Stereohörlurar: En översikt över Stereomodeller. Vad Betyder Detta För En Telefon Och Vad är Det För En Dator? Hur Skiljer De Sig Från Vanliga?

Innehållsförteckning:

Video: Stereohörlurar: En översikt över Stereomodeller. Vad Betyder Detta För En Telefon Och Vad är Det För En Dator? Hur Skiljer De Sig Från Vanliga?

Video: Stereohörlurar: En översikt över Stereomodeller. Vad Betyder Detta För En Telefon Och Vad är Det För En Dator? Hur Skiljer De Sig Från Vanliga?
Video: Samsung S9+ Genomgång samt vad har förbättrats sen S8+? 2024, Maj
Stereohörlurar: En översikt över Stereomodeller. Vad Betyder Detta För En Telefon Och Vad är Det För En Dator? Hur Skiljer De Sig Från Vanliga?
Stereohörlurar: En översikt över Stereomodeller. Vad Betyder Detta För En Telefon Och Vad är Det För En Dator? Hur Skiljer De Sig Från Vanliga?
Anonim

Stereohörlurar är mycket populära. Dessa prylar har ett antal betydande fördelar jämfört med monosystem. Utbudet av erbjudna modeller är så brett att det är ganska svårt att göra ett val utan att känna till alla finesser och nyanser.

I vår informativa översikt försöker vi ta reda på hur du väljer rätt pålitliga och högkvalitativa stereohörlurar så att du kan njuta av perfekt ljudåtergivning.

Bild
Bild

Särdrag

Låt oss först förstå vad definitionen av "stereoljud" betyder. Tänk dig att du har en konventionell mikrofon där du bara kan spela in en ljudfil. Du kan placera den framför en hel orkester mitt i rummet och spela in. I det här fallet får du monoljud: om du återger ljudsekvensen i hörlurarna, visar det sig att i höger öra kommer du att höra samma melodi som i vänster . När du lyssnar kommer det att ge intryck av att ljudet är som i mitten någonstans mellan dessa hörlurar.

Tänk dig nu att du har två mikrofoner till ditt förfogande, en till höger om orkestern och den andra till vänster. Du spelade in igen och det visade sig att var och en av mikrofonerna gjorde en annan version av vad musikerna spelade. Vid första anblicken kan det tyckas att dessa poster är identiska, men det är långt ifrån fallet . Om du återger ljudsekvensen i hörlurarna, visar det sig att i den högra hörs signalen från den högra mikrofonen. Och i vänster öra är inspelning respektive från vänster.

Så, för att uttrycka det enkelt är stereo när ljudet till höger är något annorlunda än ljudet till vänster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stereoanläggningen ger kraftfullare, rymligare och tydligare ljud, där lyssnaren kan skilja dussintals och hundratals nyanser . Detta innebär att varje användare vid tidpunkten för att lyssna på melodier eller andra ljudinspelningar, samt titta på filmer, kommer att kunna uppfatta alla de mest subtila ljudnyanser som var otillgängliga för dem då endast enkanals ljudsystem var till salu.

Stereophonic modeller finns i olika former: de kan vara trådbundna, såväl som trådlösa, universella eller "skärpa" för samhället med vissa enheter. Vissa modeller kompletteras med mikrofoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Parametrarna för stereohörlurar inkluderar flera viktiga egenskaper som direkt påverkar kvaliteten på ljudåtergivning.

Stereoanläggningen täcker hela området som är tillgängligt för örat . Som du vet kan hörselorganet hos en frisk person uppfatta akustiska vibrationer i frekvensområdet från 20 till 20 000 Hz. De allra flesta stereohörlurar är märkta med just sådana indikatorer.

Stereohörlurar ger optimal känslighet. Denna parameter är ansvarig för volymen av ljudinnehåll och energieffektivitet. De flesta moderna modeller har egenskaper i 90-105 dB korridoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal impedans. Ljudåtergivningens styrka beror direkt på resistensparametrarna. Det maximala antalet amatörmodeller, liksom prylar som används för spelare och smartphones, har parametrar från 16 till 50 ohm. Professionella enheter är klassade för över 100 ohm.

Således, Vi kan lugnt säga att stereohörlurar uppfyller alla krav för hög ljudkvalitet och ger en tydlig, naturlig och bekväm ljudupplevelse . Detta är den största fördelen jämfört med traditionella modeller. Stereoljud levererar surroundljud som fördjupar lyssnare och känns i hjärtat av ljudet.

När det gäller bristerna i den här gadgeten har den i allmänhet inga brister. Vi kan bara notera några av bristerna i vissa enskilda produkter i jämförelse med liknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Stereohörlurar är indelade i flera kategorier, de kan skilja sig åt i design, användningsprincip och bekvämlighet. Låt oss överväga de viktigaste alternativen.

Över huvudet

Sådana enheter består av ett par högtalare, samt en båge. De bärs över huvudet och högtalarna är fästa vid öronen. Vanligtvis, de fäster inte vid auricleen så hårt att de helt isolerar alla främmande ljud i miljön.

Om du lyssnar på en melodi i ett bullrigt rum eller på en upptagen motorväg kommer du inte att kunna njuta av klart ljud, eftersom du kommer att höra alla bakgrundsljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Full storlek

Dessa är professionella hörlurar, även om de kan användas i hemmiljö. De bärs också över huvudet, medan öronkuddarna helt täcker öronsnäckorna och förhindrar därigenom inträngande av främmande ljud. Den enda nackdelen med prylen är dess massivitet, så det tar tid att vänja sig vid att bära den.

Båda typerna av hörlurar kan vara öppna eller stängda, och detta säkerställer också i hög grad ljudklarhet

Bild
Bild

Öppen

I detta fall finns små hål på utsidan, genom vilka ljud läcker delvis. Tack vare denna struktur tillhandahålls det mest naturliga ljudet . Samtidigt kan de också passera några ljud från tredje part, därför kan de användas antingen inomhus eller på en öde gata så att yttre tystnad ges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stängd

De är skålar, vars yttre del inte har några hål. Således, enheterna låter dig behålla ljudet inuti och helt förhindra att bakgrundsljud tränger in från utsidan . På grund av det vakuum som skapas i örat kan dock ljudkvaliteten förvrängas.

Bild
Bild

Öronproppar

Prylar som bokstavligen sätts in i öronen är mycket populära bland unga människor. De håller dock inte särskilt hårt vid det, så en betydande del av de låga frekvenserna går förlorade vid produktionen . Dessutom har dessa öronsnäckor ingen ljudisolering, så de kan släppa in ljud från utsidan.

Trots den stora efterfrågan kan den här modellen inte kallas den mest framgångsrika bland hela stereohörlurarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vakuum

Dessa hörlurar kallas "in-ear" hörlurar. Öronkuddarna i silikon i dem är snyggt placerade i hörselgången och passar ganska tätt till det och bildar därmed ett vakuum. Sådana hörlurar isolerar på ett tillförlitligt sätt lyssnaren från inträngande av främmande brus . De återger höga och låga frekvenser bra. Att lyssna på musik för ofta och samtidigt högt kan dock påverka hörselorganens tillstånd negativt. Med rimlig dosering kan dock in-ear-enheter anses vara de mest lämpliga för att lyssna på inspelningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett antal faktorer du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer stereohörlurar.

Design

För inhemsk amatörbruk anses öronsnäckor och dammsugare vara de mest bekväma. Overhead -modeller är tyngre och vissa användare rapporterar huvudvärk på grund av fast fäste .… Vissa kvinnor gillar inte overheadmodeller på grund av att de förstör stylingen. Dessutom kan sådana enheter inte döljas i en ficka, och det är inte alltid möjligt att placera dem i en handväska.

Tabletterna kan bäras överallt med dig utan problem, de är lätta och nästan osynliga, men samtidigt ger de ett ganska starkt ljud.

Bild
Bild

Kopplingstyp

Stereohörlurar kan vara trådlösa eller trådbundna. Den förstnämnda upprättar vanligtvis en anslutning via Bluetooth. Denna lösning är ganska bekväm, men den har också sina nackdelar . Sådana prylar kräver ofta laddning, och de kan bara ansluta till de enheter som har ett inbyggt Bluetooth-alternativ.

Vanligtvis rekommenderas trådlösa hörlurar för idrottare - i alla andra fall är det bättre att välja produkter med sladdar.

Bild
Bild

Arbetstimmar

Det är ganska svårt att säga hur länge dessa eller dessa hörlurar kommer att fungera, eftersom mycket här beror på modellens funktioner, de konfigurationer som används och naturligtvis på användarens noggrannhet och intensiteten i användningen. Som regel ger pålitliga tillverkare garantier för sina produkter inom sex månader, mindre ofta under ett år. Med förbehåll för att alla användarregler följs kan stereohörlurar av hög kvalitet fungera i flera år.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt batteriets egenskaper. I genomsnitt fungerar en gadget på en enda laddning från 4 till 12 timmar, medan ju större batterikapacitet, desto längre batterilivslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För TV och dator

Stereohörlurar köps ofta med en TV för att titta på film. I detta fall rekommenderar experter att välja överliggande modeller med högkvalitativ ljudisolering. Observera att det i detta fall är värt att hämta produkter med en 3-4 meter lång kabel.

För mobiltelefoner

Vakuum hörlurar köps vanligtvis för smartphones och surfplattor. Även om det finns en sådan önskan kan fakturor också köpas. Det kommer dock inte att vara särskilt bekvämt att ta med dem på en lång resa.

Rekommenderad: