands. En stötdämpare är nödvändig för varje beskärare, eftersom den kommer att rädda beskäraren från att gå sönder och händerna från skador. När du väljer, guidas av sekatörer i ljusa färger. De kommer absolut inte att gå vilse i gräset.

Bild
Bild

När du väljer din beskärare måste du ha erfarenhet av den. Om så inte är fallet bör du bekanta dig med följande arbetsprinciper:

  • sax behövs för att klippa av stjälkar med liten tjocklek; de skär också strumpeband, presenningar, plastfolie, grovgarn, garn och tunn tråd;
  • förbikopplingsverktyget används för vård och bildning av frukt- och bärbuskar och vingårdar;
  • ett verktyg med ett städ avskurna tjocka styva stjälkar och grenar;
  • med en rivare bearbetar och bildar de trädkronan i trädgården.
Bild
Bild

Alla sekatörer har en liknande struktur, bestående av element som:

  • en hållare som skyddar en persons händer och fingrar från skador;
  • fjädern är en slags justerbar mekanism; det finns öppna och slutna fjädrar, liksom skruv och tejp;
  • en justeringsmekanism för handtagen som gör att du kan välja en bekväm position för din handstorlek.
Bild
Bild

Viktig! Det är ett nöje att arbeta med ett väl valt verktyg. Det kommer att bli en praktisk hjälpare och kommer att hålla din trädgård säker och sund.

Rekommendationer för användning

Att arbeta på landet i trädgården och i trädgården är för många fritid och rekreation samtidigt. Därför måste verktygen anpassas till jobbet. Varje trädgårdsmästare har ett antal sådana enheter i sin arsenal och kan också ge många rekommendationer för deras användning. När beskäraren slutar klippa plantorna väl. Då måste du ta reda på orsaken. Ofta består det i nötning av skärytan och slitna blad. När de är stängda har sådana sekatörer ett klart synligt gap mellan skärelementen, så de slutar att utföra sina funktioner. Du måste slipa sekatörerna.

Bild
Bild

Hemma kan detta göras genom att ta bort muttern och demontera verktyget ., då måste du anpassa den utarbetade mitten av knivarna med skärelementets gemensamma yta. För att göra detta slipas hela ytan på skäret med sandpapper. Sedan måste du slipa arbetsbladet. Detta görs på en svarv eller med en vanlig slipmaskin och strikt observerar skärpningsvinkeln. Detta kräver en särskild skicklighet, så om du inte har någon erfarenhet är det bäst att överlåta detta till en professionell. När slipningsprocessen är klar monteras verktyget, smörjs med maskinolja och sätts i drift.

Bild
Bild

Med råd och råd från experter om val, användning och vård av beskärare kan du hantera alla professionella verktyg. Det viktigaste är att välja din pålitliga "assistent", sedan kommer arbetet på platsen att ge många trevliga stunder och göra din trädgård välskött och bördig.

Rekommenderad: