Hur Skiljer Sig En Grammofon Från En Grammofon? Likheterna Och Skillnaderna Mellan Enheter, Vilket är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig En Grammofon Från En Grammofon? Likheterna Och Skillnaderna Mellan Enheter, Vilket är Bättre

Video: Hur Skiljer Sig En Grammofon Från En Grammofon? Likheterna Och Skillnaderna Mellan Enheter, Vilket är Bättre
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, Maj
Hur Skiljer Sig En Grammofon Från En Grammofon? Likheterna Och Skillnaderna Mellan Enheter, Vilket är Bättre
Hur Skiljer Sig En Grammofon Från En Grammofon? Likheterna Och Skillnaderna Mellan Enheter, Vilket är Bättre
Anonim

Nuförtiden, tack vare vetenskapliga och tekniska framsteg, kan du njuta av din favoritmusik och låtar var som helst och när som helst med hjälp av mediaspelare eller telefoner. Men tidigare för detta var det nödvändigt att köpa en speciell enhet som återger ljud. Och detta var inte heller så enkelt: efterfrågan var stor, trots den ganska höga kostnaden, men mängden varor var begränsad.

För flera decennier sedan användes grammofoner och grammofoner för att lyssna på musik . Det handlar om denna utrustning som kommer att diskuteras i artikeln - vi kommer att definiera deras skillnader, funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gemensamma funktioner

Först är det lämpligt att förstå vad var och en av ovanstående enheter är.

Grammofon

Idag anses grammofonen med rätta vara ett sällsynt attribut . med en lång historia, som finns på vinden i äldreboende eller från musiksamlare. Men det här är nu, och på 1800-talet var det något otroligt, häpnadsväckande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första grammofonen föddes 1887 … Det uppfanns av en amerikansk ingenjör E. Berliner . Utåt liknade enheten en låda, ganska stor och besvärlig, på vilken plattan hölls och roterades. Ljudet som spelades in på det återges med en speciell nål genom ett hornrör.

Bild
Bild

Ljudsignalen från enheten kunde inte kallas högkvalitativ och högljudd, och själva strukturen misslyckades ofta. Naturligtvis förbättrades enheten ständigt, men det var inte mycket framgång och den förväntade efterfrågan på den. Det var vid detta ögonblick som en nyhet dök upp - en grammofon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grammofon

Det är en avancerad, bärbar grammofon som dök upp 1913 i Storbritannien och var avsedd för arméns behov … Denna enhet såg ut som en resväska med handtag och var mycket efterfrågad, jämfört med föregångaren hade den ett antal fördelar och funktioner. De främsta fördelarna var kompakthet och klart ljud, om än vid låg volym.

Namnet "grammofon" i Ryssland, den här enheten fick från den franska tillverkaren "Pate" - detta företag var det första som började leverera dem till vårt land

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu avgöra vilka likheter som finns mellan dessa två riktigt sällsynta idag och tidigare ganska populära enheter för att spela musik:

  • syfte - båda enheterna användes för att spela musik;
  • en särskild vinylskiva användes som ljudbärare;
  • närvaron av en metallklocka.
Bild
Bild

Det skulle jag också vilja säga ingen av de ovannämnda enheterna kan skryta med en perfekt och pålitlig design . Trots att råvaror och material av hög kvalitet användes för deras produktion, och själva tillverkningsprocessen tog lång tid, gick de ofta sönder. Oftast var det nödvändigt att byta ut nålen, som gled längs skivorna på skivan och snabbt slet ut.

Fastän grammofonen anses vara föregångaren till grammofonen , och det var dess design och funktionalitet som togs som grund och exempel när man skapade en grammofon, det finns inte så mycket gemensamt mellan dessa två enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande skillnader

Både grammofonen och grammofonen var efterfrågade på den tiden. Nästan alla musikälskare ville ha den här enheten hemma och njuta av musiken den spelar. Dessa två enheter, även om de var likartade i syfte, hade fortfarande många skillnader . Förmodligen påverkades detta av föregångarnas erfarenhet och tiden då varje enhet skapades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så skillnaden mellan enheterna är följande

  • Utseende … Det första som uppmärksammades vid synen på grammofonen var dess stora och skrymmande rör, från vilket ljudet härstammade och förstärktes, och det utskjutande handtaget, med hjälp av vilken enheten förvandlades till handling. Men grammofonen hade inte dessa strukturella detaljer - hornet var inbyggt i kroppen.
  • Ljud . På grund av att grammofonens horn i form av en tubresonator var utanför, lät enheten mycket högre. Grammofonen, å andra sidan, hade ett horn inuti, vilket signifikant påverkade enhetens ljudkvalitet och kraft.
  • Designdekoration och sortiment . Varje grammofon som skapades var original, den skilde sig från sina föregångare i färg, form, kant och till och med jakten på trumpet. När det gäller grammofonerna var de nästan alla desamma.
  • Rörlighet . Grammofonen var väldigt stor och tung, så det var inte möjligt att ta med den på en resa, med grammofonen var allt tvärtom. Bristen på detaljer som ett rör och ett handtag gjorde det möjligt att resa med det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se har dessa till synes identiska enheter många skillnader, men glöm det inte grammofonen skapades mycket tidigare än grammofonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Det är omöjligt att säga vilken av de ovan nämnda enheterna som är bättre och vilken som är sämre . Alla bestämmer sin favorit för sig själva. Naturligtvis, om vi tar hänsyn till funktionalitet, tekniska parametrar och möjligheter, kommer ingen att tvivla på att grammofonen var ett steg före. Om volymen är viktig för konsumenten kommer en grammofon säkert att göra susen.

Idag är det naturligtvis få som gillar musiken som spelas av dessa enheter, men många skulle vilja ha denna underbara enhet i sin samling. Individuella modeller av både grammofoner och grammofoner kan ses på museer, där olika rariteter från musikaliska epoker hålls . För närvarande kan sådana enheter endast köpas från privata samlare.

Rekommenderad: