Hiller Kultivator: Hur Man Väljer En Modell För Att Koka Potatis? Tekniska Egenskaper Hos KOH-2.8 Och Treradig Modell. Driftfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Hiller Kultivator: Hur Man Väljer En Modell För Att Koka Potatis? Tekniska Egenskaper Hos KOH-2.8 Och Treradig Modell. Driftfunktioner

Video: Hiller Kultivator: Hur Man Väljer En Modell För Att Koka Potatis? Tekniska Egenskaper Hos KOH-2.8 Och Treradig Modell. Driftfunktioner
Video: Hilling attachment for rototiller. 2024, Maj
Hiller Kultivator: Hur Man Väljer En Modell För Att Koka Potatis? Tekniska Egenskaper Hos KOH-2.8 Och Treradig Modell. Driftfunktioner
Hiller Kultivator: Hur Man Väljer En Modell För Att Koka Potatis? Tekniska Egenskaper Hos KOH-2.8 Och Treradig Modell. Driftfunktioner
Anonim

Mer nyligen användes kultivatorer-kullar bara på stora gårdar, de hakades på traktorer och odlade åkrar med sågrödor. Idag presenteras denna teknik i branschen från miniatyr till volymetriska modeller och är en bra assistent för både ägare av stora gårdar och amatörträdgårdsmästare som bearbetar sina sommarstugor och personliga tomter.

Bild
Bild

Särdrag

Odlare är jordbruksmaskiner utformade för att odla jorden. Som oberoende mekanismer kan de köras på bensin, el eller manuellt drag. De är indelade i två huvudtyper: ånga, som förbereder marken för sådd, och roddgrödor, som odlar de planterade växterna. Ridodlare tillhör den andra typen. De lossar jorden, sprider plantorna jämnt (sprinklar), samtidigt som de skär och slipar ogräs, mättar jorden med syre.

Ridningsodlare kan vara ytterligare utrustning till tyngre utrustning, till exempel en traktor . Hillers används för att ta hand om olika typer av växter, men de är mest användbara på potatisodlingar, eftersom arbete med knölar är särskilt mödosamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Hillers är bilagor som hjälper till att kasta växter. Dessutom används ett liknande munstycke för att skapa fåror, placera frön i dem, följt av att fylla dem med lossad jord. Hillers kan vara av olika typer.

  • Lister . De är en modell med en konstant radbredd, det vill säga två fasta vingar ser ut som en monolitisk struktur. Med hjälp av ett sådant munstycke sker hilling med bildandet av en rad 20-30 cm bred. En kultivator utrustad med listerutrustning ändrar inte jordens bredd, och därför måste radavståndet anpassas till det befintliga Utrustning.
  • Tillbehör med variabel bredd arbetsknivar har en justerbar design och kan flyttas, ändra bredden mellan raderna efter ägarens gottfinnande. För ett sådant munstycke måste kultivatorn ha en kapacitet på minst 4 liter. med.

Tyvärr smuldrar en del av jorden vid hilling, tillbaka i hålen, så att göra sådant arbete kan kallas energikrävande.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skivbackers kan anses vara mer effektiva i detta fall . De som har försökt att arbeta med dem kommer förmodligen inte att föredra annan utrustning. När du väljer skivmunstycken bör du bara uppmärksamma högkvalitativa modeller av legerat stål av de största storlekarna. Bulk åsar de visar sig vara mycket högre.
  • Holländsk typ hiller matchar inte diskens prestanda, men det är mycket bättre än konventionell utrustning, eftersom vingarna kan röra sig inte bara i svängar utan också vertikalt.

Detta eliminerar onödigt arbete och minskar energiförbrukningen för kullning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Aktiv hylsa (propeller) i effektivitet kan den konkurrera med disk. Med hjälp av sina propellrar lossar han jorden, slipar ogräset. Vallarna är av bättre kvalitet och luft.
  • Plogformad hiller brukade ofta arbeta med potatis. Det kan vara enradig och dubbelradig, det vill säga det skiljer sig åt i antalet bearbetade rader. Med en tvåradig hiller är arbetet mer påfrestande, det är svårare att hantera det. Hjulen ska bytas ut mot klackar med stor diameter.

På utrustning med en enradig hiller kan du lämna gummihjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kullar potatis

Kultivatorer används oftast för bearbetning av potatis. När gröna buskar börjar bildas över trädgårdsbädden kommer stunden för att kasta, det vill säga hälla jord under varje växt. Under denna procedur slipas ogräs och unga skott får mark berikad med syre och näringsämnen. Vallen kommer att behålla mer fukt vid vattning. Till viss del kommer det att skydda busken från parasiter och minska risken för att potatis kommer upp till ytan, vilket är full av produktion av solanin (färgning av knölarna gröna).

För att använda en två-radig plogformad hiller, byts teknikens gummihjul till klackar . De glider inte på marken, de upprätthåller tydligt arbetsraden. På kullaren bör den maximala bredden på markgreppet ställas in, då passerar i gången, kommer utrustningen inte att fastna vid potatisbuskar, och jorden som sprinklas under växterna blir enhetlig och av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en enradig kullare behöver gummihjulen inte bytas, de gör det lättare att gå runt på platsen. Greppets bredd bör ställas in enligt grödoradernas möjligheter. För bearbetning av potatisskott är det mer bekvämt att använda en skivhyllare - det ger höga högar, vars åsar nästan inte smuler.

Kullarbete på potatis är lättare att utföra på våt mark

Men du bör inte agera direkt efter regnet, när all smuts fortfarande samlas på ytan, utan bara efter att jorden har accepterat och absorberat fukt, men inte har torkat helt.

Bild
Bild

Val av teknik

Hillers kultivatorer produceras av industrin av olika typer. För att göra rätt val måste du veta storleken på det område som måste bearbetas. Och du bör också ta hänsyn till jordens densitet och vilken typ av växtkultur du måste hantera.

Den vanligaste typen av kultivator-hiller är en-, två-, tre-rad . Vissa modeller klarar mer än 3 rader i ett pass. För en liten tomt räcker det med en handhållen kultivator, miniatyr, manövrerbar, som kan komma in på de mest obekväma platserna. Ju större landningsområdet är, desto kraftigare ska utrustningen vara. Här är exempel på de mest populära kultivatorerna. Efter att ha studerat deras tekniska egenskaper kan du göra ett val baserat på behoven hos din jordbruksmark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gångjärn KON-2, 8

Utrustningen aggregeras till traktorn med hjälp av kopplingar eller genom gångjärnsmetoden. Kultivatorn har hjul med gummidäck, som under körning kan rengöra sig själv från vidhäftning av våt jord. Mekanismen är utrustad med fyra-raders kullar för före- och efterväxtbearbetning. Med en speciell upphängning kan utrustningen upprepa reliefens struktur, vilket avsevärt förbättrar kvaliteten på markarbeten.

Kultivatorn arbetar samtidigt med harvnings- och kullsystem och kan också producera mineralgödsling av växter.

Bild
Bild

Utrustning KON-2, 8 kan utföra följande uppgifter:

  • odla jungfrujord (förplanterande harvning);
  • att bilda ett radavstånd (fyra för en körning av traktorn);
  • harv efter växtens uppkomst;
  • krama potatis, bilda höga åsar;
  • applicera gödselmedel på jorden samtidigt med andra verk;
  • klippa och riva upp ogräs;
  • lossa och slipa jorden.

Hillerns konstruktion gör att du kan justera radavståndet och ingångsdjupet i arbetselementens mark. Sidoskärare skyddar buskarna från skador.

Bild
Bild

Bomet (Polen)

Utrustningen väger 125 kg, den är utrustad med tre kullar för skötsel av rotgrödor samt ankfot och lossande tänder. Hillers kan bilda åsar upp till 60 cm, lossa jorden, ta bort ogräs och applicera gödsel. Radavstånd - 50-75 cm.

Bild
Bild

Åsen före detta Grimme GH 4

Den har tre typer av kullar för användning på olika jordar: lätt, medeltung och används även för arbete med plantor. Utrustningen kan ändra höjd och rotation av åsen, vilket hjälper till att hålla frukten borta från ytan.

Stela odlare underlättar hårt jordbruksarbete . Korrekt exponerad utrustning kommer att bearbeta jorden med hög kvalitet, jämnt applicera gödselmedel på den och bli en oumbärlig assistent vid vård av växter.

Rekommenderad: