Skivade Brädor (15 Bilder): Torra Och Andra. Vad Betyder Detta Och Hur Skiljer Det Sig Från Oplanade Brädor? Kort 150 X 50 Och Andra Storlekar, Med Och Utan Avfasning

Innehållsförteckning:

Video: Skivade Brädor (15 Bilder): Torra Och Andra. Vad Betyder Detta Och Hur Skiljer Det Sig Från Oplanade Brädor? Kort 150 X 50 Och Andra Storlekar, Med Och Utan Avfasning

Video: Skivade Brädor (15 Bilder): Torra Och Andra. Vad Betyder Detta Och Hur Skiljer Det Sig Från Oplanade Brädor? Kort 150 X 50 Och Andra Storlekar, Med Och Utan Avfasning
Video: Class Maths problem set 15 (part 1) 2024, April
Skivade Brädor (15 Bilder): Torra Och Andra. Vad Betyder Detta Och Hur Skiljer Det Sig Från Oplanade Brädor? Kort 150 X 50 Och Andra Storlekar, Med Och Utan Avfasning
Skivade Brädor (15 Bilder): Torra Och Andra. Vad Betyder Detta Och Hur Skiljer Det Sig Från Oplanade Brädor? Kort 150 X 50 Och Andra Storlekar, Med Och Utan Avfasning
Anonim

Skivade skivor skiljer sig från enkla kantade brädor genom att de bearbetas från alla sidor genom hyvling och efterföljande slipning. Idag anses denna typ av virke vara den mest populära, eftersom den kan användas i alla byggnadsstadier. Låt oss bekanta oss mer detaljerat med beskrivningen av de hyvlade funktionernas egenskaper hos hyvlade brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Den moderna byggmarknaden utmärks av ett brett utbud av virke som presenteras. Vart i varje sort kännetecknas av dess driftsparametrar, dimensioner och kostnad.

Under bearbetningen sågas trädet i separata brädor, några av dem förblir kantade och det andra torkas i en värmekammare, där det tillbringar cirka 3 veckor. Därefter genomgår arbetsstyckena bearbetning, under vilken deras geometri utjämnas, elimineras eventuella grader och oegentligheter. Modern träbearbetningsteknik är automatiserad, de skadar inte träet, därför kombineras den exceptionellt höga kvaliteten på brädorna med en demokratisk kostnad.

Skivat trä har ett antal obestridliga fördelar:

  • på grund av konstgjord torkning är fukthalten i det färdiga materialet 8-14%, vilket ökar dess hårdhet och driftstid;
  • motståndskraft mot UV -strålning och vatten;
  • ökad styrka och densitet;
  • perfekt geometri av skivor;
  • Slät yta;
  • brist på vridning, deformation och sprickor;
  • dekorativt utseende, naturlig konsistens;
  • lätt träig doft.
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Du kan göra en hyvlad bräda både hemma och på fabriken. I det första fallet brukar de tillgripa manuell bearbetning med ett plan eller ett elplan. Den slutliga kvaliteten på virke beror direkt på specialistens professionalism och hans erfarenhet av att arbeta med trä . Det är mycket viktigt att trycket på arbetsverktyget är detsamma under hela bearbetningen. Annars blir tavlan ojämn, med märkbara ränder och höjdfluktuationer. På fabriken används elektromekanisk utrustning för tillverkning av brädor - en hyvel, liksom en hyvel eller en tjockleksmätare. Sådana installationer reglerar själva snittets bredd och tjocklek, och speciella mekanismer säkerställer snittets jämnhet och renhet.

Hemma finns det situationer när det är nödvändigt att bearbeta en målad bräda . I det här fallet måste du först ta bort färgen - detta kan göras med speciella kemiska tvättar. Tänk på att du bara kan arbeta med dem med hjälp av särskild skyddsutrustning. En bra effekt ges genom att värma upp brädan med en hårtork, varefter beläggningen lätt rengörs med en mejsel eller metallnät.

Vissa hantverkare använder ett plan-denna metod kan inte på något sätt kallas framgångsrik, eftersom densiteten hos lack- och färgkomponenter skiljer sig från trä. Som ett resultat blir knivarna igensatta och tråkiga, vanligtvis efter sådant arbete måste de bytas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från oplanade brädor?

Huvudskillnaden mellan hyvlat virke och kantad motsvarighet beror på ett antal skillnader

  • Trimmade ämnen är antingen torra eller våta. För inte så länge sedan dök en annan typ av sågat virke upp i butikerna - en våtbräda impregnerad med antimikrobiella läkemedel.
  • Hyvlade material torkas i en industriell miljö, så deras fukthalt är mycket lägre.
  • Kantad bräda kan ha oegentligheter och grader. Skivad- genomgår svarvning, vilket skapar ett perfekt snitt, tar bort eventuell grovhet.

Som ett resultat av hyvling blir timret helt slätt. Sådana ämnen är optimala för målning och lackering utan föregående mekanisk verkan. Samtidigt är kostnaden för en hyvlad kartong inte mycket högre än en kantad bräda, detta beror på fullständig automatisering av alla produktionsprocesser.

Bild
Bild

Översikt av arter

Enligt luftfuktighetsgraden

Det mest populära inom konstruktionssegmentet anses vara torrbräda, som bringas till tillstånd i specialiserade torkamrar under påverkan av artificiellt skapad värme. Sådan bearbetning gör att materialet i framtiden enkelt kan överföra kontakter med fukt och inte ruttna under drift.

Priset på en torr bräda kommer att vara högre än en våt, eftersom torkprocessen avsevärt ökar kostnaden för tid och energi.

Bild
Bild

Efter typ av snitt

Enligt sågprincipen kan hyvlade brädor vara tangentiella eller radiella. Den andra tekniken ger mer hållbart virke . Men den första metoden låter dig få ett mer texturerat och vackert utseende, och är därför mer efterfrågat.

Under de senaste åren har brädor med brandförebyggande avfasning blivit utbredda . Sådant virke har en fasad ändkant - den här lösningen ökar konstruktionens antändningstid vid exponering för öppen eld, och de ser mycket mer estetiskt tilltalande ut. Valsade brädor med rundad kant är inte mindre populära. Sådana brädor är efterfrågade som plattband och andra dekorativa element i inredningen.

Bild
Bild

Efter betyg

För produktion av hyvlat timmer använder de tall, bok, ek, liksom andra, mer exotiska träslag - sandelträ och ibenholt, samt cederträ. Beroende på kvalitetsnivån på färdiga produkter tilldelas brädorna en eller annan klass: Tredje klass är materialet av lägsta kvalitet . Sådana brädor används vid grovarbete.

I arbetsstyckena i andra klass kan spår av insekters vitala aktivitet och fallna knutar förekomma i små mängder. Första klass kan innehålla ett minimum av sprickor och flis.

Det högsta betyget är lämpligt för efterbehandling av golv och väggar och för att skapa möbler.

Bild
Bild

Mått och vikt

Vanligtvis är längden på det hyvlade brädet inte mer än 6000 mm. Detta beror på att det vid produktion av hyvlade brädor ofta är en hög procentandel av avslag på råvaror. Dessutom är längden på 6 meter bekväm för att transportera virke. Lastbilarnas tekniska kapacitet är som regel begränsad till en längd på 10-12 m och om längre material transporteras kan de frysa . I järnvägscontainrar är sådant virke kompakt och går inte längre.

Avsnittet av hyvlade arbetsstycken motsvarar vanligtvis parametrarna 15 och 45 mm., I butiker finns modeller med måtten 20x100, 45x95, 40x150, 150x50, 100x10 och 50x200 mm . Men efter torkning i kammaren kan tvärsnittet förlora upp till 5 mm fiber på varje sida, så i praktiken kan du se tunnare brädor med parametrarna 45 x 195, 35 x 145, 35 x 150 och även 45 x 90 mm. De mest sålda brädorna är 150x50x6000 och 45x145x6000 mm.

Bild
Bild

Nyanser av val

När du köper en hyvlad bräda måste du först och främst bestämma vilken träslag det är. För konstruktion av inneslutande strukturer och tak kan du använda budgetarter - ek eller lärk . För att täcka golv och väggar i en bostadshus eller bygga ett bad är det bättre att ge cederträ föredraget. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt parametrarna för luftfuktighet - det bör inte överstiga 10-14% för lokalerna inuti och 18% för utsidan. Fuktigt trä kan kännetecknas av dess lukt; det har en skarp ved doft. Vissa säljare hävdar att 20% fukt är tillräckligt för drift av timmer, och detta överensstämmer verkligen med GOST. Men som praktiken visar, ökar alltid användningen av arbetsstycken med en fukthalt som överstiger 18% sannolikheten för förfall efter en kort tid. Andelen fukt är nödvändigtvis angiven i bruksanvisningen för brädet, om det inte finns någon indikation på det är detta en anledning att vägra att köpa.

Var särskilt uppmärksam på kostnaden för produkterna . Alltför lågt pris indikerar att materialet är slut i lager eller inte har behandlats korrekt. Det kan inte vara några tomrum synliga för ögat i brädorna - detta är ett tecken på insektsangrepp. Du kan beräkna tomrummen med ljud genom att knacka lätt på timret - ljudet blir tråkigt. Hyvlat virke av hög kvalitet måste helt utesluta förekomsten av knutar, sådana ämnen måste avvisas omedelbart. Det ska inte finnas några fläckar, mörkare, sprickor på ytan, geometrin ska vara extremt korrekt.

Om du lägger flera brädor ovanpå varandra ska de ligga i en jämn hög utan synliga luckor. Detta är ett tydligt tecken på att materialet har skurits rakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Skivad bräda har funnit stor tillämpning inom tillverkning och konstruktion. Den används för:

  • utförande av träomslutande konstruktioner;
  • beklädnad av balkonger, terrasser, tak och fasader;
  • efterbehandling av balkar och imitationer av en bar för tak;
  • efterbehandling av lanthus, sommarduschar, lusthus och uthus;
  • installation av ett färdigt golv i bostäder och industrilokaler;
  • tillverkning av hyllor, sängbord, pallar och andra typer av möbler.

Skivade brädor används ofta som ytterligare material, på grund av vilka strukturella element är inriktade. Trots att den moderna marknaden är full av konstgjorda analoger av trä, föredrar de flesta konsumenter naturmaterial. Trä var och förblir det mest miljövänliga och därför det säkraste materialet.

Rekommenderad: