Hur Bli Av Med En Trädstubbe? Borttagning Med Vatten På Platsen. Hur Man Snabbt Bränner Ut En Trädstubbe? Hur Förstör Man En Stubbe Från Ett Sågat Träd I Landet Med Medel?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med En Trädstubbe? Borttagning Med Vatten På Platsen. Hur Man Snabbt Bränner Ut En Trädstubbe? Hur Förstör Man En Stubbe Från Ett Sågat Träd I Landet Med Medel?

Video: Hur Bli Av Med En Trädstubbe? Borttagning Med Vatten På Platsen. Hur Man Snabbt Bränner Ut En Trädstubbe? Hur Förstör Man En Stubbe Från Ett Sågat Träd I Landet Med Medel?
Video: Most Amazing Way To Remove A Tree Stump? 2024, Maj
Hur Bli Av Med En Trädstubbe? Borttagning Med Vatten På Platsen. Hur Man Snabbt Bränner Ut En Trädstubbe? Hur Förstör Man En Stubbe Från Ett Sågat Träd I Landet Med Medel?
Hur Bli Av Med En Trädstubbe? Borttagning Med Vatten På Platsen. Hur Man Snabbt Bränner Ut En Trädstubbe? Hur Förstör Man En Stubbe Från Ett Sågat Träd I Landet Med Medel?
Anonim

Ibland kan resterna av ett avverkat träd bli ett problem när man planerar plantering av trädgårds- och trädgårdsodlingar. Och det finns också en risk att skadliga mikroorganismer som har satt sig i stubben och förstör den så småningom sprids till de odlade växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort genom att rota upp?

För att jämna ut landskapet och plantera användbara växter på platsen är det i vissa fall nödvändigt att ta bort vilda eller karga träd och utrota deras rester. En mängd olika metoder hjälper dig att bli av med stubben . Men i det här fallet måste du agera för att inte göra jorden värdelös och inte förstöra planteringarna i trädgården. Det enklaste och snabbaste sättet är att manuellt ta bort stubben, vilket kräver verktyg som ofta används i vardagen: en yxa och en lång metallpinne eller kofot. Du måste gräva en fördjupning på ett avstånd av cirka 1 m från stubbens bas och öppna rötterna, som sedan hackas av med en yxa. Efter det, med hjälp av kofot som spak, lyfts verktyget med ansträngning. Med hjälp av en kofot kan även djupt växande rötter dras ut. Nackdelen med denna upprotningsmetod är trärester i jordlagren, som stör nivelleringen av terrängen för konstruktion.

Att använda en handvinsch är ett annat enkelt men fysiskt krävande sätt att rensa ett område . För att ta bort rötterna grävs stubben in längs radien på ett och en halv meters avstånd tills rötterna exponeras. Sedan gängas vinschkabeln under roten och dras gradvis ur marken. Metoden är mödosam och ger inte alltid önskat resultat. Användning av särskild teknisk utrustning för att rengöra området är inte alltid ett acceptabelt alternativ. I vissa fall är det ganska svårt att säkerställa att en speciell maskin (traktor) passerar till arbetsplatsen. Rötter från en gammal stubbe växer ofta in i de nedre jordlagren, vilket gör att de är svåra att rota upp med hjälp av teknik. Att ta bort trärester med en traktor med vinsch rekommenderas om en ny plats rensas med flera stubbar som måste tas bort.

Stora gamla stubbar kan kasseras genom att krossa eller bränna dem . Krossning med hjälp av specialmaskiner (krossar) används när det inte går att montera traktorn. Fördelen med metoden för att ta bort stubbar genom att krossa är möjligheten att eliminera stora rumpor och processens hastighet. Krossen kan justeras till de parametrar som krävs för arbetet som utförs oberoende. Som en följd av användningen av krossutrustning blir det kvar små treavfall från en stor stubbe som kan grävas upp med marken. Nackdelen med denna metod är att det är omöjligt att gräva upp stubben och dela den i små delar utan att först ta bort rötterna. Svampar kan odlas på resterna av trädet, vilket efter några år kommer att leda till dess förstörelse.

Om ägaren av webbplatsen har skickliga händer och designkunskaper, kommer han att kunna göra gamla stubbar till exklusiva och intressanta detaljer om landskapsdesign. De kan användas för att göra bord, sittplatser, stativ för trädgårdstomtar och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg metod för bränning

För att utesluta risken för en underjordisk brand är det inte tillåtet att bränna rester av avverkade träd i marken på torvmarker. För att snabbt bränna ut en stubbe måste du borra några lut på den, hälla bränsle i den och sätta eld på den.

För att undvika misstag för korrekt bränning av rester av avverkade träd måste du följa instruktionerna steg för steg

  • Ett hål bildas i mitten av stubben, vars diameter är cirka 20 mm.
  • Ytterligare ett spår borras på sidan och ansluter det till det centrala. Sidoslitsen underlättar tillförsel av syre till förbränningsområdet. Det kan finnas flera sådana hål.
  • Häll 200 ml av eventuellt snabbt brandfarlig vätska i spåret. Du kan använda en vätska avsedd för kolantändning.
  • En veke är gjord av naturmaterial, som efter fuktning med en speciell vätska placeras i den övre luckan och eldas upp.

Om det första försöket att bränna ut trärester misslyckades måste du lägga sågspån ovanpå och sedan upprepa processen igen. Utbränning hjälper till att förvandla även en ganska stor stubbe till damm på kort tid.

Bild
Bild

Borttagning med vatten

Stubbtvätt kan utföras förutsatt att du har en egen vattenkälla och en kraftfull pump som kan ge bra vätsketryck i slangen. Om det finns områden med odlade växter nära rumporna, för vilka överdriven fukt är farlig, rekommenderas det att inte riskera det.

Om byggandet av byggnader på detta territorium planeras först efter ett år kan du göra många hål i snittet och under perioden med allvarliga frost hälla rikligt med det avverkade trädet med vatten. Vätskan kommer att utsätta träet för inre erosion, och efter 3-4 månader kommer stubben lätt att utplånas.

Bild
Bild

Hur förstör man en stubbe med kemikalier?

Kemisk avlägsnande av återstoden från ett sågat träd är en av de ganska vanliga och effektiva metoderna. Metoden är baserad på de reaktioner som uppstår i växtceller under påverkan av det använda reagenset . Kemikalier förstör även stora rötter och förstör också patogener. Efter förstörelse måste död ved brännas eller utrotas. Reagenser kan påverka kvaliteten och sammansättningen av marken i trädgården negativt, och därför är det nödvändigt att välja en specifik metod för kemisk förstöring med hänsyn till de möjliga konsekvenserna, särskilt om det område som ska rengöras i landet planeras att vara används i framtiden för att plantera odlade växter, och inte för konstruktion.

Kemisk verkan används också för att behandla trärester för att förstöra patogena sjukdomar, när det inte bara är nödvändigt att ta bort vedmassa utan också för att förhindra tillväxt och spridning av rotrester . Med korrekt valda preparat kan du förstöra hela rotsystemet med egna händer på kort tid och stoppa dess ytterligare tillväxt. Således är kemisk behandling nödvändig för att roten ska ruttna.

Kemisk utrotning är den rekommenderade metoden för att eliminera sjukdomsinfekterade rötter, eftersom det finns en risk att patogener lätt kan spridas till friska växter genom förorenad mark. Kemisk upprotning är effektivt mot vilda träd som växer på byggarbetsplatser och färdiga byggnader . Som regel är odlade träd ganska sega, och efter att ha tagit bort sina rötter fortsätter en del av rotsystemet på ett djup att fungera och växa. Kemikalier kan döda även de svårast tillgängliga rötterna, vilket gör att platsen kan användas för önskade ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att veta att kemisk bearbetning inte är ett säkert sätt. Trots allt kommer aggressiva element i marken, vilket påverkar många växter negativt.

Till exempel är vissa äppelarter mycket känsliga för kemikalier, och kemisk behandling av död ved som utförs i närheten kan dramatiskt minska trädets fruktbarhet och till och med orsaka dess död.

Tekniken för applicering av kemikalier är densamma . Slitsar görs cirka 15 mm i diameter, som måste vara vertikalt öppna och jämnt fördelade. Om trädet har brutits måste du göra hål i stammen och placera slitsar runt hela omkretsen. Avstånden mellan spåren bör vara 5-10 cm. Vid utvändig borrning måste verktyget styras i ungefär 40 graders vinkel för att hålla fyllningsmaterialet inuti.

De färdiga hålen ska fyllas upp till toppen med det valda reagenset och hällas sedan med vatten för att påskynda reaktionen och lösa ämnets partiklar. Efter att hålet har stängts med en propp av trä eller lermaterial (du kan använda plasticin). Nedbrytning av trä börjar under påverkan av kemikalien . Fullständig förstörelse av ett dött träd, oavsett dess storlek, kräver högst 2 år. Under denna period ruttnar resterna och lämnar ett rengjort område som kan användas för alla ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordssalt

Denna metod är ganska enkel att använda. På cirka 60 dagar kan salt helt eliminera alla mikroorganismer och stoppa rotsystemets vegetativa aktivitet. Om området kring det behandlade trädet är planerat att fyllas med en betongmassa bränns resterna av träet och rötterna efter att ha avlidit . I andra fall bör de utrotas, eftersom överskott av salt kommer att göra jorden steril och järnkonstruktioner som monteras bredvid den snabbt kommer att börja rosta.

Det rekommenderas att strö stora mängder grovt salt omedelbart efter sågningen och tillsätt efter varje regn. Saltat trä blir till damm.

Bild
Bild

Koppar eller järnsulfat

Ämnen är mycket giftiga och kan döda alla typer av patogena bakterier som lever i trä. Dessa reagenser används också för att desinficera rötterna på infekterade träd. Preparaten introduceras med den metod som beskrivs ovan, vilket gör hål med en diameter på 8 mm och ett djup av upp till 10 cm . Det är omöjligt att behandla en stubbe bredvid metallrör med dessa reagenser, eftersom ämnen kan påskynda korrosionsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Herbicider

Det mest effektiva sättet att döda en trädstubbe är att använda en urea eller saltpeter herbicid. Ämnena används enligt ovanstående schema. Urea används som jordgödsel och för bekämpning av skadedjur . Dess påverkan kan inte leda till minskad markkvalitet. Att bränna ut skräp med kaliumnitrat är ett annat vanligt sätt att förstöra vedskräp. Saltpeter brinner bra, för att påskynda röjningen med en kemisk metod måste du vänta ett tag tills trädet är mättat med ämnet och sedan bränna ut stubben. I det här fallet kan du inte stå nära elden. Saltpeter kan användas för att befria platsen från hampa om platsen planeras användas i framtiden. Under lång tid efter kemisk behandling kan endast opretentiösa prydnadsväxter växa i detta område.

Alla typer av reagenser rekommenderas att appliceras i slutet av hösten, eftersom höstregn kan skölja bort kemikalierna och neutralisera deras effekt . Vid arbete med kemikalier måste säkerhetsåtgärder följas. Rök inte under kemisk bearbetning. Upp till 3 månader efter läggning av saltpeter sker processer i träet, åtföljt av utsläpp av brännbara gaser. Rökning nära reagensbehandlade stubbar kan orsaka brand.

Det är förbjudet att stå på den avlägsna sidan av den brinnande vedresterna, eftersom trä som blötläggs i herbicider släpper ut mycket giftiga ämnen under en brand.

Rekommenderad: