Beskärning Av Forsythia: Hur Man Beskär Det Efter Blomningen? Regler För Bildande Av Grenar. Beskärning På Vår, Sommar Och Höst

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Forsythia: Hur Man Beskär Det Efter Blomningen? Regler För Bildande Av Grenar. Beskärning På Vår, Sommar Och Höst

Video: Beskärning Av Forsythia: Hur Man Beskär Det Efter Blomningen? Regler För Bildande Av Grenar. Beskärning På Vår, Sommar Och Höst
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Beskärning Av Forsythia: Hur Man Beskär Det Efter Blomningen? Regler För Bildande Av Grenar. Beskärning På Vår, Sommar Och Höst
Beskärning Av Forsythia: Hur Man Beskär Det Efter Blomningen? Regler För Bildande Av Grenar. Beskärning På Vår, Sommar Och Höst
Anonim

Ljus färg, ovanlig form av blommor och forsythias fantastiska förmåga att vackert böja kvistar kan inte annat än locka trädgårdsmästarnas uppmärksamhet. Denna buske från släktet olivolja kan skapa ett unikt landskap på alla territorier, men korrekt beskärning är viktig för sitt vackra utseende.

Bild
Bild

Varför ska du beskära?

Forsythia behöver beskäras, även om dekorativ kronbildning inte förväntas. Om trädgårdsmästaren inte vill se nakna tjocklekar av bladlösa skott i sitt område, måste han då och då bilda grenar och ta bort skadade, gamla och sjuka skott. Säker, det är klokare att utföra alla nödvändiga procedurer i tid, och det har goda skäl.

  • Eftersom blommor endast bildas på grenar vid 2 års ålder, kommer inga blomknoppar att bildas på andra, mer mogna eller yngre skott. Denna omständighet gör det nödvändigt att ständigt behålla tvååriga grenar, medan de laterala, lägre stora skotten och unga skotten måste tas bort. Således behövs en forsythia -frisyr så att den blommar så praktfullt som möjligt.
  • Busken kännetecknas av den snabba tillväxten av ny tillväxt, och om den inte beskärs regelbundet kommer den att se slarvig ut.
  • Att ta bort överflödiga, svaga och sjuka grenar hjälper till att undvika sjukdomar, bland annat på grund av stark förtjockning och brist på naturlig ventilation.
  • Beskärning har som mål att stimulera tillväxten av nya grenar och är viktigt för hälsa och föryngring av gamla buskar.
  • En frisyr innan vinterkylan börjar är nödvändig för att placera kulturen under ett skydd - i närvaro av långa grenar är detta mycket svårare att göra.

Men om du vill uppdatera forsythia och förbättra dess form, måste du ta bort grenarna med försiktighet, och innan du övervintrar, gör det i ett sparsamt läge för att inte skada och försvaga busken för mycket i väntan på frost.

Bild
Bild

När är det bättre att göra det?

Det finns tre typer av buske beskärning. Regelbunden, hålls på våren. Den syftar till att bilda en vacker krona, och den utförs omedelbart efter blomningen . Även om du vill lämna busken i sitt naturliga tillstånd måste de längsta, felaktigt växande och skadade grenarna klippas av, eftersom de kan förstöra växtens utseende avsevärt och slå ut ur kronans gröna massiv. Med andra ord är vårtrimning avgörande för hälsan och underhållet av en snygg buske.

En radikal föryngrande frisyr är nödvändig för att utesluta den kaotiska sammanvävningen av grenar utan lövverk och förskjutning av dålig blomning till periferin av den ovanjordiska delen av busken. Denna procedur är särskilt relevant för oregelbunden beskärning. Att utföra det är önskvärt tidigt på våren, innan blomningen.

Den första beskärningen innebär att man skär "till stubben" och behåller 2-5 av de starkaste och hälsosammaste grenarna . Nästa år gallras dåligt utvecklade skott och odlade skott, de återstående grenarna förkortas.

Bild
Bild

Du kan få en enhetligt grenad krona om du skär dem i olika längder. Även under det andra året tas de kvarvarande skotten bort. Ett år senare får forsythia ett vackert utseende och blommar vanligtvis.

Sommarbeskärning i juni används för att skapa häckar av forsythia . I detta fall skärs skott som bryter mot formens allmänna utseende. Huvuduppgiften för proceduren, som genomförs på sommaren, är att stimulera intensiv tillväxt för att få en tätare och tätare krona, och överflödet av blomning är inte längre i första hand.

Förberedelserna för vintern inkluderar beskärning av växten på hösten - detta är en viss garanti för en lyckad övervintring. Dess teknik är inte alltför komplicerad. Först skär de av döda, torra grenar med skadad bark, liksom långa grenar som sträcker sig bortom kronan. Därefter tas de nedre grenarna bort om det inte finns någon önskan att få luftskikt.

I slutet är det nödvändigt att klippa av skotten som växer mot mitten av växten eller sammanflätas med varandra.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att trimma buskar, inklusive deras dekorativa dvärgvarianter, behöver du ett vässlipat, skarpt verktyg som ska lämna jämna snitt. Före och under en hårklippning är det viktigt att sanera metallen med lämpliga antiseptika. Om du använder ett tråkigt, smutsigt blad kan det utvecklas en svamp på skärplatsen eller en annan infektion som kan skada forsythia utvecklas.

De huvudsakliga verktygen som krävs för arbete är en trädgårdsskärare och en handsåg för trä eller en snickeri , formad som en sax med långa handtag och anses vara den mest praktiska för sådant arbete. En bågfil behövs om det beslutas att klippa av tjocka stora grenar. Innan proceduren bör du ta hand om närvaron av en trädgårdslack: de smörjs med stora snitt som bildas på skott 1,5 cm tjocka. Det skurna materialet ska inte slängas: det kan vara användbart som mulch för höga sängar eller kompost. Det är klokare att bränna grenarna som drabbats av sjukdomen för att skydda resten av växterna i trädgården.

Beskärning - både på våren och sommaren och på hösten, bör utföras i frånvaro av solljus, en grumlig dag, helst under regn - detta kommer att utesluta ultravioletta brännskador och penetration av patogen flora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter av beskärning

För att få forsythia att se naturliga och attraktiva ut på samma gång, du måste känna till de grundläggande reglerna för beskärning av denna gröda.

  • Busken behöver mycket utrymme, så en plats bör bestämmas i förväg där den kan utvecklas normalt och nå sin optimala storlek i vuxen ålder. I det här fallet är det möjligt att korrekt trimma växten.
  • I princip är beskärning ett sätt att göra busken mer kompakt och städad, förutom sitt anständiga utseende. Man tror att det är möjligt att bilda en boll från kronan genom att årligen förkorta grenarna med en viss längd. Men efter detta schema kommer det att vara omöjligt att få en vacker sfärisk buske, för för framgångsrik övervintring är det nödvändigt att böja grenarna till marken på grund av frysning.
  • I praktiken är det möjligt att uppnå en rund form mycket snabbare genom att ta bort de högsta såväl som äldre skotten. Dessutom är det värt att ta bort de nedre grenarna, eftersom de ofta kan slå rot på egen hand.
  • Det är också nödvändigt att skära av grenar som växer felaktigt, inåt, till stammen, liksom prover som stör varandra på grund av stark förtjockning. Detta gör att du kan uppnå full täckning av kronan.
  • Det är ibland svårt att göra optimal beskärning på grund av dålig tillväxt eller kraftig förtjockning. Det bästa alternativet är att klippa busken till stubben. Forsythia återställs perfekt genom stubbtillväxt på en säsong, dessutom bidrar det till föryngring av kulturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa regler är särskilt viktiga för nybörjare som inte helt förstår hur man beskär buskar korrekt. Steg-för-steg-instruktioner som förklarar de viktigaste stadierna av beskärning hjälper till att undvika misstag:

  • först avlägsnas 1/4 av alla gamla grenar helt;
  • därefter skärs döda torra skott av;
  • de grenar som redan har bleknat måste förkortas med 1/2 av längden;
  • brutna och skadade grenar skärs 6-7 cm från markytan;
  • För att ge en symmetrisk form måste du klippa grenarna som slår ut ur kronan och trimma dem.

Om växten kommer att användas som bandmask (enkel buske) kan den klippas av efter plantering på en permanent plats i trädgården. Först och främst är det viktigt att ta bort de svagaste grenarna.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Forsythia, förutom beskärning, behöver ständig vård och snabba agrotekniska procedurer bidra till snabb återhämtning och riklig blomning.

  • I mars-april, efter att snön har smält, är det nödvändigt att täcka buskens nära stamcirkel med ett stort lager humus och försiktigt vattna det för att inte urholka jorden. Detta kommer att hålla rötterna hydrerade och samtidigt få näringsämnen.
  • Efter att knopparna dykt upp införs mineralgödsel i marken, och efter vårblomningen befruktas forsythia med nitroammophos och selen; du kan också använda den vattenlösliga kompositionen av "Kimera Universal".
  • Augusti är nästa månad, då det är nödvändigt att mata växten med kalium- och fosforföreningar; för detta används kaliumsalt och superfosfat (1: 2).
  • Att vattna forsythia i varmt väder är förknippat med nederbörd. Vid regnväder krävs inte markbevattning, och på torra dagar måste buskarna vattnas en gång var sjunde dag. Minst 12 liter vatten hälls under varje buske.
  • Efter höstbeskärning i mittfältet och de kalla områdena vattnas forsythia-busken generöst, sedan mults cirkeln nära stammcirkeln med nålar och fallna löv med ett lager på 10 cm. Växtens grenar måste böjas till marken och säkrad, och sedan täckt med en fiberduk: agrofibre eller spunbond. Dessa material möjliggör passage av luft och fukt i en liten mängd, men nödvändigt för kulturen.

Så det blir klart att för en sådan prydnadsbuske som forsythia är beskärning nödvändig, och dess aktualitet tillåter inte bara att behålla plantans snygga utseende utan också dess hälsosamma tillstånd.

Rekommenderad: