Hur Skiljer Sig Ett Virke Från En Bräda? 8 Foton De Viktigaste Skillnaderna Mellan Byggmaterial, Vilka Element De Består Av, Vilket är Bättre

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Ett Virke Från En Bräda? 8 Foton De Viktigaste Skillnaderna Mellan Byggmaterial, Vilka Element De Består Av, Vilket är Bättre

Video: Hur Skiljer Sig Ett Virke Från En Bräda? 8 Foton De Viktigaste Skillnaderna Mellan Byggmaterial, Vilka Element De Består Av, Vilket är Bättre
Video: Vad är de större skillnaderna mellan IFRS och K3 2024, April
Hur Skiljer Sig Ett Virke Från En Bräda? 8 Foton De Viktigaste Skillnaderna Mellan Byggmaterial, Vilka Element De Består Av, Vilket är Bättre
Hur Skiljer Sig Ett Virke Från En Bräda? 8 Foton De Viktigaste Skillnaderna Mellan Byggmaterial, Vilka Element De Består Av, Vilket är Bättre
Anonim

För konstruktion av olika strukturer sedan urminnes tider har människor använt trä. Och även om det under denna tid har skett en betydande utveckling av konstruktionstekniken, har många träprodukter förblivit oförändrade än idag. Detta gäller främst sådant oöverträffat virke i popularitet, som brädor och balkar. Det kommer att vara intressant att ta reda på vad som är deras skillnader, liksom vilket av dessa material som är starkare.

De viktigaste skillnaderna

Virke är namnet på produkter från bearbetning av trämaterial, som bildas när stockar skärs med hjälp av specialutrustning. Beroende på metoden att såga virket kan du få brädor eller stänger . De senare används både för konstruktion av bärande konstruktioner och för inredning av lokaler. Vissa konsumenter misstänker ofta kantade byggbrädor för trä, men det är skillnad mellan dessa träprodukter.

En stång anses vara ett höghållfast byggmaterial som används i kritiska (bärande) delar av träbyggnader som uppförs . Det används ofta för stödfunktioner under konstruktion av ramhus, som olika typer av balkar, golv, takbjälkar och golv stockar. Mothållare är ofta arrangerade med en bar i takbranschen, eftersom den skiljer sig väsentligt från styrelsen i styrka. Den senare har inte så hög bärighet som trä, därför används den huvudsakligen för efterbehandling av golv, väggar, tak samt vid formning av svarven. Dessutom är brädan idealisk för konstruktion av sommar lusthus och lätta uthus (till exempel skjul).

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller måtten kallas brädan virke, vars tjocklek inte kan överstiga 100 mm. Men samtidigt bör produktens bredd överstiga tjockleken med 2 gånger eller mer. När det gäller en stapel är bredden antingen lika med tjockleken eller något mer (upp till 2 gånger).

Man bör komma ihåg att en fullvärdig stång kan kallas en produkt som har en tjocklek på minst 100 mm. Virke som liknar en stång, men med sidstorlekar som är mindre än den här indikatorn, kallar experter stänger, av vilka lättare träkonstruktioner är konstruerade. Och mycket tunna fyrkantiga produkter med sidomått mindre än 50 mm kan snarare hänföras till lameller som inte är relaterade till byggnadens huvudelement.

Beroende på bearbetning av sidorna är virket indelat i följande typer:

  • tvåkantad (det vill säga ha 2 bearbetade motsatta sidor);
  • trekantade (med 3 bearbetade sidor);
  • fyrkantig (alla tillgängliga sidor bearbetas).

Som du kan se är den största skillnaden i materialen deras avsedda användning. Alla andra (dimensioner, geometrisk form, bearbetningsmetod) beaktas redan efter definitionen av byggmaterialets funktion. Det måste också sägas att brädorna är gjorda antingen av stockar eller från en stång. En bräda med en tjocklek på 100 mm består faktiskt också av minst två element i en stång, till exempel med måtten 100x100 mm, för att inte tala om antalet stavar som kan göras av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan en bräda användas istället för en bar?

Beroende på syftet och tekniken för träproduktion bestäms typen av sågat virke, vilket passar bäst i ett visst fall. Varje produkt måste användas strikt för sitt avsedda ändamål. Denna regel gäller för balkar och plankor. Virket kan användas som ett alternativ till brädan för inredning och yttre dekoration av rummet . Men det rekommenderas inte att använda en kantad bräda istället för ett virke, eftersom det är mindre pålitligt.

I händelse av en sådan ersättning kommer strukturens livslängd sannolikt att minskas avsevärt.

Bild
Bild

Vad är bättre?

Många tänker ofta på i vilken form trädet är bäst för att bygga och täcka ett hus. Frågan kan bara lösas efter att ha beaktat materialens kvalitetsegenskaper samt klargjort byggnadens yttre design. Virket är starkare och mer pålitligt än kantade brädor, men det kostar också mycket mer . Konsumenten behöver dessutom inte isolera väggarna från insidan med hjälp av ett virke, skydda dem från mögel och till och med trim.

Tyvärr, Det blir inte möjligt att ge ett entydigt svar för ett bättre val mellan en bar och en bräda, eftersom materialet måste köpas beroende på de uppgifter som tilldelas det . Strålen är starkare och mer pålitlig, så den är idealisk för att organisera ramen och stödet. I sin tur är brädan ett byggmaterial med goda prestandaegenskaper, tack vare vilket det kan användas för efterbehandling av de inre delarna av strukturen.

  • Till fördelarna timmer inkluderar styrka, miljövänlighet, enkel installation. Nackdelarna är tillverkningens komplexitet, höga kostnader.
  • Plus kantade brädor betraktas: enkel bearbetning och installation, miljösäkerhet, attraktivt utseende. Produktens nackdelar kan kallas en tendens att ruttna, mögelens utseende samt bräcklighet vid felaktig användning.

Rekommenderad: