Vilka Blommor Att Plantera På Hösten I Landet? Vilka Planteras För Blomning På Våren Och Sommaren? Funktioner Av Höstplantering Av Blommor I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Vilka Blommor Att Plantera På Hösten I Landet? Vilka Planteras För Blomning På Våren Och Sommaren? Funktioner Av Höstplantering Av Blommor I Trädgården

Video: Vilka Blommor Att Plantera På Hösten I Landet? Vilka Planteras För Blomning På Våren Och Sommaren? Funktioner Av Höstplantering Av Blommor I Trädgården
Video: Perenner - plantera så här! 2024, April
Vilka Blommor Att Plantera På Hösten I Landet? Vilka Planteras För Blomning På Våren Och Sommaren? Funktioner Av Höstplantering Av Blommor I Trädgården
Vilka Blommor Att Plantera På Hösten I Landet? Vilka Planteras För Blomning På Våren Och Sommaren? Funktioner Av Höstplantering Av Blommor I Trädgården
Anonim

För att den personliga tomten ska njuta av ljusa färger och aromer under sommarsäsongen planterar erfarna trädgårdsmästare årliga och fleråriga blommor i förväg. Oftast utförs denna procedur på hösten - detta gör att planteringsmaterialet kan genomgå naturlig skiktning under vintern. Tänk på vilka ettåriga och perenner som oftast planteras på hösten i landet, vilka rekommendationer bör följas när du planterar blomgrödor på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka ettåriga planteringar?

För höstsådd använder vanliga trädgårdsmästare vanligtvis frön av opretentiösa ettåriga med tidig, riklig och lång blomning … Nedan finns namnen på de mest populära årliga blommorna som kan slå rot i nästan alla typer av jord.

Många av dem blommar inte bara på våren och sommaren, utan också på hösten - fram till början av det första kalla vädret.

Aster

Årliga kallresistenta asters, sådd före vintern, kännetecknas av stark immunitet, motståndskraft mot skador av skadedjur och patogener av olika sjukdomar … De blommar 2-3 veckor tidigare än väntat. För höstsådd används vanligtvis frön av pomponsorter. Sågdatum beror på växande region. Så, i Ural och Sibirien sås asters i marken i slutet av september, i Moskva -regionen - i slutet av oktober. I de södra regionerna är det tillåtet att så frön i november.

Frön sås i grunda spår ordnade i soliga hörn av trädgården . Det rekommenderade planteringsdjupet är cirka 2 cm. Efter såddning strös fröna med torr trädgårdsjord utan gödningsmedel och isoleras med grangrenar eller halm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calendula

Fröna av denna opretentiösa medicinalväxt planteras i rabatter och åsar med början av ihållande nattfrost (men innan jorden fryser) . Såddjupet bör inte överstiga 2,5 cm. Det rekommenderade avståndet mellan fröna är 8-10 cm. Sådana sorter av trädgårdskalendula som " Gitana", "Pacific", "Bon Bon ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Kosmeya

Denna vackert blommande hårda gröda kan odlas även på fattiga, infertila jordar, vilket ger den en plats skyddad mot drag . Kosmofrön sås i grunda spår, varefter de strös med ett tunt lager torv. Det är oönskat att djupt bädda in plantmaterialet i marken - detta kommer att komplicera spirandet av plantor.

De mest spektakulära kosmosorterna är Sonata, Pikoti och Sensation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lavatera

Såning av lavatfrön på hösten utförs med början av ihållande nattfrost , under den period då lufttemperaturen på dagtid inte stiger över 0 ° C. Så frön i väl upplysta områden med lätt jord. Planteringsdjupet av fröna beror på deras storlek. Så små frön sås till ett djup av högst 1 cm, medelstora och stora - högst 3 cm. Bland de vackraste sorterna bör det noteras som t.ex. Mont Blanc, Novella, Silverlock.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det finns några fler alternativ som kommer att lysa upp vilken trädgård som helst.

Phlox Drummond - en blommande växt som föredrar att växa i soliga områden med ljus och bördig jord. Frön från denna kultur sås efter det att ihållande frost uppstår. Såning utförs i grunda spår, som sedan täcks med torr jord eller torv. Sängarna med grödor är dessutom täckta med grangrenar eller fallna löv.

De vackraste sorterna av phlox trädgårdsmästare inkluderar "Joy", "Chanel", "Blue frost". På våren tunnas de växande plantorna ut och lämnar de starkaste och största exemplaren.

Bild
Bild

Eschsholzia - en opretentiös underdimensionerad växt som rotar sig väl på fattiga jordar. Såning av frön utförs med början av stabila frostar, när hotet om återkomst av dagvärme har passerat, annars kommer plantmaterialet att gro och dö. Det bästa och mest pålitliga sättet, enligt vissa trädgårdsmästare, är att så frön i något frusen mark. Frö sås i spåren efter att ha blandat plantmaterialet med sand. Efter sådd är det tillåtet att täcka sängarna med grangrenar. Bland de mest intressanta sorterna noterar trädgårdsmästare som t.ex. " Mandarin", "Mousserande matta ", bland de mest opretentiösa - escholzu Lobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över fleråriga blommor

När man odlar stauder genom höstsådd lyckas många sommarboende växa till blomning under det första året av sitt liv (även om de bara skulle blomma under det andra). Nedan finns namnen på fleråriga blommor som oftast sås på hösten.

Aquilegia - en ursprunglig blommande växt som kan slå rot på ofruktbar jord och tål halvskugga väl. Att så frön av aquilegia utförs vanligtvis med början av det första kalla vädret, när marktemperaturen sjunker till minus 2-4 ° C. Frön sås på förberedda rabatter med lös jord, sådd av plantmaterialet till ett djup av högst 1 cm. Efter sådd rekommenderas att täcka rabatten för att skydda fröna från frysning. De vackraste sorterna av aquilegia är "Alaska", "Florida", "Robin".

Bild
Bild

Gaillardia - en mycket spektakulär flerårig, som ofta används för att dekorera mixborders, åsar, alpina rutschbanor. Denna växt ser vacker ut både i grupp och i enskilda planteringar. Sådd av frön utförs på vanligt sätt och bädda in dem i marken på ett grunt djup. Efter sådd täcks sängen med ett täckmaterial eller isoleras med grangrenar. Bland de mest intressanta sorterna noterar trädgårdsmästare mycket dekorativa: "Burgunder", "Primavera", "Lorenza", "Kobold".

Bild
Bild

Karpaterna - graciös låg (upp till 30 cm hög) perenn som föredrar att växa i soliga områden med ljus och väldränerad jord. Växten används av trädgårdsmästare och landskapsdesigners för att dekorera gränser, mixborders, åsar, låga rabatter, stenträdgårdar. Fröer sås först efter det att stabila frost har börjat. Det bör noteras att när trädet klockor sås på hösten, konsumerar trädgårdsmästare lite mer frön än när de sår på våren. Fröna förseglas till ett djup av högst 2 cm, varefter de täcks med torr jord och isoleras med ett täckmaterial. Bland de mest spektakulära sorterna bör noteras "Pearl White", "Pearl Deep Blue" och "Weiss Clips" med stora klockformade blommor.

Bild
Bild

Förutom perenner som odlas genom frön, planterar trädgårdsmästare på hösten lök och knölar på sin plats.

Planteringsmaterialet hos sådana växter tolererar att övervintra väl i det öppna fältet, och med ankomsten av varma dagar aktiveras det och spirar snabbt

Krokusar - Långbulbiga perenner som blommar i mars-maj. Växter föredrar soliga områden, men rotar sig väl i halvskugga. Krokuslökar planteras i september-oktober. Vid plantering styrs de av glödlampans storlek: ju större den är, desto djupare är den begravd. Efter plantering är sängarna isolerade med grangrenar eller täckta med täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyacinter - lökformiga mycket dekorativa perenner som blommar på våren. Växter föredrar bördig, dränerad jord. För uppfödning i centrala Ryssland använder trädgårdsmästare vinterhärdiga sorter: "Miss Saigon", "Bismarck". Lökarna planteras på hösten, innan frosten börjar. Efter plantering mults rabatterna med halm, fallna löv eller täcks med grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påskliljor - charmiga representanter för familjen Amaryllis, glädjande med riklig vårblomning. Dessa lökartade perenner föredrar att växa i halvskugga på leriga jordar. Höstplantering av påskliljor görs under andra halvan av september - början av oktober. 2-3 veckor före plantering grävs jorden upp i rabatten och humus, aska samt gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium tillsätts. Små lökar planteras till ett djup av cirka 10 cm, medelstora och stora - cirka 14-18 cm.

Bild
Bild

Liljor - opretentiösa perenner som blommar på sommaren. För odling i regioner med svåra klimatförhållanden är representanter från gruppen "asiatiska hybrider" optimala. Plantering av lökar på hösten utförs under en period då lufttemperaturen stabiliseras vid + 10 ° C, i soliga områden med väldränerad, tidigare grävd jord. Det rekommenderade planteringsdjupet är tre gånger lökens höjd. Efter plantering är hålen täckta med jord och mulched med halm eller löv.

Bild
Bild

Tips för plantering av hösten

När du planterar frön och blomlökar på hösten är det viktigt att ta hänsyn till klimat- och väderförhållandena i din region . På norra och tempererade breddgrader utförs vanligtvis plantering i september -oktober, på varma sydliga breddgrader - i november.

För plantering på hösten är det nödvändigt att välja högkvalitativt och hälsosamt planteringsmaterial . Fröna måste vara färska och torra, och lökarna och knopparna måste vara hela och inte groda.

Det är inte tillåtet att använda plantmaterial som har skador, plantor och skott, spår av ruttning eller mögel, samt spår av skadedjur.

Bild
Bild

Erfarna sommarboende rekommenderar att ge företräde åt beprövade vinterhärdiga växtsorter för nybörjare som börjar med urvalet och höstplanteringen av blommor .… Sådana sorter finns bland både enåriga och fleråriga grödor.

En annan viktig nyans som bör beaktas vid val och plantering av ettåriga och perenner på hösten är växternas egenskaper. Så att växterna på rabatten i framtiden ser harmoniska och fullt utvecklade ut, är det värt att uppmärksamma inte bara höjden och tidpunkten för blomning av grödor, utan också deras krav på belysning, vattning, strukturella och andra funktioner i jord. För att undvika misstag är det lämpligt att använda färdiga rabatter och rabatter eller utveckla dem själv i förväg.

Rekommenderad: