Odlare (63 Bilder): Välj En 4-meters Trädgårdsodlare Och En Mellanskovel. Hur Använder Man Vidskuren KNK-4 Mot Ogräs, KPK-8 Och KSN-4?

Innehållsförteckning:

Video: Odlare (63 Bilder): Välj En 4-meters Trädgårdsodlare Och En Mellanskovel. Hur Använder Man Vidskuren KNK-4 Mot Ogräs, KPK-8 Och KSN-4?

Video: Odlare (63 Bilder): Välj En 4-meters Trädgårdsodlare Och En Mellanskovel. Hur Använder Man Vidskuren KNK-4 Mot Ogräs, KPK-8 Och KSN-4?
Video: tractor weeding 2024, Maj
Odlare (63 Bilder): Välj En 4-meters Trädgårdsodlare Och En Mellanskovel. Hur Använder Man Vidskuren KNK-4 Mot Ogräs, KPK-8 Och KSN-4?
Odlare (63 Bilder): Välj En 4-meters Trädgårdsodlare Och En Mellanskovel. Hur Använder Man Vidskuren KNK-4 Mot Ogräs, KPK-8 Och KSN-4?
Anonim

Vissa trädgårdsarbete och markarbeten är energikrävande. I sådana fall kommer en kultivator till hjälp för en person. I vår artikel kommer vi att berätta vad det är, hur det fungerar, vi kommer att överväga de viktigaste kriterierna för att välja denna typ av teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Odlare är maskiner vars syfte är att odla marken och jämna ut tomten. Indelade i ång- och radgrödor. Den förra förbereder jorden före sådd, och den senare bearbetar dem. Med hjälp av odlare utförs lossning, ogräsrensning, harvning, bevattning, samt bergning av jordbruksgrödor.

Det finns mekanismer med passiva och aktiva skär . I enlighet med typen av drivning är mekanismerna indelade i manuella, konventionella och kultivatorer med aggregat, som ofta är en traktor. Utifrån ser det ut som en liten skördare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Odlare kan användas för flera ändamål . Här är de viktigaste: lansett, plogdel, skiva, fräsning samt skogs- och motorodlare. Dess syfte är kraftodling av marken.

En motorkultivator skiljer sig från en bakomliggande traktor i mindre dimensioner, bättre manövrerbarhet och frånvaron av en kraftuttagsaxel. Med dess hjälp är det möjligt att odla jorden med nästan ingen ansträngning på obekväma och svåråtkomliga markområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är kultivatorer utrustade med kompakta motorer av olika typer: diesel, bensin, samt drivs av ett nätverk eller ett batteri. Den utbredda användningen av aggregat kännetecknas av specifikationerna för syftet. På grundval av detta är de indelade i lätta, medelstora och tunga och följaktligen halvprofessionella och professionella.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och modeller

Alla kultivatorer har sin egen klassificering, enligt vilken de är indelade efter kraftens storlek, som också inkluderar produktivitetsvolymen, liksom mängden bränsle som förbrukas. Här är en liten allmän översikt över odlingssorter.

Efter viktkategori

Ultralätt . Vikten av de lättaste strukturerna når 15 kilo. Det här är de mest anpassade mekanismerna för att arbeta på personliga tomter och grönsaksodlingar, där jordbruksbredden är ganska smal. De gräver till 10 centimeters djup, odlingsbredden är 25-30 centimeter.

Med hjälp av ultralätta odlare utförs kullning, lossning och ogräs samt vård av rabatter, trädgård och gräsmatta. Det är också oumbärligt för växthusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lungor . Dessa kultivatorer arbetar upp till en halv meter bred med ett plöjningsdjup på upp till 20 centimeter. Deras effektivitet är högre än i ultralätta modeller. Odlingsbredden gör att maskinen kan användas på tomterna. Enhetens vikt är 40 kg, bearbetningsdjupet är upp till 20 centimeter. Det är bra att använda den i en liten grönsaksträdgård eller i en trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Genomsnitt . Odlare har en ytskydd på 90 centimeter, gräver till 20 centimeters djup och väger cirka 70 kilo. Den robusta konstruktionen kan hantera en stor mängd jordbruksmarkarbete.
  • Tung . Enheterna är professionell utrustning, de är vidsträckta, de används på stora plantager, jungfrumark och mark, samt vid genomförandet av arbetet med landskapet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter motortyp

Bensinodlare används vid utförande av en betydande mängd arbete, vilket kräver stor energiförbrukning. Deras underhåll, förberedelse och reparation kräver stora medel, så det är lämpligt att använda dem med återbetalning om det är nödvändigt och motiverat.

Komplexa modeller av enorm kraft behövs inte bara inom jordbruksverksamheten. De används ofta inom brandsläckning och andra ekonomiska områden. Samlas till maskiner och traktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Elektriska kultivatorer mycket bekvämt för arbete i trädgården och grönsaksträdgården, på den personliga tomten, där bilderna från förlängningssladden tillåter.
  • Interna batterimodeller - en mycket bekväm, kompakt och mobil version av kultivatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av enhet

  • Manuell - ganska billig och lätt att använda. De klarar mycket små landområden. Dessutom är de olämpliga för behandling av svåra steniga jordar.
  • Motoblock , med mer kraft, kan hantera bearbetning av jord av vilken komplexitet som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av arbetsobjekt

  • plogdel;
  • fräsning (med passiva eller aktiva skärelement);
  • disk;
  • skär;
  • lansett.

Det finns två typer av knivar i fräsmodeller: de fungerar på grund av sin egen drivning eller på kultivatorns dragkraft med enheten. Både de och andra producerar plöjning på bekostnad och med hjälp av motorn och dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter markodling

  • ånga - avsedd för försådd;
  • radgröda - bearbetning av grödor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av odlare är en strikt specialiserad modell av en smal riktning, utformad för att utföra ett antal funktioner. Låt oss överväga några modeller av olika odlare.

Trädgårdsspadeodlare . Behandling och förberedelse av markskyddet består av det huvudsakliga (djupa), vilket resulterar i att jorden plöjs och mals, och ytterligare - för lossning, komprimering, samt att bli av med ogräs, rotrester och stenar. Detta görs vanligtvis med en vanlig spade. Men själva processen är inte enkel och kräver energi. Särskilt för att förenkla odlingen av marken skapades en mirakelspade, som är en manuell mekanism som fungerar på principen om en spak, samtidigt droppar och lossar jorden utan ytterligare ansträngning.

Denna typ av odlare tillhör amatören.

Bild
Bild

I denna serie jordbruksassistenter kommer vi att överväga professionella modeller - Specialister från inhemska och utländska tillverkare som arbetar med enhetens dragkraft.

  • PDA-8 . Denna kultivator är släpad, aggregerad till en tredje klass traktor. Det används under försåddssäsongen, liksom vid bearbetning av planteringar. Designad för året runt-drift i olika klimatförhållanden. Under förhållandena i det ryska klimatet används det för beredning av jordar för industri- och örngrödor av vintergrödor. Liksom alla professionella mekanismer behöver den underhåll och reparation.
  • KCH-4 . Den monterade stubbkultivatorn kombinerar flera funktioner: spolningsfri odling följt av skapandet av ett kompostskydd. Används för stubb. Grävning och lossning, utjämning och blandning av markskyddet. Utför komplexa funktioner enkelt och onödigt.

Det är också en kultivator för strukturåterställande markodling, utformad för att arbeta med höstmarker utan plogning och borttagning av stubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • KNK-8 . Den monterade kombinerade kultivatorn används vid jordodling följt av packning och utjämning. Enhetens driftsprincip är baserad på ny energibesparande teknik. Jordbruksodlaren är utrustad med en växtmatare i sidled.
  • KPP-8 . Ångsåddskultivatorn används för kontinuerlig jordbearbetning med utjämning och packning av det luddiga skiktet.
  • AKSH-6 . Den kombinerade bredklippta enheten är avsedd för efterbehandling av jordodling för plantering av jordbruksgrödor. Bland annat plogar, jämnar, lossnar och rensar jorden från ogräs och rötter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fokins kultivator är en platt skärare som ersätter flera funktionella trädgårdsredskap samtidigt: en hacka, en spade, en lie, en kratta och annan utrustning. Denna uppfinning av en inhemsk designer anses vara universell, kapabel att utföra mångsidigt arbete, från plöjning till mulching och kullning av jorden. Kultivatorn är en halvprofessionell teknik.
  • Motoblock "Hedgehog " innehåller specialtillbehör - skivor med spikar. De gör ett utmärkt jobb med ogräs, gnagare och kullrotgrödor. Dessa prover kan användas på alla tomtstorlekar, från stora åkrar till mini-grönsaksodlingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skogsodlare har sina egna detaljer, arbetar på särskilt svåra skogsområden - tomter, återställer störd markproduktivitet. Oftast utförs denna process efter avskogning, gruvdrift eller i gruvor. De tvingas arbeta på svåråtkomliga steniga platser med oegentligheter, stubbar och stötar. Därför skapas enheter av denna typ med hänsyn till alla komplexitetsfaktorer, inklusive vid överföring. I detta fall placeras de på speciella skotare med en komplex modell av datoriserad kontroll. Mekanismen fungerar med hjälp av ett grundläggande maskinsystem med en hydraulisk manipulator.

Det finns två typer av skogsodlare: rippare och högar. Skivodlaren är involverad i harvning. En mekanisk rorkult ser ut som en traktor eller en maskin med tillbehör som är avsedda för att lossa marken med samtidig bearbetning av träden, vilket inte har någon liten betydelse för tillväxten av skogsodlingar. Detta system är utformat och implementerat i enlighet med teorin om mikroförbättringar. Detta är namnet på miljöprogrammet för skapande av skogsmarkskydd, vilket ger planteringsplatser lämpliga förutsättningar för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Åsbildare är avsedda att bilda åsar från jorden på åsarna för att skilja radavstånden från raderna. De är av flera typer: skiva, kull, med en åsformande platta, med fjädrar och fräsning.
  • En annan uppfinning av professionell utrustning av ryska ingenjörer - eldodlare … Den används med specialmaskiner inom jordbruksproduktion för ogräsbekämpning. Främst för rengöring av odlade områden. Ett sofistikerat system distribuerar gas från brännarna på ett säkert sätt som bränner ogräs utan att lämna rester.

Således har alla typer och sorter av odlare sin egen specificitet och syfte. Valet av denna teknik bör strikt överensstämma med dess syfte och tekniska aspekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Kultivatorns tekniska egenskaper och arbetsprincip består av vikt, kraft, plöjningsdjup, antal hastigheter, greppvolym och andra indikatorer, inklusive transmission.

En egenskap hos kultivatorer är placeringen av hjul i stället för fräsarna . För bakomgående traktorer utförs installationen direkt på två axlar. Bland motorodlare finns självgående enheter med egen axel och hjul som roterar mot skärsegmentets gång. I det här fallet är det möjligt för enheten att "springa iväg" framåt, vilket är helt uteslutet i arbetet med odlare.

Kraft är en av de viktigaste egenskaperna som påverkar kvaliteten och hastigheten på jordodling . Hög effekt gör det möjligt att avsevärt förbättra dessa indikatorer och minska tiden för att utföra tekniska uppgifter. Dessutom kan ytterligare arbetselement fästas på stora 4 meter kraftfulla mekanismer, vilket i sin tur ökar produktiviteten. Men detta gäller bara stora mängder arbete. I små områden kommer en kraftfull resurs att gå till spillo.

När det gäller elektriska mellanklassmodeller gör den korrekta beräkningen av effekten att du kan undvika eldsvådor och haverier, vilket ofta händer på grund av överbelastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsprincipen för kultivatorer beror på konstruktionens vikt, som påverkas av motorns storlek . De lätta modellerna är utrustade med en elmotor, de medelstora med en 2-takts bensinmotor och de tunga med en 4-taktsmotor.

Enheten behöver vikt i alla fall, eftersom den används för att utföra kraftarbete vid fördjupning och plogning. Tunga modeller är bra för stora arbetsmängder, och lätta modeller är lämpliga för arbete i ett personligt förortsområde.

Plöjvolymer är också viktiga när du väljer en kultivator . Bredd, djup och längd avgör arbetsområdet i ett pass. Mekanismer med små dimensioner har en täckningsbredd på högst 30 centimeter, medan stora når en och en halv meter. Stora kan användas på ojämn jord och potatismarker i industriell skala, små är mer lämpade för arbete i trädgårdar och grönsaksodlingar. Genom att byta ut fräsarna mot däck kan du transportera olika laster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillbehör och tillbehör

Mekanismer för jordodling i de flesta fall, förutom vanliga utbytbara knivar, är utrustade med redskap för olika ändamål. Produktiviteten hos odlare beror på dessa enheter. Detta är ofta:

  • hjul med säte som stabiliserar mekanismens rörelse och rörelse;
  • hiller med en anordning för att förbereda jorden för plantering, liksom för att lossa och kulla knölgrödor;
  • en plog, med hjälp av vilka rötter grävs ur marken, det finns också ås och dubbelsidiga modeller med en skimmer;
  • en uppsättning skär för bearbetning, som tillhandahåller bearbetning av tunga typer av jord och skapande av åsar;
  • vagn för transport av varor;
  • munstycken för att ta bort snö, lera och sopa;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en gräsmatta som inte tillåter ung tillväxt att dyka upp;
  • klippmaskin;
  • jordkrokar;
  • luftare för att skapa förutsättningar för luftleverans till växtrötter;
  • pneumatiska däck och hjulvikter.

Många märken förpackar sina produkter på olika sätt. Därför är det viktigt att besluta om redskapen i förväg, eftersom odlarens pris beror på detta. Den kompletta uppsättningen för bakomgående traktorer och kultivatorer är annorlunda. I vissa fall är det mer lönsamt att köpa bakomgående traktorer, de är mer funktionella än jordbruksodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När frågan är vilken odlare du ska välja, du bör lita på råd från proffs.

  • När du väljer en modell med en elmotor bör du veta att dessa modeller praktiskt taget inte behöver särskild vård, tankning och smörjning. De är små i storlek, kompakta, tack vare vilka de klarar de tilldelade uppgifterna i små områden. Elektriska jordfräsar är säkra att använda, utrustade med skydd mot elektriska stötar och brand.
  • Bensinodlare är en mer komplex mekanism, och du måste ha grundläggande färdigheter när du arbetar med dem. Innan du köper en mekanism bör du därför läsa instruktionerna, studera reglerna för drift och underhåll. Kvaliteten och livslängden för en bensinodlare beror på bränslekvaliteten, snabb och kompetent service. Tvåtaktsodlare är billigare än sina 4-takts "syskon", men förbrukar mycket mer bensin.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Man bör komma ihåg att egenskaperna i passet indikerar odlingsdjupet med villkoret att arbeta på medelstora jordar. När det gäller lerformationer kan dessa uppgifter ändras.
  • Jordtäckning anses vara en av de viktigaste egenskaperna. Så ju större den är, desto bättre för stora landområden. När det gäller små tomter är odlare med ett smalt grepp lämpliga. Bredden på rätt storlek uppnås genom korrekt installation av fräsarna.
  • Enhetens kraft påverkar dess prestanda. Ju kraftfullare motorn desto mer arbete kan göras. Denna indikator påverkar enhetens kostnad.
  • Vissa typer av kultivatorer har ytterligare funktioner: ogräs, gräsmatta, sopborstar, krattor och annan utrustning. Deras närvaro utökar avsevärt enhetens funktioner.
Bild
Bild

När du väljer en eller annan odlare bör två huvudindikatorer beaktas: energiintensitet och prestanda. Effektiviteten beräknas utifrån indikatorerna för den behandlade markytan per tidsenhet, som beror på skärarens kraft och bredd. Priset på en odlare består av dess kraft. Billiga odlare är mer lämpliga för sommarstugor.

Bild
Bild

Ägarrecensioner

Baserat på feedback från odlare du kan sätta ihop en liten uppsättning tips för att använda dem.

  • Enhetens tyngdpunkt spelar en viktig roll i dess funktion. Placeringen kännetecknas av motorns läge. Ju lägre desto bättre, eftersom det krävs mycket mindre ansträngning. Skjutreglagens låga läge är typiskt för elektriska odlare.
  • Den automatiska centrifugalkopplingen gör att kultivatorn kan gå på tomgång vid behov. Till exempel vid lindning av rötter, gräs och annat skräp på fräsar. Endast bensindrivna odlare har skydd mot beslag.
  • För att skydda kultivatorn från smuts används återanvändbara filter som, när de blir smutsiga, tvättas, smörjas och sedan installeras om på apparaten. Filter skyddar och, med rätt skötsel, förlänger apparatens livslängd avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dålig penetration och slitage på skärelementen kan vara orsakerna till den elektriska jordbearbetarens dåliga kvalitet. För att lösa problem kan du installera specialvikter eller byta ut slitna rotationsfräsar.
  • Trädgårdsgödsel och kemikalier tenderar att ha en negativ effekt på odlaren. Fräsning av mekanismer påverkas särskilt. Därför, innan du plöjer, bör du fråga om närvaron av kemikalier i jorden, och efter arbete, skölj och behandla enhetens arbetsyta med specialmaterial. Annars kan frätande ämnen korrodera mekanismens metalldelar.

Alla grundläggande aspekter av driften anges i tillverkarens instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Innan du använder tekniken bör du noggrant studera instruktionerna, eftersom arbetets kvalitet beror på enhetens tekniska aspekter.

Till exempel, enligt instruktionerna från "Mole" trädgårdsodlare, är modellen utrustad med en 4-takts bensinmotor på 2, 6 liter eller mer, med en volym på 60 kubikmeter. centimeter och 6000 varv / min. Enheten har en ratt, med hjälp av vilken kontroll utförs, mekanismer för koppling och styrning av förgasaren ("K-60V"), en elektronisk kontaktlös tändmotor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionen föreskriver implementering av markarbeten med hjälp av tillbehör

  • Behandling av markskyddet på grund av bladkvarnar som appliceras på axlarna. Under arbetets gång stiger stödet och öppnaren tas till jobbet och mäter det erforderliga djupet. Fräsarna roterar på grund av motorns funktion. Standarduppsättningen innehåller externa och interna fräsar.
  • Odling av ogräs görs med golvfräsar, som också ingår i satsen. Köp vid behov skivor för plöjning av planterade grödor.
  • Rotgrödor är spud med ett speciellt munstycke avsett för dessa ändamål. Enligt instruktionerna placeras den på öppnaren, spud utan skär. Istället för dem installeras klackar (ingår inte i satsen).
  • Med hjälp av dessa skivor och grävare gräver de också ut rötter och skördar.
  • De odlar marken med en plog.
  • De klipper gräset med en speciell klippmaskin.
  • Pumpar ut vätskor.
  • Med hjälp av en vagn eller släp transporteras last som väger upp till 200 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika störningar bör enheten omedelbart rengöras, smörjas och fyllas med bränsle i motorn vid service av en jordbearbetare.

Motorn måste köras in direkt efter köpet. Instruktionerna anger inkörningsperioden, när delarna går in i driftläge, gnugga mot varandra.

Vid byte av motor är rådet att följa instruktionerna strikt . Du kan göra detta själv genom att uppfylla alla villkor för denna ersättning. Först måste du tömma oljan och koppla bort kabeln. Efter att du skruvat bort några muttrar, demontera motorn. Efter att ha provat en ny, gör hål för fastsättning (om det behövs).

Den nya motorn är installerad och klar för drift. Ofta använder de kinesiska motorer istället för "inhemska". Enligt instruktionerna kan du reparera och justera mekanismen själv, installera nya ljus och andra reservdelar vid behov, samt underhålla, förvara och använda kultivatorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att regelbundet kontrollera och rengöra elementen i mekanismen kan man hoppas på dess långsiktiga funktion. Med tanke på alla nyanser av att välja och driva en kultivator kan du verkligen räkna med ett väl utfört jobb med ett bra resultat.

Rekommenderad: