Makrolinser: Varför Behöver Du Ett Makroobjektiv? De Bästa Linserna För Makrofotografering. Hur Väljer Man Dem Och Hur Skiljer De Sig Från Konventionella Linser?

Innehållsförteckning:

Video: Makrolinser: Varför Behöver Du Ett Makroobjektiv? De Bästa Linserna För Makrofotografering. Hur Väljer Man Dem Och Hur Skiljer De Sig Från Konventionella Linser?

Video: Makrolinser: Varför Behöver Du Ett Makroobjektiv? De Bästa Linserna För Makrofotografering. Hur Väljer Man Dem Och Hur Skiljer De Sig Från Konventionella Linser?
Video: Vårblommor & råd för bättre makrofotografering. 2024, April
Makrolinser: Varför Behöver Du Ett Makroobjektiv? De Bästa Linserna För Makrofotografering. Hur Väljer Man Dem Och Hur Skiljer De Sig Från Konventionella Linser?
Makrolinser: Varför Behöver Du Ett Makroobjektiv? De Bästa Linserna För Makrofotografering. Hur Väljer Man Dem Och Hur Skiljer De Sig Från Konventionella Linser?
Anonim

Det finns ett stort utbud av linser som används för både fotografering och videoinspelning. En slående representant är ett makroobjektiv som har ett antal positiva egenskaper och fördelar. Sådan optik används av fotograferingens amatörer. Det finns flera regler som hjälper dig att välja det bästa objektivet för makrofotografering och skapa riktiga fotomästerverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Detta är en speciell optisk enhet som hjälper till att skjuta små detaljer, fokusera på objekt som är nära. Det finns många varianter av makrolinser som finns i olika förstoringar, vilket är en avgörande faktor när man letar efter en sådan enhet . Funktionen som definierar optiken för makrofotografering är dess plan, på grund av vilken bilden i ramen inte kommer att förvrängas. När du fotograferar på nära håll skiljer sig motiven från vad de verkligen är.

En viktig parameter för makrofotografering är minsta fokuseringsavstånd . Vissa objektiv har förmågan att fokusera upp till 20 cm vid ett brännavstånd på 60 mm. Det är inte objektets avstånd från frontlinsen som bör beaktas, utan dess avstånd från brännplanet.

Detta är den avgörande faktorn som hjälper dig att välja rätt optik för att få önskad effekt vid fotografering.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan enhet används ofta för att fotografera små detaljer, fotografera fåglar, fjärilar och andra levande varelser. Ett makroobjektiv kan vara en bra lösning för porträttfotografering . Därför är rätt val av enheten särskilt relevant. Närbilderna är ganska tydliga, vilket är vad du kan förvänta dig när du filmar av den här typen. Sådana enheter kan enkelt justera fokus, så de används för att skapa reklamfotografier.

Det finns andra tillämpningsområden för denna utrustning . Att fotografera negativ och bilder kräver också användning av ett makroobjektiv. Detta är en utmanande process som professionella fotografer och experter tillgriper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från konventionella linser?

Skillnaden mellan ett konventionellt objektiv och ett makroobjektiv är att det senare har förmågan att fokusera på ett minsta avstånd som kan nå flera centimeter. Vart i sådan optik kan ge förstoring, med det är det lätt att komma nära ett litet föremål, för att i bilden förmedla alla dess detaljer och nyanser … En annan skillnad är eliminering av distorsion under fotografering och den inverterade optiska designen.

Närbild på ett sådant objektiv är ganska tydligt. Med hjälp av enheten kan du se vad som är svårt att se med blotta ögat.

Bild
Bild

Översikt över arter

Kort kast

Dessa linser har en ramdiagonal som inte överstiger 60 mm. När det gäller det minsta fokuseringsavståndet är det 17-19 mm från det optiska centrumet till objektet. Detta objektivalternativ är bättre lämpligt för statisk fotografering av motiv, där det inte finns någon rörelse . Kan också användas för att skapa porträtt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långt fokus

Ett makroobjektiv av denna typ har en längre bilddiagonal - från 100 till 180 mm. Tack vare sådan optik kan du få en 1: 1-bild redan på ett avstånd av 30-40 cm. Enheten används för filmning på avstånd, till exempel på en fotojakt . Med en mindre diagonal är linsen lämplig för fotografering av flora och fauna.

För att studera naturen är det bäst att använda långfokuslinser, de kan filma även rörliga föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken

Om du vill fotografera närbilder måste du undersöka de bästa tillverkarna som producerar avancerad optik för filmning. Det finns ett brett utbud av märken på marknaden, som alla kan erbjuda utmärkt prestanda och olika fördelar.

En värdig representant för ett makroobjektiv är Tamron SP 90mm F / 2.8 DI VC USD Makro , som tillhör segmentet högriktad optik. Idealisk brännvidd - 90 mm, brett bländarområde. Under filmning är det ofta nödvändigt att täcka membranet, i denna modell består den av nio blad. Objektivet har en stabilisator, fungerar tyst, så att du kan optimera fotografens arbete.

Det bör noteras att kroppen är gjord av plast, som skyddar mot fukt och damm. Detta material lättar vikten av optiken, dessutom är kostnaden överkomlig för alla. Om du planerar att skjuta insekter som är lätta att skrämma bort kan du säkert välja den här modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sigma 105mm F / 2.8 EX DG HSM Makro är en japansk representant för makrooptik. Dessa produkter är mycket efterfrågade och har fullt ut förtjänat rätten att kallas en av de bästa. Brännviddsindikatorn anges i själva namnet. I praktiken har det bevisats att linsen gör att du kan få tillräcklig skärpa. Tack vare de låga spridningselementen kommer distorsion inte att påverka ramen.

Linsen har en ultraljudsmotor samt en stabilisator.

Bild
Bild

Ingår i betyg och Canon EF 100mm F / 2.8L Macro IS USM … Detta är ett populärt avståndsintervall för den här typen av undersökningar. En bred bländare, utmärkt stabilisering och ultraljudsfokusering gör att du kan göra det du älskar på högsta nivå. Denna sats är skyddad mot fukt och damm, mekanisk skada. Det finns en röd märkesring på fodralet, som bekräftar att enheten tillhör den professionella serien av märket. Den levereras med en hybridstabilisator och en exponering i fyra steg som passar även nybörjare.

Trots sin solida kropp är själva objektivet tillräckligt ljust.

Bild
Bild

Det är svårt att inte lista Nikon AF-S 105m F / 2.8G VR IF-ED Micro … Optiken är utmärkt för makrofotografering. Modellen är utrustad med lågdispersionsglas, en ultraljudsmotor för autofokus, teknik för vibrationsreducering användes vid produktionen. AF-S DX 40mm F / 2.8G Micro anses vara en framstående representant för detta märkes makrolinser, som sticker ut med ovanliga siffror. Brännvidd icke-standard, nära vidvinkelformat. Vikten är tre gånger mindre än konkurrenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samyang Company stod inte åt sidan, sticker ut i sortimentet 100 mm F / 2.8 ED UMC makroobjektiv … Tillverkaren producerar manuell optik, med hänsyn till alla standarder och krav. Enheten har ingen automatisering, men detta stoppar inte professionella fotografer. Manuell fokusering är något bättre, eftersom du kan justera ramen själv. Den smidiga rörelsen på ringen gör att proffset kan arbeta tyst.

Bländaren ställs också in manuellt, dessa egenskaper har påverkat tillgängligheten för denna enhet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att hitta ett fotolins måste du tydligt bygga dina egna mål, förstå vilken typ av fotografering du är intresserad av. Du kan välja enligt tillverkaren efter att noggrant ha studerat de tekniska egenskaperna hos modellerna av intresse. De viktigaste mätvärdena för kvalitetsoptik är skärpa och detaljer.

Skala är huvudegenskapen hos ett makroobjektiv som skiljer det från ett standardobjektiv . De flesta optiska enheter skjuter 1: 1, i vissa objektiv är detta förhållande 1: 2. Om du planerar att skjuta små föremål ska skalan vara stor. Fokusen är viktig eftersom den påverkar skärpan. Professionella fotografer föredrar att använda manuellt läge för att ställa in saker på egen hand. Om du vill fotografera porträtt och stillbilder kan du välja autofokusoptik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det finns olika typer av linskonstruktion måste denna parameter också beaktas . Det avslutande röret låter dig zooma in och minska avståndet till objektet. Det kan dock skrämmas av insekten eller fågeln du filmar. Därför är det värt att uppmärksamma optikens smidighet. Bländare påverkar autofokusens noggrannhet i svagt ljus, vilket är viktigt för manuell fokusering.

Det är nödvändigt att välja vilket makroobjektiv som helst för dig själv och dina egna uppgifter, utan att glömma de förhållanden under vilka fotograferingen kommer att utföras. Alla ovanstående parametrar hjälper dig att hitta den perfekta enheten för din kamera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstå fotograferingsprocessen låter dig välja det bästa optiska alternativet. Sådan fotografering utförs på kort avstånd, så kameran måste vara så nära motivet som möjligt för att fånga den helt i ramen . Det är viktigt att se till att optiken är fokuserad, om detta inte händer, är objektivet för nära, så bara flytta bort kameran och försök igen.

Ett användbart tillbehör är ett stativ som du kan montera din utrustning på för att hålla den stilla . Fokus kan ibland inte justeras på grund av brist på ljus, så om du fotar hemma eller i en studio är det värt att förbättra belysningen. Om du fotograferar naturen är det viktigt att välja en mindre blåsig dag, eftersom svajande löv och blommor suddar ramen. Manuell fokusering hjälper dig att fokusera på din egen, och det låter dig också lära dig att rama in ramen.

Bild
Bild

Det är viktigt att förstå det Makrofotografering kräver ofta mycket tålamod och omsorg … Men om du har högkvalitativ utrustning i dina händer och har kompetensen kan du få glädje av själva processen, för att inte tala om slutresultatet.

Rekommenderad: