Siderata För Potatis: Vilket är Bättre Att Så På Hösten Och Våren? Hur Man Planterar Råg Och Havre Efter Potatis?

Innehållsförteckning:

Video: Siderata För Potatis: Vilket är Bättre Att Så På Hösten Och Våren? Hur Man Planterar Råg Och Havre Efter Potatis?

Video: Siderata För Potatis: Vilket är Bättre Att Så På Hösten Och Våren? Hur Man Planterar Råg Och Havre Efter Potatis?
Video: SÄTT VÅRLÖK PÅ HÖSTEN - tips och råd 2024, Maj
Siderata För Potatis: Vilket är Bättre Att Så På Hösten Och Våren? Hur Man Planterar Råg Och Havre Efter Potatis?
Siderata För Potatis: Vilket är Bättre Att Så På Hösten Och Våren? Hur Man Planterar Råg Och Havre Efter Potatis?
Anonim

Potatisgrön gödsel spelar en viktig roll för framgångsrik odling av denna gröda. Debatten om vilken typ av växter som är bättre att så på hösten eller vintern har pågått länge, men det finns verkligen fungerande system för naturlig förbättring av markens bördighet. Det är värt att prata mer detaljerat om hur man planterar råg och havre, andra grödor efter potatis, vad man bör ta hänsyn till när man väljer dem.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Potatisgröngödsel är ett naturligt gödningsmedel som kan mätta jorden med viktiga näringsämnen . Framtida åsar sås med dessa växter, så att de kan plöjas senare under jordodlingen. Detta gör att landet kan "vila" och samla de nödvändiga resurserna för den nya planteringssäsongen. Traditionellt sås gröngödsel efter skörd av huvudgrödan ., i slutet av sommaren, för att begrava det resulterande naturliga gödningsmedlet i marken på senhösten.

När vid beredning av åsar för potatis är det nödvändigt att ta hänsyn till denna växts behov i ett näringsmedium rikt på ämnen från kväve-fosforgruppen.

Rotsystemet för grön gödsel har förmågan att ackumulera dem, vilket ger bättre förutsättningar för ytterligare odling av grönsaksgrödor.

Bild
Bild

När det gäller deras effektivitet är dessa gröna "gödningsmedel" inte mindre användbara än torv, gödsel eller kompost. De innehåller inte farliga kemiska föreningar, de absorberas lätt av jorden och bildar ett bördigt lager.

Siderater plöjde i marken, under nedbrytningsprocessen släpper de ut de ackumulerade ämnena . Tack vare dem är det möjligt att säkerställa bildandet av ett bördigt substrat rikt på kväve, fosfor, kalium.

Det är viktigt att ta hänsyn till att mängden gröna gödselgrödor som läggs måste regleras, annars kan du få sur grön massa istället för befruktning. Dessutom måste planteringstypen ändras årligen.

Bild
Bild

Grundreglerna för tillsättning av gröngödsel är enkla

  1. Såning görs innan du planterar potatis, på vintern eller våren.
  2. Klippning av grön massa utförs senast 2 veckor före introduktionen av huvudgrödan i jorden.
  3. De resulterande stjälkarna och rotdelen grävs upp tillsammans med jorden.
  4. Efter 2 veckor kan du fortsätta att plantera potatis. Under denna period kommer gröngödsel att ge upp hela den ackumulerade näringstillförseln, skapa en optimal miljö för odling av denna gröda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet förblir oförändrat, oavsett om sådd utförs under vårmånaderna eller före vintern.

Helt tydliga krav ställs på siderater för potatis .: knölar bör få fosfor respektive kväve, grödor som är rika på dem används. Metoderna för att använda följeslagare är indelade i:

  • verkningarna - behålla endast rotdelen;
  • klippning - baserat på grön massa;
  • full - med omvandling till gödsel av alla delar på en gång.
Bild
Bild

Vilka är lämpliga?

Valet av gröngödsel beror till stor del på den period på året då växten planteras. Följande grödor är bäst lämpade för sådd på hösten.

Spannmål … Detta inkluderar råg, havre, vete, majs, som gör det möjligt att lossa jorden och förbättra dess bördighet. De är inte alltför känsliga för jordens kvalitet och surhet, de har utmärkt groning. Det mest gynnsamma alternativet är råg, som är resistent mot patogena mikroorganismer, med undantag av ogräs på platsen.

Bild
Bild

Baljväxter . Denna kategori inkluderar sötklöver, kikärter, ärtor, phacelia och bönor. Sådana grödor hjälper till att minska jordens surhet, hjälper till att minska antalet ogräs och berika jorden med kväve. Phacelia kan ersätta gödsel, ger bortskaffande av trådmaskar, vilket är viktigt när man odlar potatis. Baljväxter är bra eftersom de visar utmärkt spiring även vid låga temperaturer, men ändå ska du inte skjuta upp deras sådd betydligt.

Bild
Bild

Korsblomma . En av de viktigaste företrädarna för denna familj bland sidorna kan kallas senap, som, när den planteras framför potatis, hjälper till att hantera ogräs, ta bort skadedjur och normalisera bakteriell mikroflora. Dessutom kan du såga kålrot, raps, raps, komplettera deras plantering med baljväxter, eftersom korsblommiga växter innehåller för lite kväve.

Bild
Bild

Det är bra om sidorna alternerar med varandra . Dessa växter bildar ett rikt näringsmedium för potatis. Att plantera dem skapar inga speciella komplikationer, odling tar minst tid. I detta fall är den fördelaktiga effekten även på den fattigaste marken uppenbar.

Att välja vilken gröngödsel som är bättre att plantera på våren, det är värt att uppmärksamma baljväxter - från bönor till bönor . Här kan också komma till nytta våldtäkt, kålrot, senap.

Bland de grödor som inte ger någon speciell effekt när de planteras framför potatis kan havre och vete särskiljas . Deras inflytande är ganska indirekt på grund av att jorden lossnar. Phacelia kommer inte att vara särskilt effektivt på grund av det låga kvävehalten. Raps och vit senap kommer inte heller att skada, men deras fördel kommer att vara minimal.

Det skulle vara mer rationellt att använda dessa gröna gödselmedel på åsarna för tomater och gurkor.

Bild
Bild

Vad ska man välja?

När du väljer en grön gödsel, mycket det är viktigt att överväga jordtypen . På lerområden visar bönor sig bra, men det är meningslöst att så lupin här, det kommer inte att växa. Ärtor behöver neutral jord med en balanserad mängd syror och alkalier. Solros är kategoriskt inte lämplig som gröngödsel för potatis . Dess sönderdelningsprocesser är för långsamma; under sin tillväxt tar denna medlem av Aster -familjen upp mycket näringsämnen.

Det är inte vanligt att bara plantera en gröngödsel under potatis. Här en kombination av 2-3 växtarter fungerar mycket bättre som ger ett pålitligt skydd mot skadedjur och andra faktorer som kan bromsa potatisens tillväxt. Till exempel anses phacelia och klöver vara universell gröngödsel.

Bild
Bild

Riktade planteringar är också efterfrågade. Plantera mot riklig odling av ogräs rädisa … För att bli av med Colorado -potatisbaggen kan du så linfrön … Om det finns en trådmask på webbplatsen hjälper korsfästare att hantera det - våldtäkt eller senap.

Bland de bästa vårsideraterna för potatis är ärtor ., från vilken endast den gröna massan avlägsnas. Det sås tillsammans med potatis. På grund av den snabbare groning kommer baljväxterna att vara en utmärkt kvävekälla för huvudväxtens rötter.

En sådan följeslagare fungerar som tillväxtstimulerande och ger en bra start för knölarna som planteras med den i marken.

Bild
Bild

Om du vill välja de bästa gröngödselplantorna för plantering före vintern, bör du fokusera på följande lista över grödor

Lupin . Dess bönor kan ersätta sojabönor, och de gröna delarna av växten är ätbara. Lupin används för att producera en olja som liknar olivolja. Andelen fett och proteiner i växten är 5: 2. Denna gröna gödsel är väl lämpad för att öka kvävehalten i jorden.

Bild
Bild

Vika . Denna gröna gödselkultur kännetecknas av sin tidiga mognad, snabba tillväxt av grön massa. Det kan sås på våren och sommaren; när de planteras före vintern blir resultaten också bra. Eftersom rotdelen fungerar som ett gödningsmedel kan vikch betraktas som en extra foderodling för boskap.

Bild
Bild

Blålusern . Den planteras i augusti-september, efter skörd av potatisen. Det är bra att använda den gröna massan av växter som fodertillsats för djur, inklusive husdjur, lägg till färska sallader som en kryddig vitaminingrediens. Alfalfa är medlem i korsblommiga familjen och planteras bäst i kombination med baljväxter för bästa resultat.

Bild
Bild

Donnik . Värdefull gröngödsel för sådd före vintern, honungsväxt, rik på biologiskt aktiva ämnen. Om den inte klipps i tid kan den växa upp till 2 m i höjd.

Bild
Bild

Alla baljväxter - snabbväxande, lämplig för vår- och höstplantering, så de sås två gånger om året. Men du behöver bara vara uppmärksam på valet av olika typer.

De bör alternera, annars minskar effekten av att använda gröngödsel.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Planterar på hösten

Den bästa tiden att så gröngödsel är hösten … Frön som placeras i jorden korrekt och i tid kommer att tillåta redan under nästa säsong att avsevärt öka fertiliteten för det område som tilldelats potatis. På hösten, för sådd, är det värt att välja början av september, senast 1, 5 månader innan det förväntade kalla vädret börjar. Planteringsprocessen ser ut så här:

  • i den uppgrävda och väl lossade jorden måste spår på 4-5 cm göras;
  • frön sås i urtag, tätheten kan justeras;
  • planteringsytan läggs med ett tjockt, 5-10 cm lager väl ruttnat kompost;
  • i maj skördas den odlade gröngödseln, potatisknölar förs in i jorden.

Innebörden av att plantera gröngödsel före vintern är ganska uppenbar. Före frost plantor hinner få tillräckligt med tillväxt för att klara frost utan stor förlust. Under våren , med snösmältning växer de. De resulterande greenerna skärs ut och fördelas på markytan - i det här fallet börjar rötterna samla näringsämnen och lägger dem inte på att förlänga skotten.

Bild
Bild

Plantering på våren

Vid sådd på våren grön gödsel rekommenderas att läggas i marken senast i mitten av våren, och bättre - i början av april, under det första decenniet. Detta gör att groddarna kan stiga obehindrat, bevara maximalt värdefulla biologiskt aktiva ämnen i jorden. Sådd börjar efter uppvärmning av jorden , fördjupa fröna med 3-5 cm. 2 veckor innan du planterar potatisen skärs alla skott, platsen grävs upp och lämnas för att ruttna den gröna massan.

Under vårsåddstiden har gröngödseln inte mycket tid att få tillväxt. Här oftast används korsblommor eller baljväxter, endast havre är lämpliga för spannmål … I mycket dålig jord kan gröngödsel appliceras under potatis på sommaren. I det här fallet, i gången, kan du placera vicka i juni, rädisa i mitten av sommaren och så senap i augusti.

Detta vitaminstöd kommer att ha en gynnsam effekt på tillväxt och bildning av knölar.

Bild
Bild

Med ett överflöd av grön massa är det bättre att inte lämna sidor i jorden fullt ut .… De resulterande stjälkarna kan krossas och fördelas över hela platsens område, läggas under andra grödor.

Rekommenderad: