Reducerare Av Den Bakomliggande Traktorn Neva: Enhet Och Dimensioner, Val Av Reservdelar. Hur Stärks Växellådan Med Oljetätningar?

Innehållsförteckning:

Video: Reducerare Av Den Bakomliggande Traktorn Neva: Enhet Och Dimensioner, Val Av Reservdelar. Hur Stärks Växellådan Med Oljetätningar?

Video: Reducerare Av Den Bakomliggande Traktorn Neva: Enhet Och Dimensioner, Val Av Reservdelar. Hur Stärks Växellådan Med Oljetätningar?
Video: Raska Drängar räddar en Scania L51 Drabant undan skrotdöden. 2024, Maj
Reducerare Av Den Bakomliggande Traktorn Neva: Enhet Och Dimensioner, Val Av Reservdelar. Hur Stärks Växellådan Med Oljetätningar?
Reducerare Av Den Bakomliggande Traktorn Neva: Enhet Och Dimensioner, Val Av Reservdelar. Hur Stärks Växellådan Med Oljetätningar?
Anonim

Motoblock i olika storlekar och företag (inklusive de från TM "Neva") har blivit en oumbärlig assistent för bönder och ägare av stora sommarstugor. Tillförlitligheten och effektiviteten för denna enhet beror på dess tekniska skick och korrekta vård. Därför är det värt att överväga de grundläggande principerna för service av växellådorna på den bakomliggande traktorn Neva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Möjligheterna att reglera rotationshastigheten för en förbränningsmotors axel begränsas av de tillgängliga driftlägena, därför används traditionellt enheter i motorutrustning (från motoblock till bilar) som gör det möjligt att ändra rotationshastigheten överförs från motorn till vissa strukturella element.

Om en växellåda används i bilar för detta ändamål, installeras traditionellt växellådor på Neva walk-behind traktorer, vilket gör det möjligt att styra rotationshastigheten, vridmomentet och rörelseriktningen. Det är till detta element som enhetens hjul är anslutna och olika tillbehör som kräver anslutning till motorn (till exempel jordfräsar, gräsklippare, kvastar och så vidare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Trots det faktum att fabriken "Krasny Oktyabr" i Sankt Petersburg producerar ett brett utbud av motorblock "Neva", som skiljer sig åt i kraft och konfiguration, är växellådan i alla dessa enheter ordnade enligt ett enda generellt schema. Enligt driftsprincipen tillhör den använda växellådan den typ av kedjekedja, där förändringen i rotationshastighet utförs på grund av interaktionen mellan ett system med växlar med olika diametrar och med ett annat antal tänder, som är antingen i direkt kontakt med varandra eller är anslutna med en kedjedrift.

Denna design kombinerar enheten som används på motoblock med cykelns växlingsmekanism - sakta ner rotationen uppnås genom att överföra sändningskedjan till en växel med stor diameter. Den enda skillnaden är att i växellådan, förutom växlarna på samma axel, används också separata växellänkar, vilket gör det möjligt att variera hastighet och rotationsriktning över ett större intervall, samt att överföra rotation samtidigt till hjulen på den bakomliggande traktorn och till utrustningen som används på den …

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela systemet med kedjor, axlar och växlar för växellådor i motorblock "Neva" är placerat inuti ett starkt förseglat hölje av aluminium. Smörjning av roterande delar utförs genom att fylla produkten med olja (denna strukturprincip kallas "oljebad").

En viktig designfunktion hos växellådorna som används på Neva walk-behind-traktorer är närvaron av en mekanism för att koppla ur hjulaxelaxlarna, vilket tillåter, om så önskas, att överföra vridmoment till endast ett av enhetens två hjul. Detta gör det mycket lättare att manövrera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växelspaken, liksom andra element för att styra växellådan, tas ut, vilket underlättar mycket justeringen. Det finns totalt 5 tjänster. När spaken trycks in, kopplar gaffeln som är ansluten till den den roterande överföringskopplingen från växlarna. När spaken flyttas flyttar gaffeln kopplingen till önskat läge. När du släpper spaken kopplas kopplingen in i det önskade växelsystemet och gaffeln återgår till sitt utgångsläge. Vid standarddrift överförs rotationen genom ett växel som ligger nära enhetens ingående axel.

Anslutning av drivenheten till höger axel leder till en avmattning av den bakomliggande traktorn."Drunkning" av växelvredet gör att kopplingen rör sig till vänster, större växel, vilket resulterar i en nedväxling. Detta är användbart när du behöver utveckla mer vridmoment vid lägre körhastighet.

Slutligen resulterar en förlängning av spaken hela vägen till slutet i en överväxel, vilket möjliggör en högre färdhastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensionerna på växellådorna som används på produkterna från Krasny Oktyabr -anläggningen är 23 × 30 × 61 cm, och deras vikt utan olja överstiger inte 18 kg. Volymen på oljetråget som används för att fylla enheten med olja är 2,2 liter.

Diametern på axeln som överför rotation från enheten till hjulen är 30 mm.

En betydande nackdel med konstruktionen som används i växellådorna på Neva walk-behind-traktorer är det faktum att för att växla växel är det nödvändigt att stänga av motorn och vänta tills rotationen på enhetens remskiva har stannat helt. Växling "varm" kan leda till kramper, kedjebrott eller kuggning av kugghjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregler för arbete

Allt arbete med demontering och montering av växellådan samt underhåll av den måste utföras på en förberedd arbetsplats med alla nödvändiga verktyg. Det är absolut nödvändigt att se till att arbetsplatsen är ren, vilket eliminerar inträngning av damm, smuts och skräp i mekanismen … Det är lämpligt att utföra allt arbete i rena arbetshandskar, som ger både skydd för händer från skador och smuts och skydd av växellådskomponenter från oönskat skräp och damm.

Håll noga koll på tillståndet för verktyget du använder - det ska inte finnas några märkbara skador, särskilt sprickor … Om du inte gör det kan det leda till farlig skada.

Tappa ur oljan från växellådan innan du demonterar den. Därefter måste du noggrant rengöra alla delar av enheten från eventuell kontaminering.

Efter reparation och montering av växellådan, se till att fylla den med färsk olja innan du använder den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska haverier och reparationer av dem

De vanligaste haverierna på enheten är följande.

  • Oljeflöde genom utgående axel. För att eliminera detta problem är det nödvändigt att byta oljetätningar som är installerade i växellådan. För att byta ut dem måste du köpa nya, demontera dem som är installerade i växellådan med en skruvmejsel och sedan installera nya oljetätningar i stället. Detta kommer att bidra till att stärka den bakomliggande traktorn, vars kraft minskas på grund av konstant oljeläckage från växellådan.
  • Om det finns läckage av växelaxeln kan du ha tillsatt för mycket fett i växellådan. Därför är det tillräckligt att tömma överflödig olja och kontrollera om detta hjälpte till att åtgärda problemet. Om läckage fortsätter hjälper det att byta ut oljetätningarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Öppen krets, vilket antingen leder till störningar eller till omöjligheten att använda enheten i enskilda växlar. För reparation måste du byta ut den trasiga kedjan mot en ny.
  • Om växellådan inte överför vridmoment i någon av de installerade växlarna är det troligt att en av växlarna har gått sönder. Efter demontering måste du hitta det trasiga kedjehjulet och ersätta det med ett nytt.
  • Om växlarna inte växlar måste du kontrollera gaffelns, bussningens och gängans växelknapps skick och sedan byta ut det skadade elementet.

För att utöka den bakomliggande traktorns möjligheter hjälper dess modernisering genom att installera en fullfjädrad växellåda, till exempel från en VAZ-bil, istället för en växellåda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man reservdelar?

Om du vill att din bakomliggande traktor ska fungera stabilt utan att ständiga reparationer behöver göras, köp endast nya reservdelar från auktoriserade återförsäljare. Det är bäst att köpa reservdelar till växellådor i certifierade servicecenter och partnerbutiker i Krasny Oktyabr -fabriken.

Var särskilt uppmärksam på vilken typ av olja du ska lägga till växellådan.

För enheter som används på Neva walk-behind traktorer är följande märken av transmissionsolja bäst lämpade:

  • TEP-15;
  • TM-5;
  • SAE90 API GI-2;
  • SAE90 API GI-5.

Rekommenderad: