Patronhuvuden: En Mall För Att Ställa In Patronhuvudena På Skivspelare. Val Av Patron

Innehållsförteckning:

Video: Patronhuvuden: En Mall För Att Ställa In Patronhuvudena På Skivspelare. Val Av Patron

Video: Patronhuvuden: En Mall För Att Ställa In Patronhuvudena På Skivspelare. Val Av Patron
Video: How to Check the Alignment and Realign Your Cartridge - Turntable Alignment Tool Included 2024, Maj
Patronhuvuden: En Mall För Att Ställa In Patronhuvudena På Skivspelare. Val Av Patron
Patronhuvuden: En Mall För Att Ställa In Patronhuvudena På Skivspelare. Val Av Patron
Anonim

Phonokassetten i skivspelare spelar en viktig roll för ljudåtergivning. Elementparametrarna påverkar ljudkvaliteten och måste vara kompatibla med tonarmsvärdet. Denna artikel kommer att diskutera valet av en bensinstation, dess funktioner, samt de bästa modellerna och deras anpassning.

Särdrag

Bensinstationen är ett mycket viktigt element i en skivspelare för vinyl . Driftsprocessen för huvudet sker genom att omvandla vibrationer av en mekanisk egenskap till elektriska impulser.

Huvudvärden måste matcha värdet på tonarmen som patronen är ansluten till. Till exempel, om du lägger en dyr bensinstation på tonarmen på en billig skivspelare, kommer det inte att vara mycket meningsfullt. Tonarmens produktionsklass måste vara densamma som huvudproduktionsklassen.

Denna balans ger ljudteknik möjligheten att återge musik fylld med olika nyanser och djupa nyanser.

Bild
Bild

Viktiga egenskaper hos en kvalitetspatron:

  • brett frekvensområde;
  • flexibilitet inom 0,03-0,05 m / N;
  • downforce 0,5-2,0 g;
  • elliptisk nålform;
  • vikten är inte mer än 4, 0-6, 5 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Pickuphuvudet inkluderar kropp, nål, nålhållare och generationssystem … Vid tillverkning av fodralet används skyddselement som förhindrar inträngning av fukt eller damm. Nålen fästs på nålhållaren. Vanligtvis används diamantnålar för skivspelare. Nålens rörelse sker i olika riktningar under påverkan av modulering av ljudspåret.

Nålhållaren överför dessa rörelser till generationssystemet, där mekaniska rörelser omvandlas till elektriska impulser.

Bild
Bild

Översikt över arter

Pickuphuvuden är indelade i piezoelektriska och magnetiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Piezoelektriska mickar består av en plastkropp i vilken ett piezoelektriskt element är fixerat, en nålhållare med en nål, en utgång till förstärkaranslutningen, ett element för att byta (vända) nålen. Huvuddelen beaktas piezoceramic huvud , som ansvarar för högkvalitativt ljud. Delen sätts in i spåren på tonarmen och ingångskontakterna, vilket ger pennan önskad position i förhållande till posten. Moderna piezoelektriska bensinstationer är gjorda av diamant och korund. Nål är placerad i metallkroppen på nålhållaren, som är ansluten till det piezoelektriska elementet genom en gummihylsa (plast).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Magnetiska bensinstationer kännetecknas av handlingsprincipen. Dom är Rörlig magnet och rörlig spole (MM och MC) … Processen för drift av ett rörligt spoleelement (MC) beror på samma fysiska princip, men spolarna rör sig. Magneterna förblir stationära.

I element av denna typ har rörelsen en låg massa, vilket möjliggör bättre spårning av snabba förändringar i ljudsignalen. Ett sådant rörligt spolehuvudarrangemang har oersättlig nål . Om det blir nödvändigt att byta ut en del måste patronen skickas tillbaka till tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av GZS med en rörlig magnet (MM) precis tvärtom händer. Magneterna rör sig när spolen står stilla. Skillnaden mellan huvudtyperna ligger också i utspänningen. För delar med rörliga magneter är värdet 2-8mV, för enheter med en rörlig spole-0,15mV-2,5mV.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknikutvecklingen står inte stilla, och nu har tillverkare börjat producera laser GZS … Principen att spela med en laserenhet är i fotoelektriska omvandlare. Ljusstrålen, som är placerad i det optiska huvudet, läser nålens vibrationer och genererar en ljudsignal.

Bild
Bild

Topptillverkare

För att välja en kvalitetspatron bör du konsultera en recension av de bästa tillverkarna

Audio Technica VM 520 EB . Den tyska enheten har ett välgjord hölje och kontakter. I förpackningen hittar du ett par uppsättningar skruvar med nylonbrickor. Som noterats av vissa användare är enheten utrustad med en utmärkt kanalbalans som bibehålls över hela intervallet. Frekvensresponsmätningar visade en ökning med 3-5 dB inom intervallet 5-12 kHz. Denna ökning kan korrigeras med en installation som inte anges i instruktionerna. Det finns en ytterligare kapacitans upp till 500 pF.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Goldring Elektra . Kroppen på denna modell är tillverkad av medelstor plast. Elementets höjd är 15 mm, vilket gör det möjligt att placera fodret under skalet. I detta fall kan detta göras om tonarmen inte har en höjdjustering. Standardfrekvenssvar, hög linjäritet. Balans 0, 2 dB, tonbalans har en neutral ton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grado Prestige Green . Utseendet på enheten är snyggt och vackert, trots den billiga plasten. Passar enkelt in i spår och kontakter. Frekvensresponsmätningar har fastställt en liten ökning vid kanterna av intervallet. Utsignal - 3, 20 mV, kanalbalans - 0, 3 dB. Smidig tonbalans. Av enhetens nackdelar noteras en designfunktion som inte tillåter en elektrisk styrd installation på tonarmen. Det är bättre att installera en sådan GZS på primitiva skivspelare, eftersom patronen har en hög känslighet för det elektromagnetiska fältet på tonarmens enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sumiko Pearl . Den kinesiska patronen levereras med en skruvmejsel, nålborste och skruvar med brickor. Kroppen är tillverkad av medelstor plast. Enhetens höjd är cirka 20 mm. Därför är det bäst att armen har en höjdjustering. Mätningar av frekvenssvaret visade en liten nedgång från den övre delen av mitten och över. Balans - 1, 5 dB, tonbalansen ligger mot basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modell ГЗМ 055 har en höjd på 15 mm. Denna siffra kräver viss justering av armhöjden eller vadderingen. Utmärkt linjäritet av frekvenssvar. Kanalbalans - 0,6 dB / 1 kHz och 1,5 dB / 10 kHz. Ett balanserat ljud saknar djupa nedgångar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer en patron bör du först bestämma priset. Ljudet av vinylljudutrustning baseras exakt på valet av patron. En billig skivspelare med en dyr GZS låter mycket bättre än en dyr ljudutrustning med ett billigt huvud installerat på den . Det beror i alla fall på tillgängliga medel.

Men det är värt att komma ihåg att kostnaden för huvudet inte bör överstiga kostnaden för själva ljudutrustningen.

Bild
Bild

För att välja rätt bensinstation måste du studera vändskiva tonarm … Moderna tonarmsmodeller fungerar med nästan alla nya HZS. Valet av huvud är baserat på förmågan att justera tonarmens höjd. Om elementets bas är hög, begränsar detta allvarligt valet av huvud. Men som regel är instegshuvud och mellanklasshuvud perfekt kompatibla med samma tonarmar.

Var uppmärksam på när du väljer spelarens fonostadium . Patronen måste matcha nivån på phono -förstärkaren. Denna indikator är olika för varje typ av bensinstation. För MM -huvuden är det bättre att ha ett takhöjd på 40 dB. För MC -patroner som har en låg känslighet kommer en siffra på 66 dB att hjälpa huvudet att arbeta mer självsäkert. När det gäller belastningsmotståndet är 46 kΩ för MM -huvudet och 100 kΩ för MC tillräckligt.

Bild
Bild

En dyr patron har en diamant med en komplex skärpningsprofil. Sådana anordningar ger flexibel och säker böjning. Dessutom har en sådan skärpning en lång livslängd. Vissa tillverkare har dock en praxis att utrusta billiga pickuper med komplexa nålar. Å ena sidan gör detta det möjligt att få ett djupare ljud. Men det finns några nyanser här. Ett billigt fodral kan minimera alla fördelar med en dyr profil. därför det är ingen mening att köpa nålar med en komplex profil för billig GZS.

Bild
Bild

Ett lika viktigt kriterium vid valet övervägs huvudvikt … Bensinstationens vikt ger inte bara möjligheten till bekväm användning. Detta värde är viktigt vid beräkning av resonansformeln för "GZS-tonarmen". Vissa element har inte förmågan att balansera. För balans måste du installera ytterligare vikter på motvikten eller skalet. Därför måste du se till att huvudet är kompatibelt med tonarmen innan du köper.

Under en tid har ett stort sortiment av huvuden med ett upphängningsflexibilitetsvärde från några få enheter till otänkbara nummer presenterats på ljudmarknaden. Dessa huvuden krävde användning av olika tonarmmodeller. Moderna GZS har maximal kompatibilitet med tonarmarna . Efterlevnadsvärdet varierar från 12 till 25 enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte förförstärkaren när du väljer. Dess egenskaper påverkar direkt kvaliteten på inspelningsuppspelningen. Ljud av hög kvalitet har följande funktioner:

  • låg ljudnivå;
  • låg harmonisk distorsion (högst 0,1%);
  • brett frekvensområde;
  • brett frekvenssvar (amplitud-frekvensegenskaper);
  • omvänd frekvenssvar för inspelningskanalen;
  • utsignal vid en frekvens av 1000 Hz;
  • motstånd 47 kOhm;
  • spänning 15V;
  • det maximala värdet för utspänningen är 40 mV;
  • det maximala värdet för ingångsspänningen är 4V.
Bild
Bild

Anslutning och installation

Varje patron måste passera genom en specifik inställning . Nålens position bestämmer ytan och kontaktvinkeln med spåren på vinylskivan. Den rätta inställningen säkerställer djupet och rikheten på ljudet du fotograferar. För att justera nålen använder vissa användare en vanlig linjal. Standardavståndet mellan stilk och stylus är 5 cm.

För att korrekt ansluta och justera huvudet finns det speciella nålinställningsmallar … Mallar är inhemska och generiska. Den första typen ingår i vissa skivspelarmodeller. Men när du använder mallen måste du känna till de grundläggande värdena för patroninställning, armlängd och nålstickout.

För att reglera nålstickan finns det ett par fästskruvar på MZS. Skruvarna måste lossas något för att flytta vagnen. Sedan måste du ställa in nålen i en nivå av 5 cm och fixera skruvarna igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt i inställningen är det korrekta värdet av azimut för MOS. Du behöver en liten spegel för att slutföra denna procedur. Förfarandet är följande:

  • sätt en spegel på en frontplatta;
  • ta med tonarmen och sänk huvudet på spegeln;
  • patronen måste vara vinkelrät.

När du justerar azimuten är det värt var uppmärksam på tonarmen . Det finns skruvar vid basen av MOS på armbenet som måste lossas. Efter att ha lossat dem måste du vrida patronen tills en vinkel på 90 grader bildas mellan pennan och frontplattan.

Bild
Bild

Efter att huvudet har installerats och anslutits krävs det anslutning av tonarmskabeln . För anslutning ansluts kabeln till förstärkarens eller fonoförstärkarens utgångar. Den högra kanalen är röd, den vänstra är svart. Jordkabeln bör anslutas till förstärkaranslutningen. Då kan du njuta av musiken.

För att byta ut nålen, använd speciell insexnyckel . Fästskruven måste vridas moturs. Dra sedan ut nålen. När du byter ut och installerar nålen, kom ihåg att denna mekanism är den mest känsliga. Alla åtgärder måste utföras noggrant och noggrant, utan plötsliga rörelser.

Rätt val av enheten är baserat på ett antal kriterier, dessa rekommendationer, artöversiktstest och de bästa modellerna hjälper dig att välja en kvalitetsartikel för ljudutrustning.

Rekommenderad: