Objektivets Brännvidd (33 Bilder): Vad är Det? Vad Påverkar Fokus På Ett Kameralins? Hur Definierar Och ökar Det?

Innehållsförteckning:

Video: Objektivets Brännvidd (33 Bilder): Vad är Det? Vad Påverkar Fokus På Ett Kameralins? Hur Definierar Och ökar Det?

Video: Objektivets Brännvidd (33 Bilder): Vad är Det? Vad Påverkar Fokus På Ett Kameralins? Hur Definierar Och ökar Det?
Video: Focal Length Explained! Why does it MATTER? 2024, April
Objektivets Brännvidd (33 Bilder): Vad är Det? Vad Påverkar Fokus På Ett Kameralins? Hur Definierar Och ökar Det?
Objektivets Brännvidd (33 Bilder): Vad är Det? Vad Påverkar Fokus På Ett Kameralins? Hur Definierar Och ökar Det?
Anonim

En nykomling i fotograferingens värld vet förmodligen redan att proffs använder flera olika linser för att skjuta olika objekt, men de förstår inte alltid hur de utmärks och varför de ger en annan effekt. Under tiden kan du inte bli en professionell fotograf utan användning av olika tillbehör - bilderna blir för monotona och ofta helt enkelt dumma. Låt oss lyfta mysteriens slöja - låt oss ta en titt på vad brännvidd är (den största skillnaden mellan linser) och hur det påverkar fotografering.

Bild
Bild

Vad det är?

Först och främst bör du förstå att alla normala linser inte är ett objektiv, utan flera linser samtidigt. Eftersom objektivet ligger på ett visst avstånd från varandra kan du se objekt bra på en viss distans . Det är avståndet mellan linserna som avgör vilken plan som ska ses bättre - fram eller bak. Du ser en liknande effekt när du håller ett förstoringsglas i dina händer: det är en lins, medan den andra är ögonlinsen.

Genom att flytta förstoringsglaset relativt tidningen ser du bokstäverna antingen större och skarpare, eller till och med suddiga.

Bild
Bild

Samma sak händer med optiken i kameran - objektivlinserna ska "fånga" bilden så att objektet du behöver tydligt ligger på filmen i gamla kameror och på matrisen - i nya, digitala modeller … I linsens tarm finns en punkt som förskjuts beroende på avståndet mellan linserna, vid vilken bilden komprimeras till en extremt liten storlek och vänds - det kallas fokus. Fokus ligger aldrig direkt på matrisen eller filmen - den ligger på ett visst avstånd, mätt i millimeter och kallas fokal.

Bild
Bild

Från fokus till matrisen eller filmen börjar bilden gradvis öka igen i alla riktningar, för ju längre brännvidd desto större kommer vi att se vad som visas på fotot . Det betyder att det inte finns någon "bästa" brännvidd - bara olika objektiv är utformade för olika behov. En kort brännvidd är bra för att fånga ett storskaligt panorama, det största, respekterar ett förstoringsglas och kan skjuta ett litet föremål stort, även på långt avstånd.

Bild
Bild

Moderna linser för foto- och videokameror lämnar sina ägare möjlighet till optisk zoom - den som "förstorar" bildens skala utan att minska dess kvalitet.

Du har säkert sett hur fotografen, innan han tar en bild, vrider och vrider linsen - med denna rörelse tar han linserna närmare eller längre bort från varandra och ändrar brännvidden … Av denna anledning indikeras objektivets brännvidd inte som ett specifikt tal, utan som ett visst intervall mellan två extrema värden. Det finns dock också "fixar" - linser med en fast brännvidd, som skjuter tydligare än motsvarande justerade zoomningar, och är billigare, men samtidigt inte lämnar handlingsutrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad påverkar det?

Kompetent brännviddsspel är en viktig färdighet för alla professionella fotografer. Vart i Objektivet för varje foto (eller brännvidden som ställts in på det) måste väljas klokt och förstå hur den sista ramen kommer att se ut på grund av ditt val.

Bild
Bild

För framtiden

Globalt sett, ju kortare brännvidd för optiken, desto mer kan den fånga in i ramen. Följaktligen, tvärtom, ju högre denna indikator är, desto mindre syns perspektivområdet på fotot . Det senare i det här fallet är inte alls en nackdel, eftersom enheter med lång brännvidd överför små föremål till en bild i full storlek utan kvalitetsförlust.

Bild
Bild

Således, för att fotografera stora föremål på korta avstånd, kommer utrustning med korta brännvidden att vara mest praktisk. Närbildsfotografering, särskilt från stora avstånd, kommer att bli mycket mer produktiv med en avsevärd brännvidd . Man bör komma ihåg att en för liten brännvidd oundvikligen kommer att ge väl synliga snedvridningar vid ramens kanter.

Bild
Bild

Om oskärpa och skärpedjup

Dessa två begrepp är sammankopplade, och DOF (står för Skärpedjup) är en term som varje professionell bör förstå. Du har säkert märkt mer än en gång att i ett professionellt foto sticker det centrala motivet i bilden ut med ökad skärpa, medan bakgrunden medvetet suddas för att inte distrahera från kontemplationen av det viktigaste . Detta är ingen slump - detta är resultatet av en kompetent felberäkning.

Bild
Bild

Ett fel i beräkningarna kommer att leda till att ramen kommer att falla i kategorin amatör, och inte ens själva motivet kommer att visas riktigt skarpt.

Faktum är att inte bara brännvidden påverkar skärpedjup och oskärpa, men ju större det senare, desto mindre skärpedjup - förutsatt att alla andra parametrar är desamma. På ett ungefär, optik med kort brännvidd med ungefär samma klarhet skjuter både en person och ett landmärke bakom honom.

En typisk lins med genomsnittlig prestanda ger en karakteristisk bild - du kan se en person väl, och bakom honom ligger allt i en dimma. Utrustning med lång brännvidd är särskilt svår att fokusera, eftersom den suddar ut även det som ligger direkt bakom objektet som skjuts - den här effekten har du sett i sändningar om vilda djur, när operatören riktar kameran mot ett djur som vilar vid en stort avstånd från honom.

Bild
Bild

Synvinkel

Eftersom en kort brännvidd låter dig fånga ett bredare panorama och betydligt fler objekt, är det logiskt att anta att det ger en bredare synvinkel i både bredd och höjd. Det bör noteras att det fortfarande kommer att vara svårt att överträffa människans syn, eftersom brännvidden för en person är cirka 22,3 mm i viddens bredd . Ändå finns det utrustning med ännu lägre indikatorer, men då kommer det att snedvrida bilden något och böja linjerna olämpligt, särskilt på sidorna.

Bild
Bild

Respektive, en lång brännvidd ger en liten betraktningsvinkel . Den är speciellt utformad för att skjuta små föremål så nära som möjligt. Ett enkelt exempel är ett fullformat fotografi av en persons ansikte. Av samma logik kan alla relativt små föremål som skjutits på långt avstånd nämnas som ett exempel: samma person i full tillväxt, om han upptar hela ramen, men blev skjuten från flera tiotals meter, representerade också bara en liten del av hela panoraman.

Bild
Bild

På bildens skala

Skillnaden i brännvidd är synlig om det sista fotot är samma storlek - i själva verket kommer det att vara så om du fotograferar med en kamera och ändrar brännvidden genom att byta ut objektivet. På ett foto taget med en minsta brännvidd passar hela panoraman - allt eller nästan allt du ser framför dig . Följaktligen kommer ramen att innehålla många olika detaljer, men var och en av dem på fotot kommer att ha relativt lite utrymme, det är knappast möjligt att undersöka det till minsta detalj.

En lång brännvidd tillåter dig inte att utvärdera hela bilden som helhet, men det du ser kan ses till minsta nyans.

Bild
Bild

Om brännvidden är riktigt bra behöver du inte ens komma nära motivet för att se det som om det ligger precis framför dig . I denna mening fungerar långa brännvidden som förstoringsglas.

Bild
Bild

Klassificering

Varje objektivmodell har sina egna lägsta och högsta brännvidden, men ändå är de vanligtvis indelade i flera stora klasser, som generellt beskriver det mest troliga området för potentiell användning. Låt oss överväga denna klassificering.

Ultra vidvinkelobjektiv har en liten brännvidd på högst 21 mm. Detta är utrustning för att fota landskap och arkitektur - alla som vill passa in i ramen, även om du är mycket nära den. Detta är mycket troligtvis en snedvridning som kallas en fisheye: de vertikala linjerna på sidorna kommer att deformeras och expandera mot mitten i höjd.

Bild
Bild

Vidvinkelobjektiv har ett något större avstånd - 21-35 mm. Denna utrustning är också för landskapsfotografering, men snedvridningarna är inte så slående, och du måste flytta dig från mycket stora föremål. Sådan utrustning är typisk för landskapsfotografer.

Bild
Bild

Porträttlinser talar för sig själva - de passar bäst för att fotografera människor och andra liknande föremål. Brännvidden ligger i intervallet 35-70 mm.

Bild
Bild

Långfokuserad utrustning fokuserar 70-135 mm från filmen eller sensorn, är det lätt att identifiera med den märkbart långsträckta linsen. Det används också ofta för porträtt, men i närbilder så att du kan beundra varje fräkna. Detta objektiv är också lämpligt för fotografering av stilleben och andra små föremål som måste fångas i utmärkt kvalitet.

Bild
Bild

Teleobjektiv har den största brännvidden - 135 mm och mer, ibland mycket mer. Med en sådan apparat kan fotografen ta en stor bild av uttrycket på en fotbollsspelares ansikte på planen, även om han själv sitter långt borta på pallen. Vilda djur fotograferas också med sådan utrustning, som inte kommer att tolerera en alltför uppenbar kränkning av deras personliga utrymme.

Bild
Bild

Hur bestäms?

Det är inte svårt vid första anblicken att ta reda på vad som är avståndet från fokus till sensorn eller filmen för ett visst objektiv. Faktum är att tillverkarna själva anger detta på lådan, och ibland direkt på linsen, för att göra det lättare för fotografen att hantera sin teknik … Löstagbara linser kan också grovt urskiljas med sina dimensioner - det är klart att ett teleobjektiv med en brännvidd på 13,5 cm kommer att ha en mycket mer långsträckt kropp än en porträtt eller vidvinkel.

Det bör dock nämnas separat att egenskaperna hos vissa billiga kameror med fast objektiv ofta har fantastiska brännvidden, till exempel 7-28 mm.

Bild
Bild

När du fotograferar kommer du genast att märka att detta naturligtvis inte är helt sant - närmare bestämt ur fysisk synvinkel är den här indikatorn, men det finns en nackdel: enhetens matris är märkbart mindre än en standardram på 35 mm film . På grund av detta, med en liten matrisstorlek, faller bara en liten del av perspektivet på det ändå, så den "objektiva" brännvidden blir flera gånger större.

Bild
Bild

Du kan ta reda på den exakta brännvidden bara om du vet hur många gånger matrisen är mindre än en 35 mm filmram . Formeln är att multiplicera den fysiska brännvidden med skördefaktorn för matrisen - detta är hur många gånger matrisen är mindre än den fullständiga. Filmkameror och digitalkameror med en filmstorlek kallas fullstorlek, och tekniken där sensorn beskärs kallas”beskuren”.

Bild
Bild

Som ett resultat kommer den märkliga supervida "tvålådan" med en brännvidd på 7-28 mm sannolikt att visa sig vara en genomsnittlig användarkamera, bara "beskuren". Billiga modeller med fasta linser "beskärs" i 99,9% av fallen och med en stor skördfaktor - inom 3-4 . Som ett resultat kommer både 50 mm och till och med 100 mm av den "riktiga" brännvidden att vara tillgänglig för din enhet, även om fysiskt avståndet från fokus till sensorn verkligen inte är mer än 3 cm.

Det är värt att komma ihåg att nyligen för beskurna kameror har avtagbara beskurna linser producerats, vilket är mer praktiskt i det här fallet. Detta komplicerar något uppgiften att hitta den perfekta utrustningen, men det låter dig välja optik specifikt för din kamera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man ändrar?

Om din kamera inte innebär att det finns ett avtagbart objektiv utan är utrustad med en optisk zoom (objektivet kan "slockna"), ändrar du brännvidden på detta sätt. Problemet löses med speciella knappar - "zooma in" ("zooma in") och "minska" bilden. Följaktligen togs en närbild med lång brännvidd, en liggande bild - med en liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optisk zoom gör att du inte förlorar bildkvaliteten och inte minskar bildens expansion, oavsett hur du zoomar in innan du tar ett foto . Om ditt objektiv inte vet hur man "går ut" (som i smartphones), är zoomen digital - försöker zooma in, tekniken visar helt enkelt ett fragment av dess recension mer detaljerat, men samtidigt förlorar du både i kvalitet och i expansion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta ändrar inte brännvidden.

Om linsen på enheten är avtagbar, men samtidigt är den själv "fixerad" med en klart definierad brännvidd, kan den senare bara ändras genom att ersätta optiken. Detta är inte det sämsta alternativet, med tanke på att korrigeringarna ger utmärkt bildkvalitet och är relativt billiga. När det gäller "zoomningarna" (objektiv med brännviddsområde) behöver du bara vrida dem medurs eller moturs, medan du utvärderar bilden på displayen.

Rekommenderad: