Öppningsinsatser (56 Foton): Gjutjärns Dubbelsidiga Modeller Med Glas, Slutna Och öppna Strukturer, Hur Man Väljer För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Öppningsinsatser (56 Foton): Gjutjärns Dubbelsidiga Modeller Med Glas, Slutna Och öppna Strukturer, Hur Man Väljer För Hemmet

Video: Öppningsinsatser (56 Foton): Gjutjärns Dubbelsidiga Modeller Med Glas, Slutna Och öppna Strukturer, Hur Man Väljer För Hemmet
Video: Простое видео 2024, April
Öppningsinsatser (56 Foton): Gjutjärns Dubbelsidiga Modeller Med Glas, Slutna Och öppna Strukturer, Hur Man Väljer För Hemmet
Öppningsinsatser (56 Foton): Gjutjärns Dubbelsidiga Modeller Med Glas, Slutna Och öppna Strukturer, Hur Man Väljer För Hemmet
Anonim

Eldstaden tar förtjänt en ledande position i de fall då ägarna vill skapa en romantisk atmosfär i rummet. Det är trots allt lite som kan jämföras i skönhet med en öppen spis, där trä brinner eller glöden ulmar. Tyvärr stiger det mesta av värmen i en sådan öppen spis tillsammans med förbränningsprodukterna genom skorstenen. Om eldstaden regelbundet används för kontemplation är detta faktum inte ett stort problem. Men om ägarna vill använda eldstaden för uppvärmning bör de noga överväga kriterierna för att välja en eldstad för den, med vilken du kan hålla värmen i ditt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Eldstaden ärvdes av den moderna mannen från tidigare generationer, vilket gav komfort och värme till huset. Dess yttre struktur är vid första anblicken ganska enkel. När vi pratar om en stationär öppen spis, är den baserad på en solid betongfundament som tål konstruktionens betydande vikt.

Flera rader eldfasta tegel läggs ut på fundamentets yta, den så kallade piedestalen , på vilken en tegeleldad eldstad är anlagd eller en fabrikstillverkad modell installeras. Ovanifrån passerar eldstaden in i en skorsten, som i klassiska eldstäder bildas inuti en luftkanal som kallas risolit. För estetiska ändamål är eldstaden kantad med tegel eller fasadmaterial och utgör en effektiv portal. Rhizolit är oftast putsad, eftersom det inte ska sticka ut för mycket i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska eldstadens inre struktur är mycket mer komplex och har ett antal designfunktioner, som egenskaperna hos detta värmeelement direkt beror på.

Viktiga element finns i eldstaden och skorstenen:

  • "Rök tand", begränsar skorstenens genomströmning och låter värme spridas genom murverket;
  • eldstugans reflekterande vägg, som i kombination med "röktanden" säkerställer att den varma luften vänder sig, så att den inte direkt "flyger in i skorstenen";
  • vy (spjäll), som reglerar dragkraften.
Bild
Bild

Ett slags "hjärta" i eldstaden är dess ugnshål. Den består av följande element:

  • Vid basen är det så kallade under- eller nedre lagret av eldstaden.
  • Under eldstaden finns bara fläkten som behövs för att tända eldstaden.
  • Ibland byggs ett galler inuti, vilket är ett galler genom vilket kolen från det brända bränslet faller ner i askpannan (askpannan), varifrån de lätt kan tas bort. Numera är undersidan ofta gjord av sten, eftersom brandfarliga geler och vätskor används för tändning.
  • Reflektorn eller reflekterande väggen är en övergångsdel från eldstaden till skorstenen och påverkar båda dessa segment.
Bild
Bild
Bild
Bild

I gamla eldstäder var eldstaden vanligtvis inte utrustad med en dörr, men under moderna förhållanden anses detta vara osäkert. Därför tillhandahåller enheten inbyggda dörrar, som är gjorda av värmebeständigt glas.

Moderna eldstäder tillverkas ofta med prefabricerade eldstäder ., i utformningen av vilka förbränningsprocesser simuleras och optimeras på en dator. Sådana ugnar är gjorda av gjutjärn, stål och sådana moderna material som kompositföreningar och speciallegeringar. Därför kan köparen, om så önskas, hitta både en traditionell eldbox och en lättare analog, till exempel för inbäddning i en väggpartition. Skorstenen i en sådan komposit eldstuga är gjord av ett tunnväggigt korrugerat rör, dörren är gjord av värmebeständigt glas, och själva strukturen kan till och med ha en inbyggd vattenvärmekrets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För bioeldstäder tillverkas eldstäder, avsedda för förbränning av biobränsle, som används som denaturerad alkohol i form av geler eller halvtorra ämnen. Sådana ugnar är föremål för obligatorisk certifiering, därför att efter att ha köpt den kan en biobränsle spis byggas i vilket hus som helst utan att behöva komma överens med brandtjänsten.

Bild
Bild

Typer och egenskaper

När du väljer en kamininsats är det värt att väga för och nackdelar och bestämma vilken design som är bäst för hemmet. Det måste komma ihåg att för konstruktion av en värmeenhet med öppen eld i en lägenhet eller i ett privat hus kommer det att vara nödvändigt att beställa ett ombyggnadsprojekt och få tillstånd från brand- och arkitektkontrollmyndigheterna. Därför är det lämpligt att ha tillstånd för dess konstruktion innan du köper byggmaterial eller så dyr utrustning som en öppen spis. Annars är det värt att begränsa oss till att överväga biobränsleugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de fall, när tillstånd erhålls, öppnas ett verkligt magiskt utrymme för val inför köparen, vilket bara kan begränsas av kostnaden för vissa särskilt prestigefyllda modeller.

Bild
Bild

Valet görs beroende på eldstadens utseende och design och baseras på följande indikatorer

  • Den huvudsakliga egenskapen som är inneboende i kamininsatser är kraft. Denna punkt bör beaktas även när eldstaden inte är avsedd för uppvärmning, eftersom värmeöverföringen från driften av en sådan enhet kommer att vara närvarande i alla fall. För uppvärmning av ett rum på 50 kvm. m, kommer den optimala effekten av kamininsatsen att vara 7 kW. I det fall när en öppen spis behövs bara för kontemplation är det värt att välja en eldstuga som har en minsta effekt eller förmågan att justera lågan, annars kan det vara för varmt i rummet.
  • Typ av eldstäder är också en av prioriteringarna när du väljer. Det finns öppna och slutna mönster. Öppna versioner anses vara mer estetiskt tilltalande, eftersom de tillåter en "levande" eld att vara närvarande i omedelbar närhet av observatören, men har en mycket låg verkningsgrad på cirka 20%. Slutna ugnar, som kallas hermetiska, har en mycket högre effektivitet, det här är de så kallade långbrinnande ugnarna, eftersom rummet är uppvärmt på grund av funktionen av ulmande ved som är inneboende i designen. Fördelen med slutna eldstäder kan också kallas renlighet i rummet, eftersom kol inte flyger ur dem och aska inte faller ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också universella modeller som har en dörr, men som också tillåter öppet arbete. Vanligtvis är dessa strukturer med en vertikal lyftmekanism

Bild
Bild

Designalternativ för att installera en eldator beror till stor del på dess typ. Moderna tillverkare erbjuder följande typer:

Frontinsatser, som är traditionella för inbäddning, har en dörr med glas. De kan vara trapetsformade eller rektangulära, de kan köpas färdiga eller läggas av tegel

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörnalternativ, utformade för integration i eldstäder i motsvarande konfiguration, har också en dörr som antingen öppnas åt sidan eller stiger upp

Bild
Bild
  • Dubbelsidig tunnel eller genombrandskammare, som är bekvämt monterade i skiljeväggar, eftersom sådana strukturer har två dörrar som kan öppnas antingen i sidled eller utrustade med en lyftmekanism för att öppna uppåt.
  • Tresidiga ugnar med tre glas, vars form liknar bokstaven "P", därför kallas de också U-formade ugnar. Dessa mönster gör det möjligt att se flammans volym från tre sidor samtidigt, vilket skapar bilder av fantastisk skönhet. Samtidigt har de en mycket hög värmeöverföring. Nyligen har också fyrsidiga ugnar dykt upp.
  • Fönsterinsatser som erbjuds av ledande tillverkare har en böjd glasdörrsyta. Vanligtvis har de sidoöppning och obligatorisk automatisk fixering av dörren i stängt läge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många ugnsdesigner är utrustade med ytterligare funktioner, inklusive:

  • Dubbel efterbränning, där inte bara ved bränns utan även rökgaser.
  • Systemet "kontinuerlig bränning", tack vare vilket ett bokmärke för ved håller i 14-18 timmar.
  • Ytterligare möjlighet till termoregulering och konvektion, inbyggd rökavledare.
  • Förbränningsluftintag från en extra källa, som utförs av olika regulatorer.
  • Självrengörande funktion hos dörrens brandsäkra glas med hjälp av en luftstråle, kallad "rent glas system".
Bild
Bild

Eldboxarnas dimensioner varierar beroende på vilket material de är tillverkade av. Den största sorten kännetecknas av stålkonstruktioner, som kan ha en mängd olika dimensioner. Minsta väggtjocklek är 8 mm, max är 18 mm, exklusive foder.

Material (redigera)

Traditionella material för tillverkning av kamininsatser är tegel, gjutjärn och olika typer av pannstål. Varje sort har sina egna fördelar.

Brickinsatsinsatser är gjorda av tegelstenar och är det vanliga valet för klassiska eldstäder i engelsk eller rustik stil, liksom i Provence -stil. Sådana ugnar kan ha en inbyggd vattenvärmekrets och en dörr. De är vanligtvis utrustade med en fläkt och askpanna. De har alla de egenskaper som finns i en klassisk öppen spis: bra värmeöverföring, genomsnittlig brinntid och ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärnsmodeller utmärks av maximal värmeöverföring. De värms upp snabbt, håller värmen länge och tål temperaturfall utan deformation. Sådana strukturer görs genom gjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stålugnar har vanligtvis dubbla väggar, vars yttervägg är gjord av värmebeständig stållegering. Tillverkaren kan avsluta innerväggen med en beklädnad av tegelstenar, gjutjärn, eldfast keramik, keramisk betong eller Reallit black ™ kompositmaterial. Dessa konstruktioner kan ha ytterligare egenskaper som anges i instruktionerna. Till exempel kontinuerlig brinnande funktion.

Bild
Bild

I modeller från vissa tillverkare används flera metoder för värmekontroll samtidigt, till exempel är legerat pannstål med gjutjärnsfoder dessutom förstärkt med eldstensstenar. Sådana konstruktioner har fått namnet hermetiska ugnar med ett trippelskal av skydd och är de säkraste.

Beklädnad kan utföras i form av portaler med traditionella finishstenar, olika typer av marmor, skalsten, travertin, glas eller metall. Dekoration tillhandahålls inte för alla mönster. Det kan vara seriellt, men det kan också utvecklas enligt köparens individuella ordning.

Design

Designlösningar som använder en öppen spis används både för att skapa interiören i privata hus och lägenheter och för olika kommersiella föremål: snygga affärsutrymmen, kontor, salonger, restauranger och barer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Certifierade stål- och gjutjärnsinsatser i olika konfigurationer kan byggas in antingen i en främre eller hörnväggspis. Samtidigt beror värmarens utseende enbart på ägarnas önskemål. Den kan dekoreras i stil med en klassisk engelsk eldstad, dekorerad med tunna stenplattor eller terrakottakakel med invecklade mönster.

Bild
Bild

En öppen spis utrustad i en skiljevägg ser särskilt imponerande ut. I detta fall utförs installationen av en dubbelsidig tunnelbrännare i en väggnisch och beklädnad med efterbehandlingsmaterial utförs på båda yttre sidorna. Efter att ha installerat en sådan struktur kan ägarna titta på det lyxiga flammaspelet från två rum samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tersidiga eldstäder ger en fantastisk visuell effekt av en levande, lyxig låga. De är monterade i designalternativ för portaler, som har ett vägg-till-vägg-arrangemang och är en magnifik dekoration av ett vardagsrum i modern stil. Det är lämpligt att dekorera utrymmet nära en sådan öppen spis utan krusiduller och ytterligare dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett karnappfönsterinsats kommer att se bra ut i retro- eller lantlig inredning, medan den rundade dörren blir en vacker och original inredningsdetalj.

Bild
Bild

Tillverkare

Tänk inte att att köpa en öppen spis alltid kräver orimliga kostnader. Det finns ganska många tillverkare på marknaden som producerar modeller av mellanslagssegmentet. Dessa finns i slovakiska företag Thorma och Kobok , från ett tyskt företag Spartherm , Schweiziska Ruegg , ett polskt företag Nordflam liksom företag " KimrPech", Astov, "Meta", "Ekokamin" (Ryssland).

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta och billiga produkter presenteras av ett franskt företag Termovison … Gjutjärnsugnar av detta märke kan köpas från 33 500 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel är modellen Vision 701 , som har en förseglad glasdörr och är utrustad med den mest nödvändiga funktionaliteten. Designen ger en grind, vedbegränsare, ett extra luftintag, ett avtagbart galler, en askkammare och en rökuppsamlare, tack vare vilken ugnen kan fungera i "öppen eld" -läget. Måtten på denna modell är inte för stora: bredd är 690 mm, djup - 400 mm, höjd - 637, vikt - 96 kg.

Bild
Bild

Tillsammans med budgetprodukter kan du köpa eldstäder av högsta klass från denna tillverkare, till exempel en eldstadskamin av antik typ. Koenigsburg , vilket kommer att kosta köparen 221 000 rubel.

Italienskt märke Piazzetta erbjuder utsökta ved-, gas- och pelletsugnar, som är självförsörjande element i inredningen och inte kräver ytterligare dekoration. De flesta modellerna är gjorda av en kombination av två typer av metall: stål och gjutjärn och är utrustade med många funktionella tillägg, till exempel en fjärrkontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eget produktmärke Piazzetta placerade som spisar, har de en tvungen ventilationsfunktion, tack vare vilken varm luft riktas till alla rum i lägenheten, jämnt fördelat från golv till tak. Ett exempel är modellen Piazzetta E929 D har ett system Multifuoco och kan värma ett rum med en volym på 213 kvm. m. Produkter från de senaste kollektionerna har en utsökt rund eller halvcirkulär form, elegant majolica -foder och är utformade för vägg- eller hörninstallation.

Bild
Bild

Kostnaden för eldstäder av detta italienska märke börjar från 73 000 rubel och kan nå 919 000 rubel för en modell i form av en eldstad-chalet.

Hur väljer man?

Genom att köpa en kamininsats har de flesta köpare redan tillstånd att installera en öppen spis och utforma ritningar, från vilka det är tydligt var den ska installeras och vilka dimensioner den inbyggda förbränningskammaren ska ha. Det är värt att ta med dig dessa dokument till kaminen för att göra det bästa valet när det gäller pris och storlek med hjälp av en konsult.

Om du planerar att köpa från en webbutik kan du också använda konsulternas tjänster som har kontakt under arbetstid. När du själv väljer en kamininsats bör du noggrant ställa in önskade dimensioner i sökfrågan som finns på salongernas webbplatser och välja önskad bland de föreslagna modellerna. När du köper bör du vara uppmärksam på garantiperioden. Vissa företag erbjuder ett års garanti, men det finns företag som med säkerhet kan ge 7 års garanti för sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sälja en sådan högteknologisk produkt måste säljaren ha ett intyg om överensstämmelse med säkerhetsstandarder. Det är mycket bra om certifiering anges i enlighet med EU -standarder, men för implementering på den ryska marknaden räcker det med ett intyg om överensstämmelse med tullunionens normer.

Vanligtvis ingår inte installationen av en eldator i kostnaden, men när du köper "live" är det värt att ställa denna fråga, i många salonger kommer en bra mästare eller en installatör att rekommenderas till köparen. När du köper är det värt att fråga om storleken på eldstaden, till vilken motsvarande diameter på skorstenens korrugerade rör och fixturer väljs.

Bild
Bild

När du köper en eldstuga i salongen kan köparen också välja alternativet för dess foder. I det här fallet är det lämpligt att få råd från en inredningsarkitekt i förväg, eftersom en öppen spis, särskilt en stor, är det dominerande arkitektoniska elementet i vardagsrummet och ska se harmoniskt ut.

Rekommenderad: