Monopods För Kameror (16 Foton): Vad Heter En Selfiepinne För En Kamera? Hur Väljer Och Använder Jag En Monopod?

Innehållsförteckning:

Video: Monopods För Kameror (16 Foton): Vad Heter En Selfiepinne För En Kamera? Hur Väljer Och Använder Jag En Monopod?

Video: Monopods För Kameror (16 Foton): Vad Heter En Selfiepinne För En Kamera? Hur Väljer Och Använder Jag En Monopod?
Video: How to use a Selfie Stick 2024, Maj
Monopods För Kameror (16 Foton): Vad Heter En Selfiepinne För En Kamera? Hur Väljer Och Använder Jag En Monopod?
Monopods För Kameror (16 Foton): Vad Heter En Selfiepinne För En Kamera? Hur Väljer Och Använder Jag En Monopod?
Anonim

En monopod är en typ av stativutrustning. Det skiljer sig från ett konventionellt stativ genom att det bara finns ett stödben istället för de vanliga tre. Användningen av detta tillbehör rekommenderas för landskapsfotografering, fotografering i svagt ljus.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

En monopod för en kamera kallas också en selfiepinne, den har en stabiliserande funktion och hjälper till att minska belastningen på händerna. Tack vare det elimineras linsskakningar - detta är ett bra alternativ till det klassiska stativet. Om du har en monopod för kameran kan du fånga objekt i rörelse, ta panoramabilder.

Detta tillbehör används när det behövs ett kamerastöd. Samtidigt kan den inte ge styv fixering som ett vanligt stativ.

Bild
Bild

Användningen av en monopod är särskilt viktig när man fotograferar objekt som ändrar sin position i rymden. Det är en bra hjälpare vid reportagefotografering av aktiva händelser, dynamiska scener . I sådana fall blir det nödvändigt att snabbt ändra vinklar, ändra kamerans position.

I sådana situationer är det obekvämt att använda ett stativ på grund av dess besvärlighet, vilket begränsar fotografens rörlighet. Monopoden ger maximal rörlighet vid byte av vinklar, med sin närvaro är händerna mindre trötta . Användningen av detta tillbehör rekommenderas för utomhusskytte, det är ganska kompakt och väger lite, så det är bekvämt att transportera det. På promenader runt i staden och under utflykter i naturen är det obehagligt att ha med sig ett stativ - ett monopod kommer till undsättning.

Bild
Bild

Bekvämligheten med dess funktion tillhandahålls på grund av den kompletta uppsättningen med ett roterande huvud . Det kan vara boll, video och panoramautsikt. Bollen är utrustad med en mekanism som gör att du kan ändra betraktningsvinkeln när du lutar åt höger och vänster. Videoupptagning säkerställer smidig fotografering, fokus för en kamera med ett sådant huvud kan inte flytta sig själv. Det finns inget alternativ att ställa in kameran i porträttläge. Panoramic är avsett för att ta panoramabilder, få en fullvärdig bild genom att kombinera enskilda ramar . Det finns också 3D -huvuden som låter dig ändra kamerans position genom att placera den i en viss vinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Oavsett typ är de flesta monopoder utrustade med en avtagbar gängad plattform, tack vare vilken kameran är fäst vid huvudet. Designen är baserad på ett vikbart teleskoprör som består av flera sektioner. För att fixa dem används gängade klämmor eller clips.

Monopods har olika alternativ för att montera kameran, så att du kan ta bort och installera utrustning på några sekunder . Detta kan vara en vanlig gängad skruv eller en snabbkopplingsplatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foten kan utrustas med en infällbar spikspets som gör att du säkert kan montera en stativanalog på hala eller vingliga ytor.

Den kompletta uppsättningen med mjuka halkskydd garanterar tillförlitlig fixering av tillbehöret i handen på den som tar bilder och skyddar mot frostskador om det är för kallt ute där fotograferingen sker. För att skydda mot oavsiktlig tappning av kameran under drift, finns ett handledsrem.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera varianter av monopoder till salu, de skiljer sig åt i storlek och kostnad. Utrustning från denna serie skiljer sig åt i typen av huvuden. Klipp och klipp finns att välja mellan. Typ av hållare väljs utifrån personlig preferens. Clips, till exempel, är snabbare att fälla och fälla ut än gängade klämmor.

Bra monopoder erbjuds av Nikon och Canon

  1. Manfrotto MVM500A monopod i aluminium har 4 sektioner och 1 stöd, avsett för last upp till 5 kg.
  2. Yunteng 288 VCT-288 är en budgetmodell av aluminium. Hon har också 3 sektioner. Denna enhet är mindre hållbar och är konstruerad för en vikt på högst 3 kg.
  3. Velbon EL Pod 54 är en monopod i kolfiber som klarar upp till 4 kg. Nackdelen med denna modell är det saknade huvudet och plattformen för stationär montering i hela setet. Plus - lätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en selfiepinne för kameror, fokusera på flera parametrar. Det är viktigt att välja det alternativ som är lämpligt för den maximala arbetsbelastningen. Till exempel, för fotografering med en högkvalitativ DSLR-kamera är lämplig modell Manfrotto MVMXPRO500 … Om planerna inkluderar frekvent fältskytte är de viktigaste parametrarna som valts monopodens massa och storleken i monterad form. I det här fallet är det värt att välja en lätt och kompakt Manfrotto MMCOMPACTADV-BK-enhet.

Bild
Bild

Baserat på arbetsförhållandena måste du bestämma om huvudet behövs och vad det ska vara. Monopod -designen innehåller flera segment som bestämmer enhetens längd.

Ju fler sektioner, desto mer kompakt blir det monterade tillbehöret. Men en överdriven mängd av dem påverkar styrkan hos monopoden negativt och dess stabilitet. Det rekommenderas att välja enheter som består av 4-5 sektioner.

Det skadar inte att ta hänsyn till metoderna för att fixa positionen. De mest populära ändringarna är med spärrar . Spännhylsor är en av de säkraste metoderna, men de är inte särskilt praktiska eftersom de kräver skruvning och skruvning. Spärrarna är bekvämare att använda, särskilt med skruvar. För plana ytor är det värt att välja monopoder med gummerad fot och för mjuka områden med spikskydd. Det är optimalt att stödet är av mjuk plast, det är mer motståndskraftigt mot extrema temperaturer jämfört med hårda.

Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Monopoder har en enkel design, så de är lätta att använda, speciella kunskaper och färdigheter krävs inte för detta. Du behöver inte ens en bruksanvisning; det tar några minuter att förbereda tillbehöret för fotografering. De flesta modeller är utrustade med en infällbar järnspets, vanligtvis gömd i foten . Förekomsten av denna spik underlättar installationen på vingliga och glidande ytor. Du måste komma ihåg om det här elementet och omedelbart gömma tillbaka det i sulan, annars kan du skada golvet i rummet. En bra monopod gör fotografernas arbete enklare och bekvämare.

Rekommenderad: