Stenränna: Plast, Betong Och Med Galler. Storlekar Och Andra Nyanser. Styling Funktioner

Innehållsförteckning:

Video: Stenränna: Plast, Betong Och Med Galler. Storlekar Och Andra Nyanser. Styling Funktioner

Video: Stenränna: Plast, Betong Och Med Galler. Storlekar Och Andra Nyanser. Styling Funktioner
Video: Taktips - Hängränna & stuprör 2024, April
Stenränna: Plast, Betong Och Med Galler. Storlekar Och Andra Nyanser. Styling Funktioner
Stenränna: Plast, Betong Och Med Galler. Storlekar Och Andra Nyanser. Styling Funktioner
Anonim

Rännstenen för beläggningsplattor läggs tillsammans med huvudbeläggningen och används för att avlägsna ackumulerad regnfukt, vattenpölar från snösmältning. Enligt typen av material kan sådana rännor vara plast och betong, med eller utan galler. Det är värt att lära sig mer om installationsfunktioner, dimensioner och andra nyanser av valet av rännor innan man lägger gatstenar eller kaklade beläggningar på gården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Rännan för beläggningsplattor är en ränna som löper längs det asfalterade området. Det fungerar som ett fack för uppsamling och tömning av vatten, det kan drivas oberoende eller i kombination med det allmänna dräneringssystemet på platsen.

Låt oss överväga de grundläggande kraven för sådana element

  1. Form . Halvcirkelformad anses vara optimal; i stormavloppssystem kan brickor vara fyrkantiga, rektangulära, trapetsformade.
  2. Installationsnivå . Det bör vara något under bottenkåpan för att möjliggöra dränering och uppsamling av vatten.
  3. Läggningsmetod . Avlopp arrangeras i form av en kontinuerlig kommunikationsledning för att utesluta inträngning av vatten i marken.
  4. Ränndiameter . Dess storlek bör beräknas baserat på mängden nederbörd i regionen och andra faktorer. Till exempel, om du regelbundet tvättar din bil med en slang på en parkeringsplats, är det bättre att ge företräde åt en djupare ränna.
  5. Installationsplats . Det väljs med hänsyn till det maximala utflödet av vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar rännan förbises ofta harmonin i designlösningen. I vissa fall bör det uppmärksammas mer. Hitta till exempel ett alternativ för att matcha plattorna eller välj en rännarmodell med ett vackert dekorativt galler.

Visningar

Alla trottoarrännor kan delas in i flera typer beroende på material som används vid tillverkningen. Det finns flera av de vanligaste alternativen.

Metall … Den kan vara tillverkad av svart eller galvaniserat stål, målat, belagt med skyddande material, inklusive polymertyp. Metallrännor är praktiska, hållbara, tål betydande belastningar. De skapar inte betydande tryck på basens yta, de kan repareras.

Bild
Bild

Plast … Ett universellt alternativ för stadsmiljön och förbättring av privata territorier. Skiljer sig i enkel installation, enkel transport. Polymermaterial är inte rädda för korrosion, buller under deras drift är helt uteslutet. Plastrännor finns på marknaden i ett stort antal storlekar, former, färger och mönster, och deras livslängd är praktiskt taget obegränsad.

Bild
Bild

Betong … Det tyngsta alternativet, men det mest pålitliga, hållbara, tysta. Det går bra med beläggningsplattor av betong och sten, helt vattentäta, inte rädda för termiska effekter. Betongbrickor är bäst placerade i områden med ökad driftbelastning.

Bild
Bild

Och också alla brickor för vattendränering klassificeras efter graden av djup. Fördela yta öppna system i form av en ränna, samt alternativ med ett galler för installation under takets nivå. Det andra alternativet används vanligtvis på webbplatser med ett nedlagt stormavlopp.

Gitterets roll är inte bara dekorativ - den skyddar avloppet från igensättning, förhindrar skador när människor och husdjur rör sig på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer rännor för rännor är huvudkriteriet storleken på profilen för sådana strukturer. Det finns vissa standarder för deras installation och syfte.

  1. Dräneringskanaler med ett profildjup på 250 mm . De är avsedda för motorvägar, allmänna utrymmen med en körbredd på 6 m eller mer. En sådan ränna kommer med ett galler av betong och metall.
  2. Ränna med en bred profil på 50 cm … Den är installerad på gångstigar och andra områden med tung trafik.
  3. Profil med ett djup på 160 mm och en bredd på 250 mm … Detta är det bästa alternativet för privata hushåll. En hängränna av denna typ är väl lämpad för att lägga längs det blinda området, på trottoarer upp till 2 m breda, för att ta bort fukt från trädgårdsvägar och gårdar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgschemat väljs också individuellt.

Till exempel fungerar galvaniserade och förkromade brickor med galler bra för ett högteknologiskt hus. En klassisk betongbyggnad med en blind yta kommer att kompletteras med rännor av betong utan färgning. Ljusa polymerbrickor kan väljas för att matcha färgen på takfuktuppsamlingssystemet, samt för att matcha fönsterkarmarna eller verandan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Installationen av ett avlopp för beläggningsplattor utförs alltid i en vinkel på 3-5 grader, eftersom sådana system möjliggör gravitationstömning av den inkommande vätskan. Lutningen minskar när du kommer närmare byggnader, och lutningen ökas längs stigarna och i andra långa sektioner. Om rännans tjocklek och plattorna matchar kan de läggas på en gemensam bas. Med en djupare läggning kommer det att vara nödvändigt att först förbereda en betongplattform 10-15 cm hög i diket.

På ett privat territorium läggs rännan vanligtvis på sand eller en cement-sandbas utan betong. I det här fallet utförs allt arbete i en specifik ordning.

  1. Platsbildning med utgrävning.
  2. Geotextilläggning.
  3. Fyllning med ett lager sand 100-150 mm tjockt med stampning och vätning med vatten.
  4. Läggning av krossad kudde 10-15 cm. Utjämning.
  5. Installation av kantstenar på betongbruk. Den horisontella nivån mäts nödvändigtvis.
  6. Återfyllning av torr cement-sandblandning i förhållandet 50/50. Ovanifrån läggs rännor nära kantstenarna, sedan plattor i rader.
  7. Den färdiga beläggningen vattnas noggrant med vatten, platserna där brickorna är installerade också. Klyftorna fylls med oanvänd sand- och cementblandning. Överskottet rensas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet vattnas ytorna igen, lämnas för att bygga styrka … Sådan torrbetong är mycket lättare och snabbare än den klassiska, och bindningsstyrkan är hög.

Rekommenderad: