Kameror (58 Foton): Hur Väljer Jag En Kvalitetskamera? Vad Det är? Typer Och Bästa Märken, Egenskaper Och Dynamiska Kameror

Innehållsförteckning:

Video: Kameror (58 Foton): Hur Väljer Jag En Kvalitetskamera? Vad Det är? Typer Och Bästa Märken, Egenskaper Och Dynamiska Kameror

Video: Kameror (58 Foton): Hur Väljer Jag En Kvalitetskamera? Vad Det är? Typer Och Bästa Märken, Egenskaper Och Dynamiska Kameror
Video: Hur man ska välja rätt slags kamera - Elgiganten förklarar 2024, April
Kameror (58 Foton): Hur Väljer Jag En Kvalitetskamera? Vad Det är? Typer Och Bästa Märken, Egenskaper Och Dynamiska Kameror
Kameror (58 Foton): Hur Väljer Jag En Kvalitetskamera? Vad Det är? Typer Och Bästa Märken, Egenskaper Och Dynamiska Kameror
Anonim

Fotografi är en teknik för att måla med ljus, bokstavligen översatt som "ljusmålning". Bilden skapas med hjälp av en matris i kameran, ett ljuskänsligt material. Det första fotot togs av fransmannen Niepce för nästan 200 år sedan 1826. Han använde en camera obscura, och den första bilden tog 8 timmar. En annan fransman, Daguerre, vars efternamn är förevigat i ordet "daguerreotyp", arbetade nästan i samklang med honom. Men idag är allt detta historia, många tar foton med sina telefoner, men kameran är fortfarande en populär professionell teknik. Och fotografi som konstform tappar inte sina positioner.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Den redan nämnda Louis Daguerre 1838 gjorde det första fotot av en person. MEN året därpå tog Cornelius sitt första självporträtt (man kan säga, tiden för selfien började då). 1972 togs det första färgfotot av vår planet . Och allt detta tack vare tillkomsten av en enhet som heter kameran. Alla lär känna principen för dess arbete i skolan. Detta är en speciell enhet som omvandlar ljusflödet från ett objekt till ett format som är bekvämt för lagring av den mottagna informationen. Bilden fångas bildruta för bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på hur kameran fungerar

  • Om du trycker på en särskild knapp öppnas slutaren . Genom slutaren och linsen kommer ljuset som reflekteras från fixeringsobjektet in i kamerans insida.
  • Ljus träffar ett känsligt element, film eller matris . Så här bildas en bild, en bild.
  • Slutaren på apparaten stängs . Du kan ta nya bilder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Film och digitalkameror används aktivt idag. Deras syfte är detsamma, men bildtekniken ser annorlunda ut. Inom filmteknologi är det kemiskt och inom digital teknik är det elektriskt. Med digitalkameror är fotografering klart på nolltid, och det är ingen överraskning att detta är tekniken som dominerar marknaden idag.

För ytterligare övervägande av ämnet kommer vi att granska villkoren kort

  • Lins Är en uppsättning linser arrangerade i en cylindrisk kropp. Det verkar komprimera storleken på den externa bilden till kameramatrisens storlek och fokuserar denna minibild på den. Objektivet är en av kamerans huvuddelar som påverkar bildkvaliteten.
  • Matrisen Är en rektangulär platta med fotoceller. Var och en av dem är engagerade i omvandlingen av ljus till en elektrisk signal. Det vill säga, en fotocell är lika med en punkt i bilden som skapas på matrisen. Kvaliteten på dessa element påverkar bildens detalj.
  • Sökare - detta är namnet på kamerasikten, det hjälper dig att välja fotografiobjekt.
  • Dynamiskt omfång - objektens ljusstyrka, kameran uppfattar det från absolut svarthet till absolut vitt. Ju bredare intervall, desto bättre återges färgtonerna. Det bästa i detta fall blir matrisens motståndskraft mot överexponering, ljudnivån i skuggorna blir lägre.
Bild
Bild

Fotografi är en fascinerande konst att fånga verkligheten, och inte bara verkligheten, och författarens syn på denna värld. Och kameran är fotografens andra ögon.

Översikt över arter

Kameror idag presenteras i ett stort sortiment - från bärbara föremål till mycket dyra och funktionsrika enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filma

Ljus som reflekteras från objektet som skjuts går genom linsmembranet och fokuserar på ett speciellt sätt på den flexibla polymerfilmen. Denna film är belagd med en ljuskänslig emulsion. De minsta kemiska granulerna på filmen ändrar färg och genomskinlighet under ljuspåverkan . Det vill säga att filmen faktiskt "memorerar" bilden. För att skapa vilken nyans som helst måste du kombinera röda, blå och gröna färger. Så, varje mikrogranul på filmens yta är ansvarig för dess färg i bilden och ändrar dess egenskaper som krävs av ljusstrålarna som träffar den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus kan ha olika färgtemperatur och intensitet, därför får man på fotografisk film en nästan fullständig kopia av scenen eller föremålet som skjuts på grund av en kemisk reaktion. Stilen för ett filmfoto bildas av optikens egenskaper, scenens exponeringstid, belysningen, bländaröppningstiden och andra nyanser.

Digital

Den första digitalkameran dök upp 1988. Idag har dessa kameror fångat mainstream på marknaden för sådan teknik, och bara sanna konservativa eller amatörer av den "gamla stilen" skjuter på film. Den digitala teknikens popularitet är förknippad med spridningen av digital teknik: från persondatorer till fotoutskrifter utan att krångla med reagenser . Slutligen är den viktigaste fördelen med digitalkameror själva möjligheten att korrigera bildkvaliteten vid fotograferingstillfället. Det vill säga att andelen bortskämda ramar minimeras. Men principen för själva tekniken skiljer sig inte från den klassiska kameran. Endast, till skillnad från en filmkamera, i digital, fotokemisk bevarande ersätts med fotoelektrisk. Denna mekanism kännetecknas av omvandlingen av ljusflödet till en elektrisk signal med efterföljande registrering på en informationsbärare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den genomsnittliga konsumenten är mer intresserad inte av hur en digitalkamera fungerar, utan av klassificering av dess typer. Och tillverkare erbjuder olika alternativ. Till exempel kompakt utrustning, till exempel fickkameror eller, bland vanliga människor, "tvålfat". Det här är små kameror med en inte särskilt känslig sensor, ingen sökare (med sällsynta undantag) och ett objektiv som inte kan tas bort.

Speglad

Denna teknik är mycket populär bland professionella fotografer. Förmodligen på grund av sin egen mångsidighet: en DSLR -kamera är bra på att fånga både statik och dynamik. Huvuddragen i "DSLR" är en spegelliknande optisk sökare . Samt en avtagbar lins och en högupplöst matris. Ett sofistikerat glasoptiksystem hjälper till att reflektera bilden i en spegel i en vinkel på 45 grader mot sökaren. Det vill säga att fotografen kommer att se praktiskt taget samma bild som visas på det färdiga fotot.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa DSLR-modeller är utrustade med sensorer i full storlek . Bildkvaliteten är mycket hög, enheten är energieffektiv och driftshastigheten är hög. Fotografen har kontroll över skärpedjupet och kan ta bilder i RAW -format. Endast om en amatör bestämmer sig för att köpa en sådan teknik kan det inte tyckas att det är det mest praktiska för honom. Ändå är detta inte en lätt enhet, men en uppsättning linser gör bara konstruktionen tyngre. Om du har med dig allt, ibland är kamerans totala vikt och dess tillbehör 15 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen är manuella inställningar av "DSLR" inte heller praktiska för alla. Många gillar det automatiska läget. Och, naturligtvis, är priset på sådan utrustning i jämförelse med kompakta digitalkameror mycket högre.

Spegelfri

Spegelfria kameror i helformat har inte en rörlig spegel och pentapris, det vill säga dimensionerna för en sådan teknik är redan mer fördelaktiga än dimensionerna för "DSLR". Dessa kameror är mer kompakta och lättare att bära. Den optiska sökaren har ersatts av en elektronisk, och det finns en LCD -display . Och dessa omständigheter minskar förresten inte kvaliteten på bilderna. Spegelfria kameror är utrustade med utbytbar optik, och även linser för DSLR kan ibland installeras på spegellös utrustning genom speciella adaptrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om besvär kan de hänföras till en relativt snabb batteriförbrukning, eftersom både sensorn och sökaren (som redan nämnts elektroniskt) fungerar i denna teknik hela tiden. Men detta är förmodligen fixbart, och utseendet på mer rymliga batterier är bara en tidsfråga.

Avståndsmätare

"Avståndsmätare" är en typ av fotografisk utrustning som använder en avståndsmätare för att fixa skärpan. En avståndsmätare är en enhet som används för att mäta avståndet från personen som skjuter till målet som han skjuter. Skillnaden från "tvålskålen" är en mindre bullrig slutare och ett kort intervall för att trycka på avtryckaren och en icke-överlappande bild i sökaren under fotografering . En sökare finns alltid i moderna avståndsmätarkameror. Och han demonstrerar ramen i sin helhet, och till exempel "DSLR" -sökaren visar upp till 93% av den maximala informationen. Vissa "avståndsmätare" har dessutom ett större synfält än "SLR".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och om vi identifierar bristerna är det värt att säga direkt att många av dem är villkorliga. Och tekniska framsteg avbryter den ena nackdelen efter den andra varje dag. Men om de fortfarande är utvalda, ibland är det felaktigheterna med inramningshopp, det finns svårigheter med makrofotografering, polarisationsfiltret för en sådan teknik är mycket specifikt, det är inte heller lätt att arbeta med ljusfilter.

Medelformat

Det här är kameror med en mediumformatmatris. Film och digitalt - klassificeringen förblir densamma. Endast matrisformatet för filmteknologi är standardiserat, och inom digital teknik bestämmer tillverkaren det efter eget gottfinnande. Alla digitala medelstora formatkameror är indelade i enheter med en icke-utbytbar matris, kameror med en utbytbar digital baksida och gimbalkameror med en digital baksida. De främsta fördelarna med mellanformatsteknik:

  • hög informationskapacitet, det vill säga linsen på en sådan enhet kan fånga ett stort antal objekt, och detta minskar bildens kornighet;
  • enheten återger väl färgerna och nyanserna i bilden, det vill säga att korrigerande ingrepp i praktiken inte krävs;
  • avundsvärt fokuseringsavstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående typer av teknik visar att det digitala formatet med rätta dominerar denna marknad . Och inga stereoskopiska, infraröda, vidvinklade panoramafrågor leder så mycket som att bara hitta en bra digital enhet. Gärna med en svängbar skärm. Andra egenskaper - bajonett, till exempel (som en typ av objektivfäste till en kamera), och till och med 4K (inspelningsformat, det vill säga en bild som består av mer än 8 miljoner pixlar) - är redan valfria. Proffsen vänder sig till dem, och amatörer och nybörjare väljer ofta en kamera efter märke, pris och med fokus på grundläggande egenskaper.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Denna ordlista hjälper dig att förstå vad som är huvudkriterierna för utvärdering av en kamera

  • Fältdjup (DOF) . Detta är namnet på avståndet mellan det närmaste och det mest avlägsna objektet i scenen, som kameran uppfattar som skarp. Fältdjupet för det avbildade området påverkas av bländare, objektivets brännvidd, upplösning och fokuseringsavstånd.
  • Matrisstorlek . Ju större matrisens användbara yta desto fler fotoner fångas per tidsenhet. Om du bestämmer dig för att ta fotografering på allvar är det önskvärt att kamerans beskärningsfaktor är 1, 5-2.
  • ISO -intervall . Men du behöver inte riktigt uppmärksamma det maximala värdet för denna parameter. Det kan förstärkas oändligt, men tillsammans med den användbara signalen påverkar förstärkningen också bruset. Det är i praktiken att ISO -gränsvärdena inte är tillämpliga.
  • Skärm . Ju större den är, desto högre är dess upplösning, desto bekvämare är det att titta på foton. Och även om många är säkra på att det inte finns någon bättre pekskärm för en modern person, kommer den inte att ersätta knappar och omkopplare säkert.
  • Mekanisk styrka . Stötsäker är en egenskap som är mer tillämplig på fotografer som skjuter under extrema förhållanden. Det vill säga att en vanlig användare inte behöver betala för mycket för detta.
  • Damm- och fuktskydd . Om frekvent fotografering i naturen är tänkt, är en vattentät enhet verkligen bekvämare. Men även om denna siffra är hög, garanterar det inte att kameran inte skadas om den hamnar i vattnet.
  • Batteri-liv . Ju större kapacitet, desto bättre. Men det är värt att komma ihåg att kameror med en elektronisk sökare är mer "glupska" i denna mening.
Bild
Bild

Det finns ett dussin fler huvudegenskaper hos kameran: det finns olika minneskort i satsen, blixtlås och exponeringskompensation och mycket mer. Men att försöka räkna ut allt direkt är inte nödvändigt. Denna kunskap kommer gradvis. Men följande tips är mer exakta som tips för att välja en kamera.

Hur väljer man rätt?

Målet, uppgifterna, utbildningsnivån för fotografen - det är vad du behöver utgå från. Fundera över hur du bäst gör ett urval.

  • Om syftet med att skaffa en kamera huvudsakligen är familjefotografering, kommer även en vanlig "tvålrätt" att klara det perfekt. Bra dagsljusfotografering är en verklig efterfrågan på dessa kameror. Du måste välja en modell med en upplösning på upp till 8 megapixlar och en matris av CMOS-typ. Du bör fokusera på modellerna med maximal bländarparametrar, i kompakter, det är värt att komma ihåg att linserna inte kan tas bort, och detta kan inte åtgärdas.
  • Om du planerar att ta bilder utomhus, på semester, under resan, kan du välja spegelfria enheter med en upplösning på 15-20 megapixlar.
  • Om syftet med köpet inte är en amatör, utan ett professionellt, bör det vara en "DSLR" med en stor matris (MOS / CCD). Samtidigt är 20 megapixlar för detaljer mer än tillräckligt. Om fotograferingen blir dynamisk behöver du en stötsäker enhet.
  • En makroteknik är först och främst ett bra objektiv. Det är önskvärt att stanna vid en konstant brännvidd. Ett vidvinkelobjektiv är lämpligt för att fånga stationära delar, ett teleobjektiv för allt som rör sig.
  • För nybörjare finns det inga universella råd, vi väljer fortfarande enligt en eller annan parameter. Men proffsen försäkrar att du inte ska köpa dyr utrustning för upplevelsen av den första inspelningen. Även under antagandet att alla "klockor och visselpipor" i en cool kamera kommer att användas minimalt av en nybörjare, och han kommer att betala ett mycket högt pris för upplevelsen.
Bild
Bild

Därför bör nybörjare inom fotografering inte titta så mycket på om kameran är skyddad mot stötar eller om kameran är explosionssäker, utan på ljuskänsligheten, brännvidden och upplösningsvärdena.

Populära märken

Kända märken är också kända av människor som är långt ifrån fotografering. Vilken kamera som är bäst, argumenterar de fortfarande om både tillverkaren och modellen. De 6 främsta varumärkena på marknaden för fotografisk utrustning inkluderar kända namn.

Kanon . Detta företag är mer än 80 år gammalt, den japanska tillverkaren har sina insamlingsställen i olika asiatiska länder, och i Kina också. Ett pålitligt fodral, utmärkt kvalitet, val av teknikklass och budget är märkets otvivelaktiga fördelar. Funktionaliteten hos alla modeller är relativt enkel och prisvärd.

Bild
Bild

Nikon . Konkurrerar ständigt med ovanstående märke. Veteran på marknaden för fotografisk utrustning - klarade 100 -års milstolpe. Och detta är också en japansk tillverkare, men fabriker finns också i hela Asien. Mycket ofta anges varumärket som det bästa "DSLR" för nybörjarfotografer när det gäller förhållande mellan pris och prestanda.

Bild
Bild

Sony . Ytterligare ett japanskt företag med ett världsomspännande rykte. Det anses vara flaggskeppet för den relativt bästa visualiseringen av EVF. Och märket har all rätt att”skryta” med upphovsrättslinser. Men linser från andra leverantörer är också lämpliga för företagets modeller.

Bild
Bild

Olympus . Det japanska varumärket grundades för över 100 år sedan. Det är den största tillverkaren av spegelfria enheter. Han skapade också fem generationer robusta kameror. Och han erbjuder också köparen en mängd olika budgetmodeller. Och blixtarna i denna teknik är nära professionella.

Bild
Bild

Panasonic . Namnet på varumärket är Lumix. Bred profil: från kompakta modeller till DSLR. Varumärket kombinerar två erkända kvaliteter - tyska och japanska. Företaget har modeller som är ganska budgetmässiga till ett pris, men de kan skjuta under riktigt extrema förhållanden: i stekande sol, i iskall kyla till benen och till och med under vatten.

Bild
Bild

Fujifilm . Detta märke är älskat av många fotografer, tillverkarens "spegelfria" kameror anses vara de snabbaste och bilderna är kristallklara. Företaget fokuserar nu på att utveckla världens bästa premiumkameror.

Bild
Bild

Tillbehör

Valet av tillbehör beror naturligtvis på fotografens behov. Det viktigaste är flera saker.

  • Minneskort (för en digitalkamera) och film för film. Om en professionell fotograferar, är ett 64 GB kort (minimum) lämpligt för honom, men många fotografer köper media omedelbart för 128 GB.
  • Skyddsfilter . Det passar över linsen och skyddar frontlinsen från damm, fukt, smuts.
  • Solhuv . Detta tillbehör används för att minska bländning och flare i fotot.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även fotografen kan behöva en synkroniserare: den garanterar att blixten avfyras samtidigt som teknikens slutare. Ofta köper fotografer en extern blixt, ett stativ för bildstabilisering . Mindre använda inkluderar linsrengöringssatser, färgfilter, en vattenlåda för undervattensfotografering och till och med en fjärrkontroll. Men innan du köper tillbehör måste du demontera kameran, dess inställningar (både mät- och fotograferingslägen) och förstå vad som verkligen behövs och vad som kommer att bli ett hastigt köp.

Bild
Bild

Tips för användning

Och avslutningsvis några värdefulla råd för nybörjare, som hittills orden "justering", "exponeringskompensation" och "skärpedjup" bara skrämmer. Här är 13 tips för nybörjare

  • Kamerainställningarna bör alltid återställas. Det händer att du måste reagera snabbt för att fånga ett skott. Och nu är "kameran" till hands, bilden har tagits, men bildkvaliteten är inte densamma, eftersom inställningarna inte har tagits bort.
  • Kortet måste formateras. Och gör detta innan undersökningen börjar, eftersom detta praktiskt taget garanterar eventuell deformation av data.
  • Ändra storlek på en bild är en bra vana. Själva kameran erbjuder vanligtvis högupplösta filmer som standard, men det är inte alltid nödvändigt.
  • Det är nödvändigt att studera parametrarna för inställningarna. Så testas teknikens styrkor och svagheter och dess kapacitet.
  • Stativet måste vara av god kvalitet. Ju längre den håller, desto snabbare utvecklas den, desto mindre utsätts den för slitage.
  • Glöm inte att justera horisontlinjen. Det ska vara klart horisontellt utan sluttningar. Om den digitala horisontnivån "sys" i kameran bör den användas.
  • Manuell fokusering är ofta mer tillförlitlig än autofokus. Exempelvis bör detaljerad fokusering under makrofotografering vara manuell.
  • Brännvidden bör användas situationellt, med hänsyn till avståndet till det som filmas.
  • Det är absolut nödvändigt att kontrollera ramens kanter, eftersom de flesta sökare inte ger 100% täckning av bilden.
  • Du måste alltid skjuta mer än vad som krävs, för till exempel syns de subtila förändringarna i belysningen inte direkt - men på fotot kommer de att märkas. Att skjuta mycket och sedan välja det bästa är en övning som aldrig misslyckas.
  • Ignorera inte kamerans exponeringslägen. Och även om många proffs är skeptiska till dem, är det mycket intressant att kreativt tillämpa teknikens möjligheter. Om du till exempel ställer in porträttläget exponeras en stor bländare med dämpade färger. Och med "Landskap" ökar mättnaden.
  • Det debatteras ofta om vikten av slutartid och bländare. Mer exakt, vilken av dessa som är viktigare. Bländare styr skärpedjupet och slutartiden styr slutartiden. Det som behöver mer seriös kontroll är en prioritet.
  • När du byter objektiv ska kameran alltid vara avstängd; linsöppningen ska hållas nedåt. Det är inte ovanligt att damm och andra oönskade partiklar kommer in i kameran vid byte av linser, så det här ögonblicket måste utföras mycket försiktigt.
Bild
Bild

Lyckligt val!

Rekommenderad: