Linsbländare: Vad är Det Och Hur Bestäms F-numret? Vilket är Bättre Och Hur Man ökar Bländaren I Kameran?

Innehållsförteckning:

Video: Linsbländare: Vad är Det Och Hur Bestäms F-numret? Vilket är Bättre Och Hur Man ökar Bländaren I Kameran?

Video: Linsbländare: Vad är Det Och Hur Bestäms F-numret? Vilket är Bättre Och Hur Man ökar Bländaren I Kameran?
Video: VAD GÖR BLÄNDAREN? | KAMERA GRUNDER! 2024, April
Linsbländare: Vad är Det Och Hur Bestäms F-numret? Vilket är Bättre Och Hur Man ökar Bländaren I Kameran?
Linsbländare: Vad är Det Och Hur Bestäms F-numret? Vilket är Bättre Och Hur Man ökar Bländaren I Kameran?
Anonim

När du använder moderna kameror måste du känna till vissa egenskaper hos utrustningen. Annars kan du inte lägga till önskad effekt på fotot. I artikeln kommer vi att berätta mer om bländarförhållandet och hur det hakar på bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bländare är en av de viktigaste egenskaperna i en kamera, eller snarare i ett objektiv. Denna parameter är nödvändig för att ta ett tydligt och detaljerat foto även i svagt ljus . En hög indikator betyder att du har professionell utrustning i dina händer. Det bör noteras att optik med hög bländare är dyr.

Erfarna fotografer använder flera objektivmodeller med olika brännvidd . Experter rekommenderar att nybörjare väljer prisvärda linser för att lära sig använda modern digital utrustning.

Bild
Bild

Ovanstående parameter är ansvarig för hur mycket ljus som kommer in i kameranheten och den känsliga matrisen . Det är inte många som vet att linserna inuti linsen är gjorda av ett helt transparent material. Genom att passera genom plast eller glas sprids ljusflödet och en del av det går förlorat. Ljusstrålen når inte matrisen med full styrka.

Mängden solljus kan justeras med hjälp av membranet . Ju bredare detta element är öppet, desto större blir flödet. Tillverkare, när de anger bländare, tar hänsyn till hur mycket bländaren kan öppnas maximalt. Brännvidden beaktas också. Ju mindre förhållande desto större blir bländarparametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det intensiva ljuset som träffar ljussensorn avgör följande:

  • skärpedjup;
  • möjligheten att ta ett foto av hög kvalitet i ett mörkt rum eller på kvällen.
Bild
Bild

Låt oss överväga varje parameter mer detaljerat.

№1

Objektiv med hög bländare gör det möjligt att bara markera huvudobjekten i fotot. Denna parameter är användbar för porträttfotografering. Förkortningen DOF används för att beteckna antalet element som är i skärpa . Detta står för skärpedjup.

Genom att använda denna egenskap korrekt kan du skapa en vacker suddig bakgrund - bokeh. Med detta döljer fotografer onödiga detaljer i bilden och översätter dem till bakgrunden. Sådana bilder ser imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

№2

Om det inte finns tillräckligt med ljus för att ta en bra bild måste du justera följande egenskaper:

  • ljuskänslighet (kallad ISO);
  • exponering;
  • diafragman.
Bild
Bild

När du justerar slutartiden måste du vara försiktig . Annars blir ramen helt suddig. Om du ställer in en långsam slutartid kommer du inte att kunna skjuta handenhet, du måste använda ett stativ. Även en liten rörelse av händerna kommer att resultera i en "wiggle".

Bild
Bild

Om ISO -värdet är för högt visas digitalt brus i bilden . Fotografen behöver bara öppna bländaren för att ta den skarpaste bilden med otillräckligt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs det?

Fotoentusiaster som bara använder digital utrustning för vardagsbilder kan nöja sig med tillgänglig teknik ganska bra. För sådana användare spelar bländarparametern egentligen ingen roll.

Bild
Bild

Professionella fotografer uppmärksammar alla egenskaper. De använder snabba linser i följande fall.

  • Det här alternativet är praktiskt under sportevenemang eller fotografering av vilda djur, när det är viktigt att snabbt och tydligt fånga ett speciellt ögonblick. Du måste ställa in en snabb slutartid för att få ett motiv som rör sig snabbt i bilden.
  • Utan ett objektiv med hög bländare kommer du inte att kunna få högkvalitativa bilder av en stad på natten eller andra landskap tagna efter solnedgången. Sådana modeller kan fånga även de minsta ljuspartiklarna för att få en bild av hög kvalitet.
  • Om matrisens känslighet för ljus är otillräcklig kan denna brist korrigeras med hjälp av linsen.
  • Reportrar som arbetar under olika förhållanden är också oumbärliga utan specialutrustning. Det kan vara mörka rum som museer, nattklubbar, restauranger etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Bländarindexet betecknas med den engelska bokstaven F (f). Med sin hjälp indikerar tillverkarna kraften i ljusflödet som når matrisen. Denna parameter måste dock beskrivas mer detaljerat.

För att ange bländare använder märken förhållandet mellan följande parametrar:

  • membranets diameter när den är maximalt öppen;
  • brännvidd.

Denna indikator kan se ut som sådana siffror - 1: 1,2 eller 1: 2,8. Varumärken använder det internationella formatet - f / 1.2, f / 2.8 och andra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant fakta. Objektivet med den högsta bländarparametern släpptes av det amerikanska företaget NASA under andra halvan av 1900 -talet (1966) . Bländarvärdet är f / 0,7. Specialisterna gjorde 10 modeller, varav tre presenterades för den världsberömda regissören Stanley Kubrick för att skapa filmmästerverk, en överlämnades till Carl Zeiss. De återstående 6 linserna skickades till en särskild kund.

Få av användarna vet att den professionella nivån på denna egenskap är f2.8 . Detta är det optimala värdet. Tekniker med denna parameter är inte tillgängliga för alla. För vanliga köpare är värdet f4 eller mer tillräckligt. Modeller av sådana linser anses inte vara snabba och har ett mer överkomligt pris.

Bild
Bild

Hur väljer man ett objektiv?

Utbudet av digital fotoutrustning presenteras i en mängd olika kameror och objektiv. Att avgöra vilket som är bäst är svårt även för en erfaren specialist, än mindre vanliga köpare. Utrustningen tillverkas av både världsmärken och tillverkare som arbetar inom budget- och mellanprissegmentet.

All optik, som utmärks av ett högt bländarförhållande, kan delas in i två typer:

  • fixar;
  • modeller med variabel brännvidd.
Bild
Bild

Det första alternativet används för fotografering i en studio. Huvuddragen i sådan optik är att du enkelt och snabbt kan ändra objektets avstånd till linsen. Detta är en mycket användbar funktion när du hela tiden behöver flytta runt i rummet, medan modellen är statisk. Fasta objektiv har förbättrad fotokvalitet . När de monteras använder tillverkarna ett reducerat antal linser, vilket minskar antalet snedvridningar.

Nybörjare som just börjat behärska fotografering använder ofta linser med maximal brännvidd . Denna egenskap sträcker sig från 50 till 55 millimeter. I detta fall är bländarförhållandet från 2, 8 till 1, 4. Dessa modeller kallas också "femtio dollar". De finns tillgängliga i katalogerna över alla kända tillverkare av bildutrustning. Ovanstående parametrar är tillräckligt mycket om du inte behöver ägna dig åt natt- eller motivfotografering på hög nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

De använder också hirs fixar med en brännvidd på 30 till 35 millimeter . Dessa modeller är vidvinkelobjektiv. De kan användas för en mängd olika kreativa idéer. Deras främsta drag är att de inte är lämpliga för porträtt på grund av perspektivförvrängning.

Om du letar efter ett objektiv för närbildsporträtt bör du välja främsta objektiv med en brännvidd på 85 till 135 millimeter . Denna indikator hjälper till att skapa en uttrycksfull bokeh i bakgrunden, som är idealisk för denna riktning vid fotografering.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller glasögon med en variabel parameter är alternativ med en brännvidd som varierar från 17 till 55 millimeter mycket efterfrågade. För att arbeta behöver du också optik med en avståndsindikator från 70 till 200 . Denna utrustning används för att fotografera rapporter om olika ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

För att använda ett ljuskänsligt objektiv är det nödvändigt att ansluta optiken till kamerans "kropp", välja de nödvändiga parametrarna, komponera ramen och ta en bild. Med digital utrustning kan du omedelbart utvärdera fotot och ändra de förinställda inställningarna.

För att ändra ramen (öka eller minska brännvidden), använd den speciella vridringen på objektivet . Den har också siffror som anger vilken parameter du använder. Du kommer att observera förändringarna direkt - genom skärmen eller sökaren.

Bild
Bild

Professionella fotografer använder olika linsmodeller beroende på fotografi: porträtt, landskap, reportage och andra alternativ.

Rekommenderad: