Krossade Stenbäddar (45 Foton): Dekorera Dem Med Egna Händer Med Dekorativ Färgad Krossad Sten. Hur Gör Man En Soptipp Med Vit Spillror? Design Av Rabatter I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Krossade Stenbäddar (45 Foton): Dekorera Dem Med Egna Händer Med Dekorativ Färgad Krossad Sten. Hur Gör Man En Soptipp Med Vit Spillror? Design Av Rabatter I Landet

Video: Krossade Stenbäddar (45 Foton): Dekorera Dem Med Egna Händer Med Dekorativ Färgad Krossad Sten. Hur Gör Man En Soptipp Med Vit Spillror? Design Av Rabatter I Landet
Video: Gräva Ny Rabatt - Del 2 (Plantering av perenner) 2024, Maj
Krossade Stenbäddar (45 Foton): Dekorera Dem Med Egna Händer Med Dekorativ Färgad Krossad Sten. Hur Gör Man En Soptipp Med Vit Spillror? Design Av Rabatter I Landet
Krossade Stenbäddar (45 Foton): Dekorera Dem Med Egna Händer Med Dekorativ Färgad Krossad Sten. Hur Gör Man En Soptipp Med Vit Spillror? Design Av Rabatter I Landet
Anonim

Att veta allt om krossade stenbäddar är användbart för både den erfarna och den nybörjande trädgårdsmästaren. Att göra dem med egna händer med dekorativt färgat grus kan vara riktigt spännande. Men vi måste fortfarande ta reda på hur man gör en soptipp med vita spillror, vad är annars designen av rabatter i landet och hur man sköter dem ordentligt.

Särdrag

Krossade stenbäddar kan ordnas på en mängd olika platser, och möjligheterna att skapa dem är nästan oändliga. Vart i det finns lite som kan jämföras med den dekorativa effekten av välvalgt och väldesignat grus . Även de mest erfarna designers väljer ofta just detta designalternativ. Du kan med säkerhet klara dig utan gräs, vilket kommer att förenkla din dagliga vård ytterligare - det bästa alternativet för dem som bara vill vara i landet, koppla av där utan onödiga bekymmer. Av fördelarna kan det noteras:

  • förbättring av mikroventilation av växtens rotsystem;
  • lämplighet för prydnadsväxande icke-blommande buskar;
  • möjligheten att manifestera den ursprungliga idén genom att variera färgen;
  • prisvärdhet;
  • förmågan att lägga sig utan hjälp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar:

  • besvär när du rör dig barfota, och delvis i öppna sommarskor;
  • blanda torrt gräs, löv och annan fin strö med stenar (det är mycket svårt att skilja dem);
  • sannolikheten att ta bort gruslagret på vintern tillsammans med snö och is;
  • sannolikheten för att blanda den utlagda berget med marken om en mullvad sätter sig på platsen.

Urval av krossad sten

Men om det är bestämt att använda krossad sten för landskapsdesign av rabatter, måste du noggrant välja det. Natursten kan ha olika nyanser. Att dekorera webbplatsen med både vita och färgade material är ganska lovande. Färgningen beror på vad den ursprungliga berget var. Så, vit ton har ett material som kom från:

  • marmor;
  • kalksten;
  • kvarts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men vi måste förstå att en helt ren vit färg är mer undantaget än regeln. Du kommer att få betala mycket för det. Och det finns inget särskilt behov - trots allt är nyanserna som späd den monolitiska vitheten ibland mycket intressanta. Krossad grå färg, som är indelad i många nyanser, är mycket brett representerad på marknaden. I grund och botten domineras de av:

  • gabbro;
  • imitation av granit;
  • basalt;
  • kalkfärg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av dekoratörer föredrar imitation av granit . Hon ser ädel och sofistikerad ut i alla miljöer. Detta material är extremt hållbart och utmärkt kylmotstånd. Gabbro är också efterfrågad, en intressant effekt av denna ras är förmågan att ändra färg under olika väderförhållanden. Kalk och marmor av grå krossad sten kan kombinera en mängd olika nyanser.

Bild
Bild

Den mörka stenen representeras huvudsakligen av serpentinit och diorit . Serpentinit är vanligtvis grönaktig, men kan ändra färg i regnet. Diorit krossad sten med fläckig effekt är högt värderad. Granitsten kan också ha en röd eller till och med en specifik tegelglans. Sandsten och skiffermassa är färgade i gula, bruna eller olivtoner, ibland i olika kombinationer.

Bild
Bild

Storleken på återfyllningen är också viktig. Så, små stenar (högst 20 mm i tvärsnitt) ser bra ut nära växter, särskilt blommor . Den mellersta fraktionen värderas för sin förmåga att stabilt stanna på jordens yta och inte blandas med den. Staket är huvudsakligen byggda av stora spillror, som hindrar erosionen av rabatten och dess spridning av vinden. En alternativ tillämpning är skapandet av kompositioner i "orientalisk" anda.

Bild
Bild

Hur man målar materialet för dekoration?

Även om alla olika naturliga spillror inte är tillräckligt ljusa spelar det ingen roll. Gör-det-själv-målning är fullt möjligt.

Vi måste bara ta hänsyn till att inte varje sten "accepterar" pigmenten som används lika bra. Vanligtvis appliceras vattenbaserade eller akrylbaserade byggfärger.

Tekniken innebär användning av en betongblandare - utan den är det omöjligt att måla mycket sten på rimlig tid av tekniska skäl.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Processen att göra rabatter inkluderar flera steg.

Träning

Det är mycket lämpligt att utföra proceduren innan plantorna planteras på den avsedda platsen. Efter att ha valt en plats för dumpning i landet eller framför huset måste du omge den med ett rep som är utsträckt på pinnar, eller på ett annat bekvämt sätt för att visa konturen för att inte göra ett misstag. Viktigt: i vissa fall kommer en rabatt med en oregelbunden geometri att se mer intressant och extraordinär ut än en enkel direkt komposition . Vid den valda punkten tar de försiktigt bort allt det bördiga landet på minst 0,2 m djup.

Bild
Bild

Dessutom, innan du lägger, behöver du också:

  • ta bort absolut alla rötter; fukta jorden;
  • lämna det i 6-7 dagar;
  • nykläckta skott och ogräsrötter - förstör hänsynslöst;
  • gräva upp den valda platsen;
  • häll ut expanderad lera eller grov sand för att säkerställa god dränering;
  • komprimera platsen med en trädgårdsvals;
  • lägga geotextiler;
  • gör 1 hål för varje 3 kvm. m för den mest effektiva dräneringen av vatten.

Återfyllning

Det är möjligt att fylla och lägga grus ordentligt först efter plantering av växterna. De fyller det återstående utrymmet. Lägg sedan den andra nivån av geotextil. Ett dekorativt lager av berget hälls över det.

Rekommendation: för en större garanti för framgång tvättas stenen noggrant i vatten innan den läggs på rabatten, detta eliminerar minsta igensättning med onödiga partiklar som initialt kan finnas i den.

Bild
Bild

Planterar blommor

Att plantera en mängd olika växter är ganska acceptabelt - trots allt har krossad sten och grus utmärkt kompatibilitet med dem. Var dock noga med att ta hänsyn till webbplatsens allmänna design och den valda dekorativa stilen. På ett stenigt underlag kommer det att se väldigt snyggt ut:

olika raser av yucca

Bild
Bild
Bild
Bild

rogersia

Bild
Bild
Bild
Bild

cypress

Bild
Bild
Bild
Bild

buxbom

Bild
Bild
Bild
Bild

idegran

Bild
Bild
Bild
Bild

Av blommorna själva används de ofta:

sedum (aka sedum)

Bild
Bild
Bild
Bild

stenros

Bild
Bild
Bild
Bild

havet armén

Bild
Bild
Bild
Bild

badan

Bild
Bild
Bild
Bild

timjan

Bild
Bild
Bild
Bild

saxifrage

Bild
Bild
Bild
Bild

splittra

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa planteringsriktlinjer kommer att vara användbara för alla.

Så, sedum rekommenderas att planteras under det sista decenniet i maj, så att det inte finns någon risk för froståterkomst. I den ljusa solen kommer denna kultur att känna sig obekväm. En stenros, däremot, fungerar bäst med överdriven insolation. Mellan uttagen är luckorna strikt 0,15 m.

Timjan tillhör också ljusälskande grödor. Den mest effektiva planteringsmetoden är att använda frön. Chickweed bör planteras på en mycket bördig eller ytterligare förbättrad (cirka 30 dagar) jord med organiska gödningsmedel. Avstigningsintervall 0,25-0,3 m.

Men det är inte bara utrymmet i själva rabatten som är viktigt: det är ganska logiskt att göra en blomsterodling med stigar runt från samma spillror för att förenkla din uppgift och ordna utrymmet så harmoniskt som möjligt. Granitgrus föredras för gångvägar. Det grova materialet placeras vanligtvis i den nedre delen, och den fina fraktionen placeras ovanpå. Som ett resultat kommer basen att vara tillräckligt stark och ytan kommer att se väldigt intressant ut. Men det rekommenderas inte att använda grustypen - den har vassa kanter som är obekväma och till och med farliga när man går.

Bild
Bild

Skiffer- och kalkrester kan också dekorera stigen eller området framför huset . Men vi måste förstå att han inte tål betydande mekanisk påfrestning. Användningen av småsten (flodsten) är också en attraktiv lösning. Det är inte nödvändigt, även om det är mycket önskvärt, att utrusta banan med en trottoarkant. Användning av stenar målade i olika färger uppmuntras.

Vårdtips

Även återfyllning av stenen betyder inte att du kan ignorera behovet av ogräs. Detta förfarande kommer dock att krävas mindre ofta, men det måste göras så noggrant som möjligt. Ibland måste krossad sten eller grus jämnas med en räcka . Det är inte klokt att använda mekaniska, motoriserade enheter. Systematisk bevattning krävs, eftersom behovet av växter uppstår, liksom årlig utfodring med flytande gödningsmedel, kan andelen utspädning i vatten som anges av tillverkaren inte brytas.

Bild
Bild

Design exempel

Blombäddar kan vara mycket olika. Exemplen som presenteras talande talar om detta

Bilden visar hur utmärkt en krossad blomsterrabatt kan se ut. Flerfärgade fragment, lockiga linjer och en allmän ovanlig form ser djärva och fängslande ut

Bild
Bild

Kombinationen av vitt och mörkgrått med en blå ton av krossad sten är också ett bra val. Det är i perfekt harmoni med trottoarkanten och den klassiska gröna gräsmattan

Rekommenderad: