Manuell Hiller: Hur Man Väljer En Skivmodell För Att Koka Potatis? Funktioner I Trädgårdsplogen För En Person. Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Hiller: Hur Man Väljer En Skivmodell För Att Koka Potatis? Funktioner I Trädgårdsplogen För En Person. Hur Man Använder?

Video: Manuell Hiller: Hur Man Väljer En Skivmodell För Att Koka Potatis? Funktioner I Trädgårdsplogen För En Person. Hur Man Använder?
Video: Det här måste vara det bästa sättet att tillaga potatis på!| Smarrig.tv 2024, April
Manuell Hiller: Hur Man Väljer En Skivmodell För Att Koka Potatis? Funktioner I Trädgårdsplogen För En Person. Hur Man Använder?
Manuell Hiller: Hur Man Väljer En Skivmodell För Att Koka Potatis? Funktioner I Trädgårdsplogen För En Person. Hur Man Använder?
Anonim

Modernt jordbruk är ett tekniskt verksamhetsområde. Även de enklaste processerna i samband med potatisbearbetning förbises inte av innovationer och utvecklingar. Denna gröda kan inte odlas utan arbetskraft och energikostnader. Hilling är mycket fördelaktigt för kulturen.

Bild
Bild

Egenskaper

Varje trädgårdsmästare som har potatis på sin tomt kommer sannolikt att behöva en hiller. Detta verktyg kännetecknas av sin mångsidighet, det hjälper till att hantera komplexa arbeten mer effektivt. Det vanligaste alternativet är en manuell hiller . De karakteristiska egenskaperna hos produkten gör att du kan skära jordens åsar längs åsarna, utföra bearbetning före uppkomst och efter uppkomst. Standardverktygets dimensioner är lämpliga för samtidig harvning och kullning av radavstånd i ett potatisfält. Beroende på verktygets egenskaper är det möjligt att bearbeta flera rader med landningar samtidigt.

Bild
Bild

Förutom att lossa jorden mellan raderna, tar kullaren samtidigt bort ogräs . Ett kvalitetsverktyg som köpts från tillverkaren har en speciell enhet som främjar självrengöring från vidhäftande smuts. Hillers klarar framgångsrikt uppgiften på alla typer av jord.

Bild
Bild

Huvudvillkoret för framgångsrik jordlossning är frånvaron av stenar och fukthalten på högst 20%. Moderna kullar gör det möjligt att applicera mineralgödsel samtidigt med jordodling. Hillers funktioner gör att en person kan hantera verktyget.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Trädgårdsmästare vet att potatis bör kullas flera gånger per säsong. Om jorden på platsen är välodlad, lös, bidrar detta till en bättre syreutbytesprocess. Luften som kommer in i jorden har en positiv effekt på växternas utveckling och tillväxt. Tidig lossning ökar avkastningen med 30-60% . På grund av utformningen av kullarns arbetskropp erhålls fåor med erforderligt djup. Den lossna jorden faller av på båda sidor av det resulterande diket. Knölar läggs i den, och i framtiden är spåren täckta med jord. I odlingsprocessen måste potatisen strös med ett tjockt lager ovanpå. Detta främjar bildandet av ett stort antal knölar. Denna fyllning tillhandahålls igen genom att lossa med bildandet av ett spår längs de planterade plantorna. Detta uppnås genom att hillerns arbetsdelar, när de rör sig i gångarna, skär av det översta lagret av jorden.

Bild
Bild

Tack vare enheten i form av vingar faller bladen ner på grödoraden och strö lätt över den. Ogräs avlägsnas tillsammans med det klippta landet.

Bild
Bild

Förutom potatis kan andra grödor också bearbetas med en hiller .som planteras i rader och kräver kullning, till exempel tomater, äggplanter, paprika. Verktygsdesign skiljer sig åt i arbetsbredd, manuell eller mekaniserad drift. Det första alternativet är ganska primitivt och kräver två operatörer, varav den ena tar tag i det främre handtaget och den andra trycker på den bakre stången. Som ett resultat av ansträngningar går enheten djupare ner i marken, skär jorden och när den rör sig inuti sömmen lämnar ett märkbart spår av jorden. Den automatiska versionen klamrar sig fast på en traktor eller bakomliggande traktor och styrs av en operatör.

Bild
Bild

Visningar

Manuella och automatiska kullar kan delas in i följande typer:

disk Är ett enkelt verktyg som passar en person;

Bild
Bild

trädgård Är en mångsidig plog som kräver två förare.

Bild
Bild

Det är klart att skivalternativen är lättare att använda, de automatiseras ofta genom att länka dem till motorfordon . Jordens åsar efter skivbackarna är högre. Det finns också en negativ punkt i dessa enheter - priset. I jämförelse med ploghyllan är den fyra gånger högre. Externt ser verktyget ut som en ram med hjul på vilka skivorna är upphängda. Avståndet mellan dem kan ändras i enlighet med radavståndet. Skivorna är inställda på en viss lutning, vilket inte rekommenderas att justeras i förhållande till vertikalen. Utan ett konstant lika avstånd mellan cirklarna kommer verktyget att dra åt sidan.

Bild
Bild

Automatisering av kullaren är möjlig om gården har en bakomliggande traktor eller jordfräs. Ett fäste, en propp, två bultar och brickor räcker för att montera verktyget. Skivorna kommer att greppa marken när de rör sig, vilket skapar en rulle. För att öka dragkraften måste den bakomliggande traktorn arbeta i den första lågväxeln. Genom att rotera skivorna krossas och lossas jorden och fyller plantorna i raderna.

Bild
Bild

Den enklaste typen av handplog har en förutbestämd arbetsbredd, vingar (plogar), förskjutna i förhållande till varandra, som är stationära. Detta är praktiskt om radavståndet redan har bestämts och verktyget passar dem. En annan fördel med fastbreddskörarna är möjligheten att använda lätta kultivatorer som väger upp till 30 kg. Fördelen ligger i kompaktheten, och den negativa sidan är gömd i det begränsade arbetet i våta områden. Det är här verktyget kommer att fastna i jorden.

Bild
Bild

En löpare med variabel bredd är det vanligaste alternativet . Justeringsmekanismen är enkel, men den låter dig flytta in eller ut vingarna och justera dem till önskad bredd för radavståndet. Verktyget kan också automatiseras, men bara med tunga bakomgående traktorer. Vingarna på en sådan hiller flyttar jorden åt båda hållen samtidigt. Efter att verktyget har passerat smulas biten tillbaka i linjen som den skär. För en effektivare harvningsprocess krävs en kraftfullare bakomliggande traktor, annars verkar det svårare att dra i kullaren än att arbeta med en hacka eller hacka.

Bild
Bild

Mer bekvämt i detta avseende är den holländska typen hiller. Denna uppfattning skiljer sig från den föregående genom möjligheten att vinge flyttas inte bara till sidorna utan också uppåt. Som ett resultat anpassar sig själva instrumentet till markens tillstånd. Kullaren är bekvämare vid odling av fåror för att plantera potatis. Detta alternativ är enklare och billigare för egen produktion.

Bild
Bild

Olika modeller

På marknaden för jordbruksprodukter kan du hitta en manuell hiller "Druzhba". Den är utrustad med justerbara skärmar som gör att du kan ändra arbetsbredd och tillägg av ett främre järnstödhjul. Utrustningen drivs av två operatörer. Produktens mått är 55 cm breda och 48 cm höga. Enhetens vikt - 17 kg. Det produceras i staden Cheboksary, och kostnaden varierar från 3000 till 4000 rubel.

Bild
Bild

En annan version av hiller är "Tiani-Push", som populärt kallas en manuell plog . Det är oreglerat. Verktygets design gör det möjligt för dem att klippa fåror, ogräs ogräs och krama planterade potatisar. Produkten är 45 cm bred och 90 cm hög (inklusive handtag). Enheten har en vikt på 7 kg. Det är lättare med gummerade handtag. Priset på instrumentet är från 1500 rubel. Den tillverkades i Kiev.

Bild
Bild

Ett populärt handhållet verktyg är "Hårtork ". Designen ger möjlighet att arbeta med både två och en operatör. Kullaren är justerbar både i höjden på handtagen och i bredden på den odlade åsen. Som ett extra verktyg för kullaren erbjuds en platt skärare, som är ansluten med ett handtag med vanliga bultar. Produktens mått - 16x40x40 cm och vikt - 10 kg.

Bild
Bild

Viktig! Utbudet av modeller som "Druzhba", "Tiani-Tolkai" expanderar på grund av en ny generation roterande aktiv hiller, som också kallas propeller. Man tror att verktyget inte bara lossnar jorden utan också låter dig harva plantorna med den lossade jorden, vilket är mycket användbart för deras rötter.

Moderna tillverkare erbjuder plattskärare. Detta verktyg är en böjd platta med vassa kanter. Med hjälp av utrustningen kan du ta bort ogräs och lossa jorden. För att ogräs flera radavstånd samtidigt, kombineras flera planfräsar på en speciell dragkrok. På marknaden kallas det en bred rad ogräs.

Bild
Bild

Tornado -kultivatorn blev känd bland handverktyg för lossning . Den har en enkel design med böjda tänder anslutna till handtaget. I förhållande till basen vrids de moturs. För att arbeta med verktyget är det tillräckligt att rotera det runt axeln i vertikalt läge.

Bild
Bild

Egenproduktion

För egen produktion är verktyget enkelt. För att göra en hiller själv behöver du ritningar och färdigheter i att arbeta med metall. Det är lämpligt att ha följande verktyg:

  • svetsmaskin;
  • gasbrännare;
  • vinkelslip;
  • borra;
  • pennvässare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ skulle vara hemlagade jordfräsar som kan användas med alla bakomgående traktorer och jordfräsar . För tillverkning av en del behövs en stålplåt från vilken basen kokas. Röret fungerar som ett fäste. Hela lasten kommer att bäras av ett element som kallas ett rack. Till vingarna behöver du två ark av samma storlek. Om kullen är justerbar, är gångjärn fästa vid vingarnas bas. För bättre styvhet böjs produkterna i en liten vinkel. En tvåradig kullare skiljer sig från en enkel i de ökade dimensionerna på fästet. Det måste vara tillräckligt för att stödja två par plogar (vingar).

Bild
Bild

Val

Ett korrekt val gör det möjligt att maximera mekaniseringen av jordbruksarbetet. För mindre ansträngning att plantera potatis är det lättare att fåra med de justerbara skärmarna. För att krama växter är det bättre att välja skivalternativet. För att snabbt klara arbetet och inte dra verktyget längs varje rad måste du överväga en tvåradig klassificering av kullar. Med tillräcklig kraft för den bakomliggande traktorn kan du välja utrustning med fyra rader.

Bild
Bild

För att välja rätt hiller måste du också jämföra sådana faktorer som:

  • jordtyp;
  • typ av gående traktor;
  • platsdimensioner;
  • eventuellt belopp att spendera.

Till exempel, om det är planerat att odla tung jord, kommer stålets kvalitet att vara en viktig parameter. Det är dock osannolikt att en jordbearbetare med låg effekt drar ett tungt verktyg. Om det inte finns tillräckligt med pengar för att köpa ett verktyg av hög kvalitet och du behöver bearbeta tung jord kan du vända dig till hantverkarna för att få hjälp eller göra de nödvändiga delarna själv. För hemlagade produkter är egenskaperna hos några populära modeller användbara.

Till exempel har en tvåradig hiller följande parametrar:

  • mått - 450x130x45 mm;
  • fångbredd - 300 mm;
  • vikt - 4, 4 kg.
Bild
Bild

Skivhyllan med justerbar bredd, höjd och djup har följande maximala parametrar:

  • bredd - 70 cm;
  • höjd - 62 cm;
  • skivdiameter - 37 cm;
  • bearbetningsdjup - 30 cm.

Tips för användning

Det är lätt att använda en hiller på ett handtag. Det finns några steg att följa.

Det förberedande stadiet av odlingen av platsen är lossning av jorden. I lös jord kommer fårorna att bli djupare, och arbetet med att skapa dem blir lättare. Placera märken på marken för större noggrannhet. De ska vara lika med bredden på fästet som kullaren är installerad på. Använd en rorkult med tillbehör för att göra fåror och lägg potatis i dem

Bild
Bild

Då rekommenderas det att expandera kullarens vingar till största möjliga bredd. Verktyget installeras i gångarna och leds längs furen och fyller utsädespotatisen med jord

Rekommenderad: