Kolgrill: Kolgrill För Sommarstugor, Hur Man Väljer Höjdjusterbara Modeller För Slutna Utrymmen Och Shawarma, CMI-alternativ

Innehållsförteckning:

Kolgrill: Kolgrill För Sommarstugor, Hur Man Väljer Höjdjusterbara Modeller För Slutna Utrymmen Och Shawarma, CMI-alternativ
Kolgrill: Kolgrill För Sommarstugor, Hur Man Väljer Höjdjusterbara Modeller För Slutna Utrymmen Och Shawarma, CMI-alternativ
Anonim

Kollagning är den äldsta tillagningsmetoden. Det användes av våra gamla förfäder. Saftiga biffar och aromatiska kebab, bakade grönsaker och fisk anses med rätta vara utsökta rätter. Och för att laga dem ordentligt bör du vara uppmärksam på kolgrillen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Nästan alla har provat hemgrillad mat, vare sig det är saftig kyckling, grillade eller icke-näringsrika grönsaker. Och säkert vet alla att det är omöjligt att efterlikna den doft som produkterna mättas med under tillagning på kol. Kolgrillen är en unik enhet inom matlagning, som ännu inte har bytts ut.

Huvuddragen i maten som tillagas på en kolgrill är doften - doften av en eld, som ger rätterna en speciell, unik lukt och smak. Själva tillagningen på en kolgrill kan kallas "utsökt". Den kan också användas som spis eller tandoor - en grillpanna som är särskilt vanlig bland urbefolkningen i Asien.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En grill med rätt storlek håller en hög temperatur i flera timmar, vilket också sparar kolförbrukning. På grund av snabb uppvärmning (20-30 minuter) reduceras tillagningsprocessen med nästan 2-3 gånger. Glöm inte att på en kolgrill kan du inte bara steka mat utan också röka.

Förutom kol finns det ytterligare två typer av grillar - el och gas … Kolversionen har förutom sin unika doft flera andra fördelar. Till exempel, till skillnad från en elektrisk, kan den användas var som helst, eftersom den inte är kopplad till en strömförsörjning. Han är både gata och hem. Den är flera gånger mindre och mer kompakt än sin gasmotstycke, den behöver inte gascylindrar som gasgrillen fungerar på.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Grillar är traditionellt indelade i kol, gas och el. Var och en av dessa arter är vidare indelade i flera fler underarter. Så bland kolalternativen finns det flera typer:

Toskansk grill . En av de enklaste och enklaste grillarna att använda. Den klassiska versionen representeras av ett enkelt robust metallgaller som tänds. Det kan till och med användas i en öppen spis eller öppen eld, på en eld med brända glöd. Det finns vissa modifieringar av en sådan grill, till exempel med ett dubbelgaller eller gångjärn, olika tillbehör.

Det är mycket viktigt att benen på denna modell är tillräckligt höga (10-15 cm), annars riskerar maten att fritera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hibachi … Detta är en traditionell japansk grill, så populär att dess modifieringar inte bara används av asiatiska människor. Detta är en mycket kompakt modell, som är en robust metalleldning. Produkten är utrustad med metallgaller med kol under och ventilation underifrån. Gallren kan höjas och sänkas genom att ändra effektnivå och temperatur, vilket underlättar manuella grillinställningar.

Hibachi kan bäras med dig och till och med läggas på bordet på grund av dess kompakthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grillpanna . Detta alternativ är inte svårt, och enkelhet när det gäller en grill är alltid ett plus. Det är mycket enkelt att använda en sådan enhet - kolen hälls ut till botten och produkterna placeras på toppen av gallret. Elden slocknar inte tack vare de höga väggarna, temperaturen styrs tack vare ventilation och det kupoliga locket gör att denna modell kan användas som ett rökhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk ugn . Den har ett annat namn - den keramiska grillrökaren. Denna variant dök upp på marknaden 1974 och liknar något symbiot av en keramisk kolgrill och en hibachi. Keramikspisen består av en eldstuga, ett galler och ett kupolformat lock. Det är ekonomiskt - keramiska väggar håller värmen så bra att mycket lite kol behövs. Temperaturkontroll tillhandahålls av ventilationsöppningar på botten och toppen, och ett tättslutande lock fångar upp fukt och ånga inuti, så att maten kan absorbera så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grillbord . Detta är en grill som liknar form och storlek som ett rektangulärt bord med en kollåda. Den är utrustad med justerbara galler som gör att du kan reglera värmen genom att höja eller sänka arbetsytan (själva processen sker tack vare lyftmekanismerna).

Bild
Bild
Bild
Bild

Och enligt transportmetoden finns det flera typer av kolgrill:

  • Stationär … Denna grill är installerad på en viss plats, den kan inte bäras. Som regel har den medelstora eller stora storlekar, ett gångjärnigt lock, placeras på verandan och tillsammans med bänkskivorna bildar en hel köksuppsättning.
  • Mobil eller bärbar . Detta alternativ är utrustat med hjul eller annan utrustning som gör att du kan bära det från plats till plats. Dimensionerna på sådana modeller är inte de största, de tenderar ofta också att vikas. Det fina med denna grill är att du kan ta den med dig till skogen eller till en picknick, vilket är mycket bekvämt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Det finns ett stort utbud av kolgrillar på världsmarknaden, men de flesta är gjorda av tre material - stål, gjutjärn och keramik … Till exempel är keramiska grillar kända av kända kockar. De är lättare än sina motsvarigheter i vikt, värmer väl och håller sig varma, och maten brinner inte på dem - de är lättare att tvätta, eftersom matbitar inte fastnar på dem.

Förutom kroppen har grillen en annan viktig del - grillen . Den kan vara gjord av gjutjärn eller stål, inklusive rostfritt stål. Gjutjärnsgaller är kända för att de tål höga temperaturer utan deformation, de är också hållbara och miljövänliga, men de väger också mer än sina motsvarigheter.

Järngaller är resistenta mot alla typer av korrosion och är mycket hållbara, eftersom de tål temperaturer över 800 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på en kolgrill beror på dess avsedda användning. Grillar är traditionellt indelade i stora, medelstora och små.

Stora kolgrillar är lämpliga för människor som ofta samlar stora grupper av människor, gillar att organisera fester, möten eller helt enkelt föredrar att äta stora portioner. Dessa grillar gör det enkelt att laga stora mängder mat (för 15-30 personer). De används också ofta på restauranger och kaféer med hög trafik.

Medelstora grillar är det bästa alternativet för en traditionell familj av föräldrar och två barn. Det är dessa modeller som oftast väljs för hemmabruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små grillar är idealiska om det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme, men ibland vill du laga en shish kebab eller biff. Sådana modeller kan till och med placeras på stugans veranda eller lägenheten. De är lämpliga för att förbereda 1-2 portioner av utsökt kött eller grönsaker.

De minsta modellerna kan användas inomhus, det finns också bärbara bordsskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Former och design

Produktionen står inte stilla. Kolgrillar genomgår ständigt förändringar för att förbättra dem. Designfältet släpar inte efter - formen och utseendet på många kolgrillar är så slående olika att varje köpare hittar något som de gillar.

Till exempel är äggformade kolgrillar utbredda på marknaden, med en klassisk rund form och en vanlig rektangulär form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Frågan om att välja tillverkare är alltid relevant. De flesta köpare vill spara pengar och betrodda märken kostar ofta mycket pengar. Därför är det nödvändigt att välja mellan pris och kvalitet. När allt kommer omkring kan den billigaste enheten tillverkad i Kina sluta fungera efter ett par användningar, och även små pengar i det här fallet kommer att kastas för vinden.

Bild
Bild

Kanske, när du väljer en kolgrill, måste du lita på varumärkesberömmelse . Populariteten vinns trots allt inte genom reklam och marknadsföring, utan genom kundrecensioner och deras erfarenhet av att använda utrustningen för ett visst företag. De ledande tillverkarna har en garanti - ibland till och med livstid, och butikerna i vilka de säljs, åtar sig att utföra gratis reparation eller byte av en produkt som är ur funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera företag är bland de populära och beprövade tillverkarna av kolgrillar:

Stort grönt ägg Är ett unikt varumärke från USA, känt för sina äggformade keramiska grillar, som används även av kända kockar, Michelin-stjärnor. Förutom äggformade grillar producerar företaget modeller av andra former, samt olika kök och grilltillbehör - lock, termometrar, rengöringsborstar, fat - gjorda av aluminium, gjutjärn, rostfritt stål och keramik. Den billigaste kolgrillen kommer att kosta 67–70 tusen rubel, och den dyraste - under en halv miljon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Broil King . Detta företag tillverkar rostfria grillar och tillbehör. Den billigaste representanten för familjen är Porta-Chef 120 , som kostar cirka 30 tusen rubel. Den dyraste modellen är Imperial XL vars kostnad är cirka 300 tusen rubel. Detta företags grillar är utrustade med exakt temperaturkontroll, det finns ett sätt att baka, steka och sjuda mat, och en patenterad brännare med rör-i-rör-design säkerställer enhetlig stekning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weber - Det här är ett mer budgetalternativ i jämförelse med ovanstående företag. Den billigaste grillen kan köpas för 8 tusen, en dyr - för 200 tusen rubel. Modellerna i detta företag är gjorda av stål, gallren presenteras i rostfritt eller förkromat stål. Handtagen är värmebeständiga. Några av de dyrare modellerna levereras komplett med fällbara bordsskivor, lock och är också utrustade med porslinsbeläggning och har hjul för rörelse. Grillbenen är fällbara, vilket har en positiv effekt på deras bärbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

CMI … Grillarna av detta märke är gjorda av gjutjärn. De presenteras som mobila modeller med lock på hjul. Satsen innehåller också en temperatursensor. CMI är en välkänd representant för budgetsegmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När det gäller grillens form rekommenderar experter oftast att välja en äggformad eller rund form. På grund av sin form behåller de värmen längre, och är också billigare, ser snyggare ut, de kan till och med bli ett extra konstobjekt. På grund av den uttalade värmebevarande effekten kan de användas lika framgångsrikt som ett rökhus, som brödmaskin och som en panna för att laga borscht eller pilaf. De kan laga alla typer av mat, från kött och fisk till bakverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en grill, var noga med att bestämma vad som kommer att tillagas i den i framtiden. Valet av enhetens termiska läge beror på detta. Till exempel är en effekt på 180 ° C tillräcklig för korv eller grönsaker. Men för tillagning av kebab och biffar bör temperaturen vara högre. Det bästa alternativet skulle vara en modell med en temperaturregulator eller med möjlighet att justera höjden på gallret . På ett så enkelt sätt kommer temperaturen att regleras av sig själv, och du behöver inte fylla kolen med vatten för att sänka temperaturen. Bärbara modeller är idealiska inte bara för hemmet, utan också för lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje köpare ägnar stor uppmärksamhet åt priset, vilket beror på kvalitet, storlek och tillverkare. Så små modeller av okända tillverkare kan kosta cirka 5 tusen rubel, men de kommer att hålla mycket kort tid. Ofta är det med sådana grillar som det uppstår ett antal farliga haverier, eftersom de är gjorda av bräckligt material, de är svåra att rengöra och kol kan ta eld och inte bara förstöra maten utan också undergräva freden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genomsnittspris grillar kan köpas från 30 tusen rubel och högre. I denna kategori hittar du en kvalitetsenhet. De flesta tillverkningsföretag producerar grillar i mellansegmentet, så alla försöker tillfredsställa köparen för att förbättra sin egen produkt. Som ett resultat finns det idag ett stort urval av olika modeller.

Premiumkolgrillar är modeller från välkända märken, mestadels gjorda av keramik. Var och en kännetecknas av en lång livslängd, eftersom kända företag värdesätter deras rykte.

Du bör föredra grillar av så kända märken som Big Green Egg, Broil King, Weber.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte tillbehör som kan diversifiera och underlätta tillagningsprocessen. Dessa inkluderar hjul, en spett för kyckling eller shawarma och olika tillbehör. Du behöver ett lock för att skydda din grill från väder och vind och en borste med hårdmetallborste för rengöring. Och för den mest bekväma tillagningsprocessen behöver du definitivt handskar, spatlar eller tång, samt kol.

Det är bäst att föredra briketterat kol som köps från en specialaffär.

Rekommenderad: